• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

DX3B za WARC bandove.

Autor 9A2UW, 26. Ožujak 2013, 15:38:17

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2UW

Pozdrav! Svojevremeno je SRH izrađivao legendarnu GP antenicu DX3B za 14,21,28,MHz. Dali netko ima saznanja dali se ta antena može preraditi da ima 18 i 24 MHz,i na koji način.  Treba mi nacrt navoja u trapu ,i dali je to uopće moguće, jer imam 2 antene od kojih bi jednu preradio da ima 2 ili 3 banda,od kojih trebam 18 i 24.mhz

9A3TA

Moguće - vjerojatno da

Ali potpuno nepotrebno... uzmeš dvije lambda četvrt rezonantne cijevi, cca napamet 4,25 i 3 m, prosurfaš za točne mjere, spojiš paraleleno, digneš u vis i staviš pripadne radijale... ili već milijun puta prožvakano, cijev od 5 m za 14 MHz ili za ambiciozne 10,60m za 7 MHz, naokolo žice na distanci za ostale bandove do 50 MHz i ožeži...

Radi bolje od svakog trapa, trpi MegaWatte, i nema nauke...

Plaćam piće svakome tko napravi od DX3B efikasnu WARC antenu, u znak dubokog divljenja i poštovanja  ;D
Prodajem ili mijenjam opremu...

9A2UW

:)  Ma da,znam izračunati dimenzije za GP. Apropo ideje da se uzme gp za 14 mhz,tj Al cjev npr,40 mm.5,2 m, i gore izbuše rupe za vrhove ribičkih štapova na čijim se krajevima puste žice raznih dužina za razne bandove(naravno više od 14 mhz),dali imaš konkretno saznanje kolika je min. distanca potrebna da to dobro šljaka ?
Naravno znam da dole idu radijali za svaki band makar 3 kom.po bandu
Antena bi stajala visoko,ne na zemlji.

9A3TA

kod mene korišteno Al cijev fi 50 mm i za verziju 5 m jedna cijev i za verziju 10,60 m dvije cijevi teleskop 6+5 m

tokar radio 2 valjka debela cca 1 cm od neke plastike, u sredini knap rupa za cijev, distanca od cijevi cca 15 cm

radi savršeno

vidio i HyGain original proizvod, oni idu na samo 5 cm razmaka

naravno u dnu radijali za svaki band bar 3, kod mene 4 kom po bandu

najljepši dio, košta sitno, lako se podesi, SWR 1:ništa, trpi snagu koliko imaš i vjetar koliko želiš uz samo par konopčića  ;D

ne mora previsoko, taman toliko da radijali lijepo stoje

9A6M

9A9DA

Franjo, pa kad sam bio kod tebe stroj je bio ZELENI, pa kak je sad CRVENI.......
??? 
73, Dalibor 9A9DA

9A2UW

:D Valjda bi radio i sistem da sa strane ove moje DX3B stavim s jedne strane cjev za 18 mhz,s druge za 24 mhz ,na udaljenosti od 30 cm. dolje spojim sve u čuture vruči kraj i dodam još radijale za ova dva warca. Bi to šljakalo? ???

9A9C

POZDRAV
vertikalka je najbolja antena na svijetu....ako nemaš drugu antenu....hi
ja sam bio kod 9a2te.....ima delta loop za 21 mhz... 1m od zemlje...i radi sa qrp  usa
pa si vi mislite ....
9a9c
đuro

9A6M

Mnogi će se složiti da vertikalne antene nisu najbolje riješenje,ali ako nemaš hrpu love za 30-50m stup,nemaš love za 100kg duraluminija koji češ staviti na vrh a ipak bi htio biti na bandu,onda je definitivno najjeftinije riješenje jedna cijev a oko nje naslažeš žica koliko ti volja.
2uw , malo proguglaj ,ima na stotine ideja. npr:
http://f5zv.pagesperso-orange.fr/RADIO/RM/RM08/RM08G18.html

73
frenki,6m

9A3TA

Zgodno je kaj nekoliko nas "svojata" ideju za tu antenu...

Ja je osobno izmislio i napravio negdje 1988.g., istina malo mehanički drugojačije nego sad...

A onda otvorio knjigu onog dede Rothamela, ipak je on to prije mene... još tam oko 1970...

Ali, i dalje tvrdim, najbolja mala antena na svijetu... naravno da je bilo kaj ozbiljno rotirajuće bolje... ali i gro skuplje  ;D

Odgovor na pitanje DX3B plus paralelno nešto bez trapova: možda i radi, ali ja to ne bih... 5 m Al cijevi košta malo, čemu si komplicirati život s trap antenom?

9A2NO

Bok!

Pošalji mi e-mail da ti pošaljem nacrte za 5 band vertikalku bez trapova. Bandovi
po tvom izboru,

73 Dino, 9A2NO