• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

2 el "jeftina" antena za 7Mhz

Autor S55M, 03. Siječanj 2005, 20:51:21

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

S55M

Gogo, da te preteknem i da podelimo veselje sa ostalima....
Tvoja na žalost nije preživjela a ova još živi.
Možda če se još neko odlučiti za gradnju.
Evo crtež
http://www.s55m.com/teh/index.htm

GL u gradnji!
Adi
Koper-Istra

YU1QT

Da dodam i ja nesto o "nasem chedu",a da se ne ponavljam na svim forumima,kako Marijan kaze,L.B.-jev komentar iste je na T93Y.com
Andra YU1QT

9A6C

Ja sam star i spor i lako vam je samnom...

Drago mi je da vam još stoji, a mom ste već sve rekli. Pao je prije bitke, što najbolje govori o autoru i povjerenju u vremensku prognozu.

Budući da moxon nije baš popularna antena, bilo bi možda korisno da osim nacrta i MFJ rezultata ispričate i priču o tome kako radi 2 el čudna yagi antena (štap/kanap, hi) na 11 m visine u odnosu na čuveni inverted V za koji još mnogi misle da je odlična dx antena, jer mu krakovi imaju pomalo vetikalan položaj... Ježim se od pomisli kako bi ta tek radila da su oba kraka vertikalna, sigurno bi imala bar 2 dB više u odnosu na jednu običnu vertikalku, a ona je poznata kao izvanredna dx antena, posebno kad na vrhu nebodera ima tri radijala pod pravilno odabranim kutom...

Ne žalim za izgubljenim prvim mjestom, nek' se glas naroda čuje!
Jedno sam siguran - bolji je je od HY GAIN 402BA masno plaćenog 2 el beama kojim se kite još neki amateri starije generacije (još malo pa upadaju u prirodne rijetkosti...).

Usput, to što je tečaj dolara pao nije razlog za kupovinu antena iz oglasa u QST. Sve se to može napraviti i kod kuće za male novce.

Bravo momci!

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

s56a

Glavna prednost Hy Gain antena je u tome da stoje desetljećima pa se usput napravi i dosta veza.  Eksperimentiranje je prijatnije u toploj sobi.

LP MMM S56A

YU1QT

W5UN,Dave Blaschke napisa:"Ako Vam je antena "prezivela" celu sezonu,nije bila dovoljno velika"!
Andra YU1QT

s56a

Ja dobro znam, da su KV antene kompromis izmedju mehanike i elektrotehnike te volim Yagi-Uda 2D konstrukcije iz aluminijuma!  A najviše volim vitku vertikalku pored mora...

9A5AEI

Nisu za bacit ni one vitke Svabice i talijanke par metara od mora... ma cak i one u moru... pa da vidis antene... :)
Sala mala... GL...

73
p.s. jedino je lose traju samo od sezone do sezone... nikako da prezime :)

S55M

takvi su ljudi...neki seju, pa to podele sa drugima a neki drugi pljuju....i traže dlaku u jajetu.
Adi
Koper-Istra