• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

9A6XX/p EU-110

Autor 9A6XX, 23. Kolovoz 2012, 10:02:07

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6XX

Ne znam zašto se zaključala tema, ali samo sam još ovo htio reći, čisto da oni koji žele na miru otići u neki Nacionalni park znaju kako na vrlo jednostavan način doći do dozvole.

Da nastavimo, nakon onog prvog e-maila s dragom tetom s Brijuna, otišao sam na web stranicu Ministarstva zaštite okoliša i prirode - pod kontakt, i s obzirom da mi nije bilo jasno kome se javiti, odabrao sam neki e-mail s liste ljudi - a da nije baš sam Ministar  ;D

Nije mi se dalo ništa dodatno pisati pa sam e-mail sa Brijuna samo proslijedio.

I gle čuda, eto odgovora:

------------------
Poštovani,

kako biste dobili dozvolu, potrebno je da napišete zahtjev. U njemu u par riječi
opišite što točno aktivacija podrazumijeva, možete i priložiti sliku, te naznačite
kad biste to napravili. Morate navesti i vaš točan naslov i adresu. Uz zahtjev je potrebno priložiti 70kn biljega. Sve skupa pošaljite na adresu: Ministarstvo zaštite
okoliša i prirode, Republike Austrije 14, Zagreb.

S poštovanjem,
-------------------

I to je to. Birokratska procedura nije zahtjevna. Nema osobnih iskaznica, putovnica, CEPT-ova, rodnih listova, domovnica,... samo zahtjev i 70kn. Mene osobno najviše smeta sto nisu spremni na digitalnu razmjenu dokumenata.

Da li je ovaj postupak za Nacionalne parkove potreban ili ne, odnosno kako ga skratiti (na tome moramo svi zajedno poraditi), ali mene je u početku ionako zanimalo da li istina da CEPT ne vrijedi i da nećete dobiti dozvolu za rad s Brijuna s vlastitom opremom. Ja sam se kroz dva e-maila uvjerio da nije, a uskoro ću vjerojatno otići popiti pivo i napraviti koju vezu s Brijuna, bez ikakvog straha da bi netko sprovodio nekakvu vlast nad mnom.

73,
Hrle - 9A6XX

9A3TY

Citat: 9A6XX  u 23. Kolovoz 2012, 10:02:07
Ne znam zašto se zaključala tema, ali samo sam još ovo htio reći, čisto da oni koji žele na miru otići u neki Nacionalni park znaju kako na vrlo jednostavan način doći do dozvole.

Da nastavimo, nakon onog prvog e-maila s dragom tetom s Brijuna, otišao sam na web stranicu Ministarstva zaštite okoliša i prirode - pod kontakt, i s obzirom da mi nije bilo jasno kome se javiti, odabrao sam neki e-mail s liste ljudi - a da nije baš sam Ministar  ;D

Nije mi se dalo ništa dodatno pisati pa sam e-mail sa Brijuna samo proslijedio.

I gle čuda, eto odgovora:

------------------
Poštovani,

kako biste dobili dozvolu, potrebno je da napišete zahtjev. U njemu u par riječi
opišite što točno aktivacija podrazumijeva, možete i priložiti sliku, te naznačite
kad biste to napravili. Morate navesti i vaš točan naslov i adresu. Uz zahtjev je potrebno priložiti 70kn biljega. Sve skupa pošaljite na adresu: Ministarstvo zaštite
okoliša i prirode, Republike Austrije 14, Zagreb.

S poštovanjem,
-------------------

I to je to. Birokratska procedura nije zahtjevna. Nema osobnih iskaznica, putovnica, CEPT-ova, rodnih listova, domovnica,... samo zahtjev i 70kn.

Upravo tako. Birokratska procedura. I kakvog onda to ima smisla. Oni će ti dati dozvolu iako nemaju pojma da li si uopće licencirani radioamater. Ekipa na Brijunima uopće neće ništa provjeravati jer imaš odobrenje Ministarstva a neće sigurno ni provjeravati da li je ono što radiš u skladu s onim što si dostavio Ministarstvu jer neće imati pristup tim dokumentima. I što smo dobili? Gomilanje birokrata koje netko treba platiti a koji u konačnici nisu napravili ništa stvarno korisno. Eto, sinoć Čačić priča o produktivnosti. Koliko može biti produktivan jedan činovnik u Ministarstvo ako ga zaspemo hrpom zahtjeva za dozvolu? I sve ih rješava ručno. I iza svega ostaje hrpa papira (čitaj: posječenih drva). Zar ne bi bilo bolje da s obzirom na izraženi veliki interes radioamatera postoji na webu specifikacija što se dozvoljava bez ikakve dodatne papirologije (naravno uz posjedovanje valjane radio dozvole) a da se navedu kaznene odredbe ako to prekoračiš i gotovo. Zar to nije produktivnije i za državu i za tebe osobno?

...mene je u početku ionako zanimalo da li istina da CEPT ne vrijedi i da nećete dobiti dozvolu za rad s Brijuna s vlastitom opremom. Ja sam se kroz dva e-maila uvjerio da nije

Naprotiv. Dokazao si da CEPT ne vrijedi. Zar su te pitali da ga dostaviš?
Ako ti treba još jedna dozvola (njihova) onda je očigledno da ona prijašnja nije vrijedila, zar ne?
73 de Ivo, 9A3TY

9A3JB

Dokle ćemo se kriti iza zaključavanja i svojih pogrešaka?

Ivo , ja zaista ne znam da li ti nas sve zezaš ili ne možeš ili želiš shvatiti da CEPT i Brijuni nemaju nikakove veze , kao niti jedna druga aktivacija!
Nepotrebno zamajvamo sebe i druge trakavicom i branjenjem jednog kretenskog promašaja i iznosite hrpu nebuloza koja bi zaista mogla zbunite neke dobronamjerne cure i dečke , te stvoriti grubu sliku nečega što naprosto nije istina!

Istina je ono što lijepo napisa 9A6XX !!!!! Svi koji se toga budu držali - radit će otkuda žele!

Istina je da je napravljena gruba greška oko dolaska bezveznjaka !

Istina je da je taj bezveznjak nanio veliku štetu svima nama!

Istina je da se iza grubih grešaka kriju visoka i velika mišljenja nekih o njima samima i njihovoj ispravnosti!

Istina je da je pojam anarhije vrlo pogrešno objašnjen ili bolje rečeno shvaćen!

Istina je da je anarhija vlo štetna i loša po svakoga!

Istina je da neki ne bi trebali sebi uzimati više od onoga što kvalitetno mogu odraditi!

Istina je da se neću više javljati jer to nema smisla i nanosi provociranjem ovakovih neobjektivnih i krivih komentara štetu poštenom radu velike većine i pogoduje neredu kojeg potencira manjina!

Boris , sve što sam napisao stoji i iza svega stojim čvrsto i ponosno!

Pozdrav svima u nadi da će istina i poštenje prevladati niske pobude i interese!

mike 9A203JB

9A1IW

Citat: 9a3jb  u 23. Kolovoz 2012, 16:45:57
Istina je ono što lijepo napisa 9A6XX !!!!! Svi koji se toga budu držali - radit će otkuda žele!

Koliko si napravio FF aktivacija do sada i za koliko aktivacija si ishodio dozvolu ministarstva. Samo mi to odgovori i onda možemo dalje. :-)
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A5BCL

Prvi dio:

Odg: IOCA sa Brijuna (IOTA EU-110)
« Odgovori #111 : 22. Kolovoz 2012, 13:14:09 »
  Procitajte ovo:

http://www.schnizer.com/SOTAblog/others/antenna-restrictions-mt-evans/

Tako se to radi u "land of the  free"!

Proslijedite to ovom arogantnom liku iz LX,
  pa da komentira pravila igre u "that part of the world"!

73 de 9a5bcl, Zvonimir

Drugi dio:

http://www.schnizer.com/SOTAblog/others/antenna-restrictions-mt-evans-conclusion/

73 de 9a5bcl,Zvonimir

9A6XX

Iz odgovora koji je poslao Martinu, čovjek jasno daje do znanja da ne zna čemu služi CEPT, a da ga pitamo je li prijavio svoju opremu na ulasku u Hrvatsku još bi nam bilo jasnije - o ATAcarnetu da i ne pričamo.

Ipak, vrhunac mi je ova usporedba sa ljudima koji ostavljaju opuške cigareta, ostatke sladoleda, ili pak preskaču ogradu. I umjesto da se fokusira na to što je napravio, on proziva druge divljake. Zbog takvih se pišu pravilnici i ograničenja.

Mislim da je njegov izvještaj trebao nositi zaključak, "ne morate prijavljivati opremu na ulasku u državu, ne morate pitati nikoga gdje ćete postaviti svoju postaju, i najgore što vam se može dogoditi je da vam kažu da uklonite svoje uređaje i antenu".

Ja smatram da se treba boriti protiv ovakvog ponašanja.

73,
Hrle - 9A6XX

9A1IW

Citat: 9A6XX  u 26. Kolovoz 2012, 12:01:24
Iz odgovora koji je poslao Martinu, čovjek jasno daje do znanja da ne zna čemu služi CEPT, a da ga pitamo je li prijavio svoju opremu na ulasku u Hrvatsku još bi nam bilo jasnije - o ATAcarnetu da i ne pričamo.

Bez ljutnje, no ovo što si gore napisao nema veze ni sa čim. To je teška dezinformacija koja može napraviti samo štete onima koji ovo čitaju, a nisu nosili svoju opremu preko grane.
Posebno me oduševio ATA karnet u textu. Tek da pojasnim, radim u firmi koja većnu svoje robe nabavlja vani i jako dobro znam kako ide procedura oko privremenog uvoza, kada se radi ATA karnet, kada ne i šta je osobna "prtljaga" i oprema, a šta nije.

Ipak, vrhunac mi je ova usporedba sa ljudima koji ostavljaju opuške cigareta, ostatke sladoleda, ili pak preskaču ogradu. I umjesto da se fokusira na to što je napravio, on proziva druge divljake. Zbog takvih se pišu pravilnici i ograničenja.

Čovjek je samo ispravno utvrdio činjenicu. Nikoga nije ometao, ponašao se kao svaki drugi turist, bio je TURIST i postao trn u oku samo zato jer je imao radiostanicu. Čovjek ništa krivo nije rekao. I definitivno bi bilo bolje da se dečki bave ganjanjem ovih koji preskaču ogradu i prljaju okoliš jer je upravo TO ono što čini štetu nacionalnom parku.

Mislim da je njegov izvještaj trebao nositi zaključak, "ne morate prijavljivati opremu na ulasku u državu, ne morate pitati nikoga gdje ćete postaviti svoju postaju, i najgore što vam se može dogoditi je da vam kažu da uklonite svoje uređaje i antenu".

Ovo što si napisao je ISPRAVAN zaključak. Sve navedeno se nekad moralo u komunizmu, no danas su (srećom) došla druga vremena. Da ne ispadne da sam revanšist i politikant, socijalna prava bivšeg sistema hvalim i cijenim, no nepotrebne represije NE, ni u ovom, ni u bilo kojem drugom sistemu!

Ja smatram da se treba boriti protiv ovakvog ponašanja.

73,
Hrle - 9A6XX

A ja smatram da se treba boriti protiv zaostalih ideja iz prošlih vremena, a pogotovo protiv stigmatiziranja radioamaterizma i negativnog odnosa nižih struktura vlasti prema nama.
Mi nisamo nikakavi špijuni i ne želim da nas takvima tretiraju. Mi smo korisni članovi zajednice, daleko korisniji od biciklista i planinara koji ostavljaju nered za sobom. Njih se ne protjeruje, no nas da. Sreća pa je ovaj incident jedan od rijetkih, tako da stanje ipak nije alarmantno.

73 de 9A1IW - Boris

9A9L

Borise, mogu ti reci da si me jako razocarao. Imao sam jako visoko misljenje o tebi, ali da mozes  braniti lazi pljuvanje to nisam mogao ni povjerovati.
Nije problem nije ni u tome sto je pokuao raditi sa Brijuna bez dozvole, ni sto je prijavio ili nije prijavio stanicu na granici. Problem je sto je iznio hrpu lazi i sto je pljuvao po Zakonima ove Drzave koja mu je pruzila gostoprimstvo. A najveci problem je sto je jako krivo i lose instruiran od osoba koje su znale i trebale znati kakv je sistem odobravanja na Brijunima. Prema tome pljuvanje po hrvatskim zakonima i lazno predstavljanje situacije je ono sto je potaknulo citavu ovu polemiku. Prema tome trebalo je vodstvo HRS-a reagirati i poslati pismena obrazlozenja na sve mjesta gdje je on poslao svoja "kukavicja jaja" Ovako se u obzir uzima samo njegovo laganje i pljuvanje a od onih koji su trebali reagirati ni slovca.
Toliko od mene.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A1IW

Citat: 9A9L  u 26. Kolovoz 2012, 19:50:19
Borise, mogu ti reci da si me jako razocarao. Imao sam jako visoko misljenje o tebi, ali da mozes  braniti lazi pljuvanje to nisam mogao ni povjerovati.

Dari moj Leone, ja znam da si ti svađalica (eng. flamer) kao i ja, pa neću nasjesti na poziv na flejm ;-)
Šalu na stranu, ja uopće nisam komentirao prepucavanje na "tamo-nekom-forumu", već nekorektno iznešene teze i informacije koje su ispaljivali naše kolege. Da je dotični LXovac u pravu kad je rekao da su ga nepotrebno najurili - je. To je jedino što mene u raspravi zanima.
Njegova navodna neosnovana pljuvanja po državi u kojoj je bio turist, neću komentirati jer ih nisam ni pročitao. Ako ih je bilo - ne odobravam ih jer njega nije najurio nitko po nalogu države, već po svom vlastitom nahođenju, bez ikakve osnove i smisla, pa državu nema šta ni pljuvati. Ni država, ni njeno zakonodavstvo sa svim ovim nemaju ama baš nikakve veze!

73 de 9A1IW - Boris

9A9L

Ima nas koji smo ih procitali i zgadilo nam se. I to mu je velika greska. Ovo sve ostalo se moglo rjesiti osim dozvole koju je trebao za Brijune prije zatraziti. Ili netko za njega. Siguran sam da je puno lakse ishoditi dozvolu za Brijune nego recimo za Afganistan. Da je to napravljeno nista od ovog nebi bilo.
A da sam ja svadjalica to ti zakljuci no cini mi se da sam skoro uvijek u pravu. Nazalost.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A1IW

Citat: 9A9L  u 26. Kolovoz 2012, 20:31:18
Ima nas koji smo ih procitali i zgadilo nam se. I to mu je velika greska. Ovo sve ostalo se moglo rjesiti osim dozvole koju je trebao za Brijune prije zatraziti. Ili netko za njega. Siguran sam da je puno lakse ishoditi dozvolu za Brijune nego recimo za Afganistan. Da je to napravljeno nista od ovog nebi bilo.

Pogotovo kad se uzme u obzir da u Afganistanu ne vredi CEPT, pa se ekstra dozvola mora tražiti, no za nekakav tamo park prirode u 9A definitivno ne. To je poanta. ne znam čemu toliki ljudi nepotrebno kompliciraju, pogotovo oni koji ne aktiviraju ništa, a neće ni aktivirati tako skoro.
No, zato se iznosi cijela hrpa poluinformacija koje nemaju veze ni sa čim i dezinformiraju one koji bi čak nešto i radili.

Citat: 9A9L  u 26. Kolovoz 2012, 20:31:18
A da sam ja svadjalica to ti zakljuci no cini mi se da sam skoro uvijek u pravu. Nazalost.

I ja sam. Na sreću (hi) :-)

73 de 9A1IW - Boris

9A2JK

Kakvi špijuni? Kakve tajne službe? Kakva radio stanica?
Sve to nema veze sa događajem.

Ako sam dobro shvatio dotični se zadržavao (boravio dulje vrijeme na istom mjestu) u blizini štićenih
osoba. Zaštitari su to primijetili i reagirali. Dotični je sam rekao da je pored njegovog ''mjesta zadržavanja''
staza kojom prolaze turisti. Prolaženje i zadržavanje pored određenih mjesta nije isto. Ukratko, po meni,
zaštitari su postupili profesionalno, onako kako treba.

NP i zaštićena područja imaju svoja pravila i za boravak u njima treba dopuštenje. Isto kao što trebate
dopuštenje za rad iz mojega dvorišta ili vinograda i tu osim mene samoga, nikakva CEPT licenca ne pomaže.

Točno je da ljudi, posebno oni koji se brinu o nacionalnim parkovima, malo zaziru od radioamatera, jer ne
razumiju o čemu se tu radi. Teško im je objasniti riječima, a pogotovo ih ''dotučete'' izjavom da namjeravate
''postaviti antenu''. Samo objašnjavanje malo vrijedi. Treba se pripremiti, donesti slike (npr. na laptopu),
posebno ''antenskih instalacija''. Pokažite papirne QSL karte i pomoću njih objasnite da će ovakve karte ići
u svijet, te da se tako reklamira ...

73 ES GL

Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3JB

Ispravak netočnog navoda!

Aktivirao sam dosta toga, a nadam se i ubuduće !  U svakom slučaju , bit će mi drago uz kavicu, pivicu ili nešto već prijateljski prokomentirati sve ovo.Nadam se da se vidimo na jarunu Boris . Cilj svega ovoga je svakako boljitak svima nama!

Ugodan dan svima!

mike

9A1IW

Citat: 9a3jb  u 27. Kolovoz 2012, 07:12:01
Ispravak netočnog navoda!

Aktivirao sam dosta toga, a nadam se i ubuduće !  U svakom slučaju , bit će mi drago uz kavicu, pivicu ili nešto već prijateljski prokomentirati sve ovo.Nadam se da se vidimo na jarunu Boris . Cilj svega ovoga je svakako boljitak svima nama!

Ma nije netočan navod, poanta je samo u tome da si radio aktivacije i da ti nikakva posebna dozvola nije trebala, pa ju nisi ni tražio, osim kulturno se javiti nekome, ako imaš kome i informirati ga šta ćeš raditi u "njegovom dvorištu." To je bila poanta mog komentara. Uopće nije bitno da li se radi o planinaru, fotografu ili o radioamateru.
Naravno da se vidimo na Yarunu i naravno da ćemo maznuti pivu, zato i idemo tamo ;-)

73 de 9A1IW - Boris