• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

RX loop

Autor 9A6NDD, 20. Kolovoz 2012, 15:20:13

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6NDD

Polako krenula razmišljanja za zimu o low band, a posebno top band aktivnostima. Za TX antene uglavno znam što ću (prema prostorno/financijskim ograničenjima  :P ), ali razmišljam što s prijemom. Za beverage nema mjesta, K9AY mi je na "knap" (i onda dolazi pod ? mjesto za 7mhz vertikalku), pa je izbor spao na neki RX loop. E, kako nemam pojma o tim antenama, volio bih čuti od RA koji su ih koristili iskustva i po mogućnosti ako znaju koji provjereni dizajn  ;).

73 i unaprijed hvala!

9A7KSJ

Pozdrav , evo pogledaj si na ovom linku   http://lea.hamradio.si/~s52ab/magnetic_loop/index.html

Ja sam sebi napravio ovu antenu za RX   Mini Whip-PA0RDT , za žicu nema mjesta na terasi a ova ljepo prima dosta široko , samo čim više i na drveni ili plastični štap .

Juraj / 9A7KSJ

9A6NDD

Mene prvenstveno interesira 160M i 80M i volio bih da tu radi najbolje što loop antena može  ;) ... koliko sam čitao antena ima i određenu direktivnost, pa je moguće barem donekle (možda  ???) anulirati smetnje iz određenih pravaca.
Proučiti ću rješenja od S52AB i vidjeti da li se to da iskoristiti i za navedene bandove.

73

P.S. Izgleda da ovakve teme nisu previše interesantne preko ljeta, nego se nađe ima zabavnijih tema  :(

9A2NO

Bok Drago!

Ima puno iskusnijih od mene...stvar RX LOOP antene za 160 i 80m.

U Rothamelu imaš opis RX LOOP antene za doljnje bandove. Otprilike
je nekoliko namotaja tanke žice na okvir ( 0,16 valne duljine ).
Prilagođenje je obično promjenjljivi kondenzator na 50 Ohm . Iza toga je
preporučljivo pretpojačalo jer sve te petlje imaju dosta gušenja. To
možeš i prevesti kao malu efikasnost antene ( kao i prekratka vertikalka ).

K9AJ petlja traži više prostora. Dobra je ali...prostor. Ona mijenja smjer
pomoću releja i moraš imati dvije takve petlje ). Ova koju sam naveo
traži vrlo malo prostora, i ako ju možeš okretati, jer je usmjerena, bolje
za tebe.
Ako si na Jarunu donesem ti nacrte.

73 Dino

9A6NDD

Hvala Dino. Pogledati ću Rothamelu, pa ako slučajno ne nađem, čujemo se za Jarun.
K9AY mi je nažalost preveliko za na krov... pa će bit red onda praviti nešto ovako, samo još moram riješiti podešavanje promjenljivog kondenzatora i rotiranje, na daljinu ;-) .... ali probati ćemo. Moram naći i neku shemu dobrog pretpojačala :-) .

73

9A6M

Pozdrav NDD

I od mene ima puno iskusnijih,vjerojatno su još na g.o. pa dok se ne vrate , evo još jedne ideje.Ovo se lako montira na fiber štapove pa sve na mali rotator i opet +predpojačalo .

Ja sam ju koristio fiksno postavljenu,bez fibera, obješenu između oraha i trešnje.
Nije beverage, ali radi.

http://www.cqham.ru/ant_fo0aaa.htm

73
franjo

VE3ZIK

Pozz,

mi smo u Sharjah, radeci kao A65DLH, koristili penant antenu koja je slicna ovoj. Antena solidno radi svoj posao na RX, cak sam se cudio kako to malo cudo moze da radi tako :-) Samo, potrebno je pretpojacalo u svakom slucaju. Sa njom sam se natukao JA's na 1825KHz iz A6.
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A6NDD

Ovaj dizajn mi se čini OK: http://www.qsl.net/kc2tx/loopschematic.htm
E, sad da li još stavljati pretpojačalo ili? Ili napraviti ga, pa eksperimentirati ;-)...
Da li je netko radio ovaj loop?

73

9A1AA

Kad smo već na ovoj temi bilo bi dobro da netko stavi i koji link i/ili info i za pretpojačalo koje bi išlo uz tu prijemnu antenu.
Osobno me jako interesira da probam nešto novo umjesto beveridža.....
73, Ivo 9A1AA

9A6C

Jednostavno:

http://w7iuv.com/preamp50/preamp_r50.pdf

Jednostavnije:

http://www.qsl.net/yu1aw/LNA/bfg135a.htm

Najjednostavnije:

Uključiti interno rpetpojačalo na TS590 ;)

CU GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A1AA

Hvala za ova dva linka ali i za info da se to isto postiže sa pretpojačalom od na radio-ređaju, pa bio on makar i TS-590D  ;D
Pošto je TS-590 trenutno samo u planu za III kvartal slijedeće godine bit će dobro pogledati ove druge linkove.

Zanima me kakva pojačala za RX loop (osim ovih sa objavljenih linkova) koriste oni koji nemaju TS-590  ::)
73, Ivo 9A1AA

9A6NDD

Uz pretpojačalo bi bilo zanimljivo i korištenje nekog filtera. O filterima ne znam gotovo ništa, pa ne znam ni koji bi se dao tu koristiti?  :-[
Imam na prijemu na 160M sada jako veliki šum, pa kada bi se to dalo barem za 1S jedincu smanjiti, to bi bio već neki napredak  ;) ... ali kao što rekoh nemam ideje kakav bi filter trebao biti  :-\ pa molim i za to prijedloge/savjete. Ima do zime još dosta vremena pa imamo dosta vremena za raspravu...   ;)

9A6C

Ajmo i ovo riješiti, ali bez linkova.

Daklem, otići na web stranicu BAVARIA CONTEST CLUBA, pronaći PROJEKTEN i među njima BCC preselektor. Tu su i W3NQN BPF koje je uradio i mejrio DL2NBU.

Kod TK5EP ima nekoliko filtera za beverage za donje bandove (za gore i ne treba) i kutija za preklapanje i kombiniranje.

Kod YU1LM postoji nekoliko BPF za niže opsege i njegov preselektor.

BAND PASS FILTERE su objavili S59AA i  K4VX. ali su mi datoteke prevelike i naš web ih ne prihvaća pa ih mogu poslati zainteresiranima na mail direct ako se tko javi.

Tko se ne snađe neka mi se javi na mail.

IK4AUY također ima odlično pretpojačalo s 2x2N5179 i dosta toroida ;)

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A4WY

K9AY koristim 2 godine ...odlična antena za one koji nemaju mjesta za bev.
(Ivo ako imas mjesta za bev. ne zamaraj se ovime...jedino što ponekad možeš smetnji "okrenuti  leđa")
imam PP od W7IUV(imate staru i novu verziju) i moje preklapanje za 4 smjera 2 releja...
BP filtere sam također sam radio i za sve imam negdje dokumentaciju i nacrte pločica
u svemu je jedini problem bio "spustiti" BP filter za 160m tamo gdje mene zanima pošto sa vrijednostima u tabelama od K1TTT nisam mogao dobiti BP gdje meni treba...naravno...DX-a na 160m nema na SSB-u  pa sam ja to sve malo spustio i našiljio na donji dio banda ;)
kond. u BP fiterima su najbolji stiroflex iz starih cijevnih radio prijemnika(prva verzija je bila sa smd kondenzatorima ali je ubrzo sve završilo u baji... (gore je bilo sa filterima nego bez njih) ;D
pokušat ću to pronaći pa se javim.
73 Kiko 9A4WY

evo šema....
Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9A4WY

Još jednu stvar sam zaboravio napomenuti u vezi ovih K9AY loopova. Jučer sam malo slušao AM difuziju pa sam se sjetio. ;)
Oni koji vole slušati AM difuzne stanice 522-1602khz...biće oduševljeni ovom antenom.
Ja sam se iznenadio kako to radi...bolje rečeno oduševljen sam bio...svaki put kad preklopim smjer čujem drugu stanicu na istoj freq. a kad primam na LW čujem samo IMD ili smetnje.

još moja dva centa
73, Kiko 9A4WY
Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.