• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Borba protiv smetnji na opsezima

Autor 9a6c, 20. Srpanj 2012, 10:00:33

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9a6c

Nerijetko na našim opsezima uočimo neželjene emisije koje osim amatera znaju uzrokovati i neamateri.

Nakon dužeg vremena upalio sam dvometarski uređaj i na praznom opsegu odmah uočio emisiju na 144.200 MHz, uskopojasna frekventna modulacija, a ženski glas na češkom nekom objašnjava sve skrivene ljepote planine Biokovo i Parka prirode. Dan kasnije sličan priča, ali na ruskom i na 144.100 MHz. U oba slučaja signal najjači iz smjera Biokova.

Napišem prijavu i pošaljem je na HRS, a kancelarija Saveza proslijedi je u HAKOM i nakon nekoliko dana nazove me službena osoba iz splitske ispostave, porazgovaramo o problemu i ostavi mi telefonski broj na koji ga možemo nazvati kad naredni put uočimo smetnje na opsegu.
U cijelu priču uključi se još jedan, mnogo aktivniji, amater iz Splita i poslije nekoliko dana smetnji više - nema.

Očekujem da će po dobrom običaju HAKOM poslati i pismeno očitovanje koje ću objesiti ovdje na forumu.

Svrha ovih par rečenica je da valja imati povjerenja u našu Agenciju i surađivati, a nikako ih samo doživljavati kao nekoga tko ubire zrakarinu ( ne više) i glumi Velikog Brata. Tamo očito rade ljudi koji ozbiljno i predano rade svoj posao i štite naše frekvencije.

Ne znam jedino što bi rekli da im kao Savezu prije >30 godina dođe Izviješće o održavanju nepostojećih veza kakvo je poslao jedan naš prerevni član u svoje vrijeme... To je vjerojatno za antologiju radioamaterskog humora (ili gluposti?) u Hrvata...kako možeš održavati nepostojeće veze... ???

Vjerujem da ovakvih slučajeva ima posvuda u različitim omjerima pa neka bude moj mali doprinos mogućem sređivanju situacije na terenu.

GG

9A6M

Prije nekoliko mjeseci (možda čak i 1 g.)u bitku protiv smetnji na 80 i 160 M (preko cijelog banda šum oko +30) krenuo je Štef 9A4SL.
Postupak je bio isti, napisao je dopis HRS-u, Hrs je proslijedio HAKOM-u.

Nakon što je HAKOM ustanovio da QRM radi ADSL ( vodovi i ruteri) , nazvao me je Štef i žalosno promrmlja:Frenki ništ, naje.. sam, nema pomoći, ko se bu bol sa Telekomom?
ALI!!, nakon nekoliko dolazaka Hakoma pa Telecoma, pa nekoliko zajedničkih dolazaka, sve skupa je trajalo cca 3 mj.Došli su  MEŠTRI i  počeli kopati kanal 1m dubok,100 m llijevo i 100 m desno od 4SL-a i položili  novi , oklopljen ( veli štef ,aluminijem) kabel , kod svake kuće uzemljen, SKINULI su kablove koji su išli od kuće do kuće, po krovovima. Zamijenili su većinu rutera.
Rezultat: 9A4SL:TELECOM = 1:0
Nivo smetnji je skinut  sa 9+30 na S7  što  spada u "normalni" šum na tim bandovima.

Imam i ja neka iskustva sa Hakomom, ali o njima drugi put dok netko otvori temu.

73
frenki,9a6m

9a6c

Super informacija!

Nije to baš sve kao u američkim filmovima, dečki zaista odrade svoj posao i ne puštaju lako. Ovo mi nije prvo iskustvo, prije par godina sam u dva navrata prijavljivao distributera kabelske TV čiji su kabeli bilo toliko dotrajali da su zijevali na svakom račvanju pa smo na kanalu R6 imali RTL, ali kako je taj WBFM, slabo koristi:-)) I oba puta su izlazili na teren i mučili ih dok ne bi sredili stvar, a na kraju su sve ukopali pod zemlju i odustali od održavanja zračnog razvoda.

Ajde Franc, na sunce s tim iskustvima, tema je prava, otvoreno za sve situacije ;)

Joj što volim prijavljivat greške ;D

GG

9A2JK

Hvala na informacijama.
Ovo je poticaj i drugima da se problem može riješiti, samo treba ići normalnim putem.
HAKOM zaista radi svoj posao, a ova (do sada!) dva spomenuta slučaja jasno pokazuju
zašto postoji i treba postojati nacionalni savez radioamatera.

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A1UN

http://www.youtube.com/watch?v=jEfpsdw5UtA&feature=watch_response

Ovo ste svi sigurno culi na kratkom valu, jeste li se ikad zapitali o čemu se radi?

73 UN

9A7PJT

Meni  osobno  vise  smetaju oni  Ruski,Spanjolski i jos neki CB-asi  sto parlaju  na 28Mhz.

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A9Y

HAKOM radi svoj posao vrlo ozbiljno i temeljito.
Imao sam iskustvo iz prve ruke, nevezano za radioamaterizam, u svezi prijevarnog potpisivanja ugovora od strane jedne naše telefonske tvrtke.
Riješili su sve toliko brzo u moju korist da nisam mogao vjerovati, o svemu su me pismeno obavještavali i na kraju čak provjerili da li su mi vratili novac i kamate u točnom iznosu. Pošto je tvrtka zakasnila sa vraćanjem novca svega par dana od roka koji im je naveo HAKOM, HAKOM im je naredio da vrate i još povrh svega 43 kune kamata.
Za HAKOM sve pohvale. Nadam se da će jednog dana sve ustanove i institucije kod nas tako ozbiljno raditi svoj posao.
Shiranu ga hotoke

9A3VV

Lijepo je znati da barem netko i nešto u našem društvu funkcionira i to dobro! Još ako krenu češljati lineare snage veće od dopuštene ;) Pa se nekima pod prozorom zaustavi HAKOM-ov Land Rover s nekim čudnim dodatkom na krovu ;) kojega sam viđao u Umagu kada je bila ona frka s talijanskim TV postajama ;D
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9a6c

Citat: 9a1un  u 21. Srpanj 2012, 20:45:50
http://www.youtube.com/watch?v=jEfpsdw5UtA&feature=watch_response

Ovo ste svi sigurno culi na kratkom valu, jeste li se ikad zapitali o čemu se radi?

73 UN

Ne sjećam se da sam ovo čuo...podsjeća me na dane Wooddy Wooddpecker-a :D iako je puno plemenitiji od njega...taj bi pokrio cijeli 20 m band bez milosti, a na ts930 su montirali dodatni NB samo za njega.

Ajde priznaj, šta je?

GG

9A6M

Citat: 9A3VV  u 22. Srpanj 2012, 00:19:17
Još ako krenu češljati lineare snage veće od dopuštene ;) Pa se nekima pod prozorom zaustavi HAKOM-ov Land Rover s nekim čudnim dodatkom na krovu ;) kojega sam viđao u Umagu kada je bila ona frka s talijanskim TV postajama ;D

Nikada te nisam čuo na bandu pa ne znam koje su ti omiljene frq. i čiji ti lineari zagorčavaju život.
Po važećem pravilniku (osim u naselju) možeš šta hočeš, samo ne smiješ smetati.

Iznimno, u svrhu eksperimentiranja i tehnickih istraživanja, za vecu vršnu snagu
ovojnice odašiljaca od one propisane Pravilnikom može se izdati privremena dozvola
sukladno clanku 91. Zakona, ali samo na lokacijama izvan gusto naseljenih mjesta i
gradova, i to za istraživanje odbijanja radijskih valova od objekata u svemiru i za
sudjelovanje u natjecanjima na meunarodnoj razini. Takva radijska postaja ne smije
svojim odašiljanjem ometati rad drugih radijskih postaja ili prouzrociti štetna zracenja za
ljude ili okolinu.

73
frenki 9a6m

9A1UN

Neki izvori govore da se radi o nekakvim uređajima sa isušivanje namirnica, vrlo rasprostranjenim.
Koji rade na 10-40MHz, navodno koriste RF i to npr. 5x po 75kW
Ja ga cujem po KVu od kad znam za sebe, a vidim da neki spominju da je konstanto prisutan od 70tih.

Valjda ovako nešto: http://www.radiofrequency.com/rftech.html

http://spacentime.net/buynsell/list/89

73 UN

9a6c

Sad sam se sjetio da povremeno znam čuti nešto što bi sličilo na žubor vode ili, sori, produkt ishrane pašta fažolom, ali ne ovako kao na linku, više kao sweep signal koji prelazi preko banda, nekakvo brbotanje...

Teško je reći.

Znam da su uređaji za VF grijanje u Splitskim toplicama u neko vrijeme radili opasno blizu 27 MHz, a čini se da podosta uređaja za rad s plastikom radi na bazi VF-a.

Šta bilo da bilo, dobro je znati da imamo HAKOM na našoj strani, ako ustreba. Koliko se mogu izboriti kad su u pitanju ometači van granica 9A , tko zna. Sad trenutno imaju akciju mjerenja digitalnih TV signala koji dolaze preko Jadrana, a to vi u Istri najbolje znate >:(

GG

9A4OE

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A3VV

Citat: 9a6m  u 22. Srpanj 2012, 07:10:29
...
Nikada te nisam čuo na bandu pa ne znam koje su ti omiljene frq. i čiji ti lineari zagorčavaju život.
Po važećem pravilniku (osim u naselju) možeš šta hočeš, samo ne smiješ smetati.

Iznimno, u svrhu eksperimentiranja i tehnickih istraživanja, za vecu vršnu snagu
ovojnice odašiljaca od one propisane Pravilnikom može se izdati privremena dozvola
sukladno clanku 91. Zakona...
Citat: 9A3VV  u 22. Srpanj 2012, 00:19:17
...ako krenu češljati lineare snage veće od dopuštene ;) ...
Jesi li ti ovo uopće registrirao? U svakom ćeš našem kontestu čuti signal makar jedne 9A postaje koji sigurno drastično premašuje dopuštenu snagu, pa makar i privremeno dopuštenu od strane HAKOM-a. I ne, ne možeš što hoćeš nego ono što ti HAKOM dopusti! Mislim, možeš ti, ako baš hoćeš, raditi što ti hoćeš, ali u tom slučaju bi te HAKOM mogao, uz odgovarajuću sankciju, poučiti pravilima ponašanja na opsezima. Btw, nešto ne vjerujem da je itko ikada zatražio od HAKOM-a dopuštenje da u vrijeme kontesta eksperimentira i provodi tehnička istraživanja sa snagom većom od propisane Pravilnikom.
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A1IW

Citat: 9a6c  u 20. Srpanj 2012, 10:00:33

Svrha ovih par rečenica je da valja imati povjerenja u našu Agenciju i surađivati, a nikako ih samo doživljavati kao nekoga tko ubire zrakarinu ( ne više) i glumi Velikog Brata. Tamo očito rade ljudi koji ozbiljno i predano rade svoj posao i štite naše frekvencije.

Ti se šališ? Pa tko može imati povjerenja u Agenciju koja već 20 godina tolerira svakodnevne incidente na sljemenskom R6? I ne samo da ih tolerira, već ih svojom ignorancijom potiče. A dobro znaju tko radi nered, imaju sva imena i prezimena na raspolaganju, sve im je dostavljeno.

Pazi, naglašavam: poznata je frekvencija (magistralni repetitor!), poznati su ljudi, poznate su im adrese, već su bili gonjeni zbog ometanja i to rade u kontinuitetu 20 GODINA. Ponovit ću još jednom 20 GODINA!!!
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris