• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Velebitska Pljesevica - SERVIS

Autor 9A5TD, 19. Srpanj 2012, 17:04:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5TD

Ekipa ide sutra 20-july-2012  na V.P. radi servisiranje atnena i repetitora za VHF-UHF. NE znam kakvo cemo stanje tamo zateci ali posto je ove zime bilo pucanja akumulatora, lomljena nosaca od leda itd. moglo bi biti svega.  Morat cemo potraziti na konstrukciji malo prostora za smjestaj drugih antena pa bi bilo dobro da nesto ekipe bude na tim frekvencijama radi testiranja...

9A1IW

Citat: 9A5TD  u 19. Srpanj 2012, 17:04:59
Ekipa ide sutra 20-july-2012  na V.P. radi servisiranje atnena i repetitora za VHF-UHF. NE znam kakvo cemo stanje tamo zateci ali posto je ove zime bilo pucanja akumulatora, lomljena nosaca od leda itd. moglo bi biti svega.  Morat cemo potraziti na konstrukciji malo prostora za smjestaj drugih antena pa bi bilo dobro da nesto ekipe bude na tim frekvencijama radi testiranja...

Ja sam sutra na putu prema Dalmaciji (KA-IM), radit ću sa 5W i L/4 antenom u mobilu, pa ako mogu pomoći... Imat ćete me na APRSu. KOje frekvencije da monitoriram?
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A5TD

Ako vrijeme dozvoli ekipica ide u Subotu 20-Juny-2015 na snimanje situacije radi instalacije nove opreme na R7.

Posto ce biti u pitanju nova mehanika mora se napraviti izvid na lokaciji i ujedno snimiti stanje postojece opreme, bit cemo prislusni na kanalu kojem inace radi R7 .. Vrlo vjerovatno cemo privremeno i osposobiti Rep. da se ponovo malo cujemo kroz kontinent.

73...

9A5TD

ODGODJEN put za Cetvrtak 25-06-2015. Poklopilo se nekoliko detalja na koje nismo racunali: Lose Vrijeme -Bickl.utrka za Zavizan... 73..

9A5TD

Drzite nam palceve da sutra sve bude Ok i da se nista ne okrene naopacke kao zadnji puta. Ako nas sreca posluzi cujemo se na R7 / mi cemo biti INV na sutrasnjem putovanju i prilikom radova.

9A7BBD

Sretno damire, pokušat ću biti stby, ma 7, ako ne biti ću na učki vhf.

9A5TD

Kratak report sa V.P.

- Sistem je privremeno osposobljen ali na zalost sa dosta zagusenim prijemnikom -108 dBm, sto je citavih 12 dBm manje nego sto bi trebalo biti. Odasiljac od lokalne R-Postaje smeta na ulazu i to cemo morati rijesiti HITNO.

- SUBTON je 173.8 HZ
- Snaga u anteni cca 17W
--------------------------------------
Da ne duljim previse i ne zamaram nepotrebnim podacima izvukli smo neki maximum koji je bilo moguce napraviti za jedan radni dan. Pripremili smo poziciju za postavljanje novog ant.sustava koji treba doci na na lokaciju i privremeno osposobili R7.

Cinjenica je da je cijeli sistem dosta " GLUH" ali taj dio problema se na zalost mora rijesavati uz pomoc Hakoma i nekog dodatnog hardwera.

Probajte malo testirati da znamo raditi usporedbe kada bude sve gotovo.

73...

9A7BBD

Pozdrav Damire.
Što reći nego hvala ti na trudu i angažmanu. Znam da to sve skupa nije lako ......ALI
Imam osjećaj da stvari ne idu kako bi trebale odnosno da na neki način nazadujemo.
Zašto to mislim, jednostavno je objasniti, kao prvo repetitori nam stoje neispravni odnosno ne rade jako dugo vremena, tj. više rade nego ne rade.
Nadalje... Popravljen R4 Učka radi minimalno 30 posto lošije nego kako je radio dok je zadnji puta bio u pogonu.
Petehovac vraćen u pogon radi 50 posto lošije nego prije. I sad na kraju R7 Velebit radi ali bitno lošije nego prije a van pogona je bio jako dugo.
Eto jednostavno volio bi da se jasno kaže gdje je problem i što treba napraviti da se te stvari riješe makar kako su bile nekad ako ne i bolje. Probajmo locirati probleme i sustavno ih rješavati na najbolji mogući naćin i trajno.
Mislim da hardver nebi smio biti problem jer rješenja postoje, nema samo 9a,repetitore na čukama sa ostalim davateljima usluga i snijegom i ledom. Imaju to i talijani i slovenci i austrijanci i njihova oprema radi. Ja sam za to da se napravi makar samo jedan repetitor godišnje ali kako treba po PS u i mislim da bi to bilo bolje nego napraviti tri ili neznam koliko lokacija PRIVREMENO.
I kao i uvijek napominjem da sam spreman osobno pomoći kako bi brže došli do trajnih rezultata.
Darko stalno govori novaca ima opreme ima administrativna logistika je tu...........
Eto malo sam "otvorio dušu" pa šta bude. Nadam se konstruktivnoj raspravi i konkretnim prijedlozima.....
Pozdrav svima i Tebi Damire i tvojoj ekipi koja je bila na čukama hvala još jednom.......

9A5TD

Igore, preumoran sam da ti odgovorim ali iskreno mi odgovori na jedno pitanje:

KAda si zadnji puta osobno bio na sve te tri lokacije koje si nabrojao ?

Nisi bio barem 5 godina ili vise, nije ni bitno, ali da si bio onda ne bi postavio ovakva "konstruktivna pitanja" Teoreticara u ovoj drzavi ima na izvoz, no smatram da ti ipak detaljnije pratis zbivanja na tom podrucju i da vecinu odgovora znas ali dobro da si me potegao za jezik jer je posteno da zainteresirani korisnici znaju kako stoje stvari..

Vrijeme dolaska i odlaska na objekte kako se kome digne je davno proslo, Vlasnici su radili rekonstrukcije pri cemu su prvo zadovoljili uvijete za sebe a mi se moramo prilagoditi onome sto su nam ostavili..posto si ocito zaboravio kronologiju evo cito da te podsjetim.

I-dolazak

UCKA - PPU je odlico rekonsturirati objekat Kule i skinuo nas je dolje, da ne napominjem da su uredno odrezali kabel izvukli ga van i nekon X-mjeseci nas pozvali da se vratimo ( moleci boga da odustanemo ). Sto smo gore zatekli ?

- posjecen kabel
- zabetoniranu rupu
- nasu opremu koja je ocito stajala u nekom kokosinjcu

Naravno da sa sobom nisam nosio Hilticu i krunu od 50mm kako bih probusio kameni zid debljine 120 cm

II-dolazak

- Oprema za Baustelu , mukotrpno busenje rupe u duplom kamenom zidu traje vise od sat vremena i dvoje ljudi se bavi samo jebenom rupom dok druga dvojica vuku NOVI koax po vanjskoj strani Kule, i to naravno uz gromobransku traku ( sto je protiv svih pravila ali jedino to nam dozvoljavaju )

- Provukli smo DVA nova koaxa od 1/2" duzine cca 25m svaki, tako se jedan nadje za svaki slucaj, stavili nove konektore i taman kada smo zavrsili spajanje antene i htjeli se spustiti u Kulu shvatili smo da je PAPAK mrtav hladan otisao i zakljucao objekat bez da nam se javio...

III-dolazak

Namolili smo termin za dovrsetak radova i kada smo spojili sustav ( Koji je radio 100% zadovoljavajuce tj. 30% bolje kako ti kazes ) shvatili smo da nesto ne valja, jer imamo kaos na ulazu i hrpu intermodulacija kojih nije prije bilo iako je "sve"  ostalo isto po pitanju instalacija repetitor-napajanje-spojni kablovi, duplexer, uobicajeno podesavanje nije dalo rezultata pa je sustav radio sa 50-100 mW, tijekom zime je krepalo napjanje

IV-dolazak April/May-2015

Nakon moljenja na koljenima nekog iz PPU da dodje otvoriti kulu posto do Maya oni ne rade 4QV i ja smo dosli gore staviti rez.napjanje i snimiti situaciju u spektru da vidimo moze li se sto napraviti da R4 radi koliko toliko upotrebljivo, probali smo staviti i drugi tip duplexera da i tu sumnju otklonimo.

Ovo zadnje je Trenutna situacija !!

V-Planirani odlazak:

Preostale mogucnosti koje ce se jos istestirati :

- BP filter > 90 db
- Promjena pozicije antene po vertikali da smanjimo utjecaj RF polja od OIV-odasiljaca sa Ucke   

Nakon toga ili ce R4 raditi kako treba ili se donosi odluka o promjeni lokacije u dogovru sa 6ARP.

Sve ovo nabrojano financirano je za sada od moje strane, materijal, ljudi, gorivo, pice i hrana ukljucujuci koju bocu pica za personal PPU i za njihovu dobru volju, o nadoknadi troskova razmisljam tek kada R4 bude funkcionalan. 

PETEHOVAC

I-dolazak

Na poziv ekipe iz OIV-a radi rekonstrukcije lokacije i dogovora oko smjestaja opreme, ujedno smo i demontirali repetitor i duplexer

II-dolazak

Dolazak se naravno mora dogovoriti sa OIV-m, i naravno opet neugodno iznenadjenje:

- polica koja je trebala biti napravljena za nasu opremu NE postoji
- kablovi u prostoru su provuceni ajme-meni   
- nakon spajanja - corak nesto ne valja....SWR na anteni
- Sljedi skidanje antene sa cca 30 metara i spajanje na rezervnu koja je na 10m i koja ima pojacanje 0-dBd
- povratak

Gordan je nakndano istestirao antenu - ispravna, to naravno znaci da je ekipa vjerovatno sjebala negdje kabel pri provlacenju ...tj. premjestanju.

III-Planirani dolazak July-2015

- izrada i postavljanje police na zid
- ponovno vracanje antene na stup
- trazenje ostecenja u kablu ( prostorija, ulaz u prostor ili XX-je*acina lova na vjestice )

Ova tri izleta mene kostaju svaki puta cca 50 Eur bez neke cuge za drustvo ili boce pica za neciju "dobru volju", a ujedno na toj lokaciji radi moj repetitor vec 3 godine.

VELEBITSKA Pljesevica

Zadnja posjeta lokaciji je bila tocno prije 3-GODINE, sto se nas tice, znaci Goran, Adam, Kiki i ja....!!! Koliko dugo je radila sada ne znam, ali teoretski je sve bilo ispravno samo je nesto prolupalo samo od sebe, Edo je sluzbeno bio gore od strane THT-a i skinuo rep. jer je sumnjao na njega ali on je na kraju ispao ispravan, pripada staroj generaciji koja je ipak malo gluha ali radi.

I-dolazak 25-Juny-2015

Obnova ove lokacije ici ce cisto profesionalno sa HRS-m po pitanju ugradnje novog antenskog sistema i novog duplexera, no cisto za info....

Bili smo na izvidu lokacije jer se to drugacije ne moze odraditi a lokaciju smo samo stavili u PRIVREMENU funkciju... Inace i to stavljanje u privremenu funkciju je napravljeno sa VLASTITOM opremom ukljucujuci  antenu, provuceni novi komad koaxa, novim konektorima, i  motorolinim repetitorom a sve u svrhu uvida u cistu situaciju stanja na lokaciji.

Treba naruciti  jos neki Hardware a i Hakom ce morati reci svoje prije nego se ponovo ide gore iako je nova oprema spremna za montazu. Da sada ugasis odasiljac radija koji se nalazi gore kroz R7 se moze proci vokcem iz ruke iz Zagreba ili Rovinja, testirano i probano, 3DZL uredno prolazi sa vokcem iz Rijeke i snagom 50 mW kada je FM iskljucen.

Uglavnom nista nije vise tako jednostavno kao prije 10-15 godina. Puno je digitalije u eteru i snage FM su drasticno pojacane, da stvar bude gora jeftini repetitori nove generacije imaju snage na bacanje ali ulazi su im katastrofa.

Vidi malo fotku pa procjeni sam neke stvari !

9A7BBD

Da li postoji još onaj SMB rešetkasti stup prije ulaza u objekt sa lijeve strane?

Igor TEORETIČAR.

9A5TD

DA naravno da postoji, i upravo na taj stup se planira staviti NOVI sistem za R7 sa 4-dipola u vertikali. Bit cemo dovoljno udaljeni od ove sume na krovu i vjerovatno imati dovoljno izolacije za ispravan rad R7...

Moramo potegnuti novi kabel korz viseci rost, vrlo vjerovatno dva tako da imamo i opciju B ukoliko nam nekada zatreba i napraviti potpuno nove nosace za planirani sistem. Naravno na stupu treba dodati jos jedno 50-k vijaka da se ne raspadne kojim slucajem i HRS bi mogao imati sasvim pristojan stupic na 1700 m ASL.

Nedostatak: Vise ne postoje vrata za ulaz na objekat i nadobudni lovci na sekundarne sirovine mogu ocerupati sve sto stavimo gore .....!

Ako imas volje, javim ti kada planiramo ici gore, moras si naci prijevoz ( terenac obavezno ) pa da sve odradimo u isti dan. Mozda i 6ARP zeli uzivati na svjezem zraku pa se izbori za neko transportno sredstvo... Ukrcao bih te i ja, ali kada nakrcamo opremu i alat Kiki i ja postajemo prakticki visak u vozilu...

73...

PS:  Stupic smo vec pripremili za novu opremu i ubili se od skidanja krame koja je bila gore...

9A1IW

Urbane legende kažu da je neki bivši tajnik bio na Velebitu 31.12.xxxx godine, prema obračunu dnevnica? Ako je mogao on u to doba godine, ja ne vidim problem u transportu.  ;D
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A5TD

Mali REFRESH po pitanju informacija vezanih uz R7. Jucer je Ekipa iz Hakoma bila na lokaciji radi utvrdjivanja smetnji na ulaznoj frek. R7. Ubili smo se od testiranja i kombinacija no zakljucak je na kraju bio onaj najgore vrste, posljedica snaznih RF-polja na ralativno maloj udaljenosti.

Kao sto se na slici vidi NF na ulazu je dignut na -100 dBm , znaci za neki koliko toliko kvalitetan prolaz treba nam barem  signal jaci cca 10 dBm. #@%$^$%&^*&$(*

Postavljanjem ant.sistema na stari stup i ubacivanjem jednog BP filtera R7 bi trebao zablistati.

Nije bilo puno vremena pa sam ubacio manji BP koji sam imao sa sobom i brzinski to sve podesio tako da bi sada osjetljivost morala biti bolja , ali naravno to je placeno sa cca -2 dB TX snage

Pa ako netko ima volje neka malo testira i javi opci dojam...   

9A5HZ

Pozdrav!
Sada mi R7 dolazi slabije za cca 3 S jedinice neko prije zadnje intervencije po S metru i po "uhometru" s dosta šuma. Toliko iz Vrbovca JN85fv raniji 9A6SJZ da nebi bilo neke pomutnje hi....
73 Zlatko
P.S. Od Nedjelje sam u Senju pa do 1.8. čujemo se i iz te lokacije :D
73 de 9A5HZ  Zlatko

9A5TD

Hvala za info, dobro je znati razliku kako bi napravili usporedbe kasnije.