• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

LX1NO

Autor 9A6AA, 26. Lipanj 2012, 23:41:03

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3TY

Citat: 9A7KXP  u 18. Kolovoz 2012, 15:20:03
Zakon je zakon.

Slabo se informirao,i nema se što čuditi.

Hristo, baš sam mislio sljedeći IOTA contest odratiti sa Brijuna. Molio bih te da mi pomogneš i informiraš me o kojem je zakonu riječ. Naime, otišao sam na google i pretražio hakom.hr site i nisam našao niti jedan spomen Brijuna. Zatim sam pretražio site ministarstva turizma mint.hr s ključnim riječima Brijuni radio licence kao i Brijuni radio permit pa opet nisam našao ništa pa sam onda pretražio hamradio.hr i zamisli opet ništa i na kraju odoh ja na Narodne novine jer se ipak tamo objavljuju Zakoni i gle čuda Google odgovara "site:nn.hr Brijuni radio licence - did not match any documents. "

Gdje se onda čovjek (poput ranije spomenutoga spomenutoga i mene) treba informirati?

Ima li na karti koju kupiš prilikom ulaza u nacionalni park napomena da je zabranjena uporaba radio uređaja?
Postoji li negdje karta "radio - zabranjenih zona" u 9A?

Hvala unaprijed na odgovoru.

73 de Ivo, 9A3TY

9A6NDD

Svaki NP i PP imaju svoj Pravilnik o unutarnjem redu i ako u njemu piše da se aktivnosti trebaju najaviti Upravi onda se treba njima i najaviti. Koliki bi trebao biti pravilnik kada bi se svaka moguća aktivnost (hobby) navodila zasebno? Za neke aktivnosti ni Uprave parkova ne mogu izdati dozvolu nego Ministarstvo mora izdati Rješenje o uvjetima zaštite prirode (ili se tako nekako to zove) i to se mislim i plaća.
Uglavnom, dobro je najaviti aktivnost koji dan prije (ali ne prerano jer će vas onda uputiti sigurno na ministarstvo  ;D ) i s ljudima razriješiti sve i onda nema problema. Samo ne treba biti živčan i nestrpljiv jer će to sigurno rezultirati ne odobravanjem aktivnosti.
Meni osobno nije baš jasno zašto bi se trebalo tražiti posebno odobrenje za RA aktivnost, jer se gotovo ne razlikuje u "učinku" na prirodu od planinarenja ili biciklizma, ali bolje se prvo raspitati i pokušati to na legalan način.
Kolege koje su se najavljivale Upravama imaju, mislim svi, dobra iskustva i da su dobili i pomoć u odabiru lokacije i sl. Ja osobno imam dobra iskustva tamo gdje sam se najavio.

73

9A4QV

Za 9a3ty:

Na karti ti također ne piše da je zabranjeno gol hodati po Brijunima ....

Za početak predlažem ti čitanje Narodnih novina 75/00 gdje je objavljen Pravilnik o unutarnjem redu u nacionalnom parku Brijuni.

Zanimljivi su članci 37, 75, 100, 101, 102 ....

pozdrav i ugodan rad sa Brijuna...

QV

9A6AA

Citat: 9a4qv  u 18. Kolovoz 2012, 23:31:04
...

Zanimljivi su članci 37, 75, 100, 101, 102 ....

...

Adame,
ovi članci koje si naveo nemaju ama baš nikakve veze sa slučajem o kojem govorimo.

(Predobro poznajem Zakon o zaštiti prirodi, a te su stvari c/p iz njega.)

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A4QV

Emire, sasvim je jednostavno utvrditi da li ovi članci imaju veze sa navedenim slučajem:

1. Da li je LX1NO bio na Brijunima?
2. Da li su Brijuni nacionalni park?
3. Da li je LX1NO koristio radioamatersku opremu unutar granica Nacionalnog parka u području gdje je dozvoljeno kretanje posjetiteljima , putevima i stazama koje su označene i namijenjene razgledavanju i posjećivanju. (Članak 37)
4. Ako se radioamaterizam smatra rekreativna djelatnost, da li je LX1NO obavljao shodno članku 75, ili se kako on kaže postavio pored slona, jer mu je to bilo simpatično?
itd..itd...

Osim toga, normalno da se pravilnik o unutarnjem redu.. u svojem tekstu naslanja na Zakon o zaštiti prirode koji je "stariji" kao takav. Ne razumijem, zašto bi on po sadržaju trebao odskakati ili biti u suprotnosti. Znači li to da ako u Zakonu o zaštiti prirode piše da je zabranjeno paliti vatru u Nacionalnim parkovima u pravilniku o unutarnjem redu to ne smije pisati? Ili možda mora pisati da se vatra mora paliti, samo zato da bi to bilo drukčije (ne c/p iz zakona).

Uostalom, reci nam iz prakse, kako se ti ponašaš kad ideš u neki Nacionalni park, da li kontaktiras osoblje u parku, da li ih informiras o svojim namjerama i postavljanju postaje, da li se konzultirate gdje bi bilo pogodno za takav rad kako se ne bi narušilo zatečeno stanje, uostalom, kako smo mi svi gosti u takvim slučajevima, valjda je kulturno pitati za dozvolu/suglasnost vlasnika ili onoga koji se brine za situaciju na tom području.
Vjerujem da ti to radiš, pa ako možeš ti kao domaćin u svojoj zemlji, ne vidim zašto to ne bi mogli i stranci, čisto kulture radi.

pozz
QV

9A2JK

Citat: 9a4qv  u 18. Kolovoz 2012, 23:57:46
...
...uostalom, kako smo mi svi gosti u takvim slučajevima, valjda je kulturno pitati za dozvolu/suglasnost vlasnika ili onoga koji se brine za situaciju na tom području.
Vjerujem da ti to radiš, pa ako možeš ti kao domaćin u svojoj zemlji, ne vidim zašto to ne bi mogli i stranci, čisto kulture radi.

pozz
QV

Citat: 9A6NDD  u 18. Kolovoz 2012, 23:21:25
...
Kolege koje su se najavljivale Upravama imaju, mislim svi, dobra iskustva i da su dobili i pomoć u odabiru lokacije i sl. Ja osobno imam dobra iskustva tamo gdje sam se najavio.

73

Obična pristojnost upućuje da bi trebalo nekoga pitati za dopuštenje. Ne treba čitati niti tražiti
nikakve propise i zakone. Npr. u nijednom zakonu ovoga svijeta ne piše da je u mojoj kući
zabranjeno pušenje, ali dopušteno je samo ako mene pitaš i ako ja dopustim!

LX1NO je trebao pitati. Potpuno nevažno da li radi iz nekog hotela ili zaštićenog područja.
I nikakva dozvola za rada amaterske radio stanice nema s time veze. Jedino što je važno je
dopuštenje vlasnika prostora sa kojih netko želi raditi.

I hvala Norby-u, LX1NO, na uglavnom poštenom i lijepom opisu događaja. Jedino što nije korektno
je njegova tvrdnja da Brijunske ''vlasti'' neće dozvoliti rad sa Brijuna i da je CEPT bezvrijedna u
ovom dijelu svijeta.

Citat: 9a4oe  u 18. Kolovoz 2012, 09:43:44

In a nutshell: Don't go to Brijuni with your gear, the Brijuni authorities will
not issue a permission and CEPT is worthless in that part of the world (BTW,
isn't there a similar story?).

Cu from some other islands, maybe, maybe not..

73 Norby

73
Martin 9A2JK

P.S. Čak smo i mi, kojima je zaštićeno područje Đurđevačkih peskov praktično u dvorištu,
pitali dopuštenje za rad! Pristojnosti radi!
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6AA

Citat: 9a4qv  u 18. Kolovoz 2012, 23:57:46
...
3. Da li je LX1NO koristio radioamatersku opremu unutar granica Nacionalnog parka u području gdje je dozvoljeno kretanje posjetiteljima , putevima i stazama koje su označene i namijenjene razgledavanju i posjećivanju. (Članak 37)
4. Ako se radioamaterizam smatra rekreativna djelatnost, da li je LX1NO obavljao shodno članku 75, ili se kako on kaže postavio pored slona, jer mu je to bilo simpatično?
...
Ovo ne komentiram zbog LX1NO, već zbog nekog od 9A operatora koji će možda uskoro kaniti raditi s EU-110:

I promatranje ptica pjevica, promatranje životinja te uživanje u prirodi je isto tako rekreativna djelatnost.

Temeljni razlog nepovjerenja prema radioamaterima je strah i nepoznavanje suštine njihovog rada.

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A3JB

Dakle , po mom sudu vrlo nekorktno i bahato od jednog , kako Emir reče , " top " operatora!

Divna i bajna ( tako se bar izjasnila većina izašlih na referndum ) Europa ( jadna nam majka kad uđemo ) , ima jasna pravila i neka mi netko reče da može sjesti ispred Tornja u Parizu ili Vrata u Berlinu ...razapeti žice ...postaviti stanicu i opleti! Nisam vidio niti jednu takovu karticu sa fotografijom operatora ispred!

Ima toliko divnih aperatora iz vana koji su kod nas i koji poštuju ovu Zemlju i zakone ,...jedan koji svakako zaslužuje pozornost u svojoj skromnosti je i Sergey 9A8CW - UA6LCW ! Dobro došao i još bolje se vratio u Hrvatsku!

Ovi " nazovi " veličine su to svojim ponašanjem i pokazali . By the way ..ovaj je jasno rekao da ne potvrđuje svoje /p aktivnosti nikako doli direct!

Pozdrav

Mike , 9A3JB

9A6AA

Citat: 9a3jb  u 19. Kolovoz 2012, 10:12:05
Dakle , po mom sudu vrlo nekorktno i bahato od jednog , kako Emir reče , " top " operatora!

Divna i bajna ( tako se bar izjasnila većina izašlih na referndum ) Europa ( jadna nam majka kad uđemo ) , ima jasna pravila i neka mi netko reče da može sjesti ispred Tornja u Parizu ili Vrata u Berlinu ...razapeti žice ...postaviti stanicu i opleti! Nisam vidio niti jednu takovu karticu sa fotografijom operatora ispred!

Ima toliko divnih aperatora iz vana koji su kod nas i koji poštuju ovu Zemlju i zakone ,...jedan koji svakako zaslužuje pozornost u svojoj skromnosti je i Sergey 9A8CW - UA6LCW ! Dobro došao i još bolje se vratio u Hrvatsku!

Ovi " nazovi " veličine su to svojim ponašanjem i pokazali . By the way ..ovaj je jasno rekao da ne potvrđuje svoje /p aktivnosti nikako doli direct!

Pozdrav

Mike , 9A3JB

Marinko,

svidjelo se to tebi ili ne, LX1NO je svjetski poznati radioamater.
Ne znam o kakvom razapinjanju žica pričaš. Vidi se da si uletio u diskusiju a nisi pozorno pročitao što su drugi pisali.

No, kako se ovdje ne vodi zdrava diskusija već iz postova zrači samo netrpeljivost, neću više pisati.

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A3SM

Svjetski poznati amater .... ma boga ti ...

Imaš novaca i vremena za putovanja to je svjetski poznati amater .. po tome mnogi drugi su puno veće amaterčine ... putuju, rade,šalju QSL karte preko biroa ... to su  SVJETSKI AMATERI ...

Koje su to veličine koje ga uzdižu iznad bilo koga drugoga ??
Emire, poštivam tvoj stav ili razmišljanje ali dizanje u visine bilo koga (  iz odredjenih sitnih razloga ) mislim da je to bez veze ...

Pitaj svjetskog amatera koliko hoće dolara za potvrditi veze iz 2010.godine sa LXFF-020.040,023 ...

Treba li mu dolara za novi laptop ili slično .. ma to je iskreno "futrola" amatera ne svjetski amater i zato se slažem sa većinom napisanih komentara ...

Ovaj moj napis nije NETRPELJIVOST  kako si rekao nego samo iskrenost ... ugosti ti njega dobro ( u što ne sumnjam ) i vjerujem da će otići sretan iz 9A ...

VY 73 de Mato - 9A3SM

9A6AA

Citat: 9A3SM  u 19. Kolovoz 2012, 10:40:12
Svjetski poznati amater .... ma boga ti ...

Imaš novaca i vremena za putovanja to je svjetski poznati amater .. po tome mnogi drugi su puno veće amaterčine ... putuju, rade,šalju QSL karte preko biroa ... to su  SVJETSKI AMATERI ...

Koje su to veličine koje ga uzdižu iznad bilo koga drugoga ??
Emire, poštivam tvoj stav ili razmišljanje ali dizanje u visine bilo koga (  iz odredjenih sitnih razloga ) mislim da je to bez veze ...

Pitaj svjetskog amatera koliko hoće dolara za potvrditi veze iz 2010.godine sa LXFF-020.040,023 ...

Treba li mu dolara za novi laptop ili slično .. ma to je iskreno "futrola" amatera ne svjetski amater i zato se slažem sa većinom napisanih komentara ...

Ovaj moj napis nije NETRPELJIVOST  kako si rekao nego samo iskrenost ... ugosti ti njega dobro ( u što ne sumnjam ) i vjerujem da će otići sretan iz 9A ...

VY 73 de Mato - 9A3SM

I  te kako poznati!

Rekao si da ima novaca (što je točno) pa ne skači sam sebi usta spominjući prikupljanje novaca za novi laptop.

Uskrati ću vam zadovoljstvo pljuvanja po osobi koju nikada niste ni sreli ni upoznali.

9A6AA
"DX never sleeps..."