• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Wifi i krizna situacija...

Autor 9A6NDD, 29. Svibanj 2012, 13:08:20

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6NDD

Čitam malo vezano uz današnji potres u Italiji i naletih na sljedeće:

"Čitavo jutro vlasti apeliraju na građane da ne zagušuju mobilne mreže pozivima koji nisu hitni te da otvore svima pristup svojim wifi mrežama kako bi pomogli drugima. Nekoliko je gradova skinulo zaštitu i lozinke s gradskih wifi mreža da omoguće pristup svim službama spašavanja i građanima"

Pomalo se poklapa s mojim razmišljanjima što je običnim ljudima najvažnije u takvim situacija i to u današnje vrijeme interneta i kada svaki malo "pametniji" mobilni telefonski uređaj ima mogućnost spajanja na wifi...

Možda bi i u tom smjeru trebalo razmišljati pri planiranju veza za krizne situacije...

9A7PJT

Pa normalno  da  ce se veza  uspostavit brze,sigurnije  i kvalitetnije preko mob.  nego  na  3 i po  :D .
Samo nekim lobijima odgovara guranje  onoga  besmislenog "organiziranja  za krizne situacije" . . .

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A6JOY

Šta bi bilo kad bi bilo...
- pomicanjem zemle dolazi do prekida u komunikacijama, rušenje antena.. padanje tkz wfia
znaci ovozemaljske komunikacije padajuu vodu iliti ga u zemlju..
po meni tda nastupa stožer za krizne situacije... sa vezom na kv ili ukv ili već di i šta... antene se montiraju na otvorenom..
znamo već šta i kako...
to je bit stozera za kritne situacije...ma koliko mi šutili o tome
73
Mate
".... kad u zoru sunca sjaj iznad Biokova se javi..."

9A6NDD

U Italiji je recimo bio dosta snažan potres, ali ne opet toliko katastrofalan da prekine sve oblike komunikacija... Postoji vjerojatno dosta tvrtki koje pružaju usluge interneta na tom području, kao i kod nas i ne koriste sve istu infrastrukturu (jednu jedinu žicu)... Sistemi se ako nisu totalno uništeni vrlo brzo oporavljaju (svi imaju vlastiti izvor napajanja barem za neko vrijeme) i teško je da će baš svi ispasti (ne govorim o apokaliptičnom scenariju).
U slučaju potresa nitko baš nema želju biti unutar kuće... ako izlazi van vjerojatno uzima ono što je pri ruci (novčanik, ključeve, dokumente, mobitel... Svima je u prirodi da žele znati što je s drugima iz obitelji koji u tom trenutku nisu s njima i najjednostavniji je način probati zvati mobitelom, poslati SMS ili email ili poruku na twiteru ili facebooku... Dakle, ne mislim na komunikaciju "državnih službi" nego na običan narod kod kojega treba svesti paniku i neizvjesnost na najmanju moguću mjeru. Radioamateri sigurno nisu tu da rade išta oko mobitelne mreže, ali mislim da se dosta toga može učiniti oko WiFija, kojega mnogi ne vole, ali ga koriste  ;)
Ovo o čemu Mate govori je onaj "pravi" po meni scenarij za radioamateri i ne daj Bože da imamo ikada priliku da sudjelujemo u tome scenariju. Za sve između "državne službe" bi trebale i samostalne i bez radioamatera.
Naravno, treba se pripremati na najgore i biti spreman uskočiti. Ali treba uzeti i iskustva s terena i vidjeti što se pokazalo  da je najvažnije... Recimo internet se pokazao važan i pri potresu u Japanu kada je google na brzinu plasirao aplikaciju za traženje rodbine ili kak bi se to već nazvalo.
Nisam plaćen i zadužen da razmišljam o tome (i ne znam točno tko je plaćen i  da li je itko uopće plaćen, ni tko je zadužen da razmišlja o tome), ali mi se ovo oko wifi u Italiji čini jako zanimljivim kao smjernica za budućnost...

9A3LI

Citat: 9A6NDD  u 29. Svibanj 2012, 14:55:35
U Italiji je recimo bio dosta snažan potres, ali ne opet toliko katastrofalan da prekine sve oblike komunikacija... Postoji vjerojatno dosta tvrtki koje pružaju usluge interneta na tom području, kao i kod nas i ne koriste sve istu infrastrukturu (jednu jedinu žicu)... Sistemi se ako nisu totalno uništeni vrlo brzo oporavljaju (svi imaju vlastiti izvor napajanja barem za neko vrijeme) i teško je da će baš svi ispasti (ne govorim o apokaliptičnom scenariju).
U slučaju potresa nitko baš nema želju biti unutar kuće... ako izlazi van vjerojatno uzima ono što je pri ruci (novčanik, ključeve, dokumente, mobitel... Svima je u prirodi da žele znati što je s drugima iz obitelji koji u tom trenutku nisu s njima i najjednostavniji je način probati zvati mobitelom, poslati SMS ili email ili poruku na twiteru ili facebooku... Dakle, ne mislim na komunikaciju "državnih službi" nego na običan narod kod kojega treba svesti paniku i neizvjesnost na najmanju moguću mjeru.

Ovo ti je zapravo i glavni problem.
Sve države i njihove službe jako puno koriste GSM mrežu i šta se dešava kada obićni ljudi krenu zivkati rodbinu, prijatelje? Zagušenje mreže.
Negdi sam pročitao da Englezi za velike krizne situacije imaju neki sistem gdje sve GSM mreže postaju jedna mreža a koristiti ih mogu
samo službe spašavanja i sigurnosti. Ostalima nije dozvoljen pristup. Na displeju se vidi naziv mreže a rade samo hitni pozivi prema 112 ili koji je njihov broj.
Mislim da su to isporbali prije onih bombaških napada po Londonu.
Na žalost više ne mogu naći taj tekst.
A vajrles kao takav bez glavnih komunikacija isto nema smisla, dakle "padnu" li glavni čvorovi ostaje ti samo kratki val i ukv za lokalne veze.
A to je već tema za 9A5EX koji se bavi tom problematikom.

9A4QV

Kako je moj diplomski rad (jedan od..) bio upravo vezan za tu temu  :o mogu ti reći da je situacija kod nas puno bolja nego kod susjeda po tom pitanju. Ja sam predstavio riješavanje tog problema na amaterskom nivou putem APRS-a i D-stara kao opcija u budućnosti.

Profesionalne službe su tu dobro organizirane i TETRA mreža (koliko god pljuvali neki po njoj) zadovoljavajuće funkcionira za broj korisnika koji opslužuje. Dakle policija, vatrogasci, DUSZ znam da koriste, ako se ukljuce jos i Hitne sluzbe i gorska sluzba te vojska imas kompletni nezavisni sustav koji ce dobro funkcionirati i nece biti zagusen. Topografija mreže je takva kakva je ali vidim po linkovima da se nasotje raditi i prstenovi i redundancija mreže tako, ako i dođe do ispada pojedinih baznih postaja mreža se neće raspasti.
Uz to bazne postaje imaju i napajanje u nuždi tako da je takav sistem dosta robustan.

Korisštenje amaterskih usluga, hm, samo kao dodatak vec postojecem sustavu, od viska glava ne boli, ali da se sluzbe oslanjaju na nase usluge, to ne...

pozz
QV

9A7PJT

Zasto  uvijek kad je ova ili slicna tema  razmisljate  i piste o  potresima i  katastrofama biblijskih razmjera  ???? !

Upce mi niije jasno to Vase razmisljanje  i kao da prizeljkujete bar nesto slicno  pa da se onda "napokon mozete ukljuciti  i dokazati u spasavnju i pomaganju " ?
Mob. operateri   imaju nacina da u takvim situacijama pruze uslugu odredenim sluzbama.Usput zaradaju extra profite , pa bi mi  trebalo  i nametnuti pod obavezno takvu  opciju . .  .

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A3LI

Citat: 9A7PJT  u 29. Svibanj 2012, 16:04:16
Zasto  uvijek kad je ova ili slicna tema  razmisljate  i piste o  potresima i  katastrofama biblijskih razmjera  ???? !

A što će ti katastrofa biblijskih razmjera.
Dovoljan je bagerista kojeg gazda natjerava da radi bez plana i nacrta
pa odreže neku "optiku", ode ti GSM mreža na XX sati. Pa ne radi svaka bazna stanica za sebe,
takvu još nisu izmislili.
::)

Citat: 9a4qv  u 29. Svibanj 2012, 16:01:39
Ja sam predstavio riješavanje tog problema na amaterskom nivou putem APRS-a i D-stara kao opcija u budućnosti.

To bi bilo OK ali D-Star sa kojim linkovima?
Internet?

9A5ST

Mobilnim operaterima je "metla" ako strada optika.Nema ničega ni 112 ni WiFi...
Neznam jel još postoji alternativa na VHF?
Dakle...ili ovo šta Adam kaže ,ili KV.
73
9A5ST

9A4QV

Citat: 9A3LI  u 29. Svibanj 2012, 16:53:43
To bi bilo OK ali D-Star sa kojim linkovima?
Internet?

3LI znam na šta ciljaš  ;D
Susjedi iz Italije jesu razvalili taj D-star i napravili Wi-Fi linkove na 5.7 ghz preko kojih su umrežili D-star repetitore.
Po meni je to lošija opcija, u biti pokazalo se da to ne radi onda kad treba jer to nije robusna oprema i previše SW riješenja je tu uključeno tako da to redovito šteka...

Ne treba izmišljati toplu vodu, D-star je za to izmislio i napravio svoje linkove koji rade na 10 GHz za umrežavanje infrastrukture (D-star repetitora na 2m 70cm 1.2 GHz) tako da to može funkcionirati kao zasebna struktura i mreža bez "T-com interneta". Ne vidim potrebu za gate prema svijetu u takvoj situaciji ali i tome se moe doskočiti sa riješenjem koje smo vidjeli neki dan, V-sat terminal, koji i ne mora biti tako skup kao što se čini. Danas postoji (već dosta dugo) sat intenet sa pretplatom 25 eura na mjesec gsje se koristi sat tv dish od 80cm...

Od d-stara zanimljiva mi je bila samo oprema na 1.2 GHz koja je omogućavala kako glasovnu tako i data komunikaciju sa pristojnim brzinama za takve situacije. Međutim kako je kod nas band od 1.2ghz "ubijen" sa signalima AN/FPS 117 radara na svim bitnijim čukama, onda je to brzo palo u vodu. U takvu terminalnu (opremu korisnika) bi se isplatilo inverstirati 500-600 eura za uređaj koji će ti biti i za bla-bla i za data (internet :-) ) komunikaciju u portablu ili kriznim situacijama. D-star na 2m i 70cm je po meni promašaj. Ja to zovem amaterski LPD ili PMR radio :-)

Jedino dostupno i jeftino riješenje, koje sam predlagao prije par godina, čini mi se i na forumu pisao o tome je bila investicija u postojeće govorne repetitore na 2m. Godinama se u proračunu izdvajalo za održavanje repetitorske mreže i po 200.000 kuna a danas imamo situacije gdje se na lokacijama kao sto su Velebit i sl. jos uvije nalaze antene tipa Diamond X-50. Da se ispravim, nalaze se ostaci tih antena po stupovima, tj. preciznije prihvati. Tim novcima se moglo opremiti par magistralnih repetitora sa kvalitetnim Kathrein antenama, baterijskim/solarnim napajanjem, sistemom kompletno odvojenim od mreze. Takav bi sustav bio robustan i nezavisan a borj korisnika koji mogu pomoći u kriznim situacijama velik. Danas više manje od radioamatera svatko ima neku rucnu 2m postaju, pa makar i staru grebalicu koja je "zakon" za te situacije.

Kako se paket radio "raspao" kao jednostavnu alternativu visio sam APRS, gdje se mogu slati textualne poruke, APRS pozicije i ostalo. Takva infrastruktura je kako vidimo jednostavna ali HRSVKS je odlučio ić drugim putem, te se već otišlo dosta daleko u tom smjeru.

Sto se tiče tetre, tu nema problema, 300 MHz je pravi band za takve stvari, koliko cujem i 4G bi se, ili će se rado ugurati na niže frekvencije od postojećih u bliskoj budućnosti..

pozz
QV

9A5ALL

U cijeloj toj priči nije problem tehnika,  nje ima. Samo u međimurju imaš stotinjak umreženih pristupnih točaka koje koristi ko zna koliko korisnika (samo MWireless ih ima cca 500).
Nekaj od toga bi se, uz uvjet da se baš sve ne sruši (i uz uvjet da postoji UPS) moglo iskoristiti u krizne situacije, al kod nas je problem puno dublji od toga.

Prvi je problem nedostatak svjesti o mogućnosti da se krizna situacija dogodi (nedostatak te svijesti je vidljiv i na ovom forumu u sličnim temama).
Drugi problem koji proizlazi iz prvog problema je taj kaj se ljudi previše oslanjaju na GSM operatere koji prvi padaju u takvim situacijama (ko što se više put do sad pokazalo). Da ne velim da je DUZS do nedugo koristil GSM...
Treći je problem opća neorganizacija i nepostojanje civilne zaštite. E kad budemo ponovo imali civilnu zaštitu u onom obliku kak je postojala u predratno vreme, onda budemo imali i ljude koji budu koristili tehniku koja im je na rapolaganju, u kojem god obliku ona bila.

9A7PJT

Citat: 9A5ALL  u 01. Lipanj 2012, 14:35:13

Prvi je problem nedostatak svjesti o mogućnosti da se krizna situacija dogodi (nedostatak te svijesti je vidljiv i na ovom forumu u sličnim temama).

Pa daj imenuj  te koji nisu svjesni  krizne situacije  ovdje na forumu ?

Jedna je stvar napuhavati  stvari do krajnih  granica  mogucom katastrofom u kojoj  ce  odlicno  izvjezbani i opremljeni  radioamateri  biti  jedni od  rijetkih koji ce moci prenosit poruke.
Potpuno  drugo je   kada covjek malo prolista ili   pro-Googla povijest pa vidi  da se tako nesto ne dogoda  bas cesto -  bar od kada je pisanih  zapisa.

73 PJT

ps

od jucer smo opet u krizi

9A5ALL

@9A7PJT
Nisam ti ja UDBA/SOA/POA da imenujem elemente opasne po državnu bezbednost.

Kaj se ne događa često? Potresi, poplave i tome slično? Pa u tome i je problem. Kad se dogodi ondaje katastrofa, za razlikud od recimo Japana di je to više-manje normalna stvar i di se ljudi znaju ponašati u takvim situacijama.
Nigde ne piše da su radioamateri jedini koji prenose poruke u takvim situacijama (a prenose ih), međutim, mogu biti od velike pomoći.

Vidim da si nekaj jako nabrijan protiv HRSVKS, i iskreno ne zanima me tvoje mišljenje u tom pogledu; Al mi ide na živce tvoja bahatost kojom prozivaš radioamatere koji bi bili eventualno spremni djelovati u bilo kakvoj kriznoj situaciji.
Ko si uopće ti da nama kao radioamaterima, i zapravo prije svega ljudima braniš da pomognemo svojoj sredini ako je to potrebno i ukoliko smo u mogućnosti pružiti pomoć?!

Di si videl da civili sa strane gledaju profiće kak izvlače unesrećene iz ruševina? Zato velim da nam fali ustroj civilne zaštite, dakle, civila osposobljenih da pomognu.

A ovo tvoje razmišljanje se more formulirati i ovak: Hm, pa veći požar se u gradu s 25.000 stanovnika događa jedanput na 5 godina. Ne trebaju nam vatrogasci, kaj će nam to?

9A4QV

9A5ALL