• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Neobična antena ili?

Autor 9A6NDD, 23. Svibanj 2012, 16:05:47

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6NDD

Gledam slike s vježbe IPA CRO FLOODS 2012 i mislim da sam uoćio neobičnu antenu http://www.jutarnji.hr/500-osoba-iz-10-zemalja-sudjeluje-u-vjezbi-spasavanja-i-saniranja-steta-od-poplava/1029976/?foto=19

Naravno ako to uopće je antena ;-) ali mi se čini da je....
Od HRSVKS nije jer na njoj piše emergency.lu....
Zna li tko o kakvoj anteni se radi? Ovako na prvi pogled izgleda kao neka vrsta parabole, a ovo na vrhu je feed...

9A4OE

Citat: 9A6NDD  u 23. Svibanj 2012, 16:05:47
Od HRSVKS nije jer na njoj piše emergency.lu....
Naglasak je na Civilnoj zastiti.
Za komunikacijsku potporu je zaduzena ekipa civilne zastite iz Luksenburga.

Slike sa lokacija odrzavanja vjezbe mogu se pogledati ovdje
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4QV

Ništa neobično,
najednostavniji V-sat terminal koji umjesto hard koristi antenu na napuhavanje. Unutar balona nalazi se reflektirajuća površina koja služi kao parabolid. Po dimenzijama feeda, to je V-sat za Ku band i biti će 1w tx po dimenzijama ili slično.
Već dosta dugo US-army koristi ovakve antene, oglašavaju se i u časopisu "Signal".

pozz
QV

9A4OE

Zanimljivost ove antene je da je predvidjena za rad sa zemlje iako se radi o balonu.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A6NDD

Zanimljiva bi bila i za RA svrhe... portble EME ili sl... samo treba paziti na vjetar  ;) da ne poleti.
Vjerojatno je samo cijena malo više prevelika za amaterske svrhe  :(

9A6AA

Cijena je da zaboli glava.

Inače, usidren je klinovima pa je (za sada) stabilan. Dodatni uređaj omogućuje unutar balona posebnu mikroklimu. Od glava znatiželjnika nisam vidio ima li kakva flora i fauna unutra  ;)

9A6AA
"DX never sleeps..."