• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Kako ispisujemo QSL-ke

Autor 9A2JK, 19. Svibanj 2012, 20:04:15

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3JB

Dakle ,

kada nešto potpisujete kod javnog bilježnika, u matičnom uredu i na nekim važnim dokumentima - uvijek se koristi tinta!

Mislim da to dovoljno govori o trajnosti onoga što je napisano , jer knjige pisane i prije puno stoljeća na taj način ...i danas čitamo!

Kada god dobijem karticu s naljepnicom , srce mi se stegne jer ( ako Bog da da poživim ) za nekoliko desetljeća od njih neće ostati NIŠTA!

Ako netko može danima raditi u kontestu, onda može i ispisati tih nekoliko karata - kažem nekoliko jer bar danas imamo famozne LOG programe koji briljiraju sa statistikom , pa je jako lako odvojiti NOVE QSO/BAND/MODE od onhih koje ste napravili stotine puta tipa 9A1A, EU8RZ, UU7J  etc. kojima zasigurno ( jer ni oni ne šalju svoje) ne treba slati QSL/QSO!

Suma sumarum u jednom prosječnom natjecanju  se ne odradi baš previše novih stanica kojima treba poslati QSL kartu
( bar bi trebalo) da ih se ne bi moglo ispisati kako to Bog zapovijeda - rukom!

Da ne bude opet zabune  kao je to TEŠKO, SPORO ....!  Tiskanje naljepnica traje neuporedivo duže ( jer, valjda ih treba kupiti, otisnuti, naljepiti, potpisati...) i ono što je najgore od svega - NEPOTREBNO OPTERETITI QSL BUREAU količinom tereta koji nikome ne treba ( duble QSO/CONTESTS)!

Što ima ljepše nego finpo uzeti svoj PAPIRNATI LOG i laganini uz komp LOG s užitkom napisati tih nekoliko stotina QSL kartica tjedno!..- prava sitnica i užitak! Šlag na tortu!

E sad prije no što krene TEŠKA artiljerija kritika :

- ne zaboravite već navedeno prije da naljepnice padaju
- da toneri ( i sl.) ne prate kvalitetu  papira na kome se tiska
- da se već kod mene u birou pola ne može pročitati
- da dok dođe do vlasnika - još dobar dio će biti neupotrebljiv
- da se tiska nepotrebno
- da se....itd!
- da ima more grešaka na naljepnicama ( pozivni znakovi ) koje nitko -osim mene - ne provjerava itd.itd.itd.

Toliko o jednostavnim rješenjima koje bi trebale zanimati one koji puno rade-...no , takvi se uglavnom ne javljaju kao žalitelji, već oni koji u životu skoro nisu napravili toliko veza kaliko se napravi u jednom malo boljem natjecanju!

I njima je teško ispisati tih 50 kartica / mjesec rada!

Da ne bude zabune, nikoga ne želim prozivati ni polemizirati - želim pomoći onima kojima QSL karta ima neku vrijednost.

Pozdrav svima i svuda!

Mike 9A3JB

Aut papirnata karta , aut nihil!

9A2JK

Činjenica broj 1. QSL karte ne postoje radi DXCC diploma!
Činjenica broj 2. DXCC je najcjenjenija diploma u radioamaterskom svijetu, pa se nekako
podrazumijeva da bi sve QSL karte trebale biti takove da ih DXCC prizna

Citat: 9A1WW  u 07. Veljača 2013, 09:43:36
Jelu u redu ako udaris preko ruba naljepnice onaj mali zig, posto mi je qsl-ka tako koncipirana da mi potpis dodje na drugo mjesto.

Ako raspravljamo o QSL-kama koje ARRL priznaje, onda se jasan stav ARRL-a može naći na
više mjesta. Najjasniji i najjednostavniji, koji sam ja vidio, je u PDF dokumentu, eQSL Policy2010.
U četvrtom odlomku lijepo piše:

''Also, we expect to be able to identify cards as authentic. Many cards are printed on home printers,
and, in many cases, the data is printed on card stock at the same time. Although this is technically
acceptable, the process often makes verification difficult. In certain cases we may reject these cards.
Cards should be personalized or otherwise made unique through the use of a stamp or othe
personal mark (signature or initials) across a label boundary.''

Slobodan prijevod gornjeg odlomka:

Također, očekujemo da ćemo moći identificirati kartice kao autentične. Mnoge kartice, kao i podaci
na mnogim karticama su isprintani na kućnim printerima. Iako je tehnički prihvatljivo, to često
otežava proces verifikacije. U određenim slučajevima mi možemo odbiti ovakve kartice. Kartice bi
trebale biti perosnalizirane korištenjem pečata ili druge osobne oznake (potpis ili inicijali) preko
ruba naljepnice.

Ovaj dokument možete skinuti sa ovog linka.

73
Martin 9A2JK

P.S. Mike, napisao si svoj post malo prije mene, pa zato komentiram na kraju svoga.
Iskreno cijenim tvoj stav i divim se tvojem trudu ručnog ispisivanja karata. Vjeruj mi, neki
od nas (ja sam jedan  :-[ ) imaju tako ružan rukopis i toliko puta pogriješe kod pisanja
rukom (ja sam jedan), pa odustaju od te metode i ispisuju direktno na kartu, ali svaku
kartu ručno potpišu (ja sam jedan od tih).
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

S obzirom da sam na osobni znak ponovno počeo raditi nedavno, imam malo qslki za ispisati pa ih trenutačno ispisujem rukom. No, na ove qslke tiskane preko saveza nije lako ni to jer ako slučajno dotakneš to što si upravo napisao razmazuje se - pretpostavljam zbog plastifikacije. Zato sam navikao malo jače pritisnuti da ne bude samo površinski ispisano već da ide malo i u dubinu. Nažalost to ostavi traga i s prednje strane pa nepotrebno nagrđuje sliku i opći dojam. Mogu samo zamisliti što bi bilo da ispisujem naliv-perom.

Što se trajnosti ispisa tiče ni svaka kemijska olovka ni svaka tinta nisu iste. Svatko tko je ručno crtao bilo kakve tehničke nacrte dok još nije bilo računala i Autocada to dobro zna. Isplati se investirati u kvalitetu kao i kod bilo čega drugoga.
Osobno sam najzadovoljniji direktnim ispisom na qslku uporabom laserskog printera. Imam kod sebe neke probne qsl-ke iz doba dok sam ih printao za 9A1BST na Fujitsu VM800 laseru i još uvijek su odlično čitljive a to je bilo prije 15-20 godina. Usput, nikad nisam skužio zašto ljudi troše vrijeme i novac na printanje na naljepnice kad to mogu bez problema raditi i direktno na qslku.

Drago mi je da Mike misli desetljećima unaprijed ali mislim da nitko neće čekati toliko dugo da obavi kontrolu a ako se ne varam jednom priznata veza/zemlja vrijedi neograničeno ... ili se nešto promijenilo?

Lijepo je kad uzmeš papirnati log ali i pravi šlag i to po mogućnosti na domaćim jagodama jer ruku na srce dok ispisujem qslke me i te kako zaboli vrat i kičma a puuuno veći gušt mi je raditi veze ili projektirati neke nove stvari nego pisati qslke pa stvarno mislim da od automatizacije tog posla ima i te kakve koristi. Da ne bi "bogohulio" neću ponovno spominjati ideje o automatizaciji sortiranja na višem nivou ....

Osim toga čuo sam ovdje komentare da ni ne-slanje qslke ako si nekoga već odradio na tom bandu/modu nije u redu jer da npr. za neke diplome treba biti nadnevak odrađene veze u određenom intervalu pa to što si nekom poslao karticu ranije ne zadovoljava sugovornika ali eto glavni 9A qsl manager se s tim ne slaže. Pa ti onda budi pametan i znaj kako treba raditi.

BTW, neki od nas poneke rijetke ili lijepe qsl-ke stavljaju u album ili na zid - kako se onda vidi na kojem bandu su rađene ako su podaci sa stražnje strane?  Valjda bi onda trebalo uvesti obvezu i da su svi podaci vidljivi na prednjoj strani i da su sve drugačije qsl-ke nevažeće ;D

Martine, kao što si i sam vidio u njihovom oćitovanju piše "should" a ne "must". A od diskrecijski prava da ti netko nešto prizna ili ne prizna i za to nema nikakve utemeljenosti u pravilima mi se odavno povraća.
Usput, zar ti nije čudno pravila igre tražiti u njihovom očitovanju o eQSL servisima???

Živi mi i zdravi bili!
73 de Ivo, 9A3TY

9A1IW

Citat: 9a3ty  u 07. Veljača 2013, 17:55:27
Usput, nikad nisam skužio zašto ljudi troše vrijeme i novac na printanje na naljepnice kad to mogu bez problema raditi i direktno na qslku.

Ovo je moja QSLka:

http://files.qrz.com/w/9a1iw/qsl-R.jpg

Sad ti meni reci kako na ovoj kartici (koja je predviđena za ručno pisanje, što je normalno) mogu ispisati podatke za sve QSO-e iz jednog CQWW u kojem sam s nekim znakom radio na 5-6 bandova?

...Eto, za to meni služi naljepnice.

Kartice koje pišem nakon redovnih QSO-a i manjih kontesta pišem rukom.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A9L

Vrlo jednostavno Borise.
Stampas karte koje imaju 6 rubrika za pisanje i rjesen problem.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A1IW

Citat: 9A9L  u 07. Veljača 2013, 23:57:04
Vrlo jednostavno Borise.
Stampas karte koje imaju 6 rubrika za pisanje i rjesen problem.

Istina, no takva tablica zauzme pola QSLke...

73 de 9A1IW - Boris

9A9C

najbolje je  1 band  1 qsl-ka
9a9c
đuro

9A9L

Citat: 9A1IW  u 08. Veljača 2013, 08:30:27
Istina, no takva tablica zauzme pola QSLke...
Straznja strana je ionako skoro prazna. Prema tpme sve informacije stanu bez ikakvog problema.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A1IW

Citat: 9A9L  u 08. Veljača 2013, 09:12:28
Straznja strana je ionako skoro prazna. Prema tpme sve informacije stanu bez ikakvog problema.

Khm, ovo i jest zadnja strana. :-)

73 de 9A1IW - Boris