• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

9A DXCC RANG LISTA

Autor 9A2GA, 18. Svibanj 2012, 12:56:17

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2NO

Bok, pa da odgovorim...

Više od deset godina svaki mjesec sam ažurirao 9A DXCC listu.
To je bilo, relativno, jednostavno. ARRL DXCC je imao link na primljene zahtjeve koje sam redovno pratio
i na osnovu toga ažirirao 9A listu. Kad se hakirali ARRL tih obavijesti nema ...
Poslije sam skidao kompletni DXCC standings i "češljao" 9A postaje ... treba više vremena.

Objavljeno je da će za priznavanja statusa / potvrđenih DXCC vrijediti LotW.
Ukoliko netko želi novi pozivni znak, npr. sa 3 na 2 slova ili sa 2 na 1... HRS i dalje šuti.
Kako su to kanili provesti, ne znam. Kao i obično ... HRS bubne i ostane živ.

Zatim, prošlu jesen mi je rečeno da će lista biti pristupačnija, na naslovnoj stranici (kao i na nekim
stranicama drugih saveza ), pa opet ništa. Bubneš i ostaneš živ.

Kopirati tuđu stranicu ne želim.

Zaključak: HRS je nekima mama a (većini) maćeha.
Nema smisla. Tko želi nastaviti, može.

vy 73 Dino, 9A2NO

9A2JK

Citat: 9A2NO  u 30. Rujan 2025, 15:32:31Zatim, prošlu jesen mi je rečeno da će lista biti pristupačnija, na naslovnoj stranici (kao i na nekim
stranicama drugih saveza )
...
Dobra ideja. Na naslovnicu staviti linkove na 9A DXCC listu.
Isto tako na 9A IOCA, 9A 9AFF, 9A SOTA i slično.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6WW

Da, to je na žalost istina.
Lista je na samom kraju čušpajza i uređivačke sramote od stranice koja se zove KV - Kratki val kao fusnota.
Dosta sam se namučio da je pronađem, bez pomoći Google ne bi je nikad našao ovako zakamufliranu.

73

9A3J

Zvonko,
očito si pregledavao na mobitelu. Web je primarno rađen za pregledavanje na računalu pa ako pogledaš na računalu i ideš prema dolje, ubrzo ćeš sa desne strane vidjeti liste koje se obnavljaju kako ih autori šalju. E sad, meni osobno bi na naslovnici bilo puno ljepše vidjeti vijesti o tome koliko je neki klub osposobio novih operatora i koliko ih je uspio "zagrijati" da ostanu u našem hobiju a ne koliko tko od nas starih (sad se i ja tu mogu svrstati pošto sam 50+) ima odrađenih zemalja ili čega već. Ima ih puno koji samo kukaju ovo ne valja, ono ne valja a slabo rade na tome da nam hobi opstane i da prenesu svoje znanje na mlađe generacije.
NHF i 73,
Saša 9A3J

9A2NO

Bok,

danas sam poslao Saši 9A DXCC listu sa 31.12.2025.
Ima dosta promjena. Hm, najviše, da tako nazovem, u "gornjem i srednjem domu".

Izgleda da smo mi stariji malo više aktivniji ( čitaj, spremniji potrošiti ... he he ).

Sretna nova 2026 g. svima. Zdravlje, mir i sreća svima.

VY 73 Dino

9A2NO

Ipak, javite ako nešto ne štima, neka greška, tipfeler.
AI me nije zaposlio ...

73 Dino

9A2NO

Bok svima... nitko se ne buni, OK.
Jedna, vrlo važna primjedba. U nekoliko zadnjih godina sam u 9A DXCC listu dodao samo jednu novu pozivnu oznaku, (Call sign). Gdje su ti svi mladi, na mobitelu,... ?
Poruka HRS-u, ovaj puta na starima sve ostaje, mladih nema. DXCC diploma košta kao jedna skromna runda u kafiću, par kava...

HNY, I puno novih DXCC slotova, Dino

9A2Z

Bok Dino!

Molim te pročitaj mail kojeg sam ti jučer poslao i tamo mi odgovori

Hvala Lp

9A2Z HNY

++++

9A2NO

Bok Štef,

proslijedio sam novu listu Saši

vy 73, HNY Dino

9A3J

Pozdrav svima i sve najbolje u Novoj 2026.
Znači, ja nikada nisam aplicirao za DXCC diplomu. Imam lotw račun i većina je tamo potvrđena. Išao sam na varijantu da mi prizna sve mixed koje imam na lotw (njih 295) ali sam išao ručno birati da imam i uvjete za 5BDXCC. Baš i nije skromna runda u kafiću kada se sve zbroji...

73,
Saša, 9A3J

9A2JK

Ne bi se štel mešati,  ;) , ali primjećujem da si tražio 6 (šest) diploma
što ukupno košta 108,00 US dolara.

Ne moraš tražiti papirnu diplomu za svaki band. QSO-i će ti biti
priznati za 5BDXCC ako tražiš samo Mixed diplomu. Dakle, u tom
slučaju trošak je 78,00 US dolara manji.

5BDXCC plaketa se posebno plaća, ali možeš tražiti samo papirnu 5BDXCC što
je puno jeftinije. Po trenutnom ARRL cjeniku sa njihove web stranice
(nepouzdana informacija!!!), 5BDXCC papirna diploma sa poštarinom košta
43,00 US dolara, dok plaketa košta 134,00 US$ (na drvetu) ili 114,00 US$
(plastična).

73 ES HNY
Martin 9A2JK

9A2NO

Bok Saša,
tu si se "prekopicnuo" nekoliko pute. Martin je u pravu. Za 5BDXCC trebaš samo mix cfm.
Nadam se da si označio sve entitete koje imaš cfm po bandovima. Ako nisi, budeš ponovio ... he he.
To ti vrijedi i za Challenge.
Za Honour roll po modu moraš imati DXCC po modu - CW, DIGI, PHONE - 3 diplome. Osim MIX.
OK, za HR ( 330 "živih" ) ti treba još "malo"...
One po modu ti vrijede i za, novu, Trident plaketu.

Da, to je više nego dobra runda ( ušlo bi dosta "priloga" u tu rundu...)
HNY vy 73 Dino

9A3J

OK,
moja greška ali svejedno je to još uvijek dosta novaca... 110$ za mixed i sve kredite za 5BDXCC. Kada bi htio aplicirati za challenge sa svim kreditima (trenutno miam 1465) ispada još 115$.... kada bih htio imati sve diplome/plakete koje ARRL izdaje trebam potrošiti cca. 400-500$. Za taj novac se može kupiti i nešto što će imati svrhu u PPSu...
bez zamjere, ovo je samo moje viđenje stvari... Ne kažem da neću jednog dana zatražiti to sve ali trenutno mi je dovoljno i da vidim na LOTW koliko imam kod njih potvrđeno bez da sam potrošio i cent....

73,
Saša 9A3J

9A2JK

Citat: 9A3J  u 02. Siječanj 2026, 10:38:40trenutno mi je dovoljno i da vidim na LOTW koliko imam kod njih potvrđeno bez da sam potrošio i cent....
Saša, apsolutno imaš pravo.
Na LoTW vidiš svoje stanje i to potpuno besplatno.
Korištenje LoTW košta nula novaca.

Što se pak tiče DXCC diploma, dobro je znati da nema dvostrukog plaćanja
po QSO-u. Npr. apliciraš za Challenge, plaćaš po QSO-u. Ako ne želiš
plaketu, nije obavezno i ne plaćaš ništa.

Nakon što si aplicirao za Challenge (i platio po QSO-u), apliciraš za MIXED.
Npr. imaš 295 entiteta koji su svi već potvrđeni u Challenge, ne plaćaš ništa
po QSO-u (već si jednom platio!). Sada za MIXED plaćaš samo ''Application fee''
i ako je preko LoTW i kao ''Non-Member (Non-US)'' po trenutnom cjeniku to košta
15 + 2 US$ = 17 US$. Nakon toga ti si na ARRL-ovoj DXCC Standings Mixed listi
i onda na 9A-DXCC listi 8) .

Da košta, košta, ali uvijek se za diplome plaćalo. Je li nam nekad bilo lakše
platiti nego sada .... ??

73
Martin 9A2JK

9A6WW

Saša,

U pravu si. ARRL diplomama cijena raste, a vrijednost ... Hm, no comment.

Odlučio sam "investirati" u satelitski dxcc, nije baš da je badava (košta dosta, pogotovo ako imaš lotw + papirnate qsl), ali dobro... First 9A pa neka bude. Npr., za vucc (imam cca 600 cnfrm na leo satelitima) mi to ne pada na pamet napraviti, koštali bi me ko dobar polovni uređaj.

ARRL ima svoju strategiju cijena i profita, vjerujem da prate income, pa kad im se počne padati, valjda će reagirati i shvatiti da osim količine prodanih plaketa radioamatere interesira i kvaliteta, excellence, potvrda outstanding result a ne samo papir na zidu ili plaketa, koji je nekad puno značio a danas je prilično masivna roba.

Martine,
Citat:Da košta, košta, ali uvijek se za diplome plaćalo. Je li nam nekad bilo lakše
platiti nego sada .... ??
Ja bih rekao da. Jer to su bila vrlo vrijedna priznanja.

73 Zvonko