• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

QSL kartice - arhiviranje

Autor 9A1AA, 07. Svibanj 2012, 12:08:01

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1AA

Kako u temi "QSL received" sa slikama lijepih QSL kartica ne bi otišli u "of topic" evo nove teme koja će (vjerujem) biti interesantna svima kolekcionarima qsl kartica.

9A5CW je pitao:
"Kamo spremate te QSL received papirnate kartice, u sta, kamo, zasto, kako?
Vjerujem da neki imaju doma tone toga i loze vatru ponekad?! "

Kako sam i ja jedan od fanova ovoga segmenta našeg hobija ova tema mi je vrlo interesantna.
Ja sam trenutno u fazi sređivanje kolekcije i upisivanja svih primljenih QSL karti u KLOG, naravno, i odgovaranje na one na koje nije odgovoreno.

Nakon toga ide slaganje, tematski, u kutije (i albume) a onda slijedi najteži dio......oteti xyl-ki regal s vitrinom koji se nalazi u podrumu (koji prostran i suh)...........

Nedavno sam o tom problemu malo razgovarao i sa 9A3JB.....da ne prepričavam..... vjerujem da će Mike s nama podijeliti svoje ogromno iskustvo u ovome "poslu".
73, Ivo 9A1AA

9A2JK

U kutije od cipela, strogo po abecedi.
(Zadnje vrijeme sam malo popustio pa
dobar dio još nije sortiran).

Posebno zanimljive QSL-ke i za pokazivanje
neamaterima stavljam u albume za fotografije.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2GA

Imam slično iskustvo (probleme) oko arhiviranja.

Dok ih je bilo nekoliko kila, u ormaru.
Onda sam počeo sortirati po prefiksima, pa su se selile na tavan u kutijama za cipele.
Potom je na tavanu ponestalo prostora pa sam nekoliko desetaka kilograma prebacio u podrum.
U podrumu poslagane u istim kutijama za cipele na policu.
Onda je polica postala preslaba pa sam ih počeo slagati i oko police.  ;)

U međuvremenu sam skoro sve presortirao po DXCC entitetima (vidio sam da stari DXCC lisci tako rade) i unutar DXCC entiteta po abecedi. Prije je bilo po prefiksima bez obzira na DXCC.
Napomena: još jedno preslagivanje obzirom na broj pristiglih kartica više ne dolazi u obzir   ;)

Prostora oko polica za sada još ima, ali ...  :o

Još jedna napomena: sve što od kartica stigne na iste odgovaram odnosno svoje kartice  ispišem u roku par dana i odmah unesem u software jer inače se znalo pogubiti po stanu ili sakupiti se po par stotina komada pa je onda to u komadu malo dosadno ručno ispunjavati.  ;D   
Jedan dio QSL-ki  ispisujem i na računalu (etikete) ali ipak onako ispunjene rukom mislim da su cjenjenije od strastvenih sakupljača pa ih većina tako ode od mene. Ručno ispisane i potpisane.

U međuvremenu su stigli eQSL.cc i LoTW pa je ipak manje papirnatih kartica u opticaju, htjeli mi to ili ne, odnosno koliko se to sviđalo nekome ili ne.

Broj kartica se može značajno smanjiti ukoliki se potvrđuje samo prva veza CALL/BAND/MODE.
Meni se i sada dešava, pogotovo za veze na 144 i više da ljudi šalju QSL-ke za svaku održanu vezu bez obzira na istu vrstu rada, tako da od jedne pozivne oznake na 144 MHz mi zna doći i 10 QSL-ki godišnje sa istom vrstom rada (nepotrebno se opterećuje QSL biro i zauzima prostor u mojem podrumu  ;D  ).

73 de Boris 9A2GA
9A2GA is a member of 9A1WFF

9A7DCK

Borise, onda ove duple ljepo postaviš na Aukcije.hr i možda i zaradiš  ;D  ;D
kao ovaj primjer

Ja još nemam puno QSL-kartica tako da su još nerazvrstane i stoje u stalku kraj stanice :)
Ali svakako će se one posebnije naći u albumu, a ostale ... to ću vidjet dok se nakupi toliko kartica ...
-- 73 de 9A7DCK, Denis -- http://9a7dck.atspace.eu
RK BELIŠĆE; CroCC; CTC; 9AQRP; LZO-CC; RCWC; FP; NAQCC; EPC; DMC; CDG; IFTC; 30MDG; WCAG#; WSC
http://44hr.atspace.eu

VE3ZIK

Sigurno je to na aukciji zbog dodanog slova ž ručno :)

Imam jedan album u kojem su samo DXCC po jedan komad.
Onda, imam odvojeno (na zalost, za 9A/VE3ZIK nezavrseno) po dxcc SVAKI NOVI BAND/MODE (cw/ssb/digi)
Ostalo je u velikoj sivoj kutiji, uredno slozeno u gomilama, stegnuto gumicom, mahom po DXCC s tim da su pojedini DXCC podiljeni kao npr. DL1, DL2 itd itd...
Po gomlama nije sortirano po abecednom redu.

Savjet: ako zelite sortirati kartice, pogotovo po band/mode sistemu, pocnite prilicno od pocetka :-)

73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A1AA

Već sam jednom negdje stavio ovaj link ali iznova se oduševljavam ovim Nigelovim rješenjem problema arhiviranja QSLki
http://www.g3txf.com/QSL-Office/QSL-Off.html
73, Ivo 9A1AA

9A3VV

Odlična ideja, moram provjeriti je li ostao sačuvan koji ormar za odlaganje bušenih kartica u ERC-u u kojem sam radio prije puno godina. Jedan bi bio i više nego dovoljan. Kako bi mi XYL bila sretna kada bih ga donio doma ;D
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A5CY

....moja se ionako već godinama pita da što mi to sve treba ?

E, da joj je Nigel suprug, ne bi se ona možda toliko ni bunila, s obzirom koliko isti putuje po svijetu ?  ::)

Imam dosta sličnosti sa drugima, koji ste opisivali svoj način slaganja karata.

Kao prvo, za svaku QSO (ili više njih za isti znak)  volim napisati QSL i barem 2x godišnje ''puknuti'' na biro.
Naravno, u zadnje vrijeme dosta njih, meni nebitnih traži QSL samo DIR, pa takvima baš i ne pišem odmah, dok se malo ne skupi veza na drugim bandovima/modovima. Ali za neke raritete mi nije teško spakirati 2USD i platiti poštarinu. Kada bi samo svaki dan poslao 1QSL direkt, što iznosi oko 18kn, to je financijski isto kao da sam taj dan popušio kutiju cigareta. Pušač ima svoj gušt u dimu, a ja u povratnim QSLkama koje dobijem kao odgovor na DIR. Osobno mi ta povratna karta nekog DX-a vrijedi više nego da karte (ne do)čekam preko biroa. U 10 godina to bi bilo 3650 (i više) QSLs, koje mene čine sretnim. Da se razumijemo, ipak baš tako često ne šaljem DIRektno, jer gadno bih se ''napušio''   ;)
Prilikom određivanja (ne)slanja karte, dosta mi pri tome pomaže QRZ.com.  Osim što čovjeku, s kojim sam imao vezu, mogu ponekad virtualno ''zaviriti'' u njegov HAM-kutak, saznam i na koji način mogu očekivati QSL od njega. 
Nakon što (obično preko kurira) dobijem QSLs sa biroa, dijelim ih na KV, UKV (6m, 2m), /P i onda ih ažuriram u računalnom LOGu, paaaaa onda još malo u ručno pisanom LOGU  ::), odvojim one koji mi pokazuju da daju novi BAND/Mode ili IOTA/IOCA i odlažem ih za slijedeće čekiranje. Ostale slažem po kontinentima u zasebne duguljaste kutije, prvo abecedno po DXCC-ima, a zatim opet abecedno unutar DXCC-a po znakovima.
Imam također jedan album za po jednu QSL iz svakog DXCC entiteta. Kupio sam si i 3 albuma za IOTA, ali za to već tražim volju popikati si ih sve iz složene IOTA kutije u albume  :-\ .
Srečom, nemam nekih problema u arhiviranju kutija s QSLkama, trenutno mi to zauzima prostor cca 0,5x0,5x0,5m jedne vitrine kojoj sam izbio zadnje stranice furnira i odvukao malo od zida da te duguljasto-uske kutije stanu u tu vitrinu  8) .
Još da se nadovežem na Borisovu napomenu kako ne voli kad mu za hrpu istih veza godišnje na npr. 2m stiže hrpa nepotrebnih, istih karata. Slažem se da svaka veza završava sa QSL-kom, ali baš toliko perverzan nisam da mi ta QSL baš za svaki QSO toliko silno treba. Isto je i  sa vezama nakon naših 9A kontesta sa 80m. Volim primiti 1 QSL od svakoga s kim sam imao QSO(s), ali baš za svaku vezu tijekom godine u kontestima mi to nije potrebno.

Eto, toliko od mene. Meni zanimljiva tema pa sam se morao uključiti.
Pozdrav QSL-ljubcima, a i onima koji to nisu - 73

Dean

9A3JB

:D Hvala Ivo za novu temu o kojoj se može pisati i pisati!

Sve navedeno je manje više u redu i , naravno zaviso o afinitetu pojedinca!
Tema je bitna onima koji zaista vole  papirnatu QSL kartu bez obzira na osobni afinitet prema tematici sakupljanja: DXCC , IOTA , WAS i sl.

Kako imam u kutijama i ormarima " nekoliko desetljeća " , i kao svakodnevno kontaktiram mnoge ljude koji su puno više nego ja u " ovisnosti " , mogu iznijeti neka iskustva .

Prvo , nikada neznate kada će vas " puknuti " želja da se okušate u nekom novom programu diploma i kada će vam trebati neke od davno odloženih , zaboravljenih ili čak odbaćenih kartica?

Zato ću ovdje iznijeti svoja iskustva i činjenice kako se to danas odražava na moj rad i kolekcionarstvo!

Ma koliko je informatika ušla pod kožu i svakodnevnu uporabu - nikada se nisam ostavio papirnatog LOG-a ! Neka se nitko ne nađe prozvanim ili pobijanim , no ima li itko kome se sustav bez obzira na sve  back upove  kasnije , nikada nije srušio i da je mogao poslije vratiti sve ono što je prije imao unutra?????

Nemojmo  spominjati samo osnovne diplome kao DXCC; WAS; WPX, WAZ,  ...to je uglavnom pučka škola za mnoge od nas koji ovo čitate. Unosimo razne detalje  koji su bitni za pojedine programe i svakom novom instalacijom LOG programa , uglavnom dolaze problemi oko tih detalja. Sada elektronički LOG koristim uglavnom samo za duple veze , jer druge informacije ionako manje više znam. Čini mi se da je jedan od boljih LOG programa talijanski BBLOGER - daje najviše tih detalja i svakodnevno se sam besplatno updatira!

Dakle , vodim " duplo " knjigovodstvo , prilikom rada upišem sve veze prvo u papirnati LOG , ako stignem odmah u komp , ako je pile up...s užitkom kasnije. Još mi je važnije da kada dobijem QSL kartu  , sve bitne informacije s nje upišem u papirnati log - to ostaje trajno , i u elektronski LOG naravno! Možda ćete reći - PRETJERANO ! - MOŽDA ...no ja sada imam sve podatke sigurno pohranjene na papiru...elektronika me je puno puta razočarala !

To je prvo. Kasnije kartice sortiram po abecedi od  1A1  do ZZ0 . Slažem se Boris da je to mora kada moraš početi , no ti nemaš stotine kilograma  ..a i da imaš za to je dovoljno par dana laganog rada ( naravno , pod uvjetom da u tome uživaš ).
Probao sam sve  ( ili bar mnoge ) navedene načine i ostao kod ovoga zato jer u svako doba  točno znam gdje mi se nalazi svaka pojedina kartica! To mi je poseban gušt kada dobijem karte da ih uložim na njihovo mjesto zato što ( ja dobivam cca 1-2 kilograma karta mjesečno ) i za to ulaganje treba manje od sat vremena . Morate priznati - nije puno!

Odustao sam od kutija za cipele jer ih svako malo nadopunjavanjem moraš mijenjati i " širiti " , a to je problem!

Koristim tri ormarića ( komode ). Dva sam kupio u Konzumu za 150 kuna po komadu ( 8 ladica  koje sam unutra odvojio kartonom tako da u svaku stane po 5 redova karata) a jedan prekrasan ormarić ( još od drveta!) sam našao na ulici kod izbacivanja krupnog otpada - cijena 0 kuna! Zaštićeno od svjetla ( to najviše smeta karticama ) i prašine . Ostavite pola mjesta u ladicama kod prvog slaganja tako da uvijek ima mjesta ( što u kutijama nije slučaj) !
Zauzimaju jako malo mjesta jer stoje uza zid u dva kuta i nikome ne smetaju! XYL  se slaže jer uvijek ima nešto za staviti gore hi....!

DXCC slažem u tri albuma jer sam svaku stranicu koristio za tri moda CW, SSB,DIGI.

IOTA ima album za svaki kontinent tako da ima savim dovoljno mjesta.

Polako uvodim nove albume za pojedine temetike ( kao  filatelisti ) - već kako me neka tema zanima.

Vjerujte , nakon puno godina - svako malo vidim neki novi program koji me zintrigira i u hipu mogu pregledati sve karte koje mi trebaju . Slaganje po DXCC nije se pokazalo dobrim kao ni po modovima ili bandovima. Odvoji sam jedino  6 i 2 metra te KV FM .

Sve mi je na papiru tako da nikada ništa ne mogu izgubiti ( ne daj bože vatre ili vode) !

Volim poslati karte bez obzira na mali povrat kao neuručene!

e-QSL i LoTW potpuno beskorisni ako ste kolekcionar i imate odrađene sve entitete ! Ono malo zemalja po bandovima mi nije nešto napeto. Kako koristim i četo mislim koristiti specijalne pozivne oznake - LoTW je više nego komplicirana rabota  zbog hrpe papira koja im treba kod toga!

Pozdrav   Mike 9A203JB

9A1AA

Citat: 9a3jb  u 08. Svibanj 2012, 08:21:09
Kako koristim i četo mislim koristiti specijalne pozivne oznake - LoTW je više nego komplicirana rabota  zbog hrpe papira koja im treba kod toga!

E ovaj dio me zanima.
Kako rješavaš (rješavate) spremanje qslki za druge pozivne oznake?
Jel na istu gomilu (kutiju, ladicu) ili posebno?

Ja sam za sada formirao novu kutiju za primljene 9A201AA karte.....
73, Ivo 9A1AA

9A3JB

Hi Ivo !

zvao me 3xv i veli da si mi slao mail! - nisam ništa dobio ?!  Karte su još u VŽ. očekujem ih ovih dana!

Što se tiče posebnih pozivnih oznaka , ja ih ne odvajam  ( jedino vodim posebne papirnate logove  ) . Kako ne koristim LoTW ( i ne namjeravam - prevelika zahebancija ) onda i upisujem sve u isti LOG radi evidencije duplih znakova i sl.

Sve i tako vrijedi isto , a i zgodnije mi je da su sve karte na istom mjestu kad ih trebam ! Definitivno se ljudi više javljaju i potvrđuje specijale nego obični znak! Tako sam dobio prilično lijepih karata.

Pozdrav , mike  9a203jb

9A2QP

Ja vodim i posebni log za 9A202QP LOGGER32 a i kartice vec su pocele stizati ici ce iz tog loga za svaku uspostavljenu vezu
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A2EU

Evo da se i ja uključim u ovu temu. Stari ormar iz spavaće sobe stavio sam u podrum, napravio police i na njih slažem kutije od cipela s QSL-kama. U kutijama su QSL-ke posložene po DXCC entitetima i po abecedi, tako da vrlo brzo mogu doći do bilo koje QSL-ke. QSL-ke slažem po abecedi od prvog dana kada sam dobio svoju pozivnu oznaku (od1980.-te) koristeći iskustva koja sam imao u slaganju QSL-ki u 9A1CCB (ex-YU2CCB) u Garešnici. QSL-ke iz USA i Japana su u kutijama po pozivnim oblastima (JA1,2..., K1, 2 itd.). Isto su tako razvrstani i Rusi. U ormaru ima oko 40 tisuća QSL-ki i nijedna se ne baca. QSL-ke sa 6 metara i 2 metra su u zasebnoj kutiji. DXCC imam reprezentativno(većinom kolor QSL-ke s lijepim motivima) posložene u jednom albumu, a IOTA karte po kontinentima u 3 albuma. Ovakvo slaganje ne traži puno vremena jer kako dođe koja nova tura s biroa, QSL-ke se provedu kroz papirnati i kompjuterski log i zatim ih odlažem u podrum. Koristim i LotW koji je dobra dopuna za potvrđivanje za DXCC Challenge po bandovima (ali nikako nije zamjena za dobru staromodnu pirnatu QSL-ku). QSL-ke za sve moje sadašnje i prijašnje redovne i specijalne pozivne oznake držim sve zajedno, tj. ne odvajam ih po poz. oznakama, samo su logovi razdvojeni zbog lakšeg uploada na LotW. e-QSL ne koristim. Sve QSL-ke koje tek treba čekirati (DXCC, IOTA) držim u posebnoj kutiji pod stolom. ARRL je od 1. travnja uveo super novinu Online DXCC application (https://p1k.arrl.org/onlinedxcc/) uz koju je čekiranje dosta jeftinije. Što se tiče izbora kutija za cipele treba tražiti one od što tvrđeg kartona, jer se one od mekšeg brzo potrgaju.

73 de Zlatko, 9A2EU