• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Resetkasti stub

Autor 9A3KB, 19. Prosinac 2004, 22:27:43

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3KB

Jednom prilikom je Gogo 9A6C, kratko spomenuo u našem časopisu rešetkasti stup koji bi se u sekcijama do 20m mogao napraviti u samogradnji pa ga ovim putem molim za pomoć.

Gogo, možeš li me uputiti malo detaljnije? Postoji li skica sa mjerama i opisom ključnih detalja? Može li se nabaviti cijeli projekt spomenutog dipl.ing.-a?

Molim te odgovor na forumu ili na mail: borislav.santini@pu.htnet.hr

Uz pozdrav,
Boro 9A3KB

9A6AA

Gogo, odgovori Bori na ovaj upit, pa kad on stup privede kraju, idemo svi kod njega na grah i dizanje elemenata.
A do tada neka njegova Mirjana trenira i odabere onaj pravi: ili s kobasicama ili sa suhim rebricama.
Znam, znam... oprosti, opet ja o spizi.

9A6AA
"DX never sleeps..."

Evo jedan stup, koji se može napraviti i u samogradnji. http://www.zrs.org/cqzrs/502-3133.pdf Nešto slično planiram za sledeču godinu...  8)

9A3KB

Hvala Dragane.
To sam već gledao. Najveća prednost Janezovog stupa je mogućnost portable postavljanja. Meni prostor nije problem. Veći je problem psihološke prirode. Nije mi baš svejedno u blizini kuće imati visok stup kao ni susjedima iako nisu baš na metar blizu.
Zbog toga mi je interesantan prijedlog da ga isplaniram za cca 20m a dižem u etapama: prvo 12m a kasnije kada se svi naviknemo na visinu mogu ga malo povisiti. Zbog psihološkog razloga sam odustao od samonosivog stupa (bez zatega) jer bi trebao biti puno širi i glomazniji  (Branimir 9A2MK je napravio fantastičan samonosivi stup opisan u Radio HRS).    

Slijedeće, želio bih imati na vrhu malu platformu, tek toliko da mogu raditi oko antena. Kažem antena u množini jer se ne želim ograničiti na samo jednu.

Janez S57J kaže: "...če se podere stolp, so lahko v nevarnosti tudi človeška življenja in nastane večja materijalna škoda." Zbog toga tražim  statički izračunatu i u praksi provjerenu konstrukciju. Gogo 9A6C mi je svojim člankom u Radio HRS (1/2004) dao pravu ideju a izravnim mailovima i pojasnio neke nejasnoće. Tako nešto tražim. Može li mi netko pomoći?

Pozdrav, Boro 9A3KB

Pozdrav Boro,

I sam tražim i sakupljam materiale za nekakav stup i muči me ista dilema -  samonoseči ili portable sa zategama. Susjede več godinu dana psihološki pripremam na novi stub ali zbog moje kilaže mora biti nešto tako, da mogu raditi sa zemlje  :?  Na stranicama firme Elektronske naprave Miro Čadež (S58T) našao sam nešto za mene, ali je dosta skupo - od 1800 EUR pa na gore. Evo sličice:

http://www.elnaprave.com/home/antenskipribor/stolpi/stolp2.htm

Napomenuo si članak o samonosivom stubu u Radio HRS. Pošto taj časopis nemam dali bi neko mogao to poskenirati i poslati na moj e-mail? Svaki info mi je dobrodošao.

Hvala unapijed...

9A6C

Evo, da ne kažu ljudi ja ovakav, ja onakav, da se javim, iako priznajem da to radim najvše zbog jelovnika...

Malo sam izgubio pojam o vremenu,a li mislim da smo Boro i ja raščistili u private mailu neke detalje pa da dadnem samo koju napomenu u vezi stupa.

U članku iz Radio HRS zaista piše sve, osim e maila konstruktora. To je spomenuti Igor Petrović iz Rijeke, čovjek koju sam pomogao da se oženi, a onda mi je uzvratio istom mjerom. Diplomirani je inžinjer građevinarstva sa zavidnim iskustvom u statičkim proračunima daleko ozbiljnijih stvari od ovog stupića.

Na svom mi je kompjuteri simulirao ponašanje stupa pri udarima bure od 160 km/h i mogu vam reći da je to jako zgodno, jedino ne znam što bih o tome mislio da mi se dešava iznad glave. Ali nije pao, hi.

Cinčanje stupa u Splitu košta oko 4 kn/kg i odatle spomenuta cijena ukupne konstrukcije od 2.000 kuna.

Jasno, stup nije samonoseći i treba ga sidriti kako i piše - na dva nivoa najmanje sajlom od 6mm.

POtpuno shvaćam da je najveći problem psihološke prirode - treba napraviti prvi korak, osmisliti izradu, riješiti problem pravog kuta i to sve ponoviti nekoliko puta. To je i moj problem zbog kojeg stup za sada stoji samo u snovima...

Prijatno svima!

Gogo
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A3KB

Dragane, na slikama koje si "linkao" stup izgleda sasvim OK. Ipak, ne mogu si zamisliti da svaki put izlazim u dvorište i podižem ga na visinu. Dogodit će se jedamput da ga neću spustiti i eto nevolje ako puhne iznenadna bura. Ne, ne, Gogov stup mi se više sviđa i to 12-15m za početak a kasnije možda jo 3-5metara ali čisto sumnjam. Moja je želja još i malecka platforma zbog podešavanja. Samo bih volio imati i proračun "crno na bijelo" da mogu mahati njime ako me netko nešto pita. Treba li za tu visinu građevinska dozvola??

Pošalji mi svoju e-mail adresu pa ti šaljem scaniran članak iz časopisa.

73 de Boro
9a3kb@hamradio.hr

9A5AZI

Nema zime za stup.Ja sam napravio trokutasti stup s liftom na kojem je mast od 5 metara uležajen u dva ležaja i ispod rotor.Na stupu su jedna ispod druge svaka 2 metra 3  3elem. monoband yagi u full mjeri.Prije rada lift se podigne ručno ili elektrodizalicom(košta oko 600 kn) I NEMA STRAHA OD BURE. 73 .Frenki.
3 from Frenki!!

9A3KB

Frenki, bil' bio raspoložen jedan dan pokazati mi uživo? Umag nije daleko pa bi se ja zaletio do tebe. Ili možda imaš neku skicu ili fotku?

73, Boro

9A5AZI

73 Boro, nema zime za info, malo prije me nazvao Franjo 9a2mf u vezi toga.Dođite koji vikend ili popodne pa ćete sve vidjeti po danu i uzeti mjere.Da imam scaner bi ti poslao slike.73 Frenki.
3 from Frenki!!

9A3KB

Hvala na ponudi Frenki.
Čuo sam se sa Franjom pa ćemo dogovoriti jedan dan da te posjetimo i "snimimo" stup.

73, Boro