• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

FT-1000MP MkV roofing filter test

Autor 9A4WY, 08. Travanj 2012, 21:07:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4WY

Pozdrav...
evo igrao sam se malo sa roofing filterom na mom uređaju i poslikao malo to...pa pogledajte kako izgleda BW sa i bez roofing filtera...
radi se o roofing filteru u 1. IF(70.455MHz)
DSP(menu 7-7 sve na off) isključen i NOR na (8,2)through i (455)6khz
obratite pažnju na RTTY signal oko 6khz...ima pa ga nema...  :)

Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9A2JK

''Roofing'' filter košta, ali vrijedi svake lipe (i to preko nekoliko puta  :) ).
Isprobano u višegodišnjoj praksi na bandu.

73
Martin 9A202JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4WY

Martine...
u početku sam bio razočaran, tada za mene, tim "marketinškim trikom"
filter ko filter...neki će kazati..."imaš poslije CW ili SSB filtere koji su uži,šta će ti roofing?"...ali nije baš tako...
pokušat ću objasniti...

npr.signali koji su 59++++ i svo ostalo "smeće" na +-10khz(govorim sada o "custom" roofingu 15-20 khz,ne ovom testiranom 4-5 khz), bez obzira na sve slijedeće filtere u lancu RX-a, djeluju na AGC petlju...to znaci da se RX-u smanjuje pojačanje...naravno to nije lako primjetiti "na uho" ali je tako...da negovorimo oni uređaji koji imaju SAMO DSP filtere(lako se primjeti na uho)...ja sam se malo igrao u SSB kontestima(slušao) sa okrenutom antenom prema rusima koji dolaze +40 do 50db...ima itekakve razlike "na uho" kad si +- od takvog signala 5-6kHz i probaš isključiti ili uključiti takav roofing filter,bez obzira da li je poslije toga uključen SSB filter npr 2.0kHz.
a pogotovo kad takav RX staviš uz neki drugi uređaj koji ima "standardan"roofing(15-20kHz) i poslušaš iste signale na istim frekvencijama.

jedini problem je da je close spaced IMDR(1-2kHZ) lošiji 7-8db po mjerenjima W8JI...zato mora postojati on/off mogućnost za roofing filter

ako je bandpass 1.IF na 4-5khz ili kod novijih uređaja čak 3kHz onda je to bolje...naravno to ce primjetiti najviše oni koji npr.imaju 4el. na 40m ili 5 iznad 5 na gornjim bandovima u kontestima...tj. jake antene...da nije bio taj filter u uređaju kad sam ga kupio sigurno nebi davao toliko novaca za njega jer nisam baš u okruženju "big gunova" sa KW, nemam stakirane yagice i nisam contest station  :).....ali oni koji rade ozbiljno u kontestima sa "jakim" antenama pogotovo na donjim bandovima....vrijedi im roofing te novce...100%

73........Kiko
    A.E.

9A5CW

Citat: 9a4wy  u 08. Travanj 2012, 21:07:24
Pozdrav...
evo igrao sam se malo sa roofing filterom na mom uređaju i poslikao malo to...pa pogledajte kako izgleda BW sa i bez roofing filtera...
radi se o roofing filteru u 1. IF(70.455MHz)
DSP(menu 7-7 sve na off) isključen i NOR na (8,2)through i (455)6khz
obratite pažnju na RTTY signal oko 6khz...ima pa ga nema...  :)
ke program je na slici? Neki Spectran ali vidim da ima dole razne modove?

73
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A4WY

A.E.