• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Ambiciju imam, mamo...

Autor 9A6C, 15. Prosinac 2004, 19:43:53

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6C

Nedavno sam u sklopu jedne druge teme spomenuo svoju neupućenost u to da li je u skladu s propisima raditi pod svojom pozivnom oznakom raditi s klupske i li neke druge postaje.

Pa sam u međuvremenu pogledao u Pravilnik i u članu 15 doznao da je to u skladu s propisima, ali uz uvjet da se uz svoju oznaku obavezno navede i oznaka postaje-domaćina. I gle čuda: to nije potrebno u natjecanjima, hi!? A kod dxiranja jest.

Na ovaj mali domaći rad motivirala me lista odrađenih DXCC zemalja u našem časopisu koja me podsjetila na neke naše članove koji su u borbi za prestiž naoružani prvenstveno ambicijama i pozivnom oznakom, dok opremanje PPS-a ostavljaju drugima. Osobno znam za neke od njih koji osobnu postaju nemaju još od 1991. godine, ali imaju preko 300 zemalja po DXCC na kratkim valovima, a i DXCC na 6m.

Po svemu sudeći, bavljenje radioamaterizmom u Hrvata prešlo je u nadležnost Duha Svetoga, jer kako inače objasniti činjenicu da netko tko nema stanicu odradi i potvrdi 300 zemalja?

A kao danas sjećam se da je izvjesni Rolando Milin, tada član YU2CBM, od strane ex YU2JG ošptužen za "održavanje nepostojećih veza na 144 MHz s više stanica iz OK, DL, OX (sic!)" i drugih tada nedostižno dalekih zemalja. "Izvješće" (doslovno tako, čak i onda!) o tome i danas postoji u arhivi HRS, zavedena rukom pok. Žike MIlivojevića. U ovom slučaju radilo se o tome da je s postaje s legalnim pozivnuim znakom i pod posve legalnim uvjetima održanana veza (skoro preko 40 njih) s postajama koje se nisu čule onako dobro kako su nezadovoljnici htjeli.

I ono  tada i ovo danas osim u domen već spomenutog Duha Svetoga, pomalo spada i u ono klasično "vjerovali ili ne".
I najbolji je dokaz da smo jako uznapredovali. Još malo pa nam ni postaja neće trebati.

Gogo
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A2TK

Vrlo zgodno...međutim, čitanje ovog posta me potaklo da spomenem još jednu "dosjetku" nekih naših kolega radioamatera.
Dakle, radeći na 6m opsegu, u nekoliko navrata sam naišao na poznati glas poznatog zagrebačkog amatera kako radi DX kojeg i ja čekam. Nakon kratkog vremena pojavljuje se isti glas ali sa drugom pozivnom oznakom...   :?   :?
I tako nekoliko puta sa različitim oznakama 8O  8O  
Malo sam ostao zatečen a onda mi je već spomenuti Sveti Duh prosvijetlio moj duh  :idea: :D
I to nije sve :!:  
Kasnije u toku dana pojavili se vlasnici tih nekih pozivnih oznaka i onaj prvi im recitira podatke o urađenim vezama kako bi ih ovi upisali u svoj log. Vidi vraga  :!:  
Naravno, padaju riječi duboke zahvale na ovakvoj širokogrudnoj u duhu hamspirita gesti.
Sve su to bili "ugledniji i poznatiji" zagrebački amateri ( pitam se jesu li  to uopće:?: ).
I kako da ja imam veći skor u DXCC ili nećem drugom od takvih umotvorina vrlih nam kolega...
Ponavljam, nekoliko puta sam naišao na takvu "priredbu". Nisam reagirao, ali sada obećajem da ću ažurno zapisati sve buduće takve sudionike i objaviti ovdje na našim stranicama. Tko neće vjerovati, potkrijepit ću moje navode zvučnim zapisima takvih veza :!:

Tom
9A2TK, Tom
Najte kaj zameriti !!!

9A2WA

Poštovanje s moje strane!!!!
Podržavam diskusije Toma i Goge ,ali dodao bih i pojavu zbrajanja
QTH polja rađenih iz različitih lokatora,što bi po makar dobrom odgoju,
ako ne po pravilu ,trebalo svrstavati u različite liste.

NARAVNO BEZ OBZIRA ŠTO IH JE RADIO ISTI
OPERATOR SA SVOJE POSTAJE !?!?!?;
ali sa potpuno različitih dijelova Lijepe Naše..........

Pa naravno kad nije davao /p ; /m; /mm; /am ; /bm itd. pa se stvar
može maskirati.
Naravno postoji i opcija kad je rađeno sa tuđe?,tj neke druge postaje
sa nekog drugog lokatora ,a možda i ;ili nedajbože sa snagom koja nije
adekvatna dozvoli(ili preko togaaaaaaaaaaa+++).

Da  ne bi bilo sve tako crno ,dopuštam da se nekad nekome i omakne
koja veza ,dok radi npr. sa kontest lokacije svoga ili nekog drugog kluba
ili pojedinca ,jer Bože ljudi smo, ali ako to postane praksa mislim da
osnovni postulati ovog lijepog hobija dolaze u pitanje????????????
A hobi ( bar mislim da je to još uvijek hobi ) je nešto neobavezno i bar za
mene lijepo i značajno da bi se šporkavalo na taj ili neke druge načine.

Svima želim prigodom nastupajućih Blagdana mnogo
          zdravlja ,veselja ,sreće ,ljubavi i dobrih, dalekih,rijetkih
          veza odrađenih sa svoje postaje,svojim makar i skromnim
          uređajima i naravno iz svog QTH pa makar kako loš bio.
                                        73 od Mike 9A2WA

9A4DB

da, da, a onda taj i takav "posao" bude osnovni
a uglavnom i jedini razlog za dodjelu jednoslovnog
sufixa (kazu vanity), iz tastine, a to zasto ih tako
zovu lijepo pojasnjava vasa diskusija.
Veseli i zdravi bili.......
73
Djani

9A6C

Ja sad samo čekam da se osim prethodnih, oglasi i onaj nesretni Pero, 9A6JJW, i u svom stilu zatraži da pustimo dečke neka rade.
Kao da im itko brani? Njihovi rezultati najbolje o tome svjedoče...

A baš me zanima tko je suflirao prilikom izrade Pravilnika u smisliu čl 15, stav 4...

Budući da još ima vremena, pričekat ću s čestitkama...

Gogo
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A5WA

Pozdrav svima !

Veze radjene iz /p su potpuno vazece za ukupan score radjenih polja, ali pod uvijetom da je portabl u istom QTH polju ( npr. JN85 ) . Ako se ide u /p, u polje u kojem nije prijavljena adresa pozivne oznake, veze se ne mogu zbrajati u ukupan broj radjenih polja..Ovo vrijedi za 2m, 70cm..itd...
Zbilja ne znam da li je ista stvar sa 6m BAND_om?

de Max

9A7WA

Neki dan sam slušao na 21 kad vidi čuda ja čujem VU4RBI i dakako
zove ga cijeli svijet pa i ja sa svojih malo wata i ne ide pa ne ide.Čovjek
radi split i sluša desetak u plusu i ide to pomalo, kad najedanput on veli
9A2AA ok i sve u redu, ali onda kritika, pa kaže ovo je već treći put na ovom bandu, nemoj više , pusti malo nek i drugi pokušaju odraditi tu
DXCC, zna se koju, ali ja sam gotovo siguran da to nije bio vjerovatno
on, jer previsse je iskusan i njemu to ne treba, a zašto to onda nama
treba, ili smo mi svi 9A2AA ( psihologija mase ). Ja sam iz ovog izvuko
zaključak, moram nabavit kilovat da popravim siromašan signal i ne smijem nikako imat znak 9A2AA.

73 de 9A7WA

9A6C

I meni se dvared dogodilo da mi je prijatelj uradio neke rijetke zemlje , jer je mislio da to meni u životu treba pa sam ga jedva razuvjerio da nije tako. C56A i 9M0C qsl karte su stigle i nalaze se u negdje podrumu zajedno s ostalima. Jasno, kao i sve ostale, nikad neće nigdje otići niti će visjeti na bilo čijem zidu.

9A2AA je loš znak i nitko ga neće osim Toma. Ni on ga se godinama ne može riješiti.

Treba raditi na antenama.

Kao i uvijek.

GG

9A2TK

Da Gogo, tako je.
Antenski sustav je ključ uspješnog rada na opsezima. OK, dobro dođe i "kilowat" ali je u većini slučajeva nepotreban. Ja radim 90% sa solo uređajem, znači 100W pa i često qrp sa kvadom a samo iznimno kad su velike gužve ili loše prostiranje palim "malo" pojačalo koje daje max 600W (FL2277). Tih 500 ili 600W rastura kad zatreba...nema potrebe za više. Ne kažem da neću jednog dana nabaviti ili možda napraviti jače pojačalo ali svakako ne iznad propisom dozvoljene granice.

Da se vratim negativnim pojavama u radu nas amatera.
Jedna od takvih je baš i rad prevelikim snagama. Ima ih koji se diče svjetskim rezultatima u raznim takmičenjima a ne kažu na koji su način došli do njih. Lijepo je biti prvi na nekoj ljestvici, listi itd, ali raditi sa 5KW ili više?... Jel to dozvoljeno svima ili samo "eliti"?

Tom
9A2TK, Tom
Najte kaj zameriti !!!

9A4CD

Pozdrav svima !!!

Meni se čini da čitanje u ovakvim rubrikama spada u "dramski program"
ovog weba koji nikad ne završi jer nema završetak ili ima toliko
filozofije da čovjeka zaboli glava već nakon nekoliko redaka.

Mislim da za sve stvari u životu treba vremena, prakse, znanja prvenstveno a zatim i novaca naravno.

Ja se zbilja čudim i divim ljudima koji su uvijek na pravom mjestu
i u pravo vrijeme jer baš me zanima kako čovjek koji
radi po cijeli dan može raditi bilo šta !?!?!?!
Naravno da to nije opravdanje da drugi rade umjesto njega
nego samo kao primjer.

Slušam jučer na 14Mhz radi naš iskusan HAM iz VŽ s naravno
lijepom antenom i snagom radi za čistu 5-ticu DX veze ali
čujem i gro Engleza (valjda još uvijek razumiju Engleski
i znaju što DX znači)-mazohista koji rade s 5 Watta iz mobila i čude se kako im HAM iz VŽ ide dobro (valjda se ne ljute što im VŽ-ac ne daje
59 jer kako bi i mogli dobiti ali pošto je naš HAM iskusan čovjek
daje im 59 da ih se "riješi" i "vozi" dalje).

Zanima me koja je svrha KW ako čovjek nema antenu ?
Da čovjeku u lokalu "začepi" prijemnik i da mu treba par minuta
da uređaj i čovjek dođu k sebi a u međuvremenu ili vas je DX čuo
i čeka ili vas ljudi zovu da vas je prozvao (što je rijetkost) ili vas
ljudi "zezaju" da imate krompire a ne RX a vi ni krivi ni dužni.
Da se pokažete da ste glavni u "selu" jer na 80m imate jak signal
u lokalu !?!?!

Tko ima "pravi" antenski stup s antenama taj je zaslužio i pojačalo
i sigurno ne smeta jer zna s čime radi.
U HAM vodama je sve "tolerantno" dok signal nije široki i
dok se ne čuju oni slapovi Niagare u pozadini.
Mene više "plaše" oni koji "troše" cijevi kao (jeftine)žarulje i
ne znaju podešavati te naprave.

Ima još dosta toga ali drugom prilikom jer
i ovo je bilo dugačko.

73's
Igor
9A4CD

9A6C

Zanimljivo kako je na ovom forumu lako pustiti duha iz boce... I obično nikad ne izleti samo jedan.

Je li to zato što duhova ima mnogo ili je boca s vremenom postala prevelika, tko će to znati?

Vjerujem da se zbog toga ne treba nervirati. Dovoljno je na pristojan način izraziti svoje mišljenje ili ga zadržati za sebe, što je također potez vrijedan hvale. Jer tome i služi forum.

Viribus unitis!

gg

OE1EMS