• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

DX-iranje sa 100 watta i manje

Autor 9A1AA, 10. Veljača 2012, 22:42:18

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1AA

Pošto je pod temom "HK0NA - kako?" zadnjih 4-5 postova malo off topic. a tema je svakako interesantna mnogima, otvaram novi topic jer znam da neki ne vole otvarati nove topice  ;)

Mislim da je kod velikih i dugotrajnih DX ekspedicija bolje sačekati "drugo poluvrijeme" planiranog termina. Tada se već smanji gužva i broj snagatora pa je lakši prolaz.
Naravno, tu postoji opasnost da se dx-pedicija završi ranije ali mislim da se to rijetko događalo u zadnje vrijeme.
73, Ivo 9A1AA

9A2Z

Tema je dosta interesantna. Slažem se sa tvojim mišljenjem Ivo. To ti je slično kao u ribolovu. Čekaš ribu a velika riba dolazi pred sumrak i onda ako nemaš dobar alat, bolje da nisi išao u ribolov. Ode riba i nečeš imati više prilike da je uhvatiš   :'(  Tako da bi svaki trebao imati malo veči dodatak, mislim, neko pojačalo iza uređaja radi sigurnosti, da odradi DX 8)

9A3WX

Zadnjih desetak godina većinu DX sam uradio sa 100 W i dipolom, na 20 i 40 M.
Uglavnom sam ih uradio zadnjih dana trajanja ekspedicije ili za vrijeme trajanja                                                                               "CQ WW"(ZL8X,VK9DWX,VK9AA,VK9LA,VK9XX,VK9XW, TO3R,TO4X,PJ6A,WH0DX,YJ0HA,P29NI,JD1BLY,4W0VB,4W6AL,VU7SJ,VU7NRO,XV2W,XV4YY,S9DX,TJ9PF,VP8ORK,HC8GR,HC8N,   HK0GU,5K0T,PX8J,PX8L) i mnoge druge
Obvezno koristim DX WORLD:NET (DX NEWS) i DX SUMMIT BY RADIO ARCALA (OH8X).
Uređaj: IC 745
Antena: Dipol za 20 i 40 M (vjerovali ili ne) na 12 m visine! Vidim da je aktivan 6O3A? ???
73 9a3wx

9A3WX

Sinoć je pao 6O3A na 7 MHz u 20:39 UTC (2 - 5  up)! (IC 745 + dipol)
Trebalo mi je oko pola sata slušanja i onda je upalilo.
Svaka čast operatoru s druge strane. Trebao je izdržati loše propagacije i još mnogo toga.
73 9a3wx

9A1AA

Ovaj vikend je ARRL DX Contest. To je jedini contest u kojem se uz RST daje i snaga predajnika.
Uvijek je zgodno vidjeti kako neki sa 599 100 prolaze u pile upovima ispred big guns  ;)
73, Ivo 9A1AA

9A3WX

Može i 100 W!
Sinoć je , nakon višednevih pokušaja i praćenja rada, dolijao 3DA0PW (20 m, CW u 19 : 35 UTC) .
Dakle, dva dana prije završetka ekspedicije.
IC 745 + dipol ;)
73 9a3wx

9A3VV

U pravu je bio onaj tko je napisao da se na kraju ekspedicije najlakše dolazi do veze. Ja sam istoga tek večeras prvi puta čuo i uradio od prve na 18 MHz. TS-480SAT i hex beam 8 m iznad zemlje... Bez pećice ;) Sve se može uraditi sa 100W i manje, dobar prijamnik, dobra antena (ne nužno xy elemenata na 20+ m visine) i strpljenje su presudni, ne snaga!
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!