• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

SWR/PWR meter Zetagi mod.101

Autor 9A7IUP, 10. Siječanj 2012, 10:15:26

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7IUP

Dali je taj swr/pwr meter za frekvencije od 1.8-150Mhz
Nema kalibracije kao standardni swr meter nego saraf od 1-5
PITANJE I SAVJET
Dali je moguce i dali smijem koristit na KV
Nemogu Manual naci na internetu za njega

9A9L

Bazicno je predvidjen za CB opseg 27MHz a i tu pokazuje "toplu vodu" Moze biti kao indikator da je spojena antena. O tocnim mjerama mozes samo sanjati.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A4HP

Posudiš od kolege bolji SWR metar i usporediš kakvo mu je pokazivanje . ??? Ako nemaš boljega i ovaj ti može pomoći u nuždi ::) ali kažem treba ga usporediti sa kvalitetnim inače nikakve koristi od njega  :'(...pozdrav!!
9A4HP OGULIN

9A7IUP

Ok probacu posudit i usporedit.
Mjeril sam na CB lupilo kazaljku do kraja a na kv mi je kazal SWR 2:5 na 3800
a na 3500 1:8 OK jos jednom hvala pozdrav 73s

9A3TY

S obzirom da je ipak riječ o običnom swr metru to je jako jednostavna naprava. Ako je napravljen potpuno simetrično to što je jeftine izrade i što je predviđen za 27 MHz ne bi ti trebalo predstavljati neki problem kod mjerenja SWR-a na svim radioamaterski kratkovalnim frekvencijama. Mjerenje snage je sasvim druga stvar. Naime, kod mjerenja SWR-a ionako podešavaš potenciometrom max. na jednoj skali i očitavaš stanje na drugoj i u biti mjeriš omjer poslano / reflektirano a ne neku konkretnu vrijednost povratne snage pa to što je sonda slabije osjetljiva na nižim frekvencijama i neće "zalijepiti" kazaljku do kraja već pri položaju 1 nema veze. Bitno je da je možeš podesiti na 100% makar i uz maksimalni zakret potenciometra.  Naravno, s obzirom da ne znaš u kakvom je stanju (s obzirom na starost i uporabu) usporedba s drugim pouzdanim instrumentom dobro dođe. Provjeru simetričnosti možeš napraviti tako da zamjeniš priključna mjesta (tx i ant) i vidiš da li će ti otklon kazaljki biti identičan samo uz zamjenjenu stranu (ne možeš očitati po skali ali možeš precizno izmjeriti otklon ravnalom ili sličnom napravom).
73 de Ivo, 9A3TY

9A4QI

Zetagi je patio od šlampave izrade i nepouzdanosti.Ja sam uklonio orginalnu sondu iz CB SWR-PWR i stavio kvalitetniju.
Sprava sad radi kao neka puno skuplja.Ako ti se neda lemiti Srečko 9A5BS radi sonde (kuplere) po naruđbi.Pozdrav

9A4ZZ

Pozdrav, koje si diode koristio?
73 de 9a4zz ,Mladen.

9A3TY

Citat: 9A4QI  u 12. Siječanj 2012, 10:08:57
Zetagi je patio od šlampave izrade i nepouzdanosti.Ja sam uklonio orginalnu sondu iz CB SWR-PWR i stavio kvalitetniju.

Do koje frekvencije ide i kolika je maximalna snaga koju može mjeriti?
73 de Ivo, 9A3TY

9A5BS

Citat: 9a4zz  u 12. Siječanj 2012, 13:47:57
Pozdrav, koje si diode koristio?
73 de 9a4zz ,Mladen.

bok, diode su 1n5711

Citat: 9a3ty  u 12. Siječanj 2012, 17:41:47
Do koje frekvencije ide i kolika je maximalna snaga koju može mjeriti?

ovaj sa slike 2m/70cm 100w ne preporucam vise na tom laminatu. Za vece snage i vise frekvencije ide i kvalitetnija podloga.

73

9A4QI

Evo majstor je odgovorio prije mene.Doduše ja nemam njegovo znanje pa sam ga koristio uz Mirage linear 300 W na 2 m
i ništa se nije desilo.Kod 250 W se ništa ne grije a mjereno s MINI WNA gubici kroz taj kupler su zanemarivi.Na 70
cm nisam probao.Doduše kad sam stavio konektore na više od 100 W je rastao SWR ali greška je bila vrlo jednostavna.
Štampa je dvostrana i konektori dolaze kontra elementima.Trebalo je samo većim borerom odstraniti bakar par milimetara
oko srednjeg kontakta na konektoru.
Kad sam taj kupler spojio sa provjerenim SWR metrom u seriju SWR je porastao sa 1,2 na 1,3.Taj kupler i ploćicu
sa ledicama za očitavanje umjesto instrumenta mislim ugraditi u linear sa GI7B.Naime zadnja crvena ledica otvara tranzistore pa je to zaštita od prevelike snage i SWR-a.Ne hvalim se i ploćica sa ledicama i zaštitom
je Srečkov proizvod samo je ideja moja.

9A3TY

Hvala na dodatnim informacijama.

Citat: 9A4QI  u 13. Siječanj 2012, 09:54:33
Evo majstor je odgovorio prije mene.Doduše ja nemam njegovo znanje pa sam ga koristio uz Mirage linear 300 W na 2 m
i ništa se nije desilo.Kod 250 W se ništa ne grije a mjereno s MINI WNA gubici kroz taj kupler su zanemarivi.

Nije ni za očekivati da bi se nešto trebalo grijati ako je swr ok . ;D  Pretpostavljam da može samo pregoriti dioda zbog prevelikog napona kad je veća snaga. Ne vidim shemu pa ne znam da li ima neki djelitelj/atenuator ili se puni RF ispravlja.

Citat: 9A4QI  u 13. Siječanj 2012, 09:54:33
Taj kupler i ploćicu sa ledicama za očitavanje umjesto instrumenta mislim ugraditi u linear sa GI7B.Naime zadnja crvena ledica otvara tranzistore pa je to zaštita od prevelike snage i SWR-a.Ne hvalim se i ploćica sa ledicama i zaštitom je Srečkov proizvod samo je ideja moja.

Samo mali kozmetički prijedlog - mislim da bi led skala za swr preko 3:1 trebala biti crvene boje da je lako vidljivo da nešto ne štima pa da se odmah stane s radom. Koliko vidim sa slike to sada nije slučaj jer je samo zadnja crvena.

Kako nisam stručnjak interesiralo bi me da li je bolje napraviti rješenje za veće snage s odgovarajućim toroidom ili ovakvim pcb?

73 de Ivo, 9A3TY

9A5BS

Citat: 9a3ty  u 13. Siječanj 2012, 12:10:00
Kako nisam stručnjak interesiralo bi me da li je bolje napraviti rješenje za veće snage s odgovarajućim toroidom ili ovakvim pcb?

za vece snage HF + 50 mhz sonda, 40db coupling, bez problema mjerenje 2kW+
za malo vece snage preporucam pregradu izmedju dva transformatora

9A7BBW

Citat: 9A4QI  u 12. Siječanj 2012, 10:08:57
Sprava sad radi kao neka puno skuplja.Ako ti se neda lemiti Srečko 9A5BS radi sonde (kuplere) po naruđbi.Pozdrav

Majstore, može li električna shema ovog SWR metra,
Hvala
9a7vvw
Mijo
Nema bedastih pitanja, ima samo bedastih odgovora.