• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

IC706MKII i SWR metar

Autor E74KM, 08. Siječanj 2012, 20:11:10

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

E74KM

Koristim ovaj uređaj preko godinu dana i u zadnjih pola godine imam problem sa SWR metrom na samom uređaju. Kad idem na predaju (nebitna je vrsta rada) SWR se ne prikazuje tačno već varira od 1:2 do 1:3 ili više jedino ako spustim snagu ispod 20W onda je donekle pravilno). Uz ovaj uređaj koristim antensku kutiju ECONO-TUNER ET-1 koji na sebi ima SWR metar i na njemu su sve vrijednosti dobre tj. u granicam ispod 1:2. Testirao sam antene i sa antenskim analizatorom MFJ-259 i opet imam normalne rezultate. Problem nastaje jer ne mogu pravilno setovati snagu koja opet zavisi od SWR-a npr. Na skali od 1-9  na 3 nekad daje i preko 50W a nekad i punu snagu (preko 100W). Ako je bitno, obično radim PSK i CW. Probao sam mjenjati napajanje (svičer sa kojim je radio bez problema i sada Kenwood PS-430), kablove, lokaciju tj. probao kod prijatelja, testirano i na vještačkom opterećenju i uvijek je isti problem.
Da li je neko imao ovakav problem sa uređajem ili možda zna o čemu se radi? Servisa u blizini nemam pa se moram snalaziti  ???
Milenko
E74KM

9A6NDD

Probao sam na brzinu potražiti po webu sličan problem kao tvoj, ali ništa. Zanima me jer isto koristim IC706mKIIG (za sada na sreću bez problema).
Nakratko sam koristio manualni antena tuner i učinilo mi se da se baš ne vole, tj. da SWR metar ne pokazuje onako kako je pokazivao bez AT. Ovo je možda više subjektivno nego objektivno jer se nisam previše bavio tim problemom (prestao koristiti AT  ;) ).

Možda bi pomogao reset stanice, feriti na antenskom kablu između stanice i AT ili dobro uzemljenje stanice i AT... ovo je čisto nagađanje, ali mislim da nije problem napraviti i vidjeti da li pomaže.
Ako riješiš problem, javi. Dosta je 706ica u pogonu pa možda nekome pomogne.

73

E74KM

Citat: 9A6NDD  u 10. Siječanj 2012, 17:41:59
Probao sam na brzinu potražiti po webu sličan problem kao tvoj, ali ništa. Zanima me jer isto koristim IC706mKIIG (za sada na sreću bez problema).
Nakratko sam koristio manualni antena tuner i učinilo mi se da se baš ne vole, tj. da SWR metar ne pokazuje onako kako je pokazivao bez AT. Ovo je možda više subjektivno nego objektivno jer se nisam previše bavio tim problemom (prestao koristiti AT  ;) ).

Možda bi pomogao reset stanice, feriti na antenskom kablu između stanice i AT ili dobro uzemljenje stanice i AT... ovo je čisto nagađanje, ali mislim da nije problem napraviti i vidjeti da li pomaže.
Ako riješiš problem, javi. Dosta je 706ica u pogonu pa možda nekome pomogne.

73
Traženje sličnog problema na Internetu mi je bilo prvo što sam uradio ali kako si primjetio ništa slično nije dostupno. A što se tiče manuelne AT probao sam i bez nje i problem je ostao. Problem smo malo razradili na drugom forum pa možeš pogledati i tamo http://www.elitesecurity.org/t443720-0#3029670  i mislim da smo blizu rješenja samo da mi je malo vremena da otvorim radio stanicu HI.

Hvala na trudu
73 de Milenko E74KM

9A6NDD

Nisam nikada "ulazio" u uređaj, ali super ako ste na tragu rješenja.
Nisam ni znao da na tom forumu ima i hamradio tema  :-[ čini mi se jako interesantno, budem pratio ubuduće  ;D
Sretno s rješvanjem problema.

73