• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

9A CW 2011

Autor 9A3TY, 13. Prosinac 2011, 18:44:23

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3TY

Ne znam tko je pisao pravila ali mi se neke stvari ne sviđaju pa bih molio komentare :

- s obzirom da piše "mala snaga (< 100 W)" znači da će se praktički svi koji imaju uređaj sa 100W izlazne snage morati prijaviti u veliku snagu jer 100 nije <100

- nije definirano da li je to 100W na izlazu odašiljača ili antene - stvari se ne smiju podrazumijevati (i "veliki" mijenjaju pravila za sljedeću godinu da to isprave :-) )

- piše "Za postaje u kategoriji Više operatora vrijedi 10 minutno pravilo" ali se nigdje ne definira 10 minutno pravilo. Znam da ćete reći da svi znaju na što se misli ali tako se ne pišu pravila

- zar moramo stvarno kokoš zvati patka jer je netko od "velikih" tako rekao? Ako je jedan odašiljač onda je jedan a ne dva. Ako me matematika služi jedan odašiljač (run) + jedan odašiljač (mult) = dva odašiljača. Stoga ne može postojati kategorija "Više operatora, svi opsezi, jedan odašiljač" u kojoj se dozvoljava uporaba dva odašiljača i to još istovremeno.

- ako je već dozvoljeno u kategoriji više operatora istovremeno odašiljanje sa dva odašiljača zašto to isto pravo nemaju natjecatelji u sinlge-op kategoriji pa da vidimo što sve ljudsko (ham) tijelo može ??

- piše : "U natjecanju se razmjenjuje RST i redni broj veze, koji obvezno počinje od 001.
   Postaje u kategoriji Više operatora mogu davati brojeve na svakom opsegu posebno.
   Dozvoljena je i opcija da multiplier postaja daje zasebne brojeve od running postaje."

Ne znam da li bi se smijao ili plakao na ovakvo pravilo. Sve mi miriše na to da neki imaju problema sa sinkronizacijom serijskih brojeva u softveru ili s brzom vezom između brda i brda ili gradai i grada, pa ajmo liberalizirati sve da mogu i muljatori (koji imaju min. po dva odašiljača po bandu a ne ukupno jedan) lagano odraditi svoj posao.  Zamislite koliko rednih brojeva 001 može biti : po jedan za svaki band (run) + po jedan za svaki band (mult) = 12 rednih brojeva 001 - čemu onda uopće redni brojevi  ??? Ajmo onda biti prave face pa napraviti da se razmjenjuje "redni" broj generiran slučajnim izborom (random)

Da li itko razmišlja o uvođenju obvezne dostave tonskog zapisa (i njegove javne objave pri objavi rezultata) za one koji pucaju na prva tri mjesta?

- piše "Preporuča se slanje dnevnika u elektroničkom obliku, u Cabrillo formatu." ali nigdje nema definicije onih polja cabrillo formata koji su specifični za 9A CW natjecanje, nema pravila obveznog označavanja postaje koja je radila vezu (run / mult), ... Ako već nije u pravilima morao bi biti link na stranicu gdje je detaljno opisano.

- piše : "Vašu datoteku nazovite vašznak.log." Baš me zanima koliko će ljudi stvarno nazvati datoteku doslovno "vašznak.log"  ;D Na svu sreću pametniji smo od amera s kojima rsgb muku muči u iota contestu jer zaborave izbrisati defaultnu postavku NA-001 ili sl. (u nekim programima - neću reći kojim)

- da je cjepidlačiti i ovo bi bilo upitno  ;D : "Natjecanje počinje u subotu u 14:00 UTC i završava u nedjelju u 14:00 UTC."

BTW, što je sa definicijom odstupanja točnosti vremena? Često u zadnje vrijeme čujem na bandovima kako se neki ljute što pojedinci rade i nakon što je završilo natjecanje. Zar ne vrijedi više "uobičajena" tolerancija 3 minute ??

73 de Ivo, 9A3TY

9A5CW

Samo mala napomena...  ;D
"svaki band (run) + po jedan za svaki band (mult) = 12 rednih brojeva 001" Smanji ovo na 6 sn/band ... slicno wpx-u... mult koristi istu seq. brojeva koju je zapoceo run ili mult na doticnom bandu...

SO2R se svakako preporuca, tijelo nije bitno al' mozak svakako :P

CU in test 28MHz ...

73, Pa3k
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:

Oni šta su sami pisali da doma imaju zeru žice, imaju više slotova od onih sa bimovima i kvadovima !

9A2QP

Nije mi jasno zakaj tak komplicirati takovo natjecanje (pa valjda kaj se more muljati rezultatom na kraju) ocito je to glavni razlog , a kaj se more kad se mora tak radit nema nam druge...
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A2VX

U dosadašnjim rezultatzma (prošle i pretprošle godine) nema prijavljenih MO LP. Da li to znači da nema takvih kategorija ili da su klubovi automatski u HP bez obzira da li radili sa 100 W ili manjom snagom, outputa ili u anteni npr 5 el beamom za 3,5 MHz?!
Mi smo ove godine napravili nekoliko veza na 21 samo da bi i praktički radili na više od jednog banda inače bi bilo bolje da je mogućnost MO SB. Ono više TX ionako ne odgovara jer su siromašni klubovi osudjeni na jedan uređaj HI!

Ima li ono "posudba uređaja na nekoliko dana ?" naravno i antena i operatora?

To je bila samo ješka. Možda se i koja riba zabuni pa zagrize na udicu.

Sretan Božić i Nova 2012. godina svim amaterima i simpatizerima... Zvone