• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Antene

Autor 9A2QP, 08. Studeni 2011, 20:59:38

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2QP

Pozdrav svim akoji citaju.Ima li tko iskustva koliko MINIMALNO razmaka na cijevi iznad rotora mogu biti antene (naprimjer najdonja do lagera FB23 a iznad nje 50MHz 5 el Yagi.Ima li kakovo pravilo da nema jedna na drugu utjecaja.
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A3TY

73 de Ivo, 9A3TY

9A2QP

Hvala ali nista konkretno ne kaze samo opisuje nacin kako staviti antene a ja bi htio nesto iz prakse. Neki podatak ko je vec tako montirao antene ili neki izracun za minimalnu udaljenost dviju antena na stupu za odredjene bandove :evo na primjer ja bi montirao FB23 a iznad nje na vrh stupa 5el YAGI 6m/4m ,koliko te dvije antene moraju minimalno biti udaljene jedna od druge da se ne pokvari bitno diagram zracenja odn pojacanje ove YAGI antene , na to sam mislio.
73 de 9A2QP Joe

9A3TY

OK. Mislio sam da će ti ono biti dovoljno kao smjernica da možeš odrediti za bilo koji slučaj.

Evo nekih načina određivanja razmaka kad se stackiraju dvije iste antene (vrijedi i za tebe samo što računaš 1/2 od jedne + 1/2 od druge) :

"The old rule of thumb was to stack at two thirds of the boom length."

FB23 boom length = 2.5 m -> razmak=(2/3)*2.5=1.67m

Ne znam o kojoj anteni za 50MHz je riječ pa sam uzeo prvu 5el./50MHz koju sam našao na googleu
DS50-5 boom length = 5,28 m -> razmak=(2/3)*5.28=3.52m (a u njihovom manualu piše min. 3.96m)

Pa bi rezultat bio (1/2)*1.67 + (1/2)*3.52 = 2.595 m

No, evo što kaže tvoj imenjak:

Joe Reisert W1JR reduced this relationship to a simple formula in his articles on "Stacking
Antennas" in the April and May 1985 issues of "Ham Radio". He says that, provided that
your Yagi is clean to start with, which means that its side lobes are down more than 18dB
on the main lobe, you should stack at a distance in wavelengths of 57 / 3dB beamwidth
in degrees.

VK2ZAB preporučuje 52 / 3dB beamwidth in degrees.

E sad, za ovu kalkulaciju nam treba dijagram zračenja. U manualu za DS50-5 piše podatak E=45 H=60
S obzirom da stackiraš po vertikali antene horizontalne polarizacije onda ide : (57/60)*6 = 5.7 m odnosno
(52/60)*6 = 5.2 m
Nisam na brzinu našao podatak za Fritzela pa ako ti imaš lako izračunaš. Slične antene imaju oko 90-100 stupnjeva u H pa bi ispalo
(52/100)*20 = 10.4 m
odnosno ukupno (1/2)*5.2 + (1/2)*10.4 =  7.8 m
Ali, s obzirom da 2 elm. antena definitivno ne zadovoljava osnovni uvijet za ovu formulu (onaj o bočnim laticama), ovaj rezultat možeš baciti u vodu  :)

WA5VJB ima malo drugačiju teoriju http://www.cq-vhf.com/vhf_highlights/2010_vhf/2010_winter_vhf/AntennasWin10.html

K1WHS je lijepo objasnio svoje mišljenje o montaži različitih bandova na jedan stup http://www.directivesystems.com/STACKING.htm

U svakom slučaju, mislim da ti je dovoljno tih 2,5 - 3,5 m ali se nadam da će ti se ipak javiti i neki pravi stručnjak za antene sa konkretnijim podacima.
73 de Ivo, 9A3TY

9A2QP

Hvala Ivo evo pomogao si mi ovim podacima
73 de 9A2QP Joe

9A2QP

Hi ivo ovaj K1WHS stvarno mi je pomoglo hvala lijepa na pomoci i od tebe ja rijesio problem sa svojim antenama
73 de 9A2QP Joe