• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

TO2FH Online QSL

Autor 9A3VV, 17. Kolovoz 2011, 22:08:42

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3VV

S navedenom sam stanicom odradio vezu 23.04. i istoga dana uplatio 2 US dolara via PayPal za običnu QSL karticu. Do današnjeg dana nisam dobio ništa, čak mi nisu našli za shodno ni odgovoriti na moj e-mail upit >:( Inače sam protivnik ove sadašnje trgovine QSL karticama, išao sam se uvjeriti je li to stvarno, kako neki kažu, papilova pa sam nekako pregorio ta dva dolara, ali neće više baka u šipke! Ne znam kakva iskustva s ovom bratijom imaju ostali koji su ih radili? Uradio sam sve kako su tražili ali sam se, izgleda pogrešno, odlučio za najniži ulog. Što ću kad nisam kockar...
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A9PP

Sad je valjda hit i kad pošalješ 2 $ u direktu, pa poslije bezbroj emailova sa pitanjem da li su primili, odgovore da jesu i da su odgovorili preko biroa. Već sam takvo iskustvo imao sa dosta "kolega" iz svijeta.

9A3VV

To sam si i mislio, pa neka mi onda netko priča o HAM SPIRITU... Mater bi rođenu prodali za dva dolara. E pa radije neću potvrditi neku zemlju nego ikome više poslati i jedan jedini dolar ili euro, direktno ili via PayPal. Što se može potvrditi preko biroa - može, što ne može - ne mora i točka! Ipak je ovo samo hobi i razbibriga, ima puno prečih stvari u životu.
73 Damir 9A3VV
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A6R

A ća ćeš Damire.Sirotinja otišla na DXped.pa se pokušava užicat di može za pokrit troškove.Ne šaljem nikome ispod dva zelena a nekad i više.Ako in je to malo nek ostanu doma ka ja i ti!GL

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A3VV

Ma taman, da im još plaćam to što oni idu raditi ekspediciju? Malo sutra! Ja sam sebi bio postavio cilj osvojiti CW DXCC jer smatram da je to nekakav minimum kojeg svaki operator treba ostvariti i to sam napravio. Preko 90 posto tih zemalja je potvrđeno preko biroa, ostatak je išao sa SAE plus 1 IRC. Sad više ni to ne dolazi u obzir. Mogu poslati QSL karticu direktno uz napomenu neka potvrdi preko biroa ili, ako ga nije sramota, neka ne potvrđuje. Uostalom, dok god plaćam članarinu HRS-u koristit ću usluge 9A QSL biroa, kad prestanem onda ću vidjeti što i kako dalje. QSL kartice NE KUPUJEM! Nema šanse! Kopkalo me je što će se dogoditi, potvrdile su se moje sumnje i sad ću vidjeti kod PayPala hoće li mi vratiti ta dva dolara. Idem se sada s njima malo zekiti ;D

Samo da dodam: direktno šaljem bez kuverte i IRC-a ili zelembaća, solo QSL karticu uz gornju napomenu, malo diplomatski uvijeno ali pametnome jasno što je autor htio reći ;)
73 Damir 9A3VV

9A6XX

iz istih ovih razloga su i neke DXCC postale privatne prčije nekoliko radioamatera... npr. T7, 7X,...

može me netko mrziti radi toga, ali čim prije se rješimo papirnatih QSLki to bolje za sve... i za one koji se vole aktivirati iz drugih zemalja, i za one koji DXaju... u 21. stoljeću uz sve online servise bacanje nekoliko tisuća kuna godišnje na QSLke i ono što ide uz njih... suludo...

s druge strane, ne vidim da oni koji rade WFF plaču previše za QSLkama, bitno je da im se statistika što prije i za što manje novaca ažurira...

73,
Hrle - 9A6XX

9A7ZZ

Od 2006 god. (dobar period od toga nisam ni bio aktivan) ne pada mi na pamet poslati $ ili sl. za qsl-ku.Glupom izlikom da neka expedicija košta, pa kao ja mu to trebam platiti putem qsl-ke samo dokazuju da ipak još uvijek ima naivnih koji će to i financirati.Zar ga je tjeram da ide negdje da bi aktivirao neki otok na pacificu.Radi to za svoj "gušt" pa neka si to sam i plati.2005 god sam poslao oko 4000 qsl karata a od toga mi se vratilo (potvrda naravno) oko 700 komada.To bi znači bilo 17,5%.E da me nebi više nitko pravio budalom ovako to od tada ide.NIKOME ne šaljem prvi a svima koji pošalju kartu 100 % odgovorim.Znam da će i ovo naići na svakakve komentare tipa:kad bi svi čekali da dobiju prvi nitko nikada nebi dobio qsl-ku.Možda to i je tako ali stvarno me nije briga.
Samo kad vidim neke kao 9K2UU koji bezobrazno traži only direct sa SAE or 2 GREEN STAMPS a nezna gdje će sa stupovima i antenama od 150 elemenata i uređajima da te glava zaboli (vidjeti na qrz.com) stvarno mislim da je totalni idiot tko to tako i napravi.Osobno mislim da je on ........!
Zbog toga mi je jako drago kada vidim da se oči otvaraju i drugima koji razmišljaju na isti ili barem sličan način a ne da se plaća nekome tko će pregledati moje qsl-ke pa plati da ti prizna veze,pa plati za neku diplomu,pa poštarina,pa plati ovo pa plati ono pa plati.......Dosta te zaj............ovo je ipak samo zaj........!

pozdrav svima
73 iz Broda na Savi-Viktor

9A2JK

Rasprava je zanimljiva i korisna, ali Damir, autor teme, u uvodnom postu pita:

Citat: 9A3VV  u 17. Kolovoz 2011, 22:08:42
...
Ne znam kakva iskustva s ovom bratijom imaju ostali koji su ih radili? Uradio sam sve kako su tražili ali sam se, izgleda pogrešno, odlučio za najniži ulog.
...

Nitko mu do sada ni približno nije odgovorio na pitanje, već se razvila, ponavljam,
zanimljiva rasprava o direktnom slanju QSL-ki, koliko to košta i ne košta i sl.
Ako autor teme, 9A3VV, nema ništa protiv mijenjanja smjera rasprave, onda
nema ni moderator.  ;)

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A7YY

Citat: 9a7zz  u 19. Kolovoz 2011, 16:14:10

Dosta te zaj............ovo je ipak samo zaj........!

Jel' tako?
Tako je.  ;)

9A3VV

Dakle, Martin je u pravu, odgovor nisam dobio ali se zato pojavilo par mišljenja koja zavrijeđuju odgovor pa ću si, kao autor teme, dopustiti luksuz offtopicharenja.

Dakle, Hrle, s tobom se, glede QSL kartica, definitivno i neopozivo NE SLAŽEM (ne vičem, samo naglašavam, HI). Temeljno pravilo pristojnosti i dobrog odgoja (I HAM SPIRITA, ali tko danas za njega mari!?) je bilo, u vrijeme kada sam ja krenuo ovim putem, nakon svake veze napisati QSL karticu, bez obzira je li to prva ili stoprva veza s tom stanicom na tom bandu. I toga se držim i držat ću se dok sam radioamater. Dalje, ako ne šalješ direktno karte ne košta to baš toliko koliko ti napisa. Ne znam koliko ti veza godišnje održiš, ali znam da sam za 4.000 QSL kartica tiskanih u Alenovoj organizaciji platio cca 100 eura. To čak ni za mene, umirovljenika sa skromnom mirovinom, nije puno. Nisam ih potrošio za godinu dana jer ne živim za to da bih visio na stanici od 0 do 24 sedam dana u tjednu, dakle stotinjak eura godišnje za QSL kartice nije neki neizdrživi trošak. Ne pijem, ne pušim, ne kladim se... Eto uštede ne samo za QSL kartice nego i za još ponešto puno pametnije i korisnije od navedenih poroka. QSL kartica, Hrle, nije bezvezarija i nijedan online servis ne može je dostojno zamijeniti. Zar smo se zbilja do te mjere dehumanizirali da taj znak uljudnosti i uzajamnog poštovanja koje jedan drugome iskazujemo vlastoručnim ispunjavanjem i potpisivanjem QSL-ke, uz eventualno još nekakav dobronamjeran komentar, pozdrav, proglašavamo besmislenim, nepotrebnim, suludim čak? Strašno!!!!!!!

Sa 9A7ZZ se slažem u svakom slovu, osim da je ovo zaj........! Nije, definitivno nije, divan je ovo hobi u kojem se, ako se hoće, može puno pametnih i korisnih stvari naučiti, pa čak izabrati i životni poziv.  Što se ostalog napisanog tiče - nit' što dodati, nit' što oduzeti! TO što se danas radi veze nema s HAM SPIRITOM!

E, sad, vratimo se na početak. Hoće li netko biti ljubazan pa mi odgovoriti na pitanje iz uvodnog posta? Baš me zanima jesam li samo ja s njima naj.... ili je to praksa te družine?

Martine, možda bi bilo dobro otvoriti temu Trgovina QSL karticama - DA ili NE, ako već ranije nije otvarana slična tema, pa da tamo nastavimo ovu raspravu? Je, tebe sam našao, ti ćeš odmah reći: "LoTW je rješenje svih problema!" ;D

PS: korigirao sam naslov eventualne nove teme. Mislim da bi više odgovarao jer je direktno slanje uz plaćanje (IRC, dolari...) upravo to - trgovina.
73 Damir 9A3VV

9A2JK

Damire, ako želiš otvoriti temu ''Trgovina QSL karticama - DA ili NE''
samo izvoli. Ima materijala za raspravu.

Damire, definitivno neću reći ''"LoTW je rješenje svih problema!" iz jednostavnog razloga
jer LoTW nema nikakve veze sa QSL kartama. Da ne skrećemo sa teme, ali da i ubuduće
ne bi skretali sa teme o QSL-ki, LoTW je samo metoda potvrđivanja za DXCC i druge ARRL-ove
diplome. Samo to i ništa više.

TO2FH nisam slao pa ne mogu komentirati.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3VV

Martine, imam dojam da me nisi shvatio ili sam ja pogriješio što sam stavio  ;D umjesto  ;)? Koristim ja i eQSL ali razmišljam i o LoTW, no ipak ne odustajem od papirnate QSL kartice i ona mi je i dalje alfa i omega, sve drugo je uzgredno, više zbog onih koji se tim drugim metodama potvrđivanja veza koriste na primarnoj razini. OK, sad imam goste pa se moram njima posvetiti ali tu ću temu ovih dana sigurno otvoriti. I ja mislim da ima štofa ;)

Pričekat ću odgovor još dan-dva pa zaključati ovu temu.
73 Damir 9A3VV

9A3VV

Izgleda da nitko osim mene nije radio TO2FH? Ne vjerujem.

Nitko se ne usudi priznati da je namagarčen? To je vjerojatnije, puno vjerojatnije. Sujeta nekima ne dopušta priznati kada ih netko nategne ;D

Idem ja ovo ovo zaključati...
73 Damir 9A3VV

9A3VV

Riješeno :)

Ipak ostajem pri onom nikad više!
73 Damir 9A3VV