• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

2xvertikalno na 7 ;-)

Autor 9A6NDD, 31. Srpanj 2011, 12:08:15

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6NDD

Pitanje je kako ih najbolje iskoristiti, tj. stackirati ili napraviti vertical array?  ;D
Imam dva štapa koji mogu biti vertikalke za 7 i htio bih ih iskoristiti da rade u paru. Pretraživanjem po netu nađoh mnogo savjeta, prijedloga sistema i svega i svačega, nakraju imam đumbus u praznoj glavi  ::) .
Koji bi bio najjednostavniji sistem faziranja dvije vertikalke, te način da ih mogu preklapati?
Postavljene bi bile W-E.

Hvala na svakoj pomoći  ;)

73

9A2VJ

:)

9A6NDD

Promakne mi taj topic :-(
Imam knjigu od ON4UN  8)
Iz topica mi je sada malo jasnije oko broja radijala i impendancije ... uglavnom još trebam malo to proučiti  :-\
Ja ipak ne baratam teorijom antena tak dobro pa volim recepte: "odsjeci dva komada RGxx dužine xx i to spoji na Xi y, pa premjeri pa ponovo reži ako ne valja"  ;D

9A6NDD

Evo našao sam dva zanimljiva linka:

http://www.eham.net/articles/19842

http://www3.telus.net/va7st/array80.shtml

Pogotovo su zanimljivi komentari ispod članka na eham.net ... nisam znao kako izračunati stupnjeve tj. koliko je to dugačko ;-)

Citat:Let's suppose someone doesn't have an analyzer, but they do have some reasonably good coax that's very close to a velocity factor of .66 (or whatever) and a pocket calculator...

In feet, a half wavelength in free space is 492 divided by the frequency in MHz.

Let's use 7.185 as the frequency, so 492 / 7.185 = 68.47599165 --- which is then multiplied by the velocity factor of the coax (let's use .66) = 45.19415449 feet.

Meaning, that's a half wave length of coax with a .66 VF @ 7.185 MHz. How many degrees in half a wavelength? 180. Let's divide the length of the half wave of coax by 180: We get .251078636 feet per degree at the desired frequency.

If you want 71 degrees: .251078636 x 71 = 17.82658316 feet.
If you want 84 degrees: .251078636 x 84 = 21.09060542 feet.

If you don't want to measure your coax to 8 decimal places of a partial foot, multiply the answers from your calculations by 12 and measure the coax in inches... Or, use 5904 (492 x 12) from the start and figure everything in inches.

Close enough?

;)

9A6NDD

E, sad me još pate ti stupnjevi  ??? 8)... ali skužiti ću ja i to...

btw, gdje u ZG najpovoljnije kupiti žicu 1,5 mm2 ili nešto slično iskoristivo za radijale?

73

9A6JRZ

Imaš pravo na tome se da ušparati. Trebala mi je žica 2,5 mm2 i obišli smo samo dvije trgovine (u Koprivnici):
1. trgovina 260 kn - 100 m
2. trgovina 200 kn - 100 m

Dalje nismo išli kupili smo za 200 kn (trebalo je do mraka to završiti, a ne tražiti žicu subotom dopodne).
U Zagrebu se može naći ova žica po cijeni oko 120 kn (tako mi je rekao električar da plaća u nekoj trgovini).

Vjerojatno je tako moguća ušteda i sa 1,5 mm2 (da li ti je bitno da li je licnasta ? ).
73 de 9a6jrz

9A6NDD

Licnastu mi je lakše razvlačiti za radijale, to je jedini razlog  ;)

9A5BS

Citat: 9A6NDD  u 01. Kolovoz 2011, 12:46:59
btw, gdje u ZG najpovoljnije kupiti žicu 1,5 mm2 ili nešto slično iskoristivo za radijale?

Drago,
probaj otici u Elku u njihovu trgovinu na Slavonskoj aveniji, cijena je OK

9A6M

Citat: 9A6NDD  u 01. Kolovoz 2011, 12:46:59
E, sad me još pate ti stupnjevi  ??? 8)... ali skužiti ću ja i to...

73

Jeftino (ako ne i najjeftinije) riješenje je pocinčana žica.Bakar je za radijale preskup.

73, Franjo

9A2NO

BOK Drago!

Ja ti predlažem drugačije rješenje. Jedan "stup" koristi za 40m klasičnu vertikalku
a drugi za prijemnu antenu. Na drugi stavi nešto tipa K9AY ili petlju sa jednostavnim predpojačalom. Mislim da će ti više pomoći u radu od fazirane vertikalke. Iz mog iskustva većinom je bilo problem čuti čisto DX nego snaga. Statički šum kod vertikalke je bitan faktor a RX antena to eliminira.  Uz to promjenom smjera prijema možeš i smanjiti QRM. A ako možeš "naložiti" ...dobitna kombinacija. Ponekad i kvad za 20m ima čišći primen na 40m od vertikalke. ( kvad radi kao prijemna antena i na 160m...)
Ja sam većinom koristio petlju ( vidio si antrnu kod mene...nema problema sa statikom ). Samo moje skromno mišljenje...

73 Dino

9A6NDD

Bok Neno!

Sviđa mi se ova ideja  ;) čak i ovaj K9AY loop nije problem za napraviti, a da se sve podesi u sistemu je puno lakše. Šaka releja i dalo bi se to... trebam samo naći vremena i mjesta za sve to postaviti i isprobati.
Još jednom hvala na ideji.

73