• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Kako raditi DX-ove?

Autor 9A2JK, 20. Srpanj 2011, 08:43:26

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Novi DXCC entitet samo što nije aktiviran. Ekipa za Južni Sudan je spremna i
uskoro će početi - više na http://www.dxfriends.com/SouthernSudan2011/
a sa njom i problemi sve više i više izraženiji kod svake DX ekspedicije.
Zašto je tome tako, možemo raspravljati, ali mislim da je korisnija rasprava
kako taj problem riješiti. Naravno, govorim o ponašanju sve većeg broja
radioamatera koji ne znaju kako napraviti QSO, što dovodi do osobnih
frustracija i smetnji drugima.

Što bi mi mogli napraviti ?
Kako da mi, 9A amateri, ne budemo dio onih koji nesvjesno,
ali ustrajno prave smetnje?

Zanimljiva web stranica:
www.dx-code.org

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

VE3ZIK

Prva i najvaznija stvar - SLUSATI!!!!!
Znam da to mnogi ovdje znaju, aj neka se podsjete a oni koji ne znaju neka nauce :-)
DX koji radi u split ima strashnu guzvu sa "druge" strane.
Ako je recimo CW u pitanju, svi oni imaju 500 Hz filtere i suzio je ono sto slusa na jako uski dio banda.
Treba slusati gdje on "slusa"... Na dodjim bandovima ipak to ide lakse jer cesto cujete obje stanice ali.. slusajte gdje DX stanica slusa, na kojoj freq, usidriti se na 3 KHz UP i samo zvati cesto ne donosi neku prednost sem ako nemate QROHOHO i dobre antene.
Ja licno pokusavam da cujem gdje DX STN slusa, i kad cujem onu drugu stanicu u pile upu zovem 100-150 Hz UP od te stanice. Sta znam, cesto je uspjevalo to, HI
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A6NDD

Nemam osobno puno iskustva u DXiranju ali slušati i slušati je pravilo od broja 1. do broja 3. u pravilima... ;)
Kako radim s jednostavnom antenom i 100 w odraditi neku DXpediciju SSB je ponekad strašno teško  :P
Pokušavam raditi ranije ujutro preko tjedna (ak se stigne) kada nema puno EU stanica ili pred kraj ekspedicije kada se je večina izdovoljila (ali tu je rizik da ju nećete stići odraditi  ::)) I izbjegavam 20 m jer tu ne mogu doći na red od "snagatora" i "pravih" operatera...  :( . Uglavnom, vrijedi poslovica "strpljen, spašen"  ;).
Valjda ću uspjeto odraditi i taj Južni Sudan  ;D
73

VE3ZIK

inace, nedisciplina je stvarno uzela puno zamaha. Na zalost. Ne znam da li su gori oni koji su DX ploice, cuce na TX freq, kad neko pita call ili slicno... Na SSB pogotovo to zvudi kao AAAAAAAAAAAAAAP listen idiiot apppppppppp apppppppppppp durakkkkkkkk i tako dalje.
Posebna prica su nedisciplinovane stanice u pile upu. DX STN zove recimo SP4? ali ne, mora se javiti i UR, i RA, i IW3, i itd itd itd... :-) Mozda ta STN nema neki signal i ne moze proci preko ovih sto ne slusaju.
Inace, kad sam bio u A65DLH, mogu reci da su najdisciplinovaniji u pile upu bili - JAs. Kucam JI3R? i smao se on javlja.... .-)
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ