• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

balun 1:6 za fd4

Autor E75NUR, 22. Veljača 2011, 09:12:58

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

E75NUR

Pozdrav.
Napravio sam sa prijateljima fd4 antenu.Ona je napravljena od silikonske sajle i orginalnog Fritzel baluna (mislim da je bio 1:4). Kada sam uhvatio vremena montirao sam je i ne radi,snagu uređaj ne može dati ni 10W.Odnesem uređaj o radio kluba probam uredu,zamjenim ispravljač opet uredu,promjenim koax kabal uredu,skinem antenu i odnesem je do radio kluba kad tamo snaga mala swr ogroman.Zaključak antena nevalja,razvalim balun da napravim novi.Moje pitanje imali ko provjerenu šemu pravljenja baluna 1:6 sto veće snage. Moj torus je dimenzija vanjski fi 32mm, unutrašnji fi 19mm i debljina 9,5mm.Unapred se zahvaljujem.

9A6NDD

http://www.xs4all.nl/~pa0fri/Ant/FD4/fd4eng.htm

na ovim stranicama ima dosta toga, možda štogod pomogne .... :)

73

E75NUR

Gledao sam,ali balun nije onaj sa torusom sto ja imam,vec neke modifikacije

9A6NDD

Probaj se čuti s 9A4ZZ, mislim da bi se dalo preračunati namatanje baluna. Na http://toroids.info/T25-2.php možeš probati nači o kojoj se jezgri točno radi, možda to pomogne. Nadam se da će ti biti barem od neke pomoći, ja bi ti drage volje to preračuna  ili izračunao ali nažalost ne znam.

73

E75NUR

Hvala na javljanju,pokusat cu kontaktirati 9A4ZZ pa cemo vidjeti,u svakom slucaju hvala na trudu.

9A5BCA

Pitanje je i kakav ti je feritni prsten:moze li raditi na "nasim" frekvencijama???

E75NUR

Ovaj ferit je izvucen iz baluna od firme Fritzel ,po dimenzijama i inforacijam dobijenih od 9A6NDD izgleda da je to t130-10 ferit.

9A6JOY

Pozdrav..
Mozda ti ovo dole pomogne u privitku...
kopirano od 9a7bfx

pozdrav 73
".... kad u zoru sunca sjaj iznad Biokova se javi..."

9A7PJT

Ali  nije lakse  kupit taj  balun , nego ovako  se  mucit  ?
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A4ZZ

Pozdrav, otiđi na moju stranicu  http://web.hamradio.hr/9a4zz/  i tamo pogledaj članak baluni 4. gdje je opisana izrada baluna 1:6.
73 de 9A4ZZ, Mladen.

9A6JOY

Ako imas instrumenat i volje po meni je lakše napraviti nego kupiti..
".... kad u zoru sunca sjaj iznad Biokova se javi..."

E75NUR

hvala svim na odgovorima.
Mladene 9a4zz procitao sam tekst sa vase stranice a koji je obljavljen u radio HRS i veoma je zanimljiv sa strane teorije.Posjetili ste me na ispit iz Teorije elektricni kola kada sam ovo sve racunao.Nakon svih ovih podsjecanja odlucio sam se prema vasem tekstu uraditi i prakticni dio.Za navedeni torus(koi je dimenzijama mal ali se koristio za balun)ja sam namotao 11 namotaja duple 0,75mm2 bakrene pletenice.(krenuo sam sa 1,5mm2 ali uspio sam samo da namotam samo 8 namotaja duplo).Kada sam pvc vezicom ucvrstio namaotaje uzeo sam LCF metar da izmjerim induktiviter(instrument je nabavljen sa ove stranice i dobro sluzi svrsi ponekad http://www.elektronika.rs.ba/data/projekti/lfc_metar/ ).Mjereci prvu zavojnicu dobio sam 29,037uH,druga je dala 28,912uH nakon par minuta sam ponovio mjerenje i bila je na obije zavojnice 29,037uH(ovo mjerenje je obavljen o na 12-15 C).Kada sam spojio zavojnice da imaju 22 namotaja mjerenje je pokazalo 83,425uH.Sve ovo sam dan poslije ponovio na temperaturi 25C i dobio da je induktivitet za 11 namotaja na obje zavojnice 29,637uH,a na 22 namotaja 85,900uH.
Sa ovim rezultatima sam pristupio racunu iz teksta od 9A4ZZ i dobijao sljedece rezultate:
AL=245 Dakle posto je ova vrijednost velika radi se o feritnom jezgru.
Sljedece je bilo induktivitet 22 namotaja  L(mH)=0,118mH
Ovdje imam nejasnoca jedna je vrijednost dobivena mjerenjem a druga racunom,priblizno jesu ali me interesuje imali kakavih dodatni ingormacija po pitanju ovoga.
Induktivni otpor pri najnizoj frekvenciji je
XL=1333oma,a za induktivitet dobiven mjerenjem XL=971oma
Dalje po tektu se navedeno da na 9 namotaju treba spojiti sa koax kablom,tamo stoji da iglom bi bilo najbolje traziti tacku spajanja na 9 namotaju.Mene interesuje ako je moguce da mi ovo malo pojasnite kako bi tacno odredio tacku spajanja.
PS.Zavrsetak ovog baluna ce pocekat malo jer sam slomio nogu pa nemogu u radionicu.

9A4ZZ

Pozdrav ,E75NUR,pošto ti ne znam ime ,drago mi je da si se odlučio da balun napraviš sam.Dalju prepisku nastaviti ćemo osobnim emailom da ne opterećujemo ovaj forum, moja adresa je na mojoj stranici.
73 de 9A4ZZ,Mladen.

9A6AA

Mladene,

samo vi nastavite ovdje.

Netko će sigurno nešto poučno saznati.

73

9A6AA
www.9aff.com

"DX never sleeps..."

9A4HP

Mladene Vaši postovi o antenama su uvijek zanimljivi ,posebno nama manje iskusnima u samogradnji , te sigurno nikome neće smetati ...pozdrav
9A4HP OGULIN