• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

icm7226b

Autor 9A2YG, 20. Veljača 2011, 11:55:12

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2YG

Pozdrav  svima!  Imam jedno pitanje pa dobrovoljca sa znanjem molim za odgovor! Imam KIT frekfencmetar od firme  Conrad koji sam kupio još prije 90tih. Unutra je chip 7226b i jedan 7450 te kvartzza 10 Mhz, 8 led displej  te još 2 preklopnika. To je stajalo u vrečici zapakirano do prije par dana , sad sam na bolovanju pa sam to zalemio da ne stoji baš bez veze . Ali eto veselja  kad uključim mjerenje frekf. ne rade svi displeji rade samo oni iza zareza (ima vremensku bazu x0,01s , x0,1s , 1s , 10s), a kad uključim DISPLAY TEST tad rade svi! Na ostalim područjima isto se ne događa ništa.( brojenje impulsa , i ostalo). Bio sam izvadio oba čipa iz kučišta sve još jednom prelemio , instrumentom ispitao sve spojeve , oscilator daje točno 10Mhz izmjerio f-metrom drugim, da li je moguče da je 7226 od dugog stajanja crknuo ili što bi moglo još biti?  Nije mi to od životne važnosti ali me kopka kit pa da sad ne radi???  73 9a2yg   

9A2YG

pozdrav svima!!, pronašao ja grešku , tako da ne brinete o tome. Za one koje zanima što je bilo  u krugu napajanja je bio 7805 sa pripadajućim kondenzatorima, i jednim elkom koji je bio 22mikroF i nakon zamjene sa 470mikroF stvar je proradila . Tvornićka greška!!  73!

9A2FW

Mislim da nije tvornička greška, nego taj elko nema kapaciteta (osušio se nakon tolikih godina!).Kod mene
(isti taj kit ) ugrađen je 220 mikroF. Vjerujem da bi na tome mjestu posao odradio svaki ispravni elko od
1 mikroF pa dalje.
  73, Nikola.