• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

DX Cluster klijent za Android

Autor 9A3QN, 17. Studeni 2010, 12:38:10

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3QN

Pozdrav svima,

Za vas koji imate neki od ovih novijih Android telefona i koji bi ga htjeli koristiti za pristup DX Clusteru, prije neki dan objavio sam malu aplikaciju imenom "NKCCluster" na Android Marketplaceu.

Aplikacija je potpuno besplatna za korištenje i omogućava pristup izabranom DX Cluster čvoru (testirano samo na DX Spider čvorovima), listanje trenutnih DXova, filtriranje po frekventnim pojasevima i slanje novih DXova na cluster.

Kako je ovo prva verzija, trenutno je dostupna samo na engleskom jeziku (iako radim na lokalizacijama na još par jezika, između ostalih i hrvatski). Isto tako, na tržištu postoji puno različitih Android telefona, svaki sa raznim verzijama OS-a, veličine ekrana itd. i kao takvo je, naravno, nemoguće testirati ih sve pa ću tako biti vrlo zahvalan za svaku detaljnu prijavu problema. Aplikacija bi trebala podržavati Android 1.6 i novije.

73
Kristijan
9A3QN

9A6JRZ

Super,

Večeras ći ga isprobati na HTC Wildfire-u. Naravno ako nešto ne radi da ću poslati komentar na mail
73 de 9a6jrz

9A8MM

Podrav Kristijan.

Uređaj: HTC Kaiser (Tytn II)
Android: 2.2 (Froyo) (HaRET)
Veza s netom: Wireless

S 9A0DXC mi aplikacija radi super. Vrlo brzo se spoji, pokupi inicijalni broj spotova i za svaki sljedeći spot prikaz radi super. Detalji mi rade normalno, slanje spotova isto.

Kad se pokušam spojit na neki od clustera koji imaju AR cluster software, program ostane na "Connecting to ..." i tu stoji. Problem je što ga ne mogu nikako prekinuti. S obzirom da je to HaRET verzija, onda restartam mobitel. Kada sljedeći put pokrenem program, opet se pokuša spojit na onaj cluster čije podatke ima u setupu i naravno, opet zapne. Da bi podesio neki drugi dxcluster (npr. natrag na 9A0DXC) morao sam deinstalirat program (da mi makne postavke) i onda upisati postavke na novo. Postoji li neki bolji način za promijenit postavke kada se ovo dogodi?

Još sam naišao na nešto: ako ne upišem port na kojemu radi dxcluster, onda me ne pusti pokrenuti program (opet me vrati na config). Neki clusteri (npr dxc.wc2l.com s kojim sam testirao AR cluster mod, ili k1ttt.net) imaju dxcluster na defaultnom telnet portu (23). Možda bi bilo ok napraviti da ako port nije upisan, da odmah traži port 23?

I, da, zainteresiran sam i za daljnje testiranje aplikacije jer smatram da je dobra i korisna.

Marko, 9A8MM

9A3QN

Citat: 9A8MM  u 17. Studeni 2010, 15:20:35
Marko, puno ti hvala na detaljnom opisu, ovako nešto mi stvarno puno pomaže. Podršku za AR cluster planiram dodati vrlo skoro, default telnet port je stvarno odlična ideja i bit će u idućem updateu. Ovo sa "zapinjanjem" kod spajanja se ne bi smjelo događati, budem vidio što se tu točno zbiva (još jednom, hvala na detaljnim informacijama).

73
Kristijan
9A3QN

9A6JRZ

Ja nešto krivo podešavam pa moram deinstalirati program. Punjač mi je ostao na poslu, pa se više neću zezati do sutra navečer.

Uglavnom javlja mi grešku "The application NKCCluster (process com.chonky.hamradio.nkccluster) has stopped unexpectedly. Please try again".

--------------------

Sada radi kad mi je pojasnio Marko kako podesiti tj. koje parametre unijeti. Nisam radio test sa spotiranjem. Uglavnom radi.
Postavke:
Cluster host: 9a0dxc.cc.fer.hr
Port: 9000
Username: pozivni_znak

E onda kada se traži kako nastaviti ide Back tipka. Ja sam imao krivo podešeno parametre i poslije toga kada sam stisnuo back došlo je do one greške i deinstalacije programa.

Bilo bi dobro kada bi se unaprijed definirali neki clusteri pa da mi neki ne moramo previše razmišljati da jednostavno odaberemo neki s popisa i da sve šljaka.

---------
Uređaj: HTC Wildfire
Android: 2.1

73 de 9a6jrz
73 de 9a6jrz

9A3QN

Puno vam hvala na trudu i korisnim informacijama, 6JRZ i 8MM. Zahvaljujuci vama, ispravio sam par "bugova", nesto od toga su bile ciste greske a nesto pogresan dizajn (malcice sam si izrezao granu na kojoj sam sjedio u zelji da program sto je moguce vise toga obavi automatski).

Program se rusio zato sto je ocekivao da unesena imena hostova sadrze tocku (ideja je bila da korisniku prikazem samo prvi dio adrese da ne bih pretrpavao ispis na ekranu).

Program je blokirao jer je cekao da se spoji na cluster, da se spojio na cluster znam po tome da je cluster nesto vratio. Problem je ovdje bio da je "Connecting itd." dialog pokupio fokus i po defaultu ne obradjuje event tipke "back" pa je tako stalno ostao naizgled zablokiran. Kod iduceg pokretanja program bi opet naletio na oste greske pa bi se ili raspao ili zablokirao.

Ove greske sam sad ispravio. Isto tako palo mi je napamet (slicko JRZovom prijedlogu)  da bi program mogao ponuditi listu svih cvorova na dxcluster.net. ovo trenutno testiram na performance (da bi se ponudila lista od 500tinjak cvorova dosta dugo traje a zbog nacina kako to android radi ekran je skroz prazan dok se lista generira.

Ovo bi sve trebalo raditi u iducem updateu, koji ide "van" za par dana.
73
Kristijan
9A3QN

9A3QN

6JRZ i 8MM,

Ne znam jeste li već uspjeli isprobati ali zadnje dvije verzije (trenutna 1.0.5) bi trebale riješiti ove probleme. Isprobajte pa mi javite kako vam se čini i ako primjetite da još nešto ne štima. Isto tako ako imate kakvih prijedloga što bi htjeli vidjeti u idućoj verziji programa javite mi ili tu na forumu ili na PM, ja sam nekako krenuo iz svoje perpektive i implementirao funkcije koje su meni osobno trebale, nekome drugome vjerojatno treba nešto drugo.

Ako vam program radi kao što očekujete, bi li ga samo mogli ocijeniti na Marketplaceu? Od 200 i kusur instalacija, samo 11 ljudi mi je dalo nekakvu ocjenu od kojih je 6 bilo od onih koji su bili nezadovoljni prvom verzijom programa većina pa mi statistika tako ne izgleda baš sjajno.

73
Kristijan
9A3QN

9A6JRZ

Napravio sam update programa i prošlo je bez ikakvih problema. Ostale su mi snimljene postavke za cluster node što mi je ok (i ostale postavke).
Mijenjao sam cluster node i sva šljaka. Igrao sam se sa filterima i sada mi prikazuje promjene na 80m.
Sada imam cluster preko 9a1cig-1

Što se mene tiče to je to.

Bez puno mudrovanja sve sam sada podesio bez pomoći Marka :)

Možda ono "Back" tipka zbunjuje u početku, ali više sada ne smeta.

Nisam deinstalirao program, da naprvim novu instalaciju - e to mi se ne da :)

Konstruktivnije prijedloge bi mogao imati Marko
73 de 9a6jrz

9A2QP

9A6JRZ koji to tipovi mobilnih uredjaja mogu koristiti taj softwer i gdje se softwer moze skinuti
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A6JRZ

To mogu mobiteli koji imaju operacijski sustav Android. Ja imam HTC Wildfire i kupili smo ga u firmi kod produženja ugovora (499 kn), a u slobodnoj prodaji kod preprodavača je iznad 1200 kn. Ima i drugih proizvođača koji nude mobitele s androidom.
Na mobitelu ima instalirani program s kojim se pristupa "Market-u - trgovini" gdje se mogu izabrati programi koje želiš instalirati u mobitel. Kod nas se mogu skidati samo besplatni programi, među kojima je i ovaj program za cluster.
Ja se na internet spajam preko wireless-a (još se niti jednom nisam spojio preko mobitela) od kuće automatska dodjela IP adrese, ali u firmi nisam uspio to podesiti zbog duljine enkripcijskog ključa. Ako imaš kod kuće wireless mogu ti doći pokazati kako radi taj program. Zgodno je za traženje DX-ova kad si u portablu

73 de 9a6jrz
73 de 9a6jrz

9A8MM

Evo i mene, samo da vratim Android na telefon. Pogledam pa javim dojmove, ali siguran sam da je Kristijan odradio dobar posao.

Marko, 9A8MM

E74GR

Molio bih direktan link za download .apk fajla jer preko marketa ne mogu nikako da skinem taj program.
Riječ je o tabletu 7-inčnom,made in PRC :-) sa Androidom 1.6 na njemu te sa wifi,podrškom za 3G i slično,kupljenom preko eBaya za nekih 140 dolara ...obzirom da možda nije predviđen za EU tržište možda zbog toga i ne može skinuti navedeni fajl.Isto sam pokušavao sa CRO tastaturom ali nije išlo sve dok mi ljubazni autor nije lično poslao navedeni fajl.

Unaprijed hvala

73 de
Jasko E74GR

9A6JRZ

73 de 9a6jrz

9A8MM

Nakon što mi je upgrade prošao bez problema, malo sam se pozabavio s aplikacijom :)

Setup mi je isti kao prošli put:

Super je što je dodana podrška za AR clustere, pa sam testirao na k1ttt.net i wc2l clusteru koji je od prije bio upisan - sve radi. Dobra je i funkcionalnost odabira clustera iz ponuđene liste. Ono što nisam uspio pronaći je kako mogu sam upisati neki DXcluster? Ovo mi je zanimljivo jer imam lokalno instalaciju DX clustera koja još nije za javnost, jer ju tek testiram, pa bi isprobao tvoj program i s tim clusterom. Ovo dalje sam testirao s 9A0DXC-om.

Čini mi se da program radi brže nego prije, lista spottova se učita odmah (znam, znam, ovisi o internet vezi :)), i sama navigacija je jednostavna. Dodatak info gumba, koji vodi na qrz.com stranice, je isto lijepi feature ;)

Kada kliknem taj gumb, i odem na www.qrz.com/db/callsign, i vratim se natrag, lista spottova je prazna i program opet preuzima spottove od dxclustera. Neznam dali je ovo bug ili feature, ali nekako mi je prirodno da lista spottova ostane, kao što ostane kad idem u setup pa se vratim.

Jedna od ideja mogla bi biti da na stranicu sa spottovima, na vrh, ubaciš jednu traku s bandovima, što bi bio neka vrsta quick-filtera. Umjesto da odeš u meni i izabereš band, da klikom na "40m" dobiješ to isto. I onda klikom na "All" dobiješ sve.

Hope it helps :)

Marko, 9A8MM

9A3QN

Citat: 9A6JRZ  u 04. Prosinac 2010, 22:36:35
Ne znam da li može ovo pomoći jer nisam isprobavao na ovaj način

http://www.androidzoom.com/android_applications/communication/nkccluster_ocry.html

Isprike na neodgovaranju par dana, imao sam goste pa nisam baš provodio previše vremena na netu. Javi je li rješenje sa gornjim linkom OK, ako ne već ćemo nešto smisliti (ja sam ovaj svoj programčić objavio samo na Android Marketplaceu i od tada mi je stiglo 5-6 mailova sa ponudama da ga objavim na nekim alternativnim sajtovima tako da mi se malo teško snaći što tu valja i ima publiku a što ne).

73
Kristijan
9A3QN