• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Valni oblik carrier oscilatora

Autor 9A5BDP, 01. Studeni 2010, 15:19:44

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5BDP

iliti vala nosioca

Trenutno si pokušavam ugoditi (poštimati) jedan stari tranzistorski KV uređaj. Zanima me kako kvalitetan (sadržaj viših harmonika)treba biti signal koji izlazi iz kvarcnog carrier oscilatora. U prilogu ovog posta se nalazi slika signala kakav izlazi iz mojeg oscilatora. Sudeći prema izgledu valnog oblika isti obiluje harmonicima..slijedi pitanje..da li je ovakav valni oblik uobičajen ili je riječ o grešci/kvaru?
Oscilator sadrži dva tranzistora, prvi je većpomenuti kvarcni oscilator a drugi je bufer.
Signal iz oscilatora ide na FET sklopku kojom se signal danlje šalje po sklopovlju primopredajnika.

9A3MR

Za očekivati je da signal na izlazu iz oscilatora bude što bliži sinusoidi.
Oblik signala na slici može biti posljedica nepravilnog rada oscilatora ali i neispravne sonde ili općenito neprilagođenja buffer-fet switch ili buffer-osciloskop, ovisi kako mjeriš.

Svejedno, kad bi signal na izlazu i bio takav kod starijih uređaja ne bi trebao bitno smetati, nakon mješača dođe filter koji će zapriječiti neželjene produkte mješanja, važnija je amplituda LO.

Poslušaj LO na nekom KV prijemniku, osnovnu frekvenciju i više harmonike, S metrom možeš otprilike zaključiti koliko je signal "čist".

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A5BDP

iz razloga čistog valnog oblika volio bih popraviti ili iščistiti signal oscilatora čim više prije nego li se rasprši po ostalim sklopovima primopredajnika. Sonda je sigurno OK (100Mhz-na na 60MHz-nom Tek-u, odziv poštiman na 1kHz kalibriranom izlazu scopa prije mjerenja).
Pokušati ću još metodu slušanja harmonika valnom oblika iako mi je već iz samog oblika uz pomoć  starog dobrog Furiea jasno kako stvari stoje...

Zhavaljujem na pomoći...