• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

8 elementna yagi antena po dk7zb

Autor 9A7KXP, 25. Kolovoz 2010, 11:13:11

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7KXP

Pitanje za znalce!

Napravio sam 8 elementnu yagi antenu po dk7zb i kao takva se pokazala strašno usmjerena i dobra u prijemu.E problem mi je što je SWR 1,3 na 144.300mhz,dok mi na 145.000 raste na1.7.S obzirom da je antena i projektirana za 144,300mhz to me i ne čudi.
Pitanje je-- kako da je prilagodim za fm način rada ?

9A4OE

Citat: 9A7KXP  u 25. Kolovoz 2010, 11:13:11
Pitanje je-- kako da je prilagodim za fm način rada ?

Preformuliraj pitanje.
Ako ti treba samo za fm okrenes je vertikalno, ali ako ti treba da je sto manji swr na fm dijelu dvometarskog banda onda je to nesto drugo.
Sto se desava sa elementima antene porastom frekvencije?
Evo na brzinu podatci za jednu njegovu 7el yagi
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A7PJT

Nikako :(  ,  napravi drugu  . . .

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A6M

Rješenje je 7el. 144-145 broadband.pogledaj graf:Ako si zadovoljan, imam dimenzije za materijale:10,8,6 i 4 mm

73,franjo

p.s. sorry za kvalitetu slike, slikano sa mobitelom.

9A6M

9A7KXP

Uh,sada ste me ubili u pojam. :'(

Jasno mi je da je napraviti antenu ipak lakše nego je proračunati ali da je zeznuto, je.Na ovu sam se odlučio zato što je po grafu trebao biti na 145.mhz swr 1.2 a na 145.500mhz swr 1.4.
Oćigledno s obzirom da je meni već na 144.3 swr 1.3 znaći da sam u izvedbi pogrešio u startu za swr 0.2 iako sam se držao svih mjera skoro u milimetar.
Uglavnom ako bi išao izraditi 7 elementu pola bi cijevi mogao iskoristiti a pola ne s obzirom da su neki pak onda elementi prekratki a neki na sreću malo dulji,a boom bi malo skratio.
Hvala na pomoći,vidjeti ću, a do onda ću se držati svoje vertikalke ma-1500 koja ima savršen swr.  ;D

9A4OE

Neznam po kojem nacrtu si radio antenu, ali ako pogledas na njegovim internet stranicama sve antene su radjene za 144.300 MHz Ja ti ni u kojem slucaju nisam predlozio da ides na varijantu od sedam elemenata, ona slika sto sam ju stavio je samo zbog toga da usporedis duzine elemenata za ssb dio i fm i sto se dogadja sa njima. Igraj se malo sa duzinom dipola.
Sto to znaci savrsen swr?

Eventueller Abgleich

Dieser beschränkt sich nur auf eine mögliche Längenkorrektur beim Strahlerelement, die durch die individuelle Mechanik bedingt sein kann. Dazu sollte zunächst jede Elementhälfte 2mm länger gelassen werden. Dann wird in der Betriebshöhe (mindestens 3m über Grund, freie Umgebung) das SWR aufgenommen. Durch vorsichtiges Verkürzen der Enden (Abfeilen) sollte ein Ergebnis praktisch ohne Rücklauf in der unteren Bandhälfte möglich sein. Sollte ein deutlich höheres SWR vorliegen, kann nur ein Fehler in den Längen oder Abständen vorliegen. Diese sind noch einmal genau zu überprüfen. Ein Verändern der Parasitärelemente ist in diesem Fall sinnlos und schadet dem Antennensystem!

9A9L

Probaj zraceci elemenat premjestiti 5 cm blize reflektoru ili udaljiti 5 cm od reflektora. To bi moglo pomoci.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A6ILI

Pozdrav

Očigledno si napravio grešku, dali kod razmaka elemenata ili kod izrade prilagodnog dijela...
Napravio sam nekoliko antena istog autora i sve imaju swr 1 : 1.1 u SSB dijelu, a 7 el antena sa RF
čokom ima swr 1:1 na FM dijelu opsega.
Provjeri sve korak po korak pa i SWR metar....HI  :)

73   Ive 9A6ILI

9A4OE

Koji koaksialni kabel si koristio za simetrirajuci element (transformator impedancije)?

9A7KXP

Radio sam antenu po njegovim nacrtima http://www.qsl.net/dk7zb/start1.htm.

-za boom sam koristio 20x20 al profil
-za direktore i reflektor al cijev 10x1,5
-za dipol al cijev 12x1,5
-za prilagodni element sam uzeo istina najobićniji 75omski sat-tv kabel sa faktorom skraćenja ,082 i po formuli mi je izašlo 42.5cm.Znam da sam uzeo najlošiji kabel ali mi se nije dalo ići nabavljati 1m rg-11 il 59.
-kutiju sam izveo isto kao on
-prihvat je na pola duljine cca2,1m
-jedino što sam malo promjenio je to što sam ispod 4,3m  boom-a metnuo paralelno na udaljenosti od 5 cm drugi, koji je dug oko 2,5m koji je fizički radi čvršćom i puno manje se savija antena.Ali i njega ću skinuti ako treba za te pokuse.

Uglavnom koliko znam Njemački piše da bi antenu trebao ispitivati na tri metra u slobodnom prostoru.To je već malo teže.Savršeni swr mi je 1,1 ali prošlo bi i do 1,4.na 145.500mhz

U subotu ću -maknuti dodatno oćvršćenje, pomicati dipol i pomicati 1 direktor,ako to ne uspije,onda štelati prilagodni ćlan na freq 144,300 na swr koji teži prma 1.1
Na kraju ako ništa drugo kratiti ću sve elemente za 2mm
A onda kakve sam ja sreće sve će se pokvariti ;)

9A4OE

Ako si sve napravio po nacrtu moguca greska je u upotrebljenom koaksijalnom kabelu (rg6) pitanje je dali je on stvarno 75 oma, ako imas rg58 ali da je unutarnji vodic 0,6 mm pokusaj sa njim on bi trebao biti oko 63 oma. Sad ce se vjerojatno neki pobuniti da je rg58 50-52 oma, da ali oni sa unutarnjim vodicem od 0,9 mm i tu ima svega na trzistu.
Ima podatak da je faktor skracenja za rg6 85 pa sad ti znaj koji je pravi.

9A5CW

Evo i mene  :P
Mjenjaj one dvije dionice RG-xx (7x ohm) ili ih pak trimaj tocnije sa nekim MFJ analizerom, drugo ne diraj dipol i reflektor, vec priblizi direktor, trece ako si spajao prilagodni clan na masu, odspoji ga pa mjeri opet...4 uvijek pusti par mm duze cijevi da mozes kasnije dotjerivati swr...
U principu ove kratke antene rade iz prve pogotovo ako su 28ohm rijesenja, jer imaju manji Q i utjecaj susjednih objekata/antena je puno manji nego kod antenna sa manjim R...
Kad mjeris swr digni antenu na pristojnu visinu i postavi coax kabel za napajanje da ide uz boom antene.
73
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:

Oni šta su sami pisali da doma imaju zeru žice, imaju više slotova od onih sa bimovima i kvadovima !

9A3OS

Da sam ja ti, ne bi se zamarao (i gubio vrijeme) s DK7ZB.

Predlažem ti da si pogledaš ovo http://www.g0ksc.co.uk/sc14408l.html

Ovo je 8el OWA, 12,8 dbi free space gaina i 28db F/B na 144.300 s zanimljivom VSWR krivuljom.
Napaja se direktno s 50 ohma kablom i ne treba nekakve trasformacije (naravno RF chocke ti treba)
Pažljivo pročitaj tekst.

Pogledaj si (predlažem) i LFA yagice. Možda bi te i tako nešto moglo zanimati.

73
Sam, 9A3OS

9A3OS

A ako ti se baš radi 28 ohma antena pogledaj ovo http://www.g0ksc.co.uk/8el-28ohm-43m.html

Isto je dugo kao i DK7ZB. Zapravo, ako na brzinu pogledaš stvar, brzo ti postane jasno da je DK7ZB u odnosu na ovo gore na linku smeće.

73
Sam, 9A3OS