• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Žičana antena za rad iz portabla...

Autor 9A5BDP, 05. Travanj 2010, 18:26:19

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5BDP

Bok..

Lijepo vrijeme dolazi a samim time i mogućnost rada iz portabla. Zanima me ima li tko kakvu preporuku za žičanu multiband antenu koja bi mogla poslužiti toj svrsi. Zadnih godina sam radio sa inv V antenom čije sam krajeve zamatao u svitak i tako ju skraćivao. Bilo je i veza ali mislim da bih mogao napraviti i bolju antenu za ovu sezonu. Razmišljao sam o delta anteni by DU1ANV za 40/30/20/15m. Imam sklopivi aluminijski štap visine 6m sa dodatnim 1,5m-skim drvenim djelom na vrhu.

9A6R

U mom ruksaku stalno držim FD3 antenu sa 30 metara coaxa.Moj Al stup je 8.5 metara tako da je s lakoćom mogu postaviti kao inv.V ili horizontalno ako postoji druga točka za prihvat. Duga je 20.2m.7MHZ,14 i 28 ide bez ant.tunera a 10,18,21 i 24MHz preko tunera.Kod ove antene visina i položaj postavljanja igra veliku ulogu pa na to treba pripaziti.FD4 verzija je bolja ali je i duplo dulja te je često predugačka za jednostavno i brzo postavljanje.Da, ona pokriva i 80 metarski band,da ne zaboravimo.Jedan balun 1:6,malo žice,2 izolatora,2 konopca i eto multiband antene.Za DX bolja je nekakva GP,vertikalka,beam,HI.

GL

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A4MF

Ja sam malo pričao sa dečkima koji aktiviraju SOTU, pogotovo iz OK i večina koji rade 7 i 10, te rijetki 3,5 imaju G5RV antenu, dok ako rade samo na 7 onda koriste GP. Ja sam do sada išao /P samo na 3,5 pa sam koristio dipol, ali imam 12m al stup od 8 dijelova pa lako ga postavim. Mislim da neku multiband antenu nečeš baš moči koristiti uvijek bez nekog stupa, ali možeš zato napraviti vertikalku i skračivati, što oduzima vrijeme.
Izaberi, promisli pa odluči!  ;)

Lijepi pozdrav iz Lipika

73 de Miro

9A6NDD

U portablu za 40 m i 15 m koristim dipol prema 9a4zz. Na njegovim stranicama ima verzija za 80 m ali ja sam samo prema formulama iz teksta preračunao sve za 40 m. Dipol radi dobro na malim visinama i ima dobar SWR i na 40 i na 15 m, na ostalim bandovima ga nisam testirao (osim na 20m gdje nema dobar SWR metar).
Nisam ga probao u InV postavu jer nemam stup  :(
Za 80 m sam koristio obični monoband dipol i jedini problem je nači dva drveta gdje ga razvući  ;D .

9A3XR

društvo! cili svoj amaterski vjek radim uređaje i antene malo sam na bandu a i lin sam objavljivat radove uglavnom za portabl antenu je poželjno da je efikasna i da se brzo sastavi i rastavi po meni za kv portabl je dobar ribički štap cca 7-8 m i u njegovom podnožju jedna zavojnica sa izvodima za ugađanje po bandovima ,za fino ugađanje se koristi feritni štap koji se lagano uvlači ili izvlaći naravno to se radi uz upotrebu SWR metra.Ovo je ideja a svak treba da razradi detalje po svom nahođenju(cijeli trošak 100-200 kuniča)Sam koristimhome made antenu razrađenu po tvorničkim antenama (MP1 i ATAS 25)napravija sam dva primjerka jedan ukupne dužine170-185cm a montira se direktno na konektor uređaja(FT817 ima svojSWRna displeju)i pokriva mi od 10 Mhz do 144 Mhz.
druga je veča i robusnija montira se na nosaču ima radijale i radi od 3,5 do 28Mhz.Drugi put o UKW jagici na sklapanje-umorija sam se pisat. 8) 8)

9A7PJT

Citat: 9A3XR  u 28. Travanj 2010, 22:15:50
društvo! cili svoj amaterski vjek radim uređaje i antene malo sam na bandu a i lin sam objavljivat radove uglavnom za portabl antenu je poželjno da je efikasna i da se brzo sastavi i rastavi po meni za kv portabl je dobar ribički štap cca 7-8 m i u njegovom podnožju jedna zavojnica sa izvodima za ugađanje po bandovima ,za fino ugađanje se koristi feritni štap koji se lagano uvlači ili izvlaći naravno to se radi uz upotrebu SWR metra.Ovo je ideja a svak treba da razradi detalje po svom nahođenju(cijeli trošak 100-200 kuniča)Sam koristimhome made antenu razrađenu po tvorničkim antenama (MP1 i ATAS 25)napravija sam dva primjerka jedan ukupne dužine170-185cm a montira se direktno na konektor uređaja(FT817 ima svojSWRna displeju)i pokriva mi od 10 Mhz do 144 Mhz.
druga je veča i robusnija montira se na nosaču ima radijale i radi od 3,5 do 28Mhz.Drugi put o UKW jagici na sklapanje-umorija sam se pisat. 8) 8)

A moze li koja slika tih jeftinih   a  ucinkovitih  antena   :o   ?

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A3XR

kurbo pratiš me i ovde slušaj ja znam da su jeftinea o učinkovitosti svak za sebetriba da donese sud za tvoj info najblje ti je do svakoga koespodenta razvuč žicu i radit telefonom nečeš imat QRMa a ni statičkog elektriciteta aj bog
smrt fašizmu sloboda narodu

9A4ZZ

Evo jedna žičana multiband antena za portabl rad za koju treba samo jedna uporišna točka.
[url][/uhttp://www.hamradio.hr/9a4zz/files/NA%20KRAJU%20%20NAPAJANA%20KV%20%20MULTIBAND%20ANTENA.pdfrl]
73 de 9A4ZZ,Mladen

9A7YY

Citat: 9A3XR  u 28. Travanj 2010, 22:31:37
kurbo pratiš me i ovde slušaj ja znam da su jeftinea o učinkovitosti svak za sebetriba da donese sud za tvoj info najblje ti je do svakoga koespodenta razvuč žicu i radit telefonom nečeš imat QRMa a ni statičkog elektriciteta aj bog
smrt fašizmu sloboda narodu

Moj Miki, vidiš ti šta je ovo došlo. Nemo'š se nigdi sakrit da te ovi žbiri ne pronajdu.  :P

PS
Ako imaš koju žicu u rezervi triba mi za ostavrit sigurnu vezu do Pojuda. Priporučan se.

9A3XR

za 9A7YY- Moj Branko ma bja sam reka sam sebi da se neču mišat i da neču ništa pisat ali mi vrag neda mira a i ovi junaci na forumu me iritiraju svak se u sve razumi radu puste elaborate a niko se još nije na šaladur opeka.

9A3XR

za -9A4ZZ- prijatelju mislim da nisi razumija pitanje čoviku triba PORTABL antena ,dakle antena koju može koristit na vrhu Biokova a i na ravnici (njivi )u Slavoniji ili ti ga u svakom okruženju ili svakoj prilici.Mislim da Fuchsova i slične antene koje traže uporište za vezivanje nisu baš za to pogodne tim više šta bar jedno uporište treba imat fala bogu i neku visinu  a i čvrstoču jer iole neka žica od 1,5do2mm pri dužini od 40 m ima i neku težinu a onda je na drugoj strani trebamo dobro držat rukom da nam ne povuče uređaj.

9A7PJT

Za 9A3XR-a , prijatelju  daj ti nama koju sliku ,nacrt , shemu  moze i  u PDF-u     da vidimo  mi
to cudo  :o . . . .   pusti ti price    ja iman  ja  napravia   ::) .

Za 9A7YY-a  , dok kolega  nabavi  zicu   do Poljuda  :D. ,  . .   cekaju te  dvi karte  za proslavu   . . .  znas vec cega  ;)

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A3BCL

9A3BCL