• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Podesavanje antena sa VNA

Autor 9A4OE, 21. Ožujak 2010, 17:44:16

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4OE

Na koje parametre treba obratiti pozornost pri podesavanju antena sa VNA.
Molim komentar parametara sa slike.
Radi se o bipolu za 80 m istina malo modificiran, jer nisam uspio dobiti potrebnu sirinu banda (samo 30-40 kHz, autor kaze 150) sa originalnim podacima od 9a4zz objavljenim u casopisu "Radio HRS". Ocito negdje postoji neka caka dali je to debljina aluminija za tuljke (koristena Al folija 0,5 mm) ili  vrsta zice licna ili tvrda, ja sam koristio licnu iste debljine koju je preporucio autor (1,5). Dali je u pitanju broj zavoja, 260 navodi autor, ali kad se taj broj zavoja pomnozi zbroji dobije se oko 43 m zice, autor kaze trebalo bi oko lamda pol.
Ja sam uradio sljedece uzeo sam dvije plasticne cijevi od 40 mm i oko njih namotao Al foliju duzine 900 mm ubacio cijevi unutar one od 50 mm naravno sa potrebnim odstojnicima da bude u sredini i podesio kako pokazuje slika.
Na taj nacin sam dobio 110 kHz.
Vodilja je bila sto manji swr.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4ZZ

Pozdrav Damir,drago mi je što si napravio 9A4ZZ BIPOLE antenu,kao što si vidio potrebno je postići rezonanciju na radnoj frekvenciji a to se postiže sa  zavojnicom i kapacitetima od cijevi.Pogledaj izradu  /malo korigirane ,masa nije spojena na centar zavojnice/ i mjerenja sa  AA 200 Analyzer  koja je napravio S52ST Siniša imaš na mom webu.     pod Članak  S52ST : 9A4ZZ BIPOLE antena   ,9A4ZZ Bipol antena 80m.
73 de 9a4zz,Mladen
P.S.sva pitanja u vezi ove antene možeš mi postaviti emailom.

9A4OE

Sve uredu sad vidim da je i kod S52ST sirina banda 42 KHz uz swr 2:1, otprilike sam i ja dobio to istu u pocetku i mislio sam da nije uredu pa sam dalje eksperimentirao.
Na nekim slikama je izvod glavne zavojnice spojen sa masom sprezne zavojnice a na nekima ne?
Sutra ponovo sve preradim na original. Sirina banda od 150 kHz je negdje oko 3.1 MHz.
Malo za buduce graditelje prva podesavanja su napravljena izmedju dvije stolice, kad sam antenu podignuo na visinu od 3 m rezonantna frekvencija se spustila za oko 100 KHz.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4ZZ

Damir, kad sam konstruirao 9A4ZZ BIPOLE antenu nisam imao tako dobar instrument kao ti .Na tvoje pitanje koji su važni parametri za  mjerenje antene na tom VNA instrumentu to su: SWR ; IZI ;Rs,Xs. Kako bi mogao napraviti i i podesiti antenu .Da  bi dobio SWR 1:1 omotaj prsten širok 10cm od Al- u folije preko zavojnice u centru antene i pomiči ga .GL.
73 DE 9A4ZZ,Mladen.