• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Kako? DC Uzemljen Dipol Za VHF

Autor 9A4CS, 10. Listopad 2004, 05:41:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4CS

Meni zanimljiva konstrukcija dipola, dosta se koristi na VHF-u.
Po dimenzijama nevjerujem da se radi o pozijevom elementu za simetriranje jer pozijev element mora biti 1/4 * V
Imam sliku jedne takve antene za VHF II molim ako itko zna kako ovo cudo radi nek se javi

s56a

Točku na napajnom kablu udaljenu 1/4 valovne dužine od simetrične antene možeš slobodno uzemljiti!  Na slici se čini, da je lijeva strana jednaka polovici valovne dužine što opet ima smisla pri uzemljenju.

73 de Mario, S56A

9A4CS

Da, udaljenost izmedu konektora i elemenata dipola jest 1/4 lambde pa sam pretpostavio da je bum antene u biti transformator impedance. Simetriranje pomocu pozijevog elementa bi imalo smisla da je element koji kratko spaja gornji dio dipola sa bumom jednak 1/4 valne duljine ali taj element ima duljinu oko 1/8 lambde.  Da se radi o punovalnom dipolu sve bi nekako imalo smisla ali ovo je poluvalni dipol pa izgleda da je kratkospojnik na 1/8 lambde na napojnom vodu.

s56a

Treba izvršiti i prilagodjene 73 Oma dipola na 50 Oma napajanja.
Sa slike nije jasno koji su dijelovi metalni i kako je izveden priključak za napojni kabl?  Da li je u sredini antene izolator?

73 de Mario, S56A

9A4CS

Svi djelovi su metalni osim naravno izolatora koji se nalazi izmedu gornje cetvrtine i donje cetvrtine dipola, napajanje je izvedeno na bumu antene
na udaljenosti 1/4 lambde od dipola evo jos jedne slike na kojoj se malo bolje vide detalji (cak i var)

9A3MR

Meni miriše na beta match, iliti hairpin match, slično kao i kod tonne.
Zavojnica od jednog zavoja čiji XL kompenzira XC dipola.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

s56a

Kako je spojena sredina napojne tocke kod svog tog metala?  Var nije vazan.

Za oplet predpostavljam da je u kontaktu sa sredinom malog vertikalnog dijela.

LP MMM S56A

9A4CS

Evo nesto konkretnije....
Uspio sam nakratko (skicirati dimenzije) dokopati se jednog takvog dipola ovaj je za UHF podrucje. Interesantan dio je onaj u donjem dijelu cetvrtine dipola.

s56a

Elegantno rijesenje!  Sada se konacno vidi i unutrasnji pobudni element sa potrebnim prilagodjenjima impedanse.  A izvana je sve opisano vec i ranije.  L/4 simetricni izolator dipola i L/2 drzac.

Nazalost su najcesce pitanja mladih bez dovoljno relevantnih podataka.
Usput se uvali neka fraza tipa "Pozi element" ili komercijalni naziv :-)

73 de Mario, S56A

9A4CS

Citat: s56aElegantno rijesenje!  Sada se konacno vidi i unutrasnji pobudni element sa potrebnim prilagodjenjima impedanse.
Pari mi da ti je poznato to rjesenje, jel znas raspored stuja i napona? To bi mogla biti tocka na moje istrazivanje takvog dipola.
Citat: s56a
A izvana je sve opisano vec i ranije.  L/4 simetricni izolator dipola i L/2 drzac.
Mario, na toj anteni nigdje nepostoji L/4 izolator?! Na sto mislis da je L/4 izolator, jedini izolator jest zrak koji se nalazi izmedu L/4 elemenata dipola a koji je duljine 10mm, i naravno zrak unutar napojne sekcije koja je duljine L/8 a ne L/4.  
Citat: s56a
Nazalost su najcesce pitanja mladih bez dovoljno relevantnih podataka.
Usput se uvali neka fraza tipa "Pozi element" ili komercijalni naziv :-)

73 de Mario, S56A
Ne shvacam zadnji citat. Cinjenica je da ne posjedujem nikakav "relevantni" podatak o toj anteni osim evo zadnjih dimenzija. Pokrenuo sam ovaj topic u namjeri da onaj tko zna princip ovakvog uzemljivanja vertikalnog dipola ako to zeli moze mi objasni kako sto radi. Pa jos jednom molim ako netko zna nesto o principu rada ovakve antene nek doda koju liniju u ovaj topic.

Hvala

s56a

Antena verovatno radi na 400 MHz sa polutalasnim unutarnjim elementom.
Veca dobit se postize produzenjem dviju vanjskih sekcija na 2 x 1,28 valovne duzine.  One su "izolovane" L/4 metalnom petljom u obliku nesretnog polozenog slova U.  Ucvrscene su na uzemljenje preko sipke duzine L/2.

KISS de MMM S56A

9A4CS

Mojoj glupavosti nigdje kraja, tek sad vidim! Mario Puno ti Hvala!!!
Jos samo jedno pitanjce, zasto bas 2 x 1.28?  je to emirijska formula ili?

s56a

To je duzina za najvecu dobit dipola, dodatnih 3 dB.

LP MMM S56A

9A3HP

Ovako  prema  zakonima  fizike  svaki  poluvalni  dipol  i  otvoren  i  zatvoren, na  sredini  ima  nulti  potencijal  i  može   se  bez  problema  zavariti, zašrafiti, zanitati  na  metalni  nosač.
To  što  većina pogrešno  misli  da  se  otvoreni  dipol  mora  u  sredini  presjeći  i  izolirati  je  glupost, nema  napona  a  struja  je  maksimalna   gama  ili   T-član   ja  ok   za  napajanje(gama    član  za  napajanje  sam  osobno  isprobao  na  80 metara  dipolu, na  opće  čuđenje  ostalih  kolega.
Otvoren  dipol   yes    , presječen  ne zašto    mehanički   komplicirati  kad  nema   potrebe.  Najjednostavnije  presjeći dipol pa  spojiti  koaksijalni  kabel  direkt  , oplet na  jedan  kraj- vrući  na  drugi   kraj   je  lako  ali  pogrešno.  (By  the  way  tek  tada  nastaju  teškoće, pomiče  se  nul  točka iz  sredine  u  jednu  stranu, SWR  je  ovisan  o  dužini  kabela, a to  nesmije  biti, dakle  gubitci  i komplikacije)
Nema  dodatnih  decibela  ak  je   otvoreni  dipol  u  sredini  presječen. To  vrijedi  na  svim   frekvencijama.
Porastom  frekvencije  nesimetrija  dipola i pomak  nul  naponske  točke  krivi  dijagram    zračenja  to  više  uočljivo  što  je   viša  frekvencija.

9A3HP    Zoky

9A5TD

Citat: s56aTo je duzina za najvecu dobit dipola, dodatnih 3 dB.

Kada ce svima Vama biti jasno da dipol NEMA pojacanja a kamoli nekih 3 dB. Ima neko pojacanje u odnosu na TEORETSKI kuglasti izvor koji je nama u praksi totalno nebitan i neupotrebljiv. Kada se ta 3 dB budu mogla dokazati na prijemnoj strani onda ih mozemo uzeti u obzir a do tada neka dipol ipak ostane na 0 dB-a !