• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

INV L > FD4 @ 40 m

Autor 9A6C, 02. Studeni 2009, 08:14:44

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6C

Zima dolazi pa se malo igram s antenama na krovu. Postavio sam ponovo INVERTED L antenu za 40 m opisanu u RADIO HRS i malo je usporedio s FD4 koja je orjentirana u smjeru sjever-jug, koso s 15 na 3 m visine. Signali su u pravilu jači za cca 1 S-jedinicu na INV L, u pojedinim slučajevima i više, zavisno od azimuta postaje koja je poslužila kao referentni izvor signala.

INV L ima dobar SWR i na 15 m bandu gdje je od FD4 bolja za čitavih 5 S-jedinica :D. OK, FD nije ni predviđena za rad na 15m, ali svejedno, zgodno je i svakako bolja kombinacija nego FD4+TUNER.

GL GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A3SM

Pozdrav GG i ostali,
Kad već testiraš i govoriš o FD-4 molim te onda par savjeta za moju FD-4 koju sam neki dan postavio na zgradu kao INV kako ti kažeš.
SWR na 14,18,24 i 28 super na CW i SSB ali na 3,5 je koma 1:3 i na 7 je 1:2 ... pitanje glasi : DA li je potrebno krajeve dizati u zrak da se poboljša SWR ili nešto drugo pošto baš nemam previše mogućnosti za velika podizanja jer je na samom kraju zgrade duži kraj pa je teže usidriti neku cijev za veće dizanje ... Inače sa ovom antenom sam zadovoljan za sada ..
Pozdrav svima
Mato - 9A3SM

9A6C

A svakako bi trebalo dignut krajeve u zrak koliko god možeš. Na 3.5 MHz i kod mene je swr 1:2 na 3600 kHz, ali to je poznata stvar, treba joj dodati cca 100 pF u seriju s dužim krajem ( vidi RADIO HRS;-), jer antena ima malo viška induktivne komponente na 80 m, tj malko je preduga.

Što je konkretno na 40 m, ne znam, da izmjeriš impedanciju s MFJ259B znao bi bolje nego ja... Kod mene je SWR OK, ali antene je u slobodnom prostoru.

Krov je vrag na 40 i 80 m , dosta utječe na antene i dobro ih je udaljiti koliko god je moguće.

GL GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A3SM

Zahvaljujem,zadovoljan sam ponudjenim odgovorom ... kad prodje kiša v idjeću što se može napraviti ... hahaha
VY 73
Mato - 9A3SM

9A6C

Ajde, kad prestane kvasit, pogledaj i ovo:

http://www.w8ji.com/windom_off_center_fed.htm

Uočio ono "high and in clear"  :D

GG