• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Testiranje PSKmail servera

Autor 9A3LI, 31. Listopad 2009, 15:54:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3LI

Sve zainteresirane za digitalne komunikacije na kratkom valu pozivamo na testiranje PSKmail-a
na 80m bandu.
Nakon nedovrsenog Q15X25 protokola i ALE sistema prelazimo na novi nacin rada (mode) i protokol
za slanje kratkih poruka.
ALE se pokazao vrlo robustan i dobar u svim uvjetima propagacija, sa ALE protokolom nastavlja 9A5EX i
9A0ALE stanica.
Mi vec nekoliko dana testiramo BPSK250 i BPSK500 sa PSKmail protokolom.
Trenutno je BPSK500
Server radi 24/7 na frekvenciji 3591Khz USB (nosioc 1Khz) i oko 20W izlazne snage u Bi-Quad antenu.
Pozivna oznaka 9A1CRA
Uz PSKmail na istoj kanti se vriti JNOS 9A1CRA te smtp i pop server.

Ako nekoga zanima vise o PSKmail moze procitati na:
http://pskmail.wikispaces.com/

Kao klijent program za slanje/citanje emajl poruka sluzi program "jpskmail"
Posljednja verzija za Linux i XP se nalazi na:
http://hermes.esrac.ele.tue.nl/pskmail/
(jpskmail-0.3.8-Setup.exe)
To je samo klijent, bez modema, upute za postavljanje parametara su u paketu.
(quickstart.pdf)
Kao modem se koristi program FLdigi, zadnja radna verzija se nalazi na:
http://hermes.esrac.ele.tue.nl/pskmail/alpha/
(fldigi-3.13AZ_setup.exe)
U njega se ne upisuju podaci kao sto su pozivna oznaka i ostalo.
Upisuju se podaci vezani iskljucvo za "hardver" kao PTT port, vrsta rada itd.

Prvo se pokrene FLdigi a nakon njega Jpskmail.
(kad se zapne, citaju se upute, hi)

U Jpskmail se upisuju uz pozivnu oznaku i lokaciju, podaci o pop3  i smtp serveru koji koristite
za citanje i slanje email poruka.
Ukoliko ne zelite koristiti neki od svojih osobnih accounta za testiranje na KVu
mozete zatraziti e-mail adresu na 9a1cra.ampr.org mail serveru.
Sve sto je potrebno za to je da posaljete e-mail poruku na 9a7aof_MAKNI_@9a1cra.ampr.org (brisi _MAKNI_)
(Darko-9A7AOF je glavni shofer da ne velim sisonja JNOS i PSKmail servera)  ;)
Jedno sto je bitno znati za taj mail server da nije dostupan s interneta.
Poruke se mogu slati svuda na internet i primati od svakud ali pristup na server je
moguc samo sa AX25, 802.11 i PSKmail-KV

Toliko za prve informacije, dalje po potrebi ako ce netko biti vise zainteresiran.

73!

Darko

9A6DNO

9A3LI

Citat: 9A5EX  u 13. Srpanj 2010, 15:29:39
Usput, 9a3li, imaš li novu inačicu PSK-mail  ::) ;D da probam......
73 de 9a5ex

Naravno!
jpskmail-0.5.2

Raspakiraj, instaliraj FL-Digi, u njega ne upisuj ništa.
Pokreni javapskmail.jar , upiši sve potrebno (pročitaj upute, hi)
i probaj već jednom.
::)

73!
9A3LI

9A5EX

Fala gospon. Pokrenuo sam. Lepi ekran ima....
Upute su malo opsežne , moram naći vremena ;D

9A3LI

Posljednja radna verzija "modema"  FLdigi
Trenutna verzija 3.21.4
Mail klijent je Java aplikacija jPSKmail za koji su napravljene nove upute jpskmail_manual-0.8.9.pdf
O mogučnostima klijenta i servera preporučam pročitati ili barem prelistati upute.
Za naprednije korisnike posljednja verzija Java aplikacije jPSKmail Alpha koju je potrebno iskopirati u radni direktorij tj. zamjeniti stari filet sa novim.
Zbog netestirane verzije poželjno je da se prvo sa provjerenom verzijom sve konfigurira i isproba a tek onda po želji probati posljednju verziju.
U svakoj novoj verziji su ispravljene prijavljene greške i dodane neke nove funkcije.

Za naprednije korisnike posljednja verzija Java aplikacije jPSKmail Alpha koju je potrebno iskopirati u radni direktorij tj. zamjeniti stari filet sa novim.

PSKmail server 9A1CRA još uvjek radi na CF 3592Khz USB
CF=dial freq. + audio freq.
npr. na uređaju se postavi 3591 usb, a PSK modem postavi na 1000Hz (1khz)

Kako do sada nije pokazana nikakva zaintersiranost 9A amatera za testiranje u planu je QSY na više frekvencije
prvenstvano u cilju isprobavanja antena i propagacija a također i rada sa malim snagama predajnika.
Obavijest o promjeni fekvencije biti će objavljena na hamradio forumu u ovoj istoj temi.

73!
Darko
9A3LI

9A5EX

Eh, Darko , nekako me podsjećaš na onoga koji ide protiv vjetrenjaća...... kako se ono zvaše?
Isti je slučaj samnom! Ne prihvačaju se nove tehnologije samo tako. Prije svega treba prilagoditi "mentalni sklop" u tome je problem. Tko kaže da se MORA koristiti PSK-mail, ALE, RFSM2400, Ne mora., kad su još uvijek dostatni "dimni signali". Kome treba "Sofisticirana tehnologija? to je za "mladu generaciju" koja nezna što je ono pravo!? A ta mlada generacija nikako da ispliva. Imamo društveni problem koji će se  polako ali sigurno iskristalizirati.
Moj savjet; sa PSK-mail odi na 10Mhz , pa ćeš moći tamo komunicirati koliko ti volja. Tamo su ti oni koji više ne koriste dimne signale, HI.

Ajde da ne spomijemo PSK-mail niti ALE , svima je već dosta. Ajmo biti neutralni. Još nismo spominjali  RFSM2400!? Nije tema za ovdje , ali ću  otvoriti novi post. Reakcija će biti ista kao i za dva prije načina rada spomenuta. Da ne spominjem i WINMOR, ma daj .......

Želim ti puno uspjeha!
73 de 9a5ex

9A3LI

Citat: 9A5EX  u 06. Ožujak 2011, 13:53:36
Moj savjet; sa PSK-mail odi na 10Mhz , pa ćeš moći tamo komunicirati koliko ti volja. Tamo su ti oni koji više ne koriste dimne signale, HI.

Da, da, 10Mhz band!
Kako smo predvidivi, hi.
Po nekima najviša iskoristiva NVIS frekvencija iako neki tvrde i drugačije, zato će biti zanimljivo testirati
kako to radi.
Trenutno je na 10147Khz nekoliko servera, neki su fiksno, neki skeniraju nekoliko frekvencija itd.
Trenutno aktivne stanice su na listi Position reports from PSKmail stations
Više me ne zanimaju rasprave što je bolje, mi smo dali mogučnost da se nešto novo isproba i nauči.
Tko želi, naučiti će, tko ne želi niko ga ne tjera na to.
Poput MARSALE tako se i PSKmail stalno nadograđuje sa novim opcijama a grupa amatera programera međusobno
razmjenjuju ideje i nadopunjavaju jedan drugoga.
Naravno da "alpha" verzije nikada ne rade savršeno, no nakon nekoliko dana svi prijavljeni bugovi se isprave.

9A3VV

Citat: 9A5EX  u 06. Ožujak 2011, 13:53:36
...
...
Jeftino, jadno... ::) Na što si ti spao... ::)

Btw, na tom sam bandu često i dimnim signalima, sa 100 W i vertikalkom, odrađujem lijepe stvari... :P
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A5EX

Darko, raditi će dobro sve. Koristim multiband dipol, i kad je propagacija dobra, a u zadnje vrijeme jest, pokriva Europu pa i USA. Trbat će ti manje žice za 10Mhz nego za 8om :). Inaće taj dio banda dosta "zuji" od digitalija, ima poveće društvo koje radi na tom bandu. Komunikacija sa PTC3 je odlićna na ovom bandu, samo treba čekati na red. Čuje se puno stanica sa PSK-mail načinom rada.
Kako ćeš 9a7aof preseliti na 10Mhz? ;D.

73

9A3LI

Citat: 9A5EX  u 06. Ožujak 2011, 17:14:09
Kako ćeš 9a7aof preseliti na 10Mhz? ;D.

Hehe, pa testira 9A7AOF 10Mhz band na veliko.
mala snaga i komad nerezonantne žice od bandere do oraha.

Primjer poruke poslane APRS protokolom preko Njemačkog servera:
Citat:Message-ID: <4d766d48.8f5bdf0a.457a.35de@mx.google.com>
From: dl9ycs@googlemail.com
To: 9a3li@hamradio.hr
Date: Tue, 08 Mar 2011 18:54:16 +0100
Subject: PSKaprs message from 9A7AOF
Comments: Via PskMail.

Test poruka sa malom snagom (2 wata) na 10 mega.73!

Kaj ti je tehnika:
Citat:Message-ID: <4d7e04d9.4b0fdf0a.254c.3efd@mx.google.com>
From: dl9ycs@googlemail.com
To: 9a3li@hamradio.hr
Date: Mon, 14 Mar 2011 13:06:49 +0100
Subject: PSKaprs message from 9A7AOF
Comments: Via PskMail.

Remote aprs poruka..iz autobusa. 73!

Zaboravio dodati za mladu generaciju obožavatelja društvenih mreža (moja je ostala Karlovačka i slične)
za sad tvitanje ide samo na određenu adersu Twitter sa KVa a u planu je
mogučnost slanja na ostale tvitonje.

Znam ja kakav je to band ali me trenutno više zanimaju bliske nego daleke veze.
Za sada najviša freq. na kojoj sam vidio neke lokalne komunikacije je 8Mhz pa je 10Mhz
mali izazov.  8)

9A6IV

:) Bok Darko!
Samo naprijed i nemoj posustati.Teško je čak i starijim radioamaterima ( a i sam te grnrracij , rođen.1956 .licenciran 1974 g.) prihvatitii nove tehnologije i naćone komuniciranja.Pošto sam sklon eksperimentiranju moja prva RTTY veza je bila PC-mikrofon na zvučnik od uređja a kod predaj mikrofon uređaja na zvučnik od PC-a.Igranjem izlazne snagei uređaja i zvućne kartice PC-a došao sam do nekokovog optimuma i održao  na takav način održao puno veze.Kasnije sam malo evoluirao i napravio interface sa 2 otprnika i par prilagodnih kablov te sada isključivo zbog skučenosti prostora  antene radim na 14,070 -14.080 MHz. Sada gotovo isključivo radim BPSK-31,63,125 te RTTY.Što se sve može napraviti sa 10W i komadom žice slobodno
pogledajte na www.qrz.com 9a6iv.
Nažalost nemogu dokučit zašto mnogi, i to stariji amateri imaju negativno mišljenje o takovom naćinu komuniciranja  a kada im spomene ,neke SSTV veze sa N1SS i repetitora koji je jedno vrijeme radio na orbitalnoj stanici i sat.veze onda ispadam čudak (izuzev par pojedinaca).
No prije ilikasnije vrijeme će pokazati svoje, samo trebamo držati korak sa novim tehnologijama .
Bok i 73
9a6iv-Ivica

9A3LI

Od danas PSK-Mail server 9A1CRA je postavljen na 10147 Khz
Lijepo vrijeme je bilo idealno za dovršiti antenu.

Antena je napravljena od dva dipola koji su rezonantni na 10140 Khz.
Dipoli su na visini oko 4m a izlazna snaga oko 20W
Zbog greške u "koracima" bilo je problema sa modulacijom koju je
malo deformirao VF.
Na žalost ova kutija koja liči na kontejner nije metalna več od PVCa
Već prvo popodne je povečan broj korisnika servera
9A1CRA Users List je lista korisnika servera.
Zbog više frekvencije više neće ili će biti teško dostupan za 9A amatere ali to
i nije neka šteta jer do sad ga skoro nitko nije ni koristio.

73!
Darko
9A3LI

9A5EX

9A3LI

Sve što je potrebno za PSKMail sada je dostupno
na jednom mjestu:
PSKmail downloads
Zadnje verzije klijenta i najnovije upute u kojim je u detalje opisano
što je PSKMail, kako je nastao i kako ga koristiti.

73!
Darko