• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Koja antena za 144 mhz contest

Autor 9A3DHT, 13. Rujan 2009, 14:46:13

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3DHT

Pozdrav,
zanima me koju antenu bih mogao upotrijebiti za UKV natjecanja. Mislio sam otiči na nekakvo brdo (Medvednica,Velebit,Dinara...) i probat od tamo uspostavljat veze na UKV natjecanjima. Imam Kenwood TM-271, pa sam mislio da bi možda bila prikladna nekakva yagica ( http://www.tehnicum.hr/html/body_yagi_1.html )  ili možda nešto drugo, možda neka GP-jača.

I još jedno pitanje u vezi mobilne antene. Isto za 144 mhz je li bolje uzeti 3/8 lambda ili 5/8 lambda...

Molim vas pomozite mi još sam novi u radioamaterizmu, pa je svaka pomoć dobrodošla... ;D
73 de 9A3DHT Tino

9A3GE

9A3DHT....hodi na portal vhf uhv svf...pa SVE pregledaj...biti će ti puno jasnije....SVEZE TOGA....forum ..imaš tisuću stranica...A KONTESTI SU PROŠLI...BAREM OVI GLAVNI...i ime next time..tvoje....? M.

9A3DHT

A
Citat: 9a3ge  u 13. Rujan 2009, 15:54:27
...i ime next time..tvoje....? M.
sorry, Tino 9A3DHT...hvala idem na portal ;D
73 de 9A3DHT Tino

9A3TY

Nisam stručnjak za antene ali izbor najčešće ovisi o mogućnostima (npr. ako sam ideš pješice na brdo sigurno nećeš nositi sustav od 4 yagice dužine 10m) i o željama (npr. želiš li što više veza, što daljih veza, kombinaciju, ...) Ako prvi put ideš na neku lokaciju najzgodnije ti je uvijek nositi istu, nazovimo referentnu antenu, tako da možeš uspoređivati rezultate s jedne lokacije s onima s druge lokacije. Naravno, ti podaci nisu apsolutni jer ovise o vremenskim uvjetima, aktivnosti, big-gun "ometačima", ...
Preporučio bih ti da za početak pronađeš neku lako sklopivu i rasklopivu laganu antenu poput flexa-yagice (par vijaka i klik-klak montaža elemenata). Mislim da ćeš naći dosta različitih dizajna za portabl rad ako proguglaš malo.

Puno sreće i javi se ako se odlučiš krenuti na neko brdo na Velebitu u blizini Zadra - tražim dovoljno ludog da krene sa mnom gore sljedeće proljeće  :D.

73 de Ivo, 9A3TY

9A3DHT

pa sad...gledao sam onu yagicu na onom linku, neznam bi li nju mogo koristit kao tu referentnu antenu....i jos nesto...gdje u zagrebu ima nekih dućana koji prodaju antene za 2m područje..na guglu sam našo samo one neke brodske antene...

mozemo otic, budem vidio kad nabavim opremu javim se, treba mi netko iskusniji od koga ću učiti ;D
73 de 9A3DHT Tino

7S7V

Pogledaj ovde, http://www.qsl.net/dk7zb/PVC-Yagis/PVC-details.htm ili
http://www.qsl.net/dk7zb/2m-short/detail.htm, uzmi neku malu antenu, 4-5el za pocetak.

Popa, YU7EF http://www.yu7ef.com/, ima odlicne antene ali su vec malo duze...od 6el pa na gore

GL
Samir, 7S7V

9A3MR

9A3DHT?

Tino Herljević?

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A3DHT

Citat: 9a3mr  u 13. Rujan 2009, 20:37:40
9A3DHT?

Tino Herljević?

Pozdrav
Rolando 9A3MR

Tako je, to sam ja..novopečeni radioamater :)...možete li mi pomoći nekim savjetom u vezi antena za UKV contest?
73 de 9A3DHT Tino

9A6NDD

Veličina antene ovisi s čime ideš na kontest lokaciju. ako ideš na noge onda ti treba mala antena, ako ideš autom onda može biti velika.   O načinu kako ideš do lokacije ovisi i ostalo: veličina stanice tj. snaga, izvor napajanja, i još puno toga.
Ja osobno pokušavam posložiti kockice za portbablu lokaciju do koje se ide pješice. Mislim da će to biti 5 el yagi od DK7ZB. Mala je, lagana, jednostavna za izraditi i jeftina. Od večih yagica konkurencija bi joj mogla biti 6 el yagi na boomu od 3 metra (od dva segmenta).
do sada sam iz portabla na UKV radio samo s HB9CV i 5/8Joticom (ima je na mojim web stranicama). Nisam radio s iste lokacije niti s istim uređajem pa ne mogu ih uspoređivati. HB9CV je isto zanimljiva mala antena za portabl eksperimente.
S 5/8 joticom ODX mi je bio preko 300 km na FM-u. Nisam radio SSB mode pa ne znam kako se tu ponaša, ali malo sam osluškivao i na lokaciji moga starog QTH je bila dosta loša u prijemu (e sada lokacija je na dosta lošem mjestu pa bi trebalo malo više testiranja pa da vidim što ne radi, antena ili lokacija).
Za FM konteste slažem si mali setup od tokca kenwood TH22e, akumulatora 12v, 5Ah (moram testirati da vidim koliko drži) i antene koja je još nedoumica. Možda u nedjelju iznesem na jednu novu lokaciju (meni novu) ponovno joticu pa se bumo čuli.

E, da na stranicama od DK7ZB imaš i spajanje dvije 5 el yagi u sistem, što mislim da uz dobru lokaciju mora biti dobra kombinacija za konteste. Još ako nađeš nekoga da ne radiš konteste sam iz portabla (postane dosadno, a i treba sve donesti, namjestiti, razmjestiti i odnijeti) onda je to užitak.

To su iskustva iz mog skromnog amaterskog iskustva. Za stručnije savjete poslušaj okorjele UKVeaše.  ;)

9A5CW

Bok,
po meni ja nebi ni nosio ispod 10el na brdo ;) Jedino ako ti jagica ne sluzi za gradele ili rostilj ;)
Posto ces raditi na FM-u onda bi morao napraviti, kupiti neku jagicu koja radi i na FM-u ;)

DK7ZB, YU7EF su dizajnirane za cw/ssb dio banda, upitom na mail autorima mozes dobiti novi dizajn za 145MHz... probaj kod YU7EF.

Evo jos jednog novog autora antena: http://www.g0ksc.co.uk/

Pa ti vidi ;)

73
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A6NDD

Bolje s ikakvom antenom na brdo, nego bez antene sjediti doma  ;)

Ja se uvijek tješim da nije sve u veličini  ::)

Da, antene su prvenstveno za SSB, ali kao što kažeš mogu se dobiti izračuni i za FM. 10 el baš nije jednostavno iznjeti na noge zbog dugog booma, ali sve je moguće. Također nosač za takvu antenu treba biti prikladnih dimenzija, a za 5 el ili sl. može i stari ribički štap ili kakav duži kolac.
Dolaze hladniji dani pa bi bilo dobro ponijeti i kakvu pečicu od bar 0.5 kw da se nađe.  8)

9A5CW

Citat: 9A6NDD  u 15. Rujan 2009, 09:04:44
Bolje s ikakvom antenom na brdo, nego bez antene sjediti doma  ;)

Ja se uvijek tješim da nije sve u veličini  ::)

Da, antene su prvenstveno za SSB, ali kao što kažeš mogu se dobiti izračuni i za FM. 10 el baš nije jednostavno iznjeti na noge zbog dugog booma, ali sve je moguće. Također nosač za takvu antenu treba biti prikladnih dimenzija, a za 5 el ili sl. može i stari ribički štap ili kakav duži kolac.
Dolaze hladniji dani pa bi bilo dobro ponijeti i kakvu pečicu od bar 0.5 kw da se nađe.  8)

Oprosti ali sa 5el mozes lovit rake, ako 3m antenu nemozes ponijeti na 1000m brdo onda je bolje da ostanes doma u fotelji. 500w na FM to je samo za specijalce i eme ;) 73 i GL iz portabla
73, Pa3k 9A5CW
B. Đorđević napisa:
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A6NDD

njet mislio na 500w za FM! i na brdu ja nevidjeh nigdje raka  ???

9A5CW

Citat: 9A6NDD  u 15. Rujan 2009, 09:47:53
njet mislio na 500w za FM! i na brdu ja nevidjeh nigdje raka  ???

sri za offtopic...
Onda nismo bili na istome brdu...

Sa pristojnom antenom da se nesto napravit, ostalo je samo igra, e sad tko voli nek izvoli.

73
73, Pa3k 9A5CW
B. Đorđević napisa:

9A6NDD

offtopic smo sad već, :o ali ja sam olimpijskog duha, važno je sudjelovati.  ;)

Teorija i praksa pokazuju to što govoriš da bez velike i dobre antene/sustava nema rezultata. Ali ne treba nekoga tko je istek došao u "naš svijet" obeshrabrivati da treba neka čudovišta od antena. Za stjecanje iskustva u kontestima biti će bolja antena s manje elemenata s kojom će kolega raditi od antena o kojima će samo sanjati i nikada s njima (barem sada na početku) raditi. I ja sam mislio da trebam neke antenčine, ali ja sam sada zadovoljan i kada mogu raditi s nekom mojom homemade antenom. Elementi se dodaj polako s vremenom, pa sistem i tko zna gdje je kraj svim ham željama i ludostima.

Kolega 3DHT, do vikenda bilo kakva antena (GP,yagi, slimJim) i na brdo! Nadam se da ću i ja stići otići.
Čujemo se!

73 i GL