• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Vertikalka ili vertikalni dipol?

Autor 9A6AXV, 21. Kolovoz 2009, 10:04:44

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6AXV

Bok 73 društvo!Dvoumim se dali da postavim vertikalku  lamda / 4 ( stup ) ili vertikalni dipol za 40 metarski band?Mjesta imam puno,vertikalka je bivša vojna antena AT5a sa 20 radijala ( protu uteg).Imam također fiberglass stup vrlo čvrst dužine 21 metar.Zanima me dali bi za V dipol bilo pametni koristiti balun 1: 1 .Radio bi isključivo DX stanice.Hvala na vašim odgovorima i sugestijama.Štef.

9A6NDD

Koliki ti je to stup kad stane vertikalni dipol? Meni je skoro dvorište kratko za razvući ga   >:(
Ako si mislio na balun 1:1 za InvV, na njega ide sigurno (imaš u zadnjem broju časopisa inV za 80 m s balunom 1:1, a imaš i kako napraviti kvaltetan balun). Na horizotalni dipol isto ide (imam colinsov 1:1 na dipolu za 80m) i mogu reći da ga je i dobro imati (zašto? to je opisano isto u zadnjem brou HRS-a, jer ja nisam baš stručnjak oko toga, sigurnoje da manje pecka).

73
Drago

9A6C

Citat: 9a6axv  u 21. Kolovoz 2009, 10:04:44
Bok 73 društvo!Dvoumim se dali da postavim vertikalku  lamda / 4 ( stup ) ili vertikalni dipol za 40 metarski band?Mjesta imam puno,vertikalka je bivša vojna antena AT5a sa 20 radijala ( protu uteg).Imam također fiberglass stup vrlo čvrst dužine 21 metar.Zanima me dali bi za V dipol bilo pametni koristiti balun 1: 1 .Radio bi isključivo DX stanice.Hvala na vašim odgovorima i sugestijama.Štef.

Dipol možeš malo i nakositi da mu donji kraj ne plazi po zemlji, a za DX rad nećeš puno izgubiti, radijale ostavi ispod antene, neće škoditi, a balun stavi na svaku antenu da spriječiš VF na opletu kabela. Osim članka u RADIO HRS, imaš među vijestiman a ovoj web stranici i zanimljivo predavanje Mladena Petrovića, 9A4ZZ na temu koaksijalnih baluna.

Nisam siguran, ali mi se čini da bi kosi dipol mogao imati veću efikasnost od 1/4 wl vertikalne antene koja je po tom pitanju dosta ovisna o kvaliteti zemljišta/broju radijala.

A malo ti  i zavidim na prostoru i tome što si naveo :D Uz još toliko radijala možeš postaviti i odličnu vertikalku za 80 m i tu ćeš biti car.

Samo naprijed, zima dolazi.

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

VE3ZIK

1. Bilo bi lijepo ako tih 20 radijala koje imas na 40m ne leze na zemlji vec su u zraku. :) Tada nijedan kosi dipol ne bi anteni ni prismrdio, HI. Pretpostavljam da, ako  si postavio originalnu AT5A da je iskriste na samom ponozju. pa samim tim i radijali na zemlji?
2. Sa 21m GP na 80m mozes raditi cudesa, HI. Ne zaboravi jedino da je GP na 80m prilicno uskopojasna, tj. da ces na njoj imati 100 do 150 KHz dobrog SWR. Taman onih metar do zemlje iskoristi da barem 4 radijala razvuces tako da budu '"elevated".

Bilo bi dobro da oko antene na nekoliko metara nemas nista.

Ja na 12.5m fiberglas stap stavljam 30m L/4 GP i 40m L/4 GP.

73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A6AXV

HVALA KOLEGA  V3ZIK !Evo sad si mi dao na razmišljanje i tu mogučnost da napravim GP za 40 m opseg.Mjesta imam ko i priči ( kuča a pored livada 200X 300 m kuća na osami,selo ).samo mi nije jasno kako to tehnički izvesti.Dali radijali pod 45 stupnjeva ili položeni dole po zemlji.imam fiberglas stup 21 m promjera 10 cm unutra šupalj ( članci 1,5 m TRIVAL ) koij mogu produžiti sa ribičkim štapom još 5 d0 7 m.
Ima dobru mogućnost sidrenja.Ili se zafrkavati sa AT5a i postavljanjem radijala.Dali bi bilo dobro staviti klasični dipol samo vertikalno po fiberglas stupu i napajati ga sa RG 213 i balunom 1:1 .ETO PITANJE??

9A6C

Imat ćeš t igadnih problea i dilema :D

Ako imaš volje i vremena, probaj sve što možeš... Osobno bih uvijek stavio kosi dipol nego vertikalku, efikasnost je veća, a dijagram skoro isti, ako je kut u odnosu na stup do 20 stupnjeva. A uz stup žicu za vertikalku na 80m... I još ako možeš provjeriti u nekom 3D programu koliko će smetati jedno drugom...

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A6AXV

Imaš ti pravo!Gledao sam malo po literaturi i vidio da kosi ( vertikalni ) dipol ima bolje karakteristike,bolji kut zračenja.Vidjet ču sljedeči vikend kad probam dignuti i jedno i drugo.Pa ču vam reči kako radi sve to.HVALA NA DOBRIM SAVJETIMA:Štef,9A6AXV.

VE3ZIK

Sa 20m visine mozes da postavis puno bolju antenu nego sto je vertikani dipol.
GP sa 16 radijala ce oduvati isti vertikalni dipol. Naravno, sa radijalima u zraku.

YU1QT

Cfm Zik, radi UFB 80m full size sa 16 radijala na tlu.
Andra YU1QT
Andra YU1QT

9A6AXV

Hvala cjenjeni kolega iz YU!Samo neznam koja ti je to antena?Kako izgleda?Nisam čuo za nju,možda ona dolazi pod nekim drugim nazivom. 73,Štef.

YU1QT

Zdravo Stef, nema problema da ti posaljem ceo file sa fotografijama izrade i dimenzijama, kontaktiraj me na licni mail, muzikant@sezampro.yu, file je oko 1,2MB. To je najobicnija GP L/4 antena duga nesto preko 20m, sa 16 zicanih radijala duzine 21m pruzenih po zemlji. Napravljena je od Fe+Al cevi sa platformom za izvlacenje na prvom segmentu. Nije komplikovano, nije skupo, trazi prostor precnika 21m i dobru provodljivost tla po mogucstvu.
73 Andra, YU1QT 
Andra YU1QT

9A2FW

9A6AXV

Ako nekoga interesira ova vertikalka neka kaže pa ču mu poslati na mejl sve što sam dobio od kolege.SLIKE I NACRT:

VE3ZIK

9A6AXV

Več je napravljen prvi segment antene,onaj od željeza.Bit će i ostalo.