• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Stakiranje Yagi antena

Autor 9A5BDP, 20. Srpanj 2009, 10:38:41

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5BDP

U lokalnom klubu razmatramo mogućnost stakiranja dvije yagi antene za 2m opseg. Našao sam originalni datasheet na netu od antena koje imamo (Tonna) ali me zanima što fizički znači stakiranje u H ili u E plohi budući da su podatci za optimalnu udaljenost između antena za ta dva načina različiti? Koju vrstu stakiranja koristiti za određenu aktivnost (tropo, kontest, eventualno EME)?

9A9C

POZDRAV
antene možeš stakirati
horizonzalno..što znači jedna antena pokraj druge na određenoj udaljnosti
vertikalno..jedna antena iznad druge
vertikalno stakiranje je bolje jer ti je kut zračenja isti kao i sa jednom antenom a pojačanje je isto u oba slučaja
73.........9a9c

9A5BDP

OK, sada još samo trebam znati koji razmak trebam uzeti ako se recimo odlučimo za vertikalno stakiranje, da li je to podatak koji navode za H ili za E plohu (engl. plane)?

9A9C

razmak ti zavisi o kakvoj se anteni radi
ako je duža antena razmak je veči
tvoja tona je negdje oko 7 metara..po slobodnoj procjeni razmak bi bio 3.5-4 metra
9a9c

9A3MR

Kod horizontalno polariziranih antena (pretpostavljam da je o takvima riječ) H plane je stakiranje po vertikali a E plane je stakiranje po horizontali.
E označava vektor električnog polja koji je kod horizontalno polariziranih antena horizontalan a vektor magnetskog polja H je okomit na njega.

Kad se antene stakiraju po vertikali dijagram zračenja se usnopljuje po vertikali a kod horizontalnom stakiranju dijagram postaje uži. Za kontest situacije je generalno bolji vertikalni stak jer je tada horizontalni kut zračenja kao kod osnovne antene.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A5BDP

A znači o tome je riječ, ovo E i H me podsjećalo na Poyntingov vektor iz teorijske elektrotehnike ali sam svejedno mislio da ima neke veze sa načinom mehaničkog pričvršćenja antena. Zahvaljujem na ustupljenim informacijama. Znači ako koristimo stakiranje po vertikali trebamo uzeti podatak o staking udaljenosti za H plohu. Mi upravo želimo prvenstveno napraviti staking za kontest.
Još jedno pitanje... do antene bi postavili niskošumno pretpojačalo (cavity HA8UG dizajn) da li trebamo paziti na duljinu kabela od pretpojačala pa do power splitera? Odnosno treba li izbjegavati neke lambda/x duljine?

9A6C

Najvažnije je znati - koje antene se stakiraju. Dakle, potrebno je znati neke podatke o njima, prije svega kut zračenja u okomitoj i horizontalnoj ravnini, jer se na osnovu njih određuju razmaci, a jasno i na osnovu ciljanih veličina pojačanja ili odnosa naprijed natrag.

Na ovom linku vrijedi pročitati o čemu se radi http://www.ifwtech.co.uk/g3sek/stacking/stacking2.htm.

Imam i xls format za izračun koji sam dobio od yu7ef.

Ako je već u pitanju, moj prijedlog bi bio dvije vertikalno polarizirane antene koje se jednostavno montiraju na nosač i rotiraju po okomitoj osi.

YT1VP je uradio stack s dvije horizontalno polarizirane antene, ali to je mehanički složenije, a čini mi se da se polarizacjia u EME ping-pongu promijeni dovoljno puta da na kraju niej baš presudno kakva je.

Postoji DF2ZC EME newsletter gdje možeš vidjeti dosta primjera portabl EME sustava u obje izvedbe, a YT1VP u na www.yu7ef.com negdje među EF0213 antenamai li element gore-dolje...

Ako je kontest u opitanju stvar je ocjene situacije na konkretnoj lokaciji .- ako si jak i možeš zvati, onda što širi vodoravni kut, ako voziš slalom između big gun signala, onda bih radije uzeo uzak sistem s dobro potisnutim bočnim snopovima.

Sve zavisi što se traži - definiraj cilj, a onda potraži rješenja.

Dobro došao, ima u raju još mjesta......

:D
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A5BDP

Zahvaljujem svima na danim informacijama, iskoristiti će se u izgradnji kontest orijentiranog antenskog sustava...

73!