• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

EH antena

Autor 9A5WW, 25. Rujan 2004, 16:55:23

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5WW

Pozdrav grupi !!!

EH antena kod mene radi odlično na 14.200 MHz i to na visini od 3,5 m iznad zemlje.Dosad (to je par dana  hi ! )je rađeno G,GW,GB,RX9,EA6,EA8,UN7,5B,9H .Sve to sa nekih 80 W.Što se tiče RF treba napraviti dobar RF čok .Kod mene je to 10 zavoja koaxa  kojim se antena napaja.Zavojnica je u promjeru 10 cm i nalazi se 1,5 m od same antene.Prijem je dobar.
Što je najvažnije nema nikakvih smetnji. :

9A4OE

Po kojoj si varijanti napravio antenu za 20m, pregledao sam dosta web stranica o tim antenama i svagdje se promjer plasticne cijevi navodi 3in, tj oko 76 mm, a u Radio HRS-u se navodi podatak od 2,5cm.
Sto je tocno?
73 Damir
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A6KSC

Pozdrav!

Posto i mene zanima ta EH antena, pokusao sam da napravim "par" komada, od kojih cini mi se samo da je jedna uspjela....
Prvo sam pokusao napraviti i napravio onu iz casopisa za 14mhz, ali nije mi bas nesta, zatim sam se odvazio za drugu za 3,5mhz isto iz casopisa, ali ni nju ne mogu da podesim bas kako bi trbalo. Vjerojatno ne znam bas najbolje kako se to radi....
Dok nisam uzeo u ruke nas dragi internet i nasao EH antene LLoyd Butler VK5BR....
Tamo objasnjava kako napraviti antenu za 7 i 14mhz. Ja sam odlucio napraviti za 7mhz i podesiti iodradio par veza....
Dakle do sada mi se jos najbolje pokazala EH antene sa L+L prilagodjenjem.
Sad me zanima jos samo izracun takve antene sa L+L prilagodjenjem za 3.5mhz.
Pa ako ima netko kakav prijedlog sugestiju....itd bit ce mi od velike pomoci.

73 de 9a6ksc

9A5ANB

Mic, 9a5anb

s56a

Zar nije jednostavnije razvuci 10 m zice na visini od bar 8 m sa napajanjem koaksijalnim kablom od 50 ili 75 oma i raditi DX?

73 de Mario, S56A koji ne vjeruje u cudesa od antena.

9A5WA

Bravo Mario !
Za nabrojene prefixe radjene sa tom antenom na 20m, ja bih joj promijenio ime u "UH" antena..
Pa sa komadom zice to mora ici bolje..

de Max

9A6KSC

Pozdrav opet!

Blago vama ne zelite nista drugo osim drota....
A tko nema mjesta za postaviti drot????
Rijec je o nateni koja radi....a nije zica, a radi otprilike kao i GP antena, a zauzima manje mjesta posto svi nemaju ogromne okucnice i ne zive na selu nego recimo u centru grada....
Toliko, ne da mi se vise pisati....

73 de sinisa

9A7WA

Ma pusti ove napred, sve sami seljaci, imaju mjesta kolko hoćeš pa
onda mogu kako hoće, a kako da neko na balkonu rastegne malo više
žice, oni o tome očigledno ne misle.

73 de 9A7WA

9A6AA

Slažem se s onima kojima je žica (drot) zakon! Međutim, većina od njih živi u (pogrešnom) uvjerenju da za postavljanje poluvalnog dipola za 1,8 MHz (160m) treba 80 metara između dvije krajnje točke u prirodi (dvorištu). Ugledavši Zlatkov, 9A4A, dipol za 160-metarsko područje, koji je više sličan suvremenoj skulpturi od žice nego anteni, i ja sam promijenio svoju predodžbu o antenama: antena mu se nalazi na ravnom krovu višekatnice, sastoji se od spojenih 6-7 komada žice, od kojih svaka ide u svom pravcu, u sve tri prostorne dimenzije. Druga je stvar kakav je dijagram zračenja. Al' da li je to i bitno kada DX-ove skida jedan za drugim ...
No, ne žive svi u takvom bogatstvu prostora ... :cry: .

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A6A

EH-ANTENA: SENZACIJA ILI PRIJEVARA?

Članak OM-a Mladena, 9A4ZZ  u našemu časopisu potaknuo me da počnem razmišljati o izradi jedne takve antene, jer na krovu nemam dovoljno prostora za nešto drugo. Kako sam već ranije čuo kontroverzne ocjene o toj anteni, pokušao sam najprije saznati nešto više o njoj.

OM Mladen je dao vrlo precizan opis izrade takve antene, ali sam  želio saznati i njeno teorijsko obrazloženje. Najprije sam otišao na Web-sajt  američkog patentnog ureda i skinuo njenu patentnu dokumentaciju (http://www.uspto.gov), patent  broj  6,486,846 B1 izdan Robertu T. Hartu 26. studenoga 2002. godine. I tamo sam  također našao točan opis kako izraditi EH antenu, ali nisam našao teorijsko obrazloženje kako ona radi, iako po dimenzijama nije veća od 1 - 5 % od njene valne duljine. Autor tvrdi da ima učinak kao i rezonantni poluvalni dipol, što se ne slaže s postojećom teorijom antena.

Zatim sam otišao na "home page" EH antene (http://eh-antenna.com). Tamo sam našao cijelo brdo materijala što ga je izumitelj tamo stavio, od čega sam  isprintao 48 stranica kako bih ih mogao na miru proučiti. Tamo sam našao i dva znanstvena (?) rada izvjesnog ruskog fizičara Vladimira Korobejnikova, koji uz dosta više matematike dopunjava Maxwellove jednadžbe i tvrdi da je pronašao još jedno magnetsko polje, dosad nepoznato, koje je rezultat ROTACIJE električnih naboja, a ne njihova linearnoga gibanja kao što ga imamo u klasičnoj Maxwellovoj teoriji. Prema njegovim tvrdnjama EH-antena radi na drugoj teorijskoj osnovi nego što radi klasična žičana antena, ili - kako je on naziva - Hertzova antena. "Ovo nećete naći u klasičnim udžbenicima fizike" kaže Hart.  Stoga i rusku  preradu Maxwellovih jednadžbi naziva "enhanced" (unaprijeđena). Tu sam našao i Hartovo predavanje vlasnicima američkih srednjovalnih radiodifuznih stanica, kao i niz demonstracija kojima dokazuje kako EH antena radi.

E, tu sam već postao sumjičav, jer  kad bi to bila istina, onda bi to bilo najveće otkriće u fizici elektromagnetskog polja poslije Hertzova otkrića radiovalova prije 130 godina i Maxwellove teorije.  Na drugome mjestu  R. Hart  izjavljuje kako  za to svoje otkriće Korobejnikov očekuje  Nobelovu nagradu za fiziku! On tvrdi da EH antena iz tog razloga jednako dobro radi i pod vodom (što je još uvijek najveći problem  bežične veze s podmornicama i između njih). Također se čini da to navodno novo magnetsko polje nije ograničeno brzinom svjetlosti, pa meni sada postaje "jasno" kako svemirski putnici u TV seriji "Zvjezdane staze" u sekundi komuniciraju na udaljenosti od npr. 10 svjetlosnih godina.  Ne mogu sve prepričati  u par redaka što tamo sve piše. Znam da su se velikim otkrićima uvijek najprije rugali (npr. Koperniku i Galileju), a kako nisam želio biti takav zatucani primitivac, otišao sam na news-grupu "rec.radio.amateur.antenna" i radioamaterskom  narodu postavio pitanje što oni znaju i misle o EH anteni jer je želim načiniti i postaviti na krov.

Razvila se prilična rasprava - uglavnom  između W-ametera - pa je do sada bilo četrdesetak priloga i raznih mišljenja, uglavnom  ironičnih na račun njihova patentnog ureda, uz dva ili tri zagovarača EH-antene i nove teorije. Jasan odgovor nisam dobio, jer sam tražio postoje li znanstvana mjerenja provedena na EH anteni. Vrijednu informaciju poslao mi je naš radioamater, OM Marijan, 9A4DE, koji mi je poslao dvije vrlo korisne Web adrese,  na čemu mu zahvaljujem:
1)
http://www.home.earthlink.net/~calvinf15/_technical/EH_antenna_test_report.pdf
2)
http://www.home.earthlink.net/~calvinf15/_technical/EH_antenna_test_report_2.pdf

Na prvoj adresi nalazi se "Test Report" - Izvještaj o ispitivanju što su ga na EH anteni provela dvojica američkih radioamatera, vrlo metodično i znanstveno. (Ako ne možete doći na gornje sajtove, skratite adresu tako da izbrišete sve iza "technical/", pa kada dođete na menu, izaberite ono što vam treba.)

Isprintao sam prvi izvještaj (27 stranica). Oni su mjerenja obavili na tvorničkoj EH anteni za 20 metarski opseg, a kao poredbenu antenu načinili su ground plane za 20 metara. Izradili su i dva potpuno jednaka odašiljača s kvarcom, svaki za jednu antenu, snage 0,25W i međusobno po frekvenciji udaljena za 3kHz, kako bi se istodobno mogla promatrati na analizatoru spektra. Sve su to postavili negdje u kalifornijskoj pustinji, a obilnu mjernu opremu su vozili u karavanu. Mjerenja su vršili na većoj udaljenosti od antena i na većem broju točaka.  Prvo mjerenje su izveli tako da su baterijski odašiljač spojili direktno na EH-antenu, samo s 10 cm  koaksijala. U usporedbi s GP antenom rezultati su bili katastrofalni, tj. EH antena bez koaksijala ima slabljenje od -28 dB u odnosu na GP antenu, tj. 630 puta! Dakle, ona zrači samo toliko koliko joj to dopušta sadašnja teorija s obzirom na njene dimenzije.  Drugo mjerenje su izveli tako da su EH antenu napajali s 20-tak metara koaksijala. Mjerenja su tada pokazala da se EH antena po snazi zračenja može uspoređivati s GP-antenom. Zaključak: EH antena gotovo i ne zrači, već kao reaktivni element  prisiljava oplet  koaksijalnog kabela na zračenje. To je dakle neka vrsta long-wire antene napajane s jednoga kraja.  

Ne mogu, zbog duljine teksta dalje prepričavati rezultate njihovih mjerenja. Odlučio sam da ne izradim EH-antenu, jer jednake, pa i bolje rezultate mogu postići nekom klasičnom antenom. A što se tiče revolucionarnih teorijskih otkrića Vladimira Korobejnikova, pričekat ću rezultate daljnjih znanstvenih rasprava, pa čak i pokusa. Ovo sve skupa stajalo me je tri tjedna rada, ali mi nije žao. Dao sam sve pregledane Web adrese, pa "tko voli nek izvoli".

"Too good to be true" rekao je sam R. Hart u svojemu predavanju (dakako hvaleći EH antenu).

Pozdrav svima, Božidar, 9A2HL

s56a

RSGB Radcomm je objavio rezultate mjerene EH antena koji nisu pokazivali veča odstupanja od klasičnih.  Mene je to začudilo no sada sam dobio objašnjenje sa zračenjem napojnog kabla.  Mnogi se ipak žale na povratnu VF energiju pri upotrebi EH antena :-)

73 de Mario, S56A iz bloka stanova u centru Ljubljane

9A5MT

Pozdrav svima EH-asima!!!

Jel moguce i jel netko radio tu FAMOZNU antenu za 1.8!!

imam prostora za 2el quada za 7 ali za dipol na 1.8 nemam!!  hi
73, GL
Marin  9A5MT

YU1QT

Zdravo svima,ja sam isprobao i EH,i Hraijevu,SM0VPO ram antenu,u "balkonskim" uslovima.Kome ne smeta direktivnost ram antene,neka pravi Harijevu.Ne daju se uporediti u skucenim uslovima.U prilogu je adresa SM0VPO ram antene.73,de Andra,YU1QT
http://www.cqham.ru/ant80_frame.htm
Andra YU1QT