• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Čelični tj. sajla dipol?

Autor 9A5BB, 04. Lipanj 2009, 18:27:10

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3MR

Citat: 9a2fw  u 04. Lipanj 2009, 22:07:43
  Kako reče GG, ta bi sajla dobro došla za natege antene, ali ne i za samu antenu. Naime gubici bi bili u čeličnoj sajli, u odnosu na isto takvu od Cu ili bronce, možda i 10 do 20 puta veći. To je radi povećanoga otpora uslijed skin efekta, koji ovisi i o magnetskoj permeabilnosti materijala (za čelik na pr. 500, a za bakar 1).

Digao sam stup, za zatege iskoristio sajlu od prokroma a ujedno od njih napravio križne inv-v za 40 i 30 m. Vjerovatno zbog male magnetske permeabilnosti prokroma antene pokazuju dobar SWR a iskoristivost se čini OK. Nažalost, antena za 30 m se počela čudno ponašati kad sam digao sve na punu visinu, pretpostavljam da je tome kriv stup ili premali kut između krakova.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A2D

E, moj Rolando. To se radi ovako. Budući da u našim urbanim krajevima obično postoje željeznički kolodvori, a uz njih obično i neka birtija, dođeš par jutara tamo, ocjeniš tko je glavni šef, platiš njemu i podređenima par pićenaca i odjednom nosiš na desetke kila specijalne legure, koju više ne bi našao ni da je zlatom plaćaš. Tako se radi u mom kraju.

73 de 9a2d

9A3MR

Kod nas se je u igri verzija B ,  prijatelj šototajer (ronilac) nađe u moru puknutu prokrom sajlu od koče fi10 i da ti 30 metara a ti mu obećaš piće kad budete imali više vremena. Sajlu raspleteš..i eto zatega i dipola ko u priči...  ;)

pozdrav
Rolando 9A3MR

9A2D

Nisi ti baš shvatija. Materijal (a neću ga namjerno imenovati) je ujedno i izvanredna zatega i super vodič. To se nekada na željeznicama koristilo (iole potkovaniji zna o čemu pričam).

73 de 9a2d

9A2ZH

E moj Kefa nije se Ronaldo vozio sinobusom i gledao stupove pored streke uzivajuci u igri linija koje su nastajale zbog progiba broncanih zica fi3mm
73 franjo 9a2zh

9A2D

Nije, u moje vrijeme je šinobus pičio takvom brzinom da su telefonski stupci izgledali kao taraba.

73 de 9a2d

9A2ZH

imam ja u garazi nekoliko kolutova od 20m takvog materijala samo se doticni treba dosetati do nje i pokupiti
2zh

9A2D

Franjo, hvala, meni ne treba, imam. Ja sam jesenas (za Dan prosvjetara) bio u Biogradu, ali bio sam u tako ugodnom ženskom društvu da ti se nisam imao snage ni javiti (sindikalni izlet).

73 de 9a2d

9A3MR

Sigurno neka dobra legura kad joj se ni ime ne smije javno izreći...
Ne želim imati posla s tim. Kakve sam sreće, još će me okriviti za sve gubitke HŽ-a.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A2D

Tko ti kriv kad ne ideš na sindikalne izlete. Do imena legure je lako doći, ali treba do nje doći. Materijali su nam dostupni. Od balvana možeš napraviti drva za loženje, ali u rukama pravog majstora i violinu.

73 de 9a2d