Daklem ako sam ja to dobro shvatio, to mora biti umreženo na neki način.
I sad ..
Kad sam ja prije 7-8g. (+-) pisao da se primimo "802.11" i polako sa tim zamjenimo AX25
onda su se "pravi radioamateri" sprdali da to nije radio-amaterizam, da je to za igrice i kajtigajaznam.
Imalli bi svoju mrežu neovisnu o drugima i sve bi bilo lakše.
3LI, mislim da si potpuno u zabludi. Ono što si ti prije 7-8g. pisao i za što si se zalagao, desilo se upravo u susjednoj Italiji. Ukratko, oni su napravili upravo to što si ti rekao. I što su dobili za rezultat?
Dobili su ovo (sranje) šta se dešava u zadnjih par mjeseci:
Naime, napravili su klon servera/gateweya XFR003 kojeg su oni nazvali WRF003 i onda su skoro sve D-star repetitore međusobno linkale Wi-Fi mrežom na 5,7 GHz tako da im ne treba izlaz na net za svaki d-star preko XRF003 nego im je u praksi dovoljan samo jedan preko kojeg ide sav traffic.
Sad će ekipa reć, ma gle kako pametno! Baš su genijalci!
(Inače kako oni znaju reći za sebe, kod njih je pamet - optional , dakle ne dolazi u osnovnom paketu, što dokazuju slijedećim (ne)djelima.
Naime, inicijativa je potekla od jednog nama susjednog radioamatera zbog kojeg smo već dva puta mijenjali frekvenciju 70cm repetitora na Učki.
Ta Wi-Fi - D-star ekipa se dosjetila i osnovala svoj savez (treći po redu u državi) i naravno dobili su pravo od njihove regulatorne agencije na postavljanje repetitora (D-star). Naravno to je pokrenulo lavinu postavljanja D-star i inih repetitora po cijeloj državi ali ne poštujući IARU band plan, tako da sad analogne i digitalne repetitore možeš pronaći na 144.250, na ISS sat, na sat na simplex i svim mogućim 2m i 70cm frekvencijama, dakle sa svakkavim shiftovima, +, - ma mislim da ne povjeruješ što sve ljudski um može smisliti.
Naravno, ti isti se toga ne skrivaju nego pljuvaju po ostalim koji im ukazuju na nepoštivanje IARU band plana, pravdajući se dozvolom koju su dobili od svoje agencije za koju kažu da je iznad nekakvog IARU i ostalih sprdačina. Situacija je postala jako složena, samo na području Rima niklo je desetak što legalnih što nelegalnih repetitora i tome se ne vidi kraja.
Rasprave su se rastegle po njihovim forumima, ali riješenja još nema, naprotiv, situacija je sve gora i gora.
Evo, to se dešava, kada "ekipa" dobije u ruke band na korištenje. Pa se ti sada objašnjavaj sa njima što je hamspirit i poštivanje band plana, kratko rečeno, rasulo...
pozz
QV