• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

ARISS veza

Autor 9A2EY, 27. Ožujak 2009, 11:18:12

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2EY

Danas 27.03.2009. u 14.06 UTC (po našim satovima u 15.06) preko naših krajeva prolazi Međunarodna svemirska postaja (ISS). Zanimljivosta današnjeg preleta je u tome što će jedan od astronauta imati radijsku vezu s učenicima i studentima iz Istituto Comprensivo Statale 'Alessandro Volta' iz Italije. Ta veza moći će se čuti na frekvenciji 145,800 MHz i za to nije potrebna nikakva posebna oprema. Dovoljno je imati ručni radijski uređaj s pendrek antenom. Naravno, oni koji imaju kakvu stacionarnu antenu kružnog dijagtama zračenja signal će čuti bolje.
ISS se na horizontu pojavljuje iz smjera jugozapada, najveća visinu po elevaciji bit će 60o u smjeru jugoistoka, a za horizont zalazi u smjeru sjeveroistoka. Usljed Dopplerovog efekta slušanje treba započeti na frekvenciji 145,805 MHz, a kod odlaska ISS-a treba slušati na 145,795 MHz.
Ne oklijevajte! Uključite se kao slušač u ARISS projekt! Uživajte u svemirskim komunikacijama!
73
      Željko 9A2EY

9A6R

Ja sam na poslu.Moram pitat Duju da me pusti uru pri,hi.

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A6R

ODLIČNO GA ČUJEM-SADA !

9A6R

9A2EY

E bravo Reni!
Ja sam s vokcem FT-416 i 4el Yagi za ARG u dvorištu firme demonstrirao kolegama kako to zvuči. A zvučalo je perfektno. Vrlo čist i jasan signal. Na dječja pitanja (naravno nisu se čula) odgovori su bili  zamniljivi, a pozdravljanje na "američkom" talijanskom. Odlično!
73
   Željko 9A2EY

9A6R

Ja sam ga prebacivao sa 4 el yagi koja je vert.pol.ali fiksno na DIAMOND 3band kolinearku.Nisam primjetio neku razliku,hi.Išao je prva liga mogu ti kazati i šteta što ga nisam uradio.Ako ti odeš jednom gore zakaži nam sked,hi.Dobar ti je ovaj skafander,nadam se da ne propušta :D

73,9A6R

P.S.Moj uređaj je vokac TH77E,sa GaAsFET u RX-u AMP-u ali i bez njega se odlično čuo.

9A6NDD

Kad će novi prelet? Negdje sam vido stranicu za izračun kad i gdje će preletjeti ali ne mogu je više pronaći.

9A8MM

9A2GA

Malo prije je bio lijep čist prelet bez smetnji.
APRS je ponovno aktivan.

Nažalost malo stanica iz 9A.

Aktivnost APRS via ISS možete pratiti i ovdje:

www.ariss.net

Do viđenja APRS via ISS.

73 de Boris 9A2GA
9A2GA is a member of 9A1WFF

9A5BCA

Potvrdjeno!

9A8MM

Congrats!

Marko, 9A8MM

9A5BCA

Hvala Marko,
Radio sam sa IC-706 (10 W) i malom GP antenom koju sam napravio
prema nacrtu sa web stranica RK Pazin koji je objavio Adam (9A4QV).
Cesto pratim ISS i ponekad, iako ne rade na amaterskoj stanici ,mozete cuti
ruske astronaute na 143.625 FM,naravno kad je ISS iznad nas.
Posada koja je sada gore je totalno neaktivna na amaterskim uredjajima.Cak ne znaju i(ili nece)ukljuciti
V/U repetitor.
Na zalost ovih dana frekvencije su mrtve,cekamo novu posadu....
Lijepo je i nocu vidjeti nadlijetanje ,pogotovo kad je i shuttle spojen sa ISS.
Pozdrav
Goran  9A5BCA

9A3LI

Citat: 9a5bca  u 11. Svibanj 2009, 22:39:27
Cesto pratim ISS i ponekad, iako ne rade na amaterskoj stanici ,mozete cuti
ruske astronaute na 143.625 FM,naravno kad je ISS iznad nas.

Da, frekvencije je još iz vremena MIRa a na njoj je aktivnost samo kad su dometu ruske kontrolne
stanice. Kad su van dometa koriste satelite.
Jel još aktivan PBBS tj. Packet-radio afsk 1200bps na 145.800 ?

9A5BCA

Ta  frekevncija je za voice ,sstv i downlink za u/v repetitor.

http://www.issfanclub.com/frequencies

9A2GA

Danas su se svi mediji raspisali oko preleta ISS-a kao da inače nije iznad nas nego je parkirana u garaži  ;D pa "izlazi"  samo povremeno.

APRS je konačno QRV nakon duže vremena (vidi prilog).

Iskoristite priliku i slušajte na 145.800 APRS.

73 de Boris 9A2GA
www.hamradio.hr/9a2ga

9A2GA

Evo još jedan prikaz na karti!

73 de Boris 9A2GA
www.hamradio.hr/9a2ga