• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Aluminijski stupovi

Autor 9A2D, 17. Veljača 2009, 11:26:46

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2D

Ako netko želi postaviti montažni AL stup, može elemente nabaviti preko zastupništva u Rijeci. Istinabog, namjenjeni su glazbenicima ali potpuno zadovoljavaju i naše skromnije potrebe. Pogledajte više na http://www.litec.it/products.php?id_category=22&id_document=43

73 de 9a2d

9A1UN

Zanimljivo kao pocetka vertikalke za 160m :)

Samo vjerovatno je cijena paprena

9A2D

A nije da nije, ali nije baš ni strašno. To je samo za imućnije pojedince i klubove.

73 de 9a2d

9A6C

Ne bih se zakleo, ali mislim da ih rad i neka firma iz Karlovca, povirio u Splitu na Rivi kad je bio boat show prije koju godinu. ALi ne izgledaju baš ozbiljno za naše potrebe, možda za neki portabl stack ukv antena i slično.

Uz malo volje čovjek to može i sam sastavit, kilo fe profila je 5 kuna.

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A1UN

Gogo radi se o aluminiju. Za Fe nije problem to je jeftino... evo primjer
kod nas za 20m

9A6AA

Citat: 9a1un  u 17. Veljača 2009, 15:06:10
Gogo radi se o aluminiju. Za Fe nije problem to je jeftino... evo primjer
kod nas za 20m

Uh, to tako nesigurno djeluje!
Ako se ne varam, stavili ste zatega na dvije razine... Temelji nisu baš zahtjevni, zar ne?

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A1UN

Zatege su na 3 razine. Stup je gore vec dosta godina i pretrpio je sve bure i juga tako da nije bas nesiguran. Na lokaciji je zivi kamen tako da nema potrebe za nekim pretjeranim temeljima. Kubik ispod i kubik po zategi.
Na samostojecem ima 4-5 kubika i to takodjer dugo stoji bez problema i sa onom 300kg yagi na njemu.

73 Davor 9A1UN

9A6C

Davore - znam. Poanta je u tome što s ovim profilima ne možeš postići neku visinu i pitam se uopće kako bi se oni ponašali, jer nisam siguran da im je namjena držat 5 el beam za 20 m.

Što se temelja tiče, ne bojim se za ovaj stup, u ovim dimenzijama sve izgleda relativno, a Davor neka me ispravi ako u temeljiman nisu bar 1.5 kubika betona. Pa onaj stup koji je proračunao moj kum i koji je bio objavljen u časopisu ima u temlju kocku betona 50x50x50 cm, a to je oko 350 kila. Gledao sam ga kako se savija na buri od 180 km/h (na desktopu, hi) i ništa. Sajle ga drže u ravnoteži, a postolej služi samo da ne prošeta lijevo desno, hi. U bolja vremena bi ga ja držao s dvije ruke, hi.

Mislim da se dobri i jeftini stupovi mogu dobiti od OE1EMS ili 4O3A.

Ali ne vjerjem da su od Al... ako je to bitno.

GG

Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A1UN

Je GG, zato sam i napisao da su ovi gore dobar pocetak za vertikalku za 160m, znaci 15-tak metara resetke i onda dalje cijevi

9A2D

Ti bi GG trebao službeno otići na neki rock koncert da to ošacaš iz blizine.

73 de 9a2d

9A4QV

Svako ljeto ih gledam na Rabac summer festivalu i nikako da one Žminjce ulovim da se dogovorimo za dvije sekcije  ;D

To je čvsto za poludit, nema greške...
Cijena, hm kolko para tolko muzike...

Sva sreća da ima ovih partija tu kod nas pa se može to vidit i uživo...

Al je zakon, kakvo željezo, ko će to farbati svako toliko?

Qv

9A6C

Kako da ne... u zadnju godinu dana sam s časopisom toliko oćoravio da moram nosit cilindre...

Ajde Kefa ti, ti bolje  vidiš :D

Ma za početak 160 m vertikalke može bilo šta, žali bože tolke nove davat za to...

Onako iz bliza, ja to ne bi dizao preko 8 metara u zrak.

GG

9A4W

Ako stavim zatege  da usidrim stup  kako ću proći sa kombajnom  :D

9A8DU

Ljepo izgleda,ali na nekoj velikoj visini,je problem,imao sam ROHN  promjer 45 CM.visina oko 29 MET.zatege na tri nivoa udaljene oko 25 met.od stupa,problem kod dizanja dužih antena,sajle prave problem,jedino uz pomoć tehnike,ali je obično prilaz problem,ništa bez samonosivog,iako sama montaža sistemom IGLA je bez nekih većih problema,veći problem je demontaža ,obično zacvenga.
73 Drago 9a8du(Osijek nepokoreni grad)
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A2D

Tomo, nisam znao da i na Braču ima kombajna. Evo vam adresa firme gdje se možete raspitati o cijeni (imam neki stari cjenik) https://www.equifax.co.uk/equifax/commercial/pdf/Croatia.pdf
Stranica im je www.zilighting.com ali nešto se ne otvara. Najbolje telefon pa fax.

73 de 9a2d