• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Eqsl da ili ne?

Autor 9A5RJ, 09. Veljača 2009, 21:00:09

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Neno, sve si odlično napisao o eQSL i sa svime se slažem i podržavam.
Ipak eQSL nije elektronska QSL karta. Elektronska QSL karta bi bila ona
koja bi se slala elektronskim putem i imala elektronički potpis.

Koga zanima više o elektroničkom potpisu, može pogledati Zakon o elektroničkom potpisu

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/308001.html

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/340202.html

Ovim naravno ne želim negirati sve dobre strane eQSL koje je Neno naveo u svom postu.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A9L

Koliko je meni poznato hrvatski Zakon o elektronickom potpis nema veze sa E-qsl kartom. E-qsl ima svoj potpis, svoj zig o autenticnosti i to je dovoljno. Da bi se dobila potvrda o autenticnosti treba poslati kopiju licence ili dozvole za rad. A ovo u NN je nesto cisto drugacije.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A2JK

Točno je da Zakon o elektroničkom potpisu nema nikakve veze sa eQSL kartom i to zato jer
eQSL nije elektronska QSL karta. eQSL karta, (isprintana na tintnom ili laserskom pisaču osobnog
računala) nije elektronska QSL karta i nema nikakav potpis. Da bi QSL karta bila elektronska mora
(između ostalog) biti elektronički potpisana. Zakon sam spomenuo samo zato da zainteresirani
vide što je to elektronički potpis.

Da ne bi bilo zabune, nemam ništa protiv eQSL. Mislim da je to dobra stvar u radioamaterskom svijetu.
Mnogi eQSL poistovjećuju sa elektronskom QSL kartom, a to eQSL jednostavno nije.

73
Martin 9A2JK

9A2JK

Ili je novo, ili ja prije nisam prije primijetio, ali svakako je zanimljivo.
Na uvodnoj LoTW stranici http://www.arrl.org/lotw/ uredno se reklamira
eQSL iako ARRL ne prizna eQSL za svoje diplome.  ;D

73
Martin 9A2JK

9A3VV

Da malo podgrijem temu:

Review of the eQSL QSL Service http://nk7z.net/

Iako preferiram papirnate QSL kartice ipak koristim i eQSL (AG). Iz HRD-a automatski uploadam veze u eQSL, meni nikakav dodatni posao a nekome radost kada dobije potvrdu veze. Obratio sam se ARRL-u sa zahtjevom za otvaranje LOTW-a i kada mi je stigao odgovor - digao ruke od njih. Svaka njima čast ali da ne bih još išao i elektronički potpis raditi? Lakše je, izgleda, ući u Fort Knox nego u LOTW ;D
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

VE3ZIK

Ja kad slao zadnji put, trebalo je postom poslati neki dokument sa slikom i kopiju licence. I to je bilo to.  :D
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A5ALL

Kad se već uspoređuje... eQSL koristim samo iz razloga da korespodentu koji je korisnik eQSLa potvrdim vezu. Od LOTWa sam odustal zbog kompliciranja (em instalirani certifikati na PCu, em slanje dozvole POŠTOM).

A papirnata QSLka je ipak na prvom mestu :)

9A3VV

Svakako, papirnatu QSL pišem svakome bez obzira na to što je otišla eQSL. Baš nešto gledam, fali mi još pet entiteta za diplomu eDX100 CW. Nije baš da se može mjeriti sa DXCC ali nekome valja... Postavit ću ju, kada potvrdim još tih pet entiteta, na drugi zid, dalje od DXCC, da se ne počupaju ;D U recenziji od NK7Z na koju sam dao link ima zanimljivih podataka, na primjer da je eQSL stariji od LOTW-a, ali iza LOTW-a stoji ARRL koji, gle čuda ;), nije ni malo naklonjen eQSL-u i tu je kvaka. Dakle, eQSL DA, ali tek kao pomoćno sredstvo za udovoljiti onima kojima je eQSL primarni ili jedini način potvrđivanja veza.
73 Damir 9A3VV
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A9L

Ako nekoga zanima povjest E-QSL i LOTW-
Tocno je da je E-qsl pokrenut prije i to dosta vremena. Ideja je bila da to postane sluzbeni program ARRL-a.  Nakon obavljenih testiranja u ARRL zakljuceno je da program ima jako puno nedostataka i da sa sa njime moze muljati i varati. Bez problema se moze potvrdjivati nepostojece veze i sl. U to vrijeme cak se nije moglo upotrijebiti potvrdjene veze sa e-qsl kartama u zahtjevu za bilo kakve diplome osim e.qsl . Na temelju tog koncepta ARRL je uzeo LOTW, osigurao da nemoze bti varanja i muljanja sa kartam, a reggistracija je osigurana sa papirnatim slanjemm dokumenta sa slikom i sa dozvolom za rad. Kod e-qsl je bilo dovoljno poslati skaniranu dozvolu ali samo kao e-mail. Ujedno su ARRL-u progredi za DXCC ram ugradili i program za konverziju iz ADI file u TQ8 koji se moze poslati direktnim uploadom  ili e-mailom. I tako su se osigurali da nemoze biti varanja i da svaka veza mora imati sa druge strane potvrdu koja se podudara u vremenu datumu bandu i sa pozivnom oznakom. Ukoliko svi ti uslovi nisu zadovoljeni nema nista od potvrde. A sto se tice e-qsl tu nije nikakav problem vidjeti primljenu kartu, koja moze biti uploadana kao adi file ili upisana rucno i na nju odgovoriti. I tu su otvoreni putevi muljanja. Kod LOTW se ne vidi karta ni podaci  dok veza nije potvrdjena. Nakon nekog vremena poneki izdavaci diploma su prihvatili e-qsl kao GCR listu za neke diplome a evo svjedoci smo da je cak i lotw uzeo u svoj program i potvrdu za neke ARRL diplome i od prije nekoliko dana i WPX diplomu u svim oblicima.
Pa eto tkoo voli nek izvoli. E-qsl koja se "vidi" ali slabo vrijedi ili LOTW koji samo vidis podatke kad je veza potvrdjena ali vrijedi za DXCC, WAS, VUSC a od nedavno i za WPX.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A3VV

OK, recimo da je tako, da se može muljati. I može se, u svemu se može muljati ako se baš hoće. Naravno, ja polazim od pretpostavke, vjerojatno naivne, za neke i blesave, da smo mi radio-amateri ipak pošteni ljudi i da nećemo varati i muljati. Međutim, ako ja u LOTW uvedem ispravnu vezu a moj korespondent ne koristi LOTW mogu se zna se već što... Dakle, nakon svih tih zaj... sa otvaranjem LOTW accounta, sve skupa je bzvz ako korespondent ne koristi LOTW. A za eQSL nema nikakvih problema, skenirao sam i poslao Dozvolu i dobio AG certifikat, HRD automatski pošalje vezu u eQSL, pa onome tko koristi eQSL na primarnoj osnovi veza sa mnom važi za neku od diploma koje izdaje eQSL. I ja sam svoju obvezu prema njemu ispunio na njegovo zadovoljstvo. Ipak mu pošaljem i papirnatu QSL karticu. Za svoje zadovoljstvo. Prema tome, za mene je jedini logičan i ispravan put za potvrđivanje veza papirnata QSL via bureau, s zbilja rijetkim izuzecima direct + SAE & IRC/GS. Pa što se potvrdi - potvrdi... Ipak je ovo samo hobi i nemam se namjeru ubiti ako nešto ostane nepotvrđeno jer je meni zadovoljstvo ODRŽATI vezu pa makar ona bila tipa 5NN 73 SK. A papirnatu QSL karticu, osobito ako je na njoj neki lijepi motiv kao na nekima koje sam jučer dobio via bureau (HVALA MARINKO!), ništa mi ne može zamijeniti, nikakav eQSL, nikakav LOTW, osobito ne kupnja via PayPal! Pa neka misli i kaže tko što hoće. Naravno, svatko ima pravo na svoje mišljenje.
73 Damir 9A3VV

9A2JK

Uspoređivanje eQSL i LoTW je uspoređivanje krušaka i jabuka.

LoTW = elektronska potvrda koju (umjesto QSL karte) koristimo  za osvajanje
              nekih diploma!

eQSL = ''QSL karta'' koju sami ispisujemo na svojem pisaču ili  pohranjujemo
             elektronski! Nedostatak ovakve ''QSL karte'' je da nije ovjerena
potpisom/žigom pošiljatelja ili QSL menadžera. Svatko na svojem pisaču može
isprintati bilo čiju QSL-ku i za to mu ne treba eQSL. Zato se ovako isprintane QSL-ke
ne priznaju za diplome. Uostalom, Leon, 9A9L, je to opisao da ne može bolje!

U svojoj recenziji NK7Z nastoji izjednačiti, pa onda i usporediti eQSL i LoTW. Zato i
dolazi do pogrešnih zaključaka kao npr.  '' There are clearly, again, to me, some bad
feelings between eQSL and the ARRL''. Iako u najboljoj namjeri i tvrdnji da samo iznosi
svoje osobno viđenje, očito da prije recenzije nije dobro napravio ''domaću zadaću'' jer
sam tvrdi da (on) ne zna kakav stav ARRL ima prema eQSL. Da se malo potrudio lako bi
došao do dokumenta koji jasno izražava stav ARRL-a spram eQSL servisa. Dovoljno je
otvoriti ARRL-ovu web stranicu i u polju ''Website Search'' upisati eQSL. Klik na ''Guidelines
for Card Checkers'' otvara PDF dokument gdje sve piše.

Dalje, NK7Z piše, kad bi trebao birati radije bi izabrao ARRL-ove diplome nego diplome eQSL
i to zato jer mu se eto nekako čini da su ARRL-ove diplome ''prestižnije''. I tu je poanta cijele
priče. ARRL-ove diplome jesu ''prestižnije'' upravo zbog stroge i jasne politike dokazivanja
održanog QSO-a.

U jednom se definitivno slažem sa NK7Z – koristite obadvoje, i LoTW i eQSL. Pa ako vas nešto
od ovoga čak i ne zanima, slanjem svog loga pomažete drugima koje to zanima.

Što se pak tiče ''kompliciranosti'' LoTW ponavljam da su to priče za malu djecu. Uz malo truda i
dobre volje lako je shvatiti da to tako treba biti. Osim toga postoji sve više i više uputa za one
''malo manje spretne sa kompjuterima''. Pristup i korištenje LoTW postaje vrlo jednostavan kad
se počnu pravilno slijediti i poštovati upute za korištenje, bez onog našeg poznatog filozofiranja
zašto ovo ovako, tko će meni ... i sl. Ako prihvaćate činjenicu da iz bankomata ne možete dobiti
svoje vlastite novce (za koje još plaćate što ih banka čuva) bez kartice i PIN-a i da bankovnu
karticu ne možete dobiti bez predočenja osobne karte ..., onda je lako prihvatiti uvjete i upute za
korištenje LoTW. Posebno zato jer je korištenje besplatno i znatno olakšava osvajanje diploma.
Tu posebno mislim na WPX, za koju nikada nisam poslao zahtjev zbog posla koji treba obaviti pri
izradi toga zahtjeva (napraviti listu). Za koji dan, kad LoTW konačno odradi svoje, to će biti ''par
klikova mišem''.

73
Martin 9A2JK

9A3IV

NE. eQSL LOTW ne.  Ništa od toga ne koristim niti neću. Samo papir. Zašto bih se opterećivao ako netko koristi samo eQSL. Ja mu pošaljem papir a on meni ne. Što me onda briga za njegov e status kad on ne brine o meni. Zašto bih mu slao elektrone? Što će mi pdf diplome? Kakve mi koristi od različitih magnetskih polja na hardu? Da ih gledam na monitoru? To me uopće ne zanima. Ako neku diplomu hoću onda ću i platiti za nju, uramiti je i staviti na zid. Ne neku sliku elektrona.

Neka me se proglasi dinosaurom, baš me briga. Promjena nije uvijek dobra. Zato sam i protiv mnogih promjena u radio-amaterizmu. Nisu dobre, uništavaju ham spirit. Jedna od tih promjena koje nisu dobre su i razni elektronski nadomjesci za svašta. To je moje mišljenje. Znam da nije popularno, ali baš me briga. Moje je.

Ne bojim se reći što mislim. To što većina prihvaća promjene i govori da su dobre ne znači da su pravu. Mislim da su u krivu. Prije 500 godina spalili su jednog čovjeka jer je rekao da je Zemlja okrugla makar su SVI govorili da je ravna. Danas znamo da je taj jedan čovjek bio u pravu a svi ostali u krivu. Svi koji propagiraju razne elektronske nadomjestke i "napredak" u radio-amaterizmu neka još jednom razmisle. Možda će shvatiti da čine medvjeđu uslugu našem hobiju.

SAMO PAPIR!

Neka optička vidljivost bude sa Vama

Damir
SVE ILI NIŠTA

9A4OE

ARRL velika tvornica novca!

Zik, posto si clan DARC-a, kakva su njihova razmisljanja po tom pitanju?

DXNL 1785
"eQSL: The users of the eQSL online database have loaded the 250 millionth
     record into the system by the end of May. eQSL includes QSO data from
     322 countries now and they are expecting the 200.000th user in August.
     The three countries with the most users are the US, Great Britain and
     Germany. By connecting the German DARC Contest Logbook (DCL) with the
     eQSL service there are significant advantages in awards applications."
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

VE3ZIK

9A4OE: koliko znam, veze sa eQSL mogu se exportovati u DCL i koristiti za diplome. :) (isto kao i iz LotW).
O cemu se u DCL radi pogledajte OVDJE (na engleskom).
Ja licno koristim i eQSL, i LotW ali je ipak na prvom mjestu - papirna QSL.
Naravno, s obzirom da u DL nema ogranicenja na kolicinu poslatih, odnosno primljenih QSL, Nijemci i dalje salju via bureau :))
eQSL je zgodan za one koji vole to, i ja to postujem i dajem im priliku da me potvrde. Mogu primjetiti inace (generalno) da sve vise i vise STN daje no bureau (pogotovo na digi modovima9.

73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A3VV

Paper QSL rules! 8)

Ovo što Zik veli da sve više operatora uvjetuje No QSL via bureau govori da je sve manje pravih radio-amatera :(
73 Damir 9A3VV