• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Eqsl da ili ne?

Autor 9A5RJ, 09. Veljača 2009, 21:00:09

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5K

Ajmo ovako...

QSL-ke su tijekom 2008. godine slane minimalno u ovim periodima:

1. Veljača 2008.
2. Travanj 2008. (Kraljevica) + poštom
3. Lipanj 2008.
4. Rujan 2008. (ZG) + poštom
5. Prosinac 2008.

Iduća pošiljka ide prema riječima QSL managera do kraja veljače 2009, nakon toga travanj 2009. (Kraljevica) + poštom itd... dakle, dinamikom 4-5 puta godišnje, ovisno o količini karata koje pristignu za pojedine klubove.

No, topic je eQSL, pa samo da se vratim i na to..

Osobno, koristim i eQSL i LOTW i šaljem QSL-ke na papiru.
I ne smeta me ni jedno, ni drugo, ni treće. Svatko ima način od tri navedena koji preferira više ili manje, a meni osobno je najdraži LOTW.
Sa eQSL ima dosta problema kad se uploadaju veći logovi, s LOTW nikakvih problema nisam imao.

73,
Krešo - 9A5K

P.S. 9A2009OS je već na LOTW, ostali znakovi će također ići na LOTW, uključujući i 9A0HQ aktivnost iz 2008. godine. Paper QSL za 9A0HQ 2008 aktivnost će u idućih mjesec dana biti u birou, a 9A2009 znakovi nakon toga, ovisno o brzini koliko treba za lijepljenje naljepnica.

9A5CW

Bok ... jos jednon offtopic...
Lani sam dobio QSL-ke via buro 3. puta, vise od toga nisam sigurno... znaci Kraljevica, Jarun i mozda jednom postom...
Ako grijesim neka me netko ispravi, zna 3x je jos uvijek manje od 4x ili vise x.

Lotw ne da mi se amerima slati moju dozvolu, pa certifikat pa poseban program za upload ili sta vec...

EQSL je dobar za kontrolu takmicarskih dnevnika i to je to! (barem tako rade svi veliki klubovi) jos da se koristi LOTW kontrola dnevnika bila jos tocnija  ;D

To je moja namjena ova dva servisa!
Moj odgovor na naslov u postu je "DA"

:P

73, Pa3k
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:

Oni šta su sami pisali da doma imaju zeru žice, imaju više slotova od onih sa bimovima i kvadovima !

9A7WA

DA, E-qsl ali samo kao kontrola veza, pa recimo ako padne sistem
  kao meni jedanput, uvijek ih možete naći, barem one bitne ako su upload,
  ali isto tako došlo mi je nekoliko destaka, a možda i više veza, za potvrdit
  koje ja nikada nisam napravio, o cijeni diploma i članstvu, bronza, srebro
  itd. ne treba trošit riječi, sve je rečeno.

73          de            9A7WA

9A2NO

Bo društvo!

e-QSL, LoTW...ima li još nešto na brzaka? Skimmer u contestu...itd

Lovac amater...reci mu da puca. OK sada si slikaj trofej i stavi sliku na zid

Vozač trka...sjedi, vozi, bori se...slikaj si nagradu i stavi ju na policu.

Gušt hobija, miris baruta, pečenih kobasa, blatnih čizama...za sliku?
Gušt hobija, miris benzina, spaljenih guma, borbi za plasman...za sliku?

Gdje je naš hobi?...

Ulažeš vrijeme, znanje, novce u DX radu ( nova zemlja, novi DX, nova IOTA...), contest ( pripremaš se, kupuješ, radiš opremu, vrijeme i novac )...slikaj si plaketu ili pehar...ha...ha. Gluposti. Pa tko će uživati u postignutom?...čemu...slici...? Roštiljati možemo i bez toga.

e-QSL i LoTW je samo za lijenčine koji žele nešto na brzake, jeftino bez truda. Mobitel je jeftiniji od radio-stanice i utrošenog vremena.
Pa onda imajte printajte QSL-ke, diplome i plakete.

73 Dino

PS koji je vrag sa ovim SUBMITOM...koliko puta ga se treba kliknuti?

9A2NO

Ah...da. Nisam odgovorio na topic.

NO za e-QSL, za LoTW, e-Award, Triple Play...

Može li: e-contest, e-QSO...? Nazovem te ili ti pošeljem e-mail za QSO!?

73 Dino

9A2JG

U tome i je poanta, više ni Fata nije aktuelna (dvaput je dvaput), sada je in triple-double!

73, Koki 9A2JG
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A2TN

Dino, ja tebe ne razumijem!
Zar bi ja danas trebao još kucati pješakom pored elektronca ili računala? Ja sam staromodan i još uvijek sve slušam na uho a elektronac je uz PC. Pa kad zabrljam ja dignem ruke od PC i nastavim kucati elektroncem.
Pa i pored toga što sam staromodan koristim i LoTW i eQSL. A kartu volim imati u zbirci.
I ono najvažnije, LoTW koristim jer i on meni koristi a eQSL jer vjerujem da i moje veze nekom trebaju. Gledam neki dan PA amater zahvaljuje na novoj zemlji TA amateru.
I na LoTW i eQSL uvijek 9A nekom treba ili kao zemlja ili zbog vrste rada ili opsega.
Kako je blesavo i dosadno kada na nekoj frekvenciji zoveš CQ a nitko ti se ne javlja. Šta ti onda vrijedi ... Tako je i sa ovim, može PA amater staviti svoj log na eQSL ali ako to drugi ne naprave, uzalud ti trud svirači, uzalud lijepe veze...
Zato sam za LoTW eQSL...

9A2JK

Nemojte zaboraviti da je bit ove teme potvrda QSO-a. Bez potvrde QSO-a ništa. Za ''ozbiljne'' diplome veza mora biti potvrđena. Veza može biti potvrđena ''starinski'' papirnom QSL-kom, nekakvom eQSL-kom (to još u radioamaterskom svijetu ne postoji) ili elektronskom potvrdom koja nastaje uspoređivanjem logova. Svi mi volimo, manje ili više, varati (da nije tako u sportu ne bi trebali suci) i zato važnost potvrde ne treba obrazlagati. Elektronska potvrda uspoređivanjem logova je vjerodostojnija nego potvrda papirnom QSL-kom. (Svi znamo kako možemo doći do papirne QSL-ke, a da nismo održali QSO).

Potpuno druga stvar je ako želimo papirne QSL-ke radi samih karata. Problem razmjene papirnih karata ne bi trebao imati veze sa stanjem na DXCC, IOTA, IOCA, WAZ i drugim listama.

Pitanje je da li elektronska potvrda znači ''smrt'' papirnoj QSL-ki?
Zašto ne bi imali i jedno i drugo?
Zašto ne bi koristili LoTW, eQSL i razmjenjivali papirne QSL-ke?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2NO

Bok!
Franjo, Martin je otprilike već odgovorio. Ja nisam komentirao način rada. CW - pješakom, elektroncem ili računalom...ili nešto sl.

Riječ je o potvrdi veze...99% diploma traži da imaš papirnate QSL ( imaju pravo zatražiti provjeru ). Jedino su Ameri, zbog vlastite lijenosti i škrtosti to počeli prakticirati - LoTW i eQSL ( tek u zadnje vrijeme  i to na kapaljku).
Prosjek meni potvrđenih QSL-ki via biro je oko 46% a prosjek iz USA je 17%...i gdje je računica. To samo njima ide na ruku. Ne vjerujem da bih dobio više via LoTW ( barem se tako ovdje spomenulo ). Sami ne šalju karte pa treba povećati tržište prodajom e-Diploma putem e-QSL...ma svašta.

99% RA ne koristi LoTW, znači nema ni potvrde via LoTW. Ako odradim vezu šaljem QSL...dobiti će ju...ili preko biroa ili, ako mu se baš tako jako žuri direkt, 100%. Čekam UA4WHX...i dočekat ću ( ali ne LoTW ).

Zato sam protiv e-QSL, e-Award.

73 Dino

PS: Tko želi muljati sa QSL-kama - papirnatim ili eQSL...nema problema, muljat će uvijek...o elektronskom logu ne govorim.

9A2TN

Odgovor i Dini i Martinu.
Dino, CW sam spomenuo samo kao ilustraciju da treba prihvatiti novotarije. A sa Martinom se slažem.
Da i dalje šaljem karte pogledaj moju statistiku na mojim stranicama www.hamradio.hr/9a2tn. Ja se držim načela da uvijek netko iz bilo kojeg razloga treba moju kartu (pa i elektronsku potvrdu). Samo na znak 9A2TN potvrdio/poslao sam 34.111 veza papirnato. Pogledaj.
Što se tiče LoTW, tu Dino nisi u pravu. Ja sam poslao log (i stari YU) ukupno preko 83.000 veza. Imam potvrđeno 6440. Broj bi sigurno bio veći da sam posljednjih godina bio aktivniji. Logično je da starije veze neće biti potvrđene (samo ovakvi kao ja će prepisivati stare dnevnike). A sada rezultat LoTW (samo sam jesenas potvrđivao veze preko LoTW):
Imao sam 291 e-kartu koju sam potvrdio preko LoTW a da ih nisam imao papirnato (papirnate sam potvrdio preko Marka). Čak sam i novu zemlju FJ tako potvrdio a papirnatu još nemam. Meni je važno potvrditi što više (band/mode) zbog Challenge pa ti vidi da li se isplati.

9A2JK

Nisam eQSL korisnik iako sam se davno prijavio da vidim što je to.
Potaknut napisom u drugom postu, prijavio sam se na eQSL i tu me je,
između ostalih, dočekala potvrda 9A3TA/P CI-084 koju sam uredno
isprintao.

Zanima me da li se ovako, sa eQSL isprintana, ''QSL karta''
priznaje za IOCA diplomu?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A7YY

Citat: 9A2JK  u 01. Lipanj 2009, 14:02:03

Zanima me da li se ovako, sa eQSL isprintana, ''QSL karta''
priznaje za IOCA diplomu?

Jok.  :)

Za sada smo predvidjeli samo paper qsl ili izvod iz loga ovjeren od aktivatora, no kako sam nedavno napisao IOCA nije zatvorena knjiga te je vrlo izgledna mogućnost da jednog lijepog dana ovisno o interesu korisnika i to promijenimo.

9A5AN

Ja obavezno šaljem eQsl-ke makar ne vrijede puno ali u trenu stižu do primatelja kojima mogu poslužiti kao provjera prije slanja papirnatih karata.

Koristim MixW, a iz njega se QSO('s) podaci krajnje jednostavno šalju direktno na eQsl.cc.

Kako 90% veza napravim u portablu, IOCA lovci pomoću eQsl-ki koje dobiju od mene mogu odmah provjeriti da li se njihov log slaže s mojim.
Ako nešto ne štima (krivo prepisan znak iz papirnatog loga itd.) pošalju mail i u trenu se stvari raščiste.

Tako se može izbjeći višemjesečno putovanje papirnate karte koja na koncu završi kod pošiljatelja s natpisom "Not in log".

Upravo sam danas s Kokijem riješio jedan takav slučaj. Izmjenili smo dva mail-a i sve smo riješili na obostrano zadovoljstvo.

Osim eQsl.cc koristim i LoTW ali ipak, papirnate QSL karte su, nažalost, još uvijek "zakon".

Da se priznaju elektronske QSL karte:
Što bi silni servisi za štampanje QSL karata radili?
Čime bi uništavali printere kad ne bi printali QSL karte ili naljepnice?
Kako bi DX expedicije i rijetki entiteti zarađivali novac?
Koliko bi QSL menadžera ostalo bez odličnog posla?
Koliko bi izgubila pošta jer QSL biroi ne bi slali tone papirnatih karata a amateri tisuće pisama?
Što bi radili QSL biroi?
Koliko bi se umanjili troškovi radioamaterskog hobija?

S elektronskim kartama sve bi postalo previše jednostavno, previše jeftino i previše brzo!
Zato se još uvijek ne priznaju!

73 de Neno  8)

9A3KB

Ne mogu se suzdržati
a da ne primjetim
kako bi mogli dodatno uštedjeti ako bi i vezu odmah napravili preko eQSL.
Onako sve odjednom, brzo i jeftino.

Šala mala, nemojte kaj zameriti.

73, Boro

9A7YY

Idemo to malo pogledati i sa druge strane.

Aktivatori vrlo dobro znaju koliko košta jedna aktivacija, pa tiskanje karata, pa onda najteži dio.......dobivanje kredita kod YL.  ;)

Sad bi lovci htjeli sve to đabalesku. E ne može, plati pa se rugaj.  :) :)