• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

BIP-BOP?

Autor 9A6C, 26. Siječanj 2009, 11:12:17

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6C

Zanima me da li netko ima neposrednih iskustava u korištenju stackiranih KV antena s mogućnošću BIP/BOP preklapanja?

Ako nema, može i link na nekoga tko se ne boji  tome glasno govoriti.

TU GG

Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

YT6A

Grongonijuse,

prakticna primjena BOP sa dvije antene je skoro marginalna. BOP sa dvije antene daje jako visok ugao, koji ti moze pomocu da nekog UX5 primis jace nego sa antenama u fazi, ali u contestu ces ga svakako primiti i sa antenama u fazi. Naime, BIP ugao koji formiraju dve antene je toliko visok da nema neku prekticnu primjenu. Stak sa 3 ili jos bolje 4 antene omogucaja promjenu ugla sa finijim rasterom pa ta pricas ima smisla.

Ove godine ES5TV dize stak sa 8x5L15 na 4 sprata sa sistemom za faziranje koji sam mu uradio i dize ugao u skokovima sa faznim pomacima za oko 7 stepeni. Ta ce igracka biti interesantna. BIP, +7, +13, +21......

73
Ranko

Ranko Boca - 4O3A, KO3A, 5B4AGD

9A6C

Yes Ranko,

Moja ideja i jest da pojačan signal iznad glave na 19m kad krene Es po EU.

Poslije sam nabasao na neke WX0B prezentacije po ovom pitanju, ali to jemalo pre high-tec za moje potrebe.

U biti se na lob iznad glave može lakše utjecati visinom antene od zemlje, ako sam ga dobro razumio.

Ali Ameri razmišljaju u drugim kategorijama :D

W4RNL je tu nešto izmodelirao pa i to pomogne.

ES5TV - no comment... Daleko je to od prakse koja je meni dostupna.

Ja sam inspiraciju dobio u SKY CC journalu iz 1999 :D  samo još moram sebi pojasniti kako se one koaksijalne dionice međusobno odnose i podnose pa onda u akciju. Nisam baš dobro potkovan.

TU OC!

GG

Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A3OS

GG,

Možda ti ovo može pomoći u odgovoru na tvoje pitanje što dobiješ kad donju antenu napajaš 180 stupnjeva izvan faze.

http://www.arraysolutions.com/Products/stackmatchbop.htm

Vidiš negdje praktičnu primjenu ?

73
Sam, 9a3os

9A6C

Sve pomaže, TNX Sam.

GG

9A3OS

6el na 19m bumu u Zagrebu vs 4 x 6 18m duge antene u mega stacku 20/40/60/80m instalirane u Talinu.

Vrijeme zbivanja, travanj 2009. godine. Prijemnik je u Appolo Beach, FL.

SNR na prijemnoj strani kad je predaja i Zagreba je 50.86 db a kad ide predaja iz Talina je 42.21 u 20 sati UTC na 14.193 Mhz,

Zaključak ?

Ionosfera je jedan jako okrutan medij.

73
Sam, 9a3os

9A4QV

Sa jednom "malom" razlikom, Zagreb je na 45 N a Talin je na skoro 60 N.
A tek kad sam radio južnije od 5B4, EA8 i Kariba, bilo mi je jasno zašto neki čuju puno bolje i više...

QV

9A3OS

QV,

Iz grafikona je vidljivo da kad promatraš određenu točku u komunikacijskom kanalu, ulaz u ionosferu je toliko skup da ga nikakav hardware ne može kompenzirati.

73
Sam, 9a3os

9A5CW

Grongo jeftinije ti je imati dvije antene ;)
Jedna vise druga nize sve skupa to par metara od mora i rezultat je tu... ne zaboravi jednu antenu elevirati par stupnjeva ;)

73
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.