• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Zašto mi brinemo B-H i SiCG brige?

Autor 9A3VV, 27. Kolovoz 2004, 23:24:43

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Listajuci cijeli ovaj forum mogu da zakljucm da gospoda iz ARAuBiH zastupaju slijedece stavove:

1.T9 treba ostati i SRRS ,ZRHB moraju pojesti go...(citat 9a4na) i prihvatiti T9 :D

2.Mi nismo da se trazi novi prefiks umjesto t9 :) (niti smo ikada bili)

3.Nismo ni zato da se izvrsi nova raspodjela prefiksa t9 :(

4.Nismo ni za to da se ZRHB dodjeli T90 8O

5.Clanovi SRRS i ZRHB se moraju uclaniti u ARAu BiH jer smo mi naslijednici SRBiH 8)

6.Predstavnik u IARU je ARAuBiH i dobro je da je t93n tamo 12 godina kako se nebi rekao neke stvari koje naetrebaju :?

7.Svi pravilnici doneseni 92/93 su u redu i ne treba ih mijenjati :lol:

8.Podrzavamo sutnjom nacionalisticke ispade na stranici ARAu BiH kao i ispade t95mwp na ovom forumu :?:

9.Nije dobro sto se 9a6a i yt1ad mijesaju u probleme RA BiH kada mi imamo predstavnika u IARU i USA,NJemacka,Austria.........Istra

73,radio amater iz "GENOCIDNOG NARODA"///////////Mladen

yu4nc

Citat: 9A6AA
Citat: yu4ncPostovano drustvo.
...

P.S.
Posebno zahvaljujem gospodinu 9A6A sto je ostavio da se ovaj forum "ugasi sam od sebe".
Pretpostavljam da misliš na moju malenkost, a ne na predsjedika HRSa, Petra, 9A6A.

9A6AA
Urednik weba

Ovo je definitivno lapsus. Pardon. Na kraju krajeva jedno A manje ili vise Hi...

T94JE

Citat:Listajuci cijeli ovaj forum mogu da zakljucm da gospoda iz ARAuBiH zastupaju slijedece stavove:

Citajuci tvoju poruku procitah da nista nisi dobro procitao.

Citat:1.T9 treba ostati i SRRS ,ZRHB moraju pojesti go...(citat 9a4na) i prihvatiti T9  

T9 ce ostati ako se drugacije ne odluci na medjunarodnoj razini (Kao poz. znak kod radioamatera, oznaka za avione i brodove i sl.) Ako se pak drugacije odluci i BiH dodijeli neki drugi prefix - onda ce biti tako.

Niko ne mora pojesti go...  Ako se neko osjeca kad jede npr. jabuke da mu je kao da jede go.....  - to je  vise pitanje ukusa. A o ukusima se, po pricama, ne raspravlja

Citat:2.Mi nismo da se trazi novi prefiks umjesto t9  (niti smo ikada bili)
Informishi se, prefix je trazen (ko god da ga je trazio) i sluzbeno i zvanicno je odbijen.

Citat:3.Nismo ni zato da se izvrsi nova raspodjela prefiksa T9
Po svemu sudeci, to je prakticno neizvodljivo. Mada bih prvi pozurio da zamijenim ovo JE u npr. CC - na brzinama preko 250 niko ga ne moze razumjeti :(  

Citat:4.Nismo ni za to da se ZRHB dodjeli T90
Jesmo. Kao takmicarski i klupski specijalni znakovi. I jos da im se dodijeli sve sto je moguce od T91 - T99 ... isto kao i SRRSu. Kao sto se i dodijeljuje ko hoce da mu se dodijeli.

Citat:5.Clanovi SRRS i ZRHB se moraju uclaniti u ARAu BiH jer smo mi naslijednici SRBiH  
Niko se ne mora ni u sta uclaniti gdje ne zeli da bude clan. Ja nisam clan ni fudbalskog, ni sahovskog ni lovackog  kluba ili udruzenja pa zivim.

Citat:6.Predstavnik u IARU je ARAuBiH i dobro je da je t93n tamo 12 godina kako se nebi rekao neke stvari koje naetrebaju  

Vjerujem da je dobro sto je T93N u IARU. Kad bude neko drugi tamo, isto tako cu  vjerovati da on dobro ispunjava duznosti i obaveze koje ima.

Citat:7.Svi pravilnici doneseni 92/93 su u redu i ne treba ih mijenjati  
Po tvome je vjerovatno  svi pravilnici iz 92/93-2004 nemaju nikakvu vaznost ni znacenje. ?!?

Pravilnici iz 92/93 ili 94... ili 98... ili 2004 ... su pravilnici koji se  MOGU I TREBAJU mijenjati ako mogu da se naprave boljim.
Pravilnicima se utvrdju pravila, zakonima zakoni - i prije svega MORAJU se  postovati i po njima upravljati, zato se i zovu tako kako se zovu  :?  

Citat:8.Podrzavamo sutnjom nacionalisticke ispade na stranici ARAu BiH kao i ispade t95mwp na ovom forumu  
MWP ima i ime i prezime i punoljetna je osoba. Sve sto mu imash reci ili napisati - izvoli. Niko nije niciji advokat.

Citat:9.Nije dobro sto se 9a6a i yt1ad mijesaju u probleme RA BiH kada mi imamo predstavnika u IARU i USA,NJemacka,Austria.........Istra
Ne da nije dobro, nemaju ama bash nikakvo pravo da se mijesaju u bilo sta u BiH.
Mogu da savjetuju, preporuce, popiju kahvu,... i ako su gosti da se shodno tome i ponasaju. Ako su drzavljani BiH i bave se radioamaterstvom - u njihovom vlastitom interesu bi bilo da se pozabave tim problemima.

Citat:73,radio amater iz "GENOCIDNOG NARODA"///////////Mladen
ako svoj narod tako dozivljavas ... tvoja stvar.
73 / 55

T94JE

Pozdrav Bapsi:

odi na google.com i ukucaj T94JE (mozes i DL4CC) pa ce ti se samo reci. Npr. za uscesce na otvorenom QRQ prvenstvu Njemacke. A i lijepo mi stoji :)

Da ne zaboravim, lijepo je da si se javio, jos ljepse da se uljudno i civilizovano ponasas i obracas sugovornicima. Mislim, licno me raduje.

Jos da se malo vise pozabavis (u pisanju) radioamaterskim temama, malo manje "aktuelne kvazi-politike" , bilo bi jos bolje.

Osim "primjedbi" mozda stigne i neki pametan prijedlog ili vlastiti doprinos "opstem dobru" s tvoje strane !?

73 GL

T94JE

Citat: yu4ncT93M; Danny from Florida
Lijepo u Floridi jel'da. "Cijenim" tvoje zalaganje te davne 1993. godine ali vidis ispade kako ispade. Kako uspjeh procitati izmedju redova nije bas sve bilo kako si ti zamisljao, ali bio si "oko toga" i sada naravno moras braniti svoje tadasnje pozicije (mada ne kontam zasto vec nisi neki N, K, A i sl. nego se jos uvjek potpisujes kao T9 i nekom "napacenom" amateru s ove strane bare bez potrebe zauzimas poz. znak)   no samo bih pitao koga, a posebno na koji nacin si (ste) kontaktiro amatere Srbe te 1993. i nudio im T9 kada  ni sam (kao uostalom ni ja jer smo i tada, a i sada "obicni smrtnici") nisi znao buducu sudbinu i ustrojstvo BiH. U istom kontekstu (mislim po pitanju pozivnog znaka T9)  pitanje i za T94JE odnosno DL4CC cemu ti sluzi ovaj prvi pozivni znak?
U vezi ovoga sto slijedi unaprijed se izvinjavam ako sam pogrijesio adresu. Nisam znao kome da naslovim sledece pitanje, a mislim da si ti Danny najkompetentniji (barem si djelom bio u toku), mozes li mi ukratko pojasniti po kojim kriterijumima su dijeljeni pozivni znakovi te 1993. (posebno na koji nacin, sluzbenim prepiskom ili...) i gdje tada pa sve do cini mi se 1998. bi ovaj "svemoguci" CRA? Ovdje se takodje ogradjem ako sam mozda odgovor na ovo pitanje propustio na ovom forumu. I na kraju posebno pitanje u vezi pozivnih znakova RK Doboj i RK Akademski, vjerovatno ih ima jos ali za ove znam pouzdano da postoje u obliku T91FDE i T91EBL, a nemaju nikakve veze sa gradom Dobojem tj. Banja Lukom (samo nemoj pricu o tome kako amateru nije bitno koji mu je pozivni znak kako to rece "jednoslovni" 9A6C ex 9A2OO)

Zdravo Bapsi,

Jeste, lijepo je ovdje na Floridi.

Posto se mi  licno poznajemo i mislim da sam uvijek bio korektan prema svima u YU4FDE ne vidim cemu sarkazam u tvom obracanju. Znas, ima ona stara:" Prvo skoci pa reci HOP".

Ja nigdje nisam rekao da sam "JA" nudio T9 prefix amterima u RS te '93.
Jos jednom, ja sam bio jedan od 4 (cetiri) clana komisije za raspodjelu sufiksa postojecim operatorima "A" KLASE/RAZREDA.

Interesantno je da sam ja jedini u toj komisiji koji nije trazio niti dobio pozivni znak sa carobnim "A" sufiksom.
Naprotiv, ja sam bio korektan i podrzao da se T93A dodijeli kako to vec neko ovdje napisa, najpoznatijem radio amateru iz BiH.

Ali nema veze, ako je lakse mene prozvati za dogajaje te '93 nego ostale, neka bude.
Da ti odgovorim na pitanja. Meni je receno da je te '93 kontaktiran neko iz Banja Luke vezano za raspodjelu T9 oznaka, isto tako mi je receno da su T98A i T96A rezervisani  za operatore iz RS.
Za sve ostalo trebas pitati nadlezne u ARAuBiH ili CRA.

Sto se tice tvog komentara za moj pozivni znak, ja bih prije tebe mogao pitati zasto ti uskracujes znak nekom "napacenom" radio amateru u Vojvodini.
Za razliku od tebe ja svoj znak koristim i potpisujem se sa njim kao i sa N4EXA koji koristim ovdje u USA.

Usput da je tebe nesto pitam ali bez sarkazma.
Da li si ti upoznat da na web stranici www.hamrs.org stoji da vam je podpredsjednik skupstine SRRS,YZ4IZ, koji je promjenio znak u T98T?

T98R

Ok Vlado !

Mislim da si se ti potrudio i napravio presjek svih diskusija, zelja, zahtjeva i vidjenja buducnosti radioamaterskog pokreta u BIH. Ovo bi prema mom vlastitom misljenju mogao biti nekakav kostur nase buducnosti. E sada da li ici pa razradjivati detalje, ili jos malo poraditi na ovom temelju, ostavljam svakom ucesniku u diskusiji da sam prosudi.

Naravno prava je steta sto nije bilo jos vise ucesnika sa konstruktivnim prijedlozima, mozda bi i rezultati bili jos kvalitetniji.

E sada oko ovoga sto is ti predlozio. Moja primjedba se odnosi na predstavljanje u IARU. Dakle, mislim da bi bilo jako skupo, a mislim da dovljno novca nece biti ni u buducnosti da na sastanke IARU idu tri covjeka. To bi se trebalo rijesiti jednostavno. Neko ce biti Predsjednik Saveza, neko predsjednik skupstine, a nekoga ce zapasti da bude i IARU liaison. Ukoliko ce se voditi racuna da se prilikom izbora na funkcije postuju svi principi koji se trebaju voditi onda mislim da i tu ne bi trebao biti niko zakinut. Naravno  za IARU liaisona treba postaviti viiiisoooke standarde.

Eto tako nadam se da ce neko dati prijedlog kako da okupimo sve koji su zainteresirani da se ovo rijesi na jednom mjestu.
Naravno eventualni zakljucci sa ovog sastanka vjerovatno nece obavezivati nikoga, ali mogli bi biti dobar pokazatelj i usmjerivac naseg broda u pravom smjeru..

Ja bih jos jednom zamolio sve ucesnike da daju maksimum napora da prokomentarisu dosada iznesene prijedloge, i da prestanu sa bezveznim, uvredljivim komentarima koji nicemu ne vode. samo onome ko uzima ucesce u diskusiji na osnovu argumentiranih prijedloga i odgovora na diskusije radioamaterizam lezi iskreno u srcu, dok su svi ostali oni kojima nema mjesta medju nama.. :evil:

U krajnjem slucaju kako ces sutra sjediti oci u oci sa nekim koga si vrijedjao i sa njim praviti zajednicku organizaciju. Zapitaj se da li ti to stvarno zelis ? :?:

Eto tako ovo je ono sto sam zakljucio na prvi pogled, pokusat cu sve ovo detaljno pregledati, pa i ja sam pokusati sloziti neke kockice u mozaik.

T94DJ

Pozdrav,

Sto se tice T91FDE, pouzdano znam da klub postoji u gradu Doboju, bio sam mu neki dan u prostorijama, vidjeo identifikacioni i poreski broj, te ne vidim uporiste tvrdnji YU4NC kako su to fiktivni klubovi koji nemaju veze sa tim gradovima. Za radio klub Akademski ne mogu nista da tvrdim jer ne znam kakva je situacija.

Evo sada jedan konkretan prijedlog: kao sekretar radio kluba "Zavidovici" T91CMN otvoreno nudim svim zainteresovanim stranama da moj klub bude organizator i finansijer sastanka, okruglog stola ili kako god ga nazvali, koji cemo organizovati na mjestu gdje inace organizujemo Memorijal. Samo recite datum, i ja cvrsto stojim iza ovoga sto sam predlozio. Takodje predlazem da organizujem jedan predsastanak, na kojem bi se pojavili predstavnici zainteresovanih strana i dogovorili detalji sastanka, kako ne bi samo supljirali uprazno.

Lijep pozdrav i 73,

Dejo T94DJ

9A5VI

T98R, Igor

Pa dobro je da se u dosta toga slazemo. Ali treba se postici "kriticna masa" istomisljenika koja je onda u stanju mijenjati stvari. Nisam rekao da je ono sto napisah "sveto pismo". Ono je moje, i to osobno, vidjenje stanja stvari.
1.Skupo. Pa dobro, ne trebaju trojica ali da bi se trebalo rotirati ili biti neka ravnopravnost u zastupanju,  to da. Pa i prije rata se vodilo racuna o pravednoj nacionalna zastupljenost (nastranu ideologija). Nismo naknadno operirani od te osjetljivosti.
2.Nadam se diskusiji o konkretnim rjesenjima.
3.Kako sam rekao, napravljeni su prijedlozi nekoliko bitnih dokumenata. Na njima treba raditi, ali prvo treba u nekim glavama razbiti iluzije o sili, moci, hegemoniji, uskim i niskim interesima.
4.Posto je post naslovljen na mene, nadam se da ona opaska o vrijedjanju ne ide na moju adresu.

Pozdrav!

4N4DA

Auuuuuu... :lol: OK, idemo redom.

Citat: T95DDV4N4DA i ostali od strane IARU nepriznati operatori.
Auuuuu, e sad si me pravo nasikir'o... :-)
Citat:
Vasa suplja prica mi je interesantna koliko i proslogodisnji snijeg.
Al si se opet našao pozvanim da repliciraš? Interesantno... Mene ako nešto ne iteresuje ja to izignorišem.
Citat:
To sto se moj LOG prizna u svakom CONTEST-u, a vas ne je dovoljan dokaz da pricate u prazno.
Aha, e nek si mi rek'o...
Citat:
I jos nesto:pored QTH Doboj,republika srpska treba da stoji i BiH.
Sveto Pismo opet? Demokratija momak, demokratija, to je nešto što se dijametralno kosi sa šerijatskim pravom.
Citat:
"GOSPODO" mi zivimo u drzavi Bosni i Hercegovini, a sticajem okolnosti zivimo u FBiH, RS ili u Distriktu Brcko.
Mrzim, ali mrzim kad moram da prekucavam stvari iz Dejtonskog...

Annex 4
Constitution of Bosnia and Herzegovina

Article I, Paragraph 7

7. Citizenship. There shall be a citizenship of Bosnia and Herzegovijna, to be regulated by the Parliamentary Assembly, and a citizenship of each Entity, to be regulated by each Entity, provided that:

(a) All citizens of each Entity are thereby citizens of Bosnia and Herzegovina.

Dakle, ako ne kontaš ili ne razumiješ, ili oboje, prvo sam državljanin RS pa sam  _time _ državljanin BiH. Kontaš?
Citat:
JEDNA DRZAVA nam je zajednicka, a ako vam se to ne svidja volja vam budi pa se selite van BiH.Tada ce nama koji ostanemo definitivno biti puno lakse da rijesimo neke probleme koji ce mozda ostati iza takvih kao vi.
Za ovaj dio neBiH da se ponavljam, vidi jedno od mojih prethodnih replika. Pazi, ja znam da bi tebi to najviše štimalo, al život je qrva, džebi ga...
Citat:
Uostalom zbog takvih koji misle da zive negdje drugo, a ne u BiH (iako im je QTH na teritoriji medjunarodno priznate drzave) smo i imali ovo sto smo imali proteklih godina.
A ja jadan mlad i neiskusan mislio daje to zbog izjave:
"Žrtvovaću mir za suverenost" (c) Alija Izetbegović.
Citat:
73 svim radio-amaterima koji posjeduju legalne znakove, a vama piratima koji ste ove forume zamijenili sa nekim stranackim skupovima samo porucujem:
VASA PRICA VRIJEDI KOLIKO I (MA KODEKS I LIJEP ODGOJ MI NE DOPUSTAJU DA KAZEM STA MISLIM O VAMA I VASOJ SUPLJOJ PRICI).
T95DDV, Denis
I jel ti sad išta lakše? :lol: BTW, suta izlazi novi Dnevni Avaz, pa idemo Jovo nanovo... :-)

T98R

Ups,  lapsus Vlado. Naravno da se nije odnosilo na tebe. :P

Drago mi je sto se Dejo u ime radio kluba Zavidovici ponudio da bude organizator eventualnog okruglog stola. Ja sam imao par puta priliku prisustvovati skupovima koji su oni organizirali i mogu reci da je sve funkcioniralo besprijekorno. Pozitivno je to sto ce se razgovori o buducnosti radioamaterizma u BiH preseliti tamo gdje im je i mjesto - u radio klubove.

Eto ipak smo  dosli do necega sada se o ovme trebaju izjasniti i dati svoju eventualnu podrsku i drugi, pa bi se onda cak mogao odrediti i neki termin okruglog stola. ja jos jednom ponavljam - ne trebamo se zavaravati nece sve ici glatko, ali i sama cinjenica da ce se radioamateri okupiti, druziti iznijeti svoje vidjenje rjesenja problema je, pa cak i da se nedogovore konkretni zakljucci velika stvar. :wink:

Eto sada su ostali na potezu!

4N4DA

Citat: 9a11mmListajuci cijeli ovaj forum mogu da zakljucm da gospoda iz ARAuBiH zastupaju slijedece stavove:

Veeeeliki sjec sjec, da se ne ponavjamo.

Citat:
73,radio amater iz "GENOCIDNOG NARODA"///////////Mladen

Svaka čast, ni ja neBiH ovo bolje sublimisao. :lol: Upravo stav T9 većine (na ovom forumu naravno), od riječi do riječi.

9A3VV

Citat: 9a5viDamire,

Podrzavam korektan ton diskusije. Razumimo se, premda se ne slazemo! I to je ljudski. Konkretno.
...
4.Takozvana FBiH, takozvana RS, takozvana Herceg-Bosna, sve takozvano? Mislim da Istra (ne "tzv"),  nije tako daleko,  a i YU4 (i ono nije "tzv") podrijetlo, bi trebalo biti garancija da se zna da bas sve i uvijek nije "tzv".
5.A prolazak kroz "tzv" Herceg-Bosnu kao turista ("koja zalost, koja tuga"), samo da Ti kazem: prolazio si kroz najpropulzivniji i najpoduzetniji dio BiH, pogledaj statistiku koliko tko puni proracun, ja necu reci kao Ti "tzv", FBiH i BiH...
Vlado,

kao prvo - tvoje četvrto:
Je, sve te sadašnje tvorevine u Bosni i Hercegovini su za mene neprirodne i nelegalne bez obzira što su ona trojica u Daytonu potpisala pod nadzorom onoga što ni svojim šlicom nije bio u stanju vladati kako bi red bio! I takove će, za mene, ostati dok god postoje. Osobito, to moram jasno reći, takozvana Republika Srpska (kako mi je mrsko napisati to velikim slovima...), ta daytonska monstruozna tvorevina, a osobito me boli činjenica da je moj rodni grad postao "glavni" u toj monstruoznoj tvorevini! Ovo je ujedno odgovor i onom iz te tzv. YU4 što bi sa mnom, kao, mogao diskutovati. Ne bih ja s njim ni diskutirao, a kamoli diskutovao. Nemamo o čemu jer smo si već sve rekli! Glede Istre, znam na što aludiraš, ali znaj da od toga nema ništa.

Kao drugo - tvoje peto:
Mislio sam ovo odšutjeti ali neće ići. Bio sam prije par mjeseci u Hercegovini i vidio štošta. A da ja tebe priupitam: tko to nemilice prazni proračun Republike Hrvatske? Pa puni svoj! Ha?

Nemoj, majketi, meni m... pod bubrege prodavat'! Lako je bit' propulzivan kada u BiH nema ni p od pravne države, a u RH su sva ključna mjesta, na kojima se donose vitalne odluke, čvrsto "zakaparisana" od kadrova, što misliš kojih i čijih!? Ma šta zakaparisana, sve uzelo "u grunt 1/1" :evil:

Damir

PS: nemoj me više opominjati zbog moga načina izražavanja, nisi mi ni otac ni mati, a nisam ni ja više balavac. Takav je kakav je, ako ti se ne sviđa što pišem - ignoriraj moje postove. OK?

I, da se ipak vratimo na temu ovoga topica: ostajem pri tome da naš predsjednik HRS-a nije imao što, osim eventualno turistički, tražiti u Sutomoru, osobito ne sa srbijanskim razglabati o trećoj državi (BiH)! To je problem radio-amatera Bosne i Hercegovine i nitko osim radio-amatera iz Bosne i Hercegovine nema se pravo miješati u unutarnje odnose radio-amatera u BiH.!
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A3VV

Citat: yu4nc...
9A3VV
Mada si poprilicno "tvrd" moglo bi se sa tobom diskutovati...

Tebi sam odgovorio u prethodnom postu, pročitaj da ne ponavljam!

Damir
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

T95DDV

T91JHI (nepostojeci)
O kakvom stazu ti pricas?
Budi samo malo normalan.
Predstavi se pravim znakom.Do tada ..
4N4DA (takodje nepostojeci)
Serijatsko pravo?Ne kontam se u te stvari.Zao mi je sto si mislio da sam kao i ti nacionalno opterecen.Samo da znas da nisam.
Meni bi najvise stimalo kada bi mi svi umjesto sto se prepucavamo ovako sjeli za jedan sto pa se dobro najeli, mozda poneki malo popili, fino ispricali i na kraju kao prave kolege rastali.Ja u principu sve ljude postujem, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost.Tako sam odgojen, a to sto je neko nacionalno PREopterecen ...
Vidim da dobro poznajes izjave pokojnog Alije Izetbegovica, ali cu te opet morati razocarati, jer zbilja nemam pojma o cemu pricas.Jos jednom napominjem da me politika ne zanima.Nismo polagali klase da bi se bavili politikom.
73 svim PRAVIM radio-amaterima, a ostalima sta ostane.
T95DDV, Denis
(ako treba i broj licence cu da napisem, a mozete misliti cak je priznata i od strane IARU HI)

Citat: 4N4DA
Citat:
"GOSPODO" mi zivimo u drzavi Bosni i Hercegovini, a sticajem okolnosti zivimo u FBiH, RS ili u Distriktu Brcko.
Mrzim, ali mrzim kad moram da prekucavam stvari iz Dejtonskog...

Annex 4
Constitution of Bosnia and Herzegovina

Article I, Paragraph 7

7. Citizenship. There shall be a citizenship of Bosnia and Herzegovijna, to be regulated by the Parliamentary Assembly, and a citizenship of each Entity, to be regulated by each Entity, provided that:

(a) All citizens of each Entity are thereby citizens of Bosnia and Herzegovina.

Dakle, ako ne kontaš ili ne razumiješ, ili oboje, prvo sam državljanin RS pa sam  _time _ državljanin BiH. Kontaš?

Sinisa,4N4DA

Ako lijepo pise da se drzavljanstvo regulise u parlamentu BiH te da se pojedinacna drzavljanstva regulisu u entitetima uslovoljeno da:

(a) Svi gradjani u svakom entitetu su gradjani/drzavljani Bosne i
Hercegovine
(b)No person shall be deprived of Bosnia and Herzegovina or Entity citizenship arbitrarily or so as to leave him or her stateless.....itd.

Onda je jasno da si ti prvo gradjanin/drzavljanin Bosne i Hercegovine pa potom entiteta.

Sta je starije ? Kokos ili jaje?    :D

Naravno ja ne zelim da tebi uskratim pravo da kazes da si prvo drzavljanin RS pa samim tim i BiH....
Kada se vec pozivas na Ustav BiH onda ti je jasno da je Republika Srpska entitet a ne Republika.  

Mozda je vrijeme da ovaj forum prestanemo zamarati glupostima te da ako je moguce dijalog voditi na civilizovan nacin bez vrijedjanja.

Ja sam iz svega ovoga napisanog na ovu temu ovdje zakljucio da je dogovor moguc samo kompromisom. Koliko je kompromis moguc ostaje da se vidi.