• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Zašto mi brinemo B-H i SiCG brige?

Autor 9A3VV, 27. Kolovoz 2004, 23:24:43

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9a6c

T94JE

Prije nego se zatvori da dodam...

Granica prestanka demokratije i pocetka uvreda je vrlo tanka,...  I meni se cini da se sve pametno reklo,... i sam sam, nazalost, doshao u iskushenje i mal' ne napisah gdje je Mustafa bio i sta je radio u vrijeme dok se mislilo da spava,... nije ni vazno ...   :)

Nadam se da ce se konstruktivni prijedlozi naci na nekakvom papiru i na stolu... bilo u SA, BL ili MO... ako ne vec u  Zavidovicima.

Izvinjenje upucujem onima onima koje sam mozda (nesvjesno) u zaru pisanja povrijedio,...  Kome sam bas imao sta reci - nadam se da je poruku primio i razumio.

73 / GL
T94JE

P.S. Ko pozeli da se malo iskuca, po cijeli dan sam QAP na HSC freq. 7.020- 2.025 ... DL4CC

9A5VI

Emire, T94JE

Da pođem od kraja:

1. ". . . . ne moras se meni pravdati zbog toga sto je tako kako je. Posteno bi bilo da stanemo na loptu i pogledamo gdje smo i sta nam je ciniti".
Odgovor: niti se kome pravdam niti to namjeravam. Ako sam što pogriješio, a i to je ljudski, mogu se samo ispričati i korigirati.  O stajanju na loptu: slažem se.

2. Iskoristivost prefiksa: dobro si rekao, u ITU "argumentuju neiskorišćenošću".  Koliko oni u ITU znaju o našim problemima, pitanje je. Vjerojatno su zaključili na temelju statistike (o, kako je statistika nezahvalna, znaš ono o prosjeku, ono po glavi stanovnika!). Zapitaj se ovako: tko informira ITU o (ne)potrebi još jednog prefiksa? Da to nije netko iz fotelje,  s dobrom plaćom, netko tko možda i ne zna što je prefiks, netko  kojemu je samo bitno "ne talasaj" dok sam JA u fotelji?

3. Nacionalno prebrojavanje: nezahvalno i nepotrebno. A tek koliko nepouzdano. Vjerujem da sam nesto stariji pa sam zapamtio dosta toga. I višestruko konvertitstvo. Po potrebi. Za takve nema nacionalne grupe, bar u dosadašnjim obrascima kod popisa. Osobno mislim da je takvih veći broj nego sto i Ti i ja mislimo. A tek razlozi "preobražaja"! Ali ostavimo ovo za neki drugi forum.

4. Korigiram jednu nespretnost iz svog posta koja se odnosila na "odlaženje na međunarodne skupove. . . . ". Smisao ne bi trebao biti sve puta tri, ali ravnopravnost DA. Ravnopravnost se može postići na razne načine ako se to iskreno želi.  

Stoj mi dobro!

T94DJ

Koliko mi uopste imamo PROBLEMA? Da li je PROBLEM ovo sto se nama sada desava, i da li nas stvarno neko u IARU i ITU ne shvata? Odnosno da li postoje veci problemi u svijetu od ovog naseg, koji je sve samo ne radioamaterski?

Generalno, mi samo sebi stvaramo probleme, i nista vise. Ljudi su se toliko navikli da IMAJU PROBLEM, da uopste ne zele da ga se rijese i ako on postoji, jer sutra nece imati oko cega da se prepiru i prepucavaju, jer nece vise biti OVIH i ONIH. Najgore je kad su NJIHOVI protiv MOJIH, a MOJI su uvjek u pravu...

73, nek nam je Bog na pomoci. Ovo je moje zadnje javanje pod ovom temom.

Dejan Menges, T94DJ

OE1EMS

9A5VI

2. Iskoristivost prefiksa: dobro si rekao, u ITU "argumentuju neiskorišćenošću". Koliko oni u ITU znaju o našim problemima, pitanje je. Vjerojatno su zaključili na temelju statistike (o, kako je statistika nezahvalna, znaš ono o prosjeku, ono po glavi stanovnika!). Zapitaj se ovako: tko informira ITU o (ne)potrebi još jednog prefiksa? Da to nije netko iz fotelje, s dobrom plaćom, netko tko možda i ne zna što je prefiks, netko kojemu je samo bitno "ne talasaj" dok sam JA u fotelji?

OE1EMS
mislim da ITU aposlutno neitersuje zasto "hrvoje i srboljub" nezele raditi
sa T9 pfx i zele novi......
njih interesuju dvije stvari
1. koliko ima jos slobodnih resursa
2. koliko se ko spreman platiti novca taj novi pfx.....

na poziciju jedan slobodnih znakova ima dosta
i kad ih nebi bilo pitanje je dali se zbog nas radio amatera
dodijelio drugi pfx......
nemojte zaboraviti da mi nismo primarni korisnici freq.....
hocu reci drugi placaju puno vise dabi mogli trabunjati uokolo....

stose tice pozicije 2 mislim da BiH sama a i radio amaterski pokret u BiH
nisu u stanju finasirati ovakvo nesto.....

73 es best dx
oe1ems

p.s.
trenutno QRT sa radio amaterskim projektima
a i radom na stanici

T98R

OK ako je ovo kraj :cry:

Sve u svemu iako je bilo ispada, kada se sve analizira moje misljenje je da u globalu i nije bilo tako lose, sto me raduje :P

Nadam se da cemo se uskoro vidjeti i porazgovarati. Mislim da bi trebali naci nacina da iskoristimo poziv iz Zavidovica za sastanak. :idea:  

ZZ Igor

4N4DA

Citat: t94djPozdrav svima,

YU4NC
Klub se trenutno nalazi u jednom prastarom preuredjenom bunkeru. Doboj ne poznajem skoro pa nikako (dovoljno lose da sam promasio Zeljeznicku stanicu kada sam sa Nesom T94NR isao po Srecka YU1SM) a za tacnu adresu cu se raspitati ovih dana.

Ja da sam juče umro ostao bih u ubjeđenju da je tu YU4FDE a ne T91FDE, kad ono vidi vraga... :-)

4N4DA

Citat: T93M
Citat: 4N4DA
Citat:
Ako lijepo pise da se drzavljanstvo regulise u parlamentu BiH te da se pojedinacna drzavljanstva regulisu u entitetima uslovoljeno da:

(a) Svi gradjani u svakom entitetu su gradjani/drzavljani Bosne i  Hercegovine.
(b)No person shall be deprived of Bosnia and Herzegovina or Entity citizenship arbitrarily or so as to leave him or her stateless.....itd.

Onda je jasno da si ti prvo gradjanin/drzavljanin Bosne i Hercegovine pa potom entiteta.

Vidiš, pravni tekstovi su jako zeznuti, u gornjem prevodu pod (a) ti fali samo jedna riječ. Tačno bi bilo:
(a) Svi građani/državljani bilo kog Entiteta  su TIME građani/državljani Bosne i  Hercegovine.

Još kad se doda
(e) A citizen of Bosnia and Herzegovina abroad shall enjoy the protection of Bosnia and Herzegovina. Each Entity may issue passports of Bosnia and Herzegovina to its citizens as regulated by the Parliamentary Assembly. Bosnia and Herzegovina may issue passports to citizens not issued a passport by an Entity
E sad što je poslije uletio visoki predstavnik i jednostavno poništi zajednički dogovor Entiteta oko izdavanja pasoša (jedan od rijetkih zaista postignutih u Parlamentu), to je već nešto sasvim drugo i dovoljno govori o vladavini prava i trajnosti svega ovoga ovdje (što bi neki nazvali suverenom državom) otprilike sedam dana nakon što posljednji visoki predstavnik ode odavde... Inače je sasvim normalno da se u tekstu prvo pominje država na koji se ustav i odnosi, jelte...
Citat:
Sta je starije ? Kokos ili jaje?    :D
Mislim da je u ovom slučaju savršeno jasno da se ne radi o dilemi kokoš-jaje.
Citat:
Naravno ja ne zelim da tebi uskratim pravo da kazes da si prvo drzavljanin RS pa samim tim i BiH....
Kada se vec pozivas na Ustav BiH onda ti je jasno da je Republika Srpska entitet a ne Republika.  
Meni je jedino jasno ono što piše u dejtonskom.
Dodatna stranica u vezi Ustava:

DECLARATION ON BEHALF OF THE REPUBLIC OF SRPSKA

The Republic of Srpska approves the Constitution of Bosnia and Herzegovina at Annex 4 to the General Framework Agreement .

For the Republic of Srpska
                                                                         (mislim da je u potpisu Nikola Koljević)

O tome šta je Republika Srpska, tj je li to Entitet koji se zove Republika, ili je Republika koja je u stvari Entitet, možda nekom drugom prilikom...
Citat:
Mozda je vrijeme da ovaj forum prestanemo zamarati glupostima te da ako je moguce dijalog voditi na civilizovan nacin bez vrijedjanja.
U svakom slučaju, gluposti je bilo sasvim dovoljno.
Citat:
Ja sam iz svega ovoga napisanog na ovu temu ovdje zakljucio da je dogovor moguc samo kompromisom. Koliko je kompromis moguc ostaje da se vidi.
Nažalost, kako sada stvari stoje, ne pretjerano moguć...

9A5VI

Za kraj!

Kako rece Emir (9a6aa), diskusija će se sama od sebe ugasiti. Ipak, za kraj, želim malo prokomentirati sam tok diskusije i istaknuti neke iskristalizirane stavove.

1.Diskusija je  uglavnom bila tolerantna.  Eventualna "iskakanja" iz kolotečine pristojnosti bi Emir trebao, ubuduće, nagrađivati "žutim kartonom" ili čak "crvenim", no samo u krajnjem slučaju (uvesti neko grafičko rješenje kojim bi moderator dijelio "kartone")
2.Dobili smo i humoristično-simpatični lik "Mustafe". Neki ga pogrešno shvatiše, ni kriva ni dužna, kao "borca za fotelje".
3.Dobili smo i sliku o piratima 9a11, yu4  koja nije jednaka slici pirata 1B1,
4.Malo smo se statistički sagledali,  a zbog same prirode statistike dobili, opet moje mišljenje,  malo iskrivljenu sliku (onaj "nacio" dio).

Ovo gorenavedeno je usputno, a glavno je:

1.Evidentirani su problemi u RA pokretu u BiH. Mnogi su saznali i o nekim momentima RA događanja 93. – 2004. u BiH za koja i nisu znali, bar ne dovoljno (pa i oni iz prvog,  ili drugog reda RA ARA u BiH)
2.Predočeno je stanje oko tijeka dogovaranja razrješenja RA problema u BiH. Tko je bio pozoran čitatelj mogao je steći realnu sliku o tome tko što zastupa, tko odugovlači i zašto.
3.Prevladalo je mišljenje, bar se meni tako čini,  da se o svim problemima treba razgovarati otvoreno,  a rješenja tražiti za stolom (ne nametanjem, koje također ima pobornike)
4.Usluge prijatelja,  a u prvom redu susjeda, su dobrodošle ako su dobronamjerne i ne zadiru u integritet BiH. Ne treba ih dočekati "na nož".

Neću se javljati više po ovoj problematici osim ako me netko "značajno" prozove.

Pozdravljam sve RA na Forumu pa taman bili i pirati!

9A3IV

Pozdrav!
Koliko vidim ova rasprava vise nema smisla. Predlazem da se prestane i zakljuci diskusija. Svi su rekli sto su htjeli, sad je na redu drzava i zakoni.
Mislim da je dosta
Damir
SVE ILI NIŠTA

9A6AA

Bok Vlado,
Više bih volio da si umjesto moga imena i pozivne oznake napisao samo "Uredinik web-a", no, hvala Ti na namjeri da sublimiraš dosadašnji tijek diskusije na Forumu. Volio bih da na tome ostane, ta da ovo bude zadnji post o ovoj temi.
Kako sam već rekao, problem koji smo dotaknuli neće se riješiti na ovom webu, ali smatram da je ovaj forum učinio dvije dobre stvari:

- omogućio je svatkome da iznese svoje mišljenje.

- omogućio je da mnogi posjetitelji (koji se nisu uključivali u razgovor) steknu pravilniju predodžbu o ovome problemu i njegovoj genezi

A problem nije tako mali. No, nije ni nerješiv. Za njegovo rješenje potrebna je samo dobra volja svih zainteresiranih strana, a u korist samo jedne strane: radioamatera Bosne i Hercegovine.

I "dobre usluge" od drugih išle su u tome pravcu.

Urednik web-a
"DX never sleeps..."

Za kraj je najbolje se dobro informisati:

UPUTA O IZDAVANJU DOZVOLA ZA RAD AMATERSKIM RADIO STANICAMA    

Thursday, May 29, 2003    

Sukladno Zakonu o komunikacijama BiH ("Službeni glasnik BiH" br. 33/02) i Planu namjene frekvencija u Bosni i Hercegovini ("CRA Pravilo" br. 06/01), Regulatorna agencija za komunikacije (CRA) jedino je tijelo nadležno za izdavanje dozvola za rad svim korisnicima radijskih frekvencija u BiH.

U tom smislu, a na osnovi:

Trenutačno važećeg Pravilnika o vrstama amaterskih radijskih stanica i tehničkim uvjetima za njihovo korištenje (Sl. glasnik br.18/93),
ITU Appendix 42 (Međunarodni popis pozivnih znakova),
CEPT/ERC/ REC T/R 61-01 i T/R 61-02 Preporuka (usklađivanje amaterskih klasa u zemljama CEPT-a - HAREC)
CRA će izdavati:

o     Dozvole za rad radioamaterskih stanica,

o     Potvrdu o usklađivanju amaterskih klasa sukladno preporukama CEPT-a (HAREC),

o     Znak identifikacije - pozivni znak.

Dozvola za amaterske radio stanice bit će izdavana na jedinstvenom obrascu za sve radioamaterske stanice u BiH i za sve kategorije radioamaterskih stanica.

Izgled dozvole propisan je na osnovi gore spomenutih međunarodnih preporuka i podataka potrebnih za korištenje radioamaterskih stanica u BiH i zemljama CEPT‑a i to:

1. u džepnoj verziji formata A6 s obostranim tiskom
2. u zidnoj verziji formata A4 s jednostranim tiskom, a s istim sadržajem.

Sve izdane dozvole radioamaterskim stanicama bit će unesene u jedinstvenu bazu podataka i dostupne za javnu uporabu.

Uvjeti za izdavanje:

CRA će izdavati dozvole za rad radioamaterskih stanica radioamaterima koji svoje zahtjeve dostave izravno ili posredstvom jedne od asocijacija radioamatera u BiH.

Organizacije radioamatera mogu dostaviti zahtjeve svojih članova u zbirnome popisu, a u formatu MS-Excel sa sljedećim podacima:

·        Prezime i ime korisnika dozvole,
·        Ime jednog od roditelja,
·        Lokacija radiostanice (mjesto i adresa),
·        Dosadašnji pozivni znak, (ako ima)
·        Dosadašnja kategorija radio stanice (A, B, C, D),
·        Vrsta i model uređaja za koji se izdaje dozvola,
·        Proizvođač radio uređaja,
·        Tvornički broj uređaja,
·        Vrsta linearnog pojačala (ako koristi),
·        Tvornički broj linearnog pojačala,
·        Nominalna snaga linearnog pojačala.

Na osnovi dostavljenih podataka, CRA će izdati dozvolu za rad radioamaterskim stanicama za razdoblje od 3 godine.

Organizacije amatera će, najviše jednom mjesečno, dostavljati svoje zahtjeve prema CRA.

CRA će izdavati dokument HAREC na osnovi zahtjeva koji radioamater/i dostavi/e izravno ili posredstvom spomenutih organizacija sukladno Preporuci CEPT T/R 61‑02.

Moguća pristojba za troškove za izdavanje dozvola za rad bit će naplaćena zbirno, sukladno važećim propisima.

Čedomir Marković

Ravnatelj sektora za radio spektar

Originalni dokument se moze vidjeti ovdje:
Engleski:
http://www.cra.ba/en/freq-mgmt/plan-kor/default.aspx?cid=2581
Hrvatski:
http://www.cra.ba/hr/freq-mgmt/plan-kor/default.aspx?cid=2583
Bosanski:
http://www.cra.ba/hr/freq-mgmt/plan-kor/default.aspx?cid=2582
Srpski:
http://www.cra.ba/hr/freq-mgmt/plan-kor/default.aspx?cid=2584

OE1EMS

necemo jos gasiti diskusiju tek smo poceli.....

evo upravo sam se vratio iz ZG....bilo je lijepo....nazalost sam dosao kasno pa nisam uspio neke OM´s vidjeti.....

ali da se vratimo na diskusiju .....
"zasto mi brinemo BiH i SCig brige?"

imao sam prilike malo raspravljati sa raznim kolegama.....i u jednu ruku
ukljucenje HRS.....u problematiku BiH se moze i na neku ruku opravdati
jedan od razloga je koristenje 9A(11) pfx na teritoriji BiH sto HRS nije nikako drago, barem je to stav 9a6a, zatim ZRHB se obratila za pomoc
HRS u rijesenju BiH problema......
kako sam 9a6a kaze bilo je veoma tesko se odluciti dali se mjesati u ovu problematiku ili ne.....no...sta je tu je.....

danas je takodjer odrazan sastanak prestavnika SRS,ZRHB i ARAu BiH
i koliko sam ja upoznat nije doslo do nikakvog dogovora......
posto neznam tacne detalje bilo bi lijepo od strane HRS-a kao domacina ovog sastanka da nam omoguci pristup protokola sa ovog sastanka tako da konacno znamo o cemu se radi.....i ko koci i pravi probleme......
do sada je bilo "100 razlicitih susreta" i svako od pojedinaca na forumu pise jedno ili drugo bilo je ovako ili onako......to mozemo zaboraviti i
ocekivati dacemo o ovome susretu(sastanku) saznati vise.....

ja bih postavio jos dva kljucna pitanja......
ukoliko se sve strane slazu (a iz dosad) napisanog barem izgleda tako
(nesto sam nacuo i u zg da je tako)

1.gdje je onda problem da se pristupi osnivanju krovne organizacije radio amatera u BiH, koja bi ravnopravno zastupala sve RA organizacije u BiH?

2. opet sam nacuo da ipak postoji mogucnost dobijanja JOS JEDNOG pfx za BiH u cemu je problem da zasad sve tri strane (ARABiH,SRS i ZRHB)
podrze dobijanje jos jednog pfx za BiH.......dobijanjem jos jednog pfx
naravno za sve RA u BiH moze znaciti samo prosirenje "nacionalnog"
bogatstva......  

(koliko sam jos nacuo ukoliko sve tri strane pristanu da osnivanje krovnog saveza SRS i ZRHB su spremni se prihvatiti i T9 pfx)

koliko vidim stvar je sad dosta cista....il barem meni tako izgleda.....
nadam se da odgovorni nece OPET okrenuti glave jedni od drugih kad dodje do sprovodjenja gore navedenih stvari.......

bilo bi lijepo cuti oficijelni stav  ZRHB,SRS i ARAuBiH na sve ovo....kao i
HRS-a a i SRSCG.......
opste poznato je da njihovi predstavnici citaju ovaj forum.......
zbog toga apeliram na sve strane da se sad vec konacno nesto napravi.....

T95A

Poccetak kraja ili kraj poccetka!

SSteta u diskusiji nije bilo i cclanova Asocijacije RA Tuzlanskog kantona, Zajednice RA Grada Sarajeva i drugih koji su registrovani - nivo kantona.

Izgleda da ce BiH radioamateri (zaljubljenici u conteste, HST, konstruktori antena, lineara, DX-eri itd) morati potrazziti novi naccin organizovanja neoptereccen nacionalnim i drugim kljuccevima, bez bolesne politike i borbe za fotelje.

Ham spirit uz posstovanje zakona drzzave BiH.
Ovo je ipak samo hobi.

73 GL
Darko VE7/T95A

P.S.
Duzzan sam izvinjenje Petru 9A6A zbog mojeg napada "na nozz".
Cuo sam od prijatelja da se radi o ccasnom ccovjeku i radio amateru, te da je na sastanak issao da sstiti interese HRS tj. da sprijecci daljnje nelegalno korisstenje prefixa drzzave Hrvatske na teritoriju BiH.

OE1EMS

jel´ovo mozda sad zatisije pred buru...il´su svi "odgovorni"
okrenuli glavu i cekaju opet da se sve zaboravi......
pa da krenemo za par mjeseci opet izpocetka na nekom
trecem forumu sa "bila, kazala".....

73 es best dx
oe1ems
bratzo