• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Zašto mi brinemo B-H i SiCG brige?

Autor 9A3VV, 27. Kolovoz 2004, 23:24:43

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

4N4DA

Citat: t95mwp
Citat: 9A4NWVlado !

De bolan okani se ti mene idiote,sta sam ja tebi uradio pa se ti naklatio na mene.Idi dole u skutoriju pa prozivaj koga hoces seljacino neodgojena.Sta hoce sada opet,malo ste Muslimana pobili i stavili u Konvertacione Logore i opet vam nije dosta.Upitaj se st vas je citav svijet proglasio kao Genocidnom Nacijom.73

Konvertacione, veliš? :lol: :lol: :lol:

Koji si ti lik... :-) nemoj da se nerviraš, kažu ljudi da šteti zdravlju... :-)

9A4NW

Za t74je:

Znači i Nijemci vode brigu o nama, pa ima li ovdje iko iz t9-BiH ? :cry:

Za Sama kh6/t95mwp:

Same ako se malo salimo ne znači da se ne volimo.Ti si mi ovdje najdraži.
Nema ljutne,ovo je samo hobby ...... :lol:

9a11nw-iz genocidne nacije

9A4NA

Citat: 4N4DA
Citat: 9a4naDragi prijatelji,
Svima treba biti jasno da:
RADIAMATERI U DRZZAVI BiH NECCE DOBITI JOSS JEDAN PREFIX
RADIOAMATERI U BiH NECCE DOBITI NIJEDAN OD PREFIXA BIVSSE YU

Čovjek nikad neće moći da leti mašinama težim od vazduha.

Ova bomba neće eksplodirati, to vam tvrdim ja kao stručnjak za eksplozive. (Jedan od vojnih stručnjaka američkom predsjedniku u  završnoj fazi konstrukcije A bombe).

Toliko o tome, nikad ne reci nikad...

Posstovani 4N4DA
Iz tvojih postova se vidi da imass nessto u glavi.
However, mozzess recci "nikad ne reci nikad" i zzeljeti, masstati, nadati se i ccekati da se dogodi ili Gavrilo Princip ili neka nova devedeset druga ili da se kraj Banjaluke nadje nafta.
Za mene je prosslih 12 godina visse nego dovoljno da shvatim da je stvarnost ovakva kakva jeste i da sa tim mora zzivjeti.
Takodjer, nadam me da ccitajucci postove uvidjass da sve visse predvladava realnost i pokussaji da se prezzivi u stvarnosti a sve manje je masste o nekim drugim prefixima.
Od mene toliko za ovu temu.
73
Zeljko
..

OE1EMS

9a4nw napisa:

jednom našem "multietničkom"savezu u BiH ove godine bila je skupština i izabrana su sva tijela i gdje su "ravnopravno"sudjelovala tri radioamatera: Mustafa,Hrvoje i Srboljub.
Izabrani su ovi ljudi:

1.Predsjednik-Mustafa  
Čovjek je već 12 godina na toj funkciji,ne podržava ga međunarodna zajednica ali je.. njih,stručan je,lijep.....

2.Tajnik-Mustafa  
Čovjek je već 12 godina na toj funkciji,zna raditi taj posao,ne treba ga mijenjati,lijep.......

3.Predstavnik u IARU-Mustafa  
On je već 12 godina na tim sastancima,govori 16 jezika,ljudi ga znaju,.....
koda je bitno ko će biti tamo...lijep
.
.
.
.8.Blagajnik-Mustafa  
Čovjek radio u SDK prije rata i u banci,nema to ko drugi,tu je već 12godina...lijep
.
.
.
15.Čistačica u savezu-E tu bi mogao Hrvoje ,pa neka se on i Srboljub mijenjaju svake 4 godine !!!!!  

Toliko o ravnopravnosti za koju ste se izborili gospodo u ARA..........

iz svega ovoga sto se napisa....koliko ja vidim nije problem u pfx nego u funkcijama.....samo nam dajte fotelja i sve ce biti uredu.....

74 es best dx oe1ems

p.s.
dobre propagacije tokom WAE SSB

T94DJ

Zamislimo ovu utopiju: dobije BiH jos tri prefiksa! Ne jedan, ne dva, nego jos tri. Mogu misliti kolika bi halabuka nastala oko onog "cetvrtog", ko bi ga onda sebi mogao prisvojiti?
I tako se Savezi podjele, a dodje IARU HQ contest. Dvije su opcije: legalno ga radi nelegalni T90HQ, i daje ARABH mnozitelj, i jos ga nelegalno rade potpuno legalni 9A11HQ i 4O4HQ. Svasta.
U ovoj drzavi svasta moze: ljudi registruju udruzenja, muljaju, varaju, bivaju izvarani... Ko to jos nije naucio ocito da u Bosni i Hercegovini nikada nije ni bio.
A oni koji ne priznaju Bosnu i Hercegovinu zasto razbijaju glavu BH radioamaterskim problemima?
Svaka nam cast.

Dejo T94DJ

9A4NW

Za :OE1EMS

U pravu si Mustafa !!!!

9A3VV

Citat:Nepostojeća oznaka, pokušajte ponovno!

Ovo gore mi napiše kada te pokušam naći u 9A Callbooku pa utipkam pozivni znak 9A4NW! Pokrij se po ušima i ne gnoji više!
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A5VI

Damire,

Podrzavam korektan ton diskusije. Razumimo se, premda se ne slazemo! I to je ljudski. Konkretno.
1.Napad na predsjednika. . . . pa ne treba to bukvalno shvatiti. Napada se ideja, nositelj ideje i sl. Dakle, drzim da je naporan put Petra M.  iskren potez, potez za pozdraviti, potez da se pokusa nesto maknuti s mrtve tocke, potez koji opterecuje, ako vec hoces da se tako izrazim, odnose RH i BiH (kada amateri nebi bili minoran problem, o ovome bi se vec davno digla prasina), Daytonska obveza,  savjet susjeda i sl.
2.Problem 9A11 je, baš kao i YT4/YU4/YZ4/4N4, problem "I" RH odnosno SiCG.  A za clanarinu 9a3vv. . . . posalji nam racun ako je toliki problem, nesto cemo vec uciniti (sala).
3.Mogao bi zatraziti T9 (9a3vv):svakako, plati i nece biti problema. Mozda dobijes i jednoslovcani.
4.Takozvana FBiH, takozvana RS, takozvana Herceg-Bosna, sve takozvano? Mislim da Istra (ne "tzv"),  nije tako daleko,  a i YU4 (i ono nije "tzv") podrijetlo, bi trebalo biti garancija da se zna da bas sve i uvijek nije "tzv".
5.A prolazak kroz "tzv" Herceg-Bosnu kao turista ("koja zalost, koja tuga"), samo da Ti kazem: prolazio si kroz najpropulzivniji i najpoduzetniji dio BiH, pogledaj statistiku koliko tko puni proracun, ja necu reci kao Ti "tzv", FBiH i BiH.  O ovome bi rado s Damirima na kojem drugom forumu. A o predrasudama: svakom njegove.

Stoj mi dobro!

p.s.Naknadno vidim da si opet rjecnikom pokvario dojam.Mi "stariji" moramo ipak birati rijeci.

9A5VI

T98R, T93M, T94JE, T95A

Obracam se samo Vama jer Vas se ova problematika itekako treba ticati,  a drzim i da ju razumite. Vase diskusije drzim umjerenim.  Drago mi je i da svoje misljenje iznesu i oni koji drugacije misle, bez obzira sto se s njima ne slazem, ali da je to u pristojnom dijalogu.
S najvecim dijelom onoga sto iznosite se slazem, mozda i do 90%. Podrzavam svaku ideju o "okruglom stolu",  o sastanku saveza, o dogovaranju pa i mucnom dogovaranju, a sve u cilju napretka RA pokreta u BiH.
Ne podrzavam ovdje na forumu iznijeta misljenja da su problemi u RA pokretu u BiH iskljucivo problemi BiH.  To su problemi i SiCG i RH (prefiksi!).  Nase organiziranje jeste nasa unutarnja stvar a sugestije i prijedlozi sa strane, ako su dobronamjerni, su dobrodosli. A i po Daytonu netko ima neku obvezu! Naravno, suverenitet BiH je neupitan.
O organiziranju sam dovoljno napisao. Ostajem pri tvrdnji da nije ozbiljno razmatrano pitanje osnivanja krovne organizacije RA u BiH jer o tome bi netko od Vas gorenavedenih znao nesto zvanicno (skupstina, casopis, Web stranica). Dakle, neiskreno. Ovo ne pripisujem niposto gorenavedenoj cetvorki.
Saznanje IARU o preregistriranju ARABIH u ARA u BIH? Mislim da o tome pojma nemaju! Ako me tko pouzdano razuvjeri u ovo ispricat cu se i to velikim slovima (kao onaj "decko" iz Kreseva). Za T94JE (moderator na ARA u BiH forumu):sutra cu i tamo sto napisati, vremena nikad dosta!

Stojte mi dobro!

9A5VI

Gospodo 9A,T9 i ostali,      

Tri su kljucna problema u RA pokretu u BiH.
1.Apsolutno odsustvo tolerancije uz casne izuzetke,
2.Problem organiziranja,
3.Problem pozivnih oznaka (mozda je ovo bolji termin od "problem prefiksa")

Kako ih rijesiti?
1.Dugotrajnim procesom uz prethodno nenametnuto rjesavanje druga dva problema.
2.Problem organiziranja
2.  1.  Postojece stanje:
-Postoje tri organizacije koje su registrirane, dakle legalne
-Organizacije su se medjusobno priznale kao legalne i jednakopravne (potpisano)
-Tri RA organizacije u BiH "de facto" i "de iure" nisu jednakopravne
2. 2. Rjesenje
-Tri postojece organizacije RA ostaju, dio suvereniteta (mozda prejak pojam) prenose na krovnu organizaciju RA u BiH
-Zurno nastaviti dogovaranje oko uspostavljanja Unije RA saveza BiH po uzoru na npr. sportske organizacije (ako uopce trebamo traziti uzor!)
-Na URS BiH prenijeti ovlasti kao sto su: medjunarodno predstavljanje i suradnja, odnos s Drzavom, izrada prijedloga Pravilnika koje donosi Drzava, QSL biro, . . . . . ostalo po dogovoru
-Na medjunarodne skupove ODMAH prestati s jednonacionalnim odlazenjem tj. neka to bude po jedna osoba iz svakog saveza

3.Problem pozivnih oznaka
3. 1.  Proslo stanje:
-1993. dodijeljen cijeloj BiH  prefiks "T9"
-Na terenu je rat (bitno!). Postoje tri ministarstva nadlezna na pojedinim teritorijima.
-Odmah (u vrlo kratkom roku) donese se pravilnici na temelju kojih, bez obzira na realno stanje na terenu, se vrsi potpuna implementacija "T9". Djelimicna potrebno,potpuna potpuno nepotrebno.
-Donosenje pravilnika nije proslo uobicajenu "mirnodopsku" proceduru, odnosno izvrseno je u uskom krugu, uglavnom SA amatera.
-ZRHB i SRRS, preko nadleznih ministarstava, izdaju dozvole na 4N4, X5, Yu4, 9A11

3. 2. Sadasnje stanje:
-RAK izdaje dozvole na "T9" a mogu se zatraziti preko bilo kojeg od tri saveza (RAK ih priznaje kao jednakopravne),  a moze i izravno,
-RAK-u je dostavljena trazena dokumentacija i prijedlozi novog pravilnika,
-RAK radi po "Pravilniku" iz 93. , dakle onom iz vremena nepostojanja FBiH i RS, odnosno nepostojanja Daytonskog ustroja i svega sto je on (Dayton) propisao pa i nametnuo.

3. 3 Mozebitna rjesenja:
-"T9": kako rekose i sami clanovi ARA u BIH mogucnosti "preslaganja" T9 su minimalne i njima ZRHB i SRRS ne bi bili zadovoljni.
-"Vracanje T9" i dobivanje novog prefiksa: NEREALNO.  Mnogi "T9" odbijaju a mnogima je to i "svetinja". razumljivo.
-Dobivanje jos jednog prefiksa, uz zadrzavanje T9. To bi bilo najprihvatljivije rjesenje. Ne vidim racionalnog razloga za "a priori" odbijanje takve mogucnosti.

3. 4 Mozebitno trazenje i implementacija novog prefiksa.
-Ukoliko bi sve tri organizacije RA, ili u medjuvremenu osnovana URS BiH, iskreno stala iza zahtjeva za dodjelu jos jednog prefiksa, mislim da bi se i dobio,
-Ne bi valjalo po onome: "Mi ćemo  pitati, a ti kazi necu"
-Raspodjela tog novog prefiksa ne bi bila po nacionalnom kljucu, jer to nema nigdje u svijetu. Novi prefiks bi bio za BiH.
-Postoje razlicite mogucnosti oko implementacije a trebalo bi se definirati novim, modernim, Pravilnikom.
-Ukoliko bi se RA dogovorili oko Pravilnika, odnosno njegova prijedloga,  Drzava ne bi stvarala probleme. Vjerojatno bismo mogli "progurati" Pravilnik koji bi za RA bio mnogo povoljniji nego onaj u 9A ("zrakarina" i ostalo)

Evo ovo su moje,iskljucivo moje, opservacije o RA problemima u BiH.

Pozdrav svima!

T95DDV

4N4DA i ostali od strane IARU nepriznati operatori.
Vasa suplja prica mi je interesantna koliko i proslogodisnji snijeg.
To sto se moj LOG prizna u svakom CONTEST-u, a vas ne je dovoljan dokaz da pricate u prazno.
I jos nesto:pored QTH Doboj,republika srpska treba da stoji i BiH.
"GOSPODO" mi zivimo u drzavi Bosni i Hercegovini, a sticajem okolnosti zivimo u FBiH, RS ili u Distriktu Brcko.
JEDNA DRZAVA nam je zajednicka, a ako vam se to ne svidja volja vam budi pa se selite van BiH.Tada ce nama koji ostanemo definitivno biti puno lakse da rijesimo neke probleme koji ce mozda ostati iza takvih kao vi.
Uostalom zbog takvih koji misle da zive negdje drugo, a ne u BiH (iako im je QTH na teritoriji medjunarodno priznate drzave) smo i imali ovo sto smo imali proteklih godina.
73 svim radio-amaterima koji posjeduju legalne znakove, a vama piratima koji ste ove forume zamijenili sa nekim stranackim skupovima samo porucujem:
VASA PRICA VRIJEDI KOLIKO I (MA KODEKS I LIJEP ODGOJ MI NE DOPUSTAJU DA KAZEM STA MISLIM O VAMA I VASOJ SUPLJOJ PRICI).
T95DDV, Denis

T95MWP

E svaka ti cas Denise Aferim,neka si rekao ovim supljoglavim koje ne odustaju od ideje jedan narod jedna drzava.Posto to nisu ratom mogli uspijeti pokusavaju kroz RA sireci ideje da nemozemo zajedno pa moramo imati tri RAZ i tri pozivna prefiksa.Samo neka se upitaju kako ovi svi Hrvati,Srbi i Muslimani mogu zajedno u ARA BiH bez ikakvih problema.Sto to njima svima ne treba druga RAZ i drugi prefix.73

E74JU

De malo oladite,u ovoj diskusiji mogu da ucestvuju samo licencirani operatori koji imaju preko 25 god. staza za radio stanicom,ostale diskutante i adjutante ne uvazavamo...haj halve...

yu4nc

Postovano drustvo.
Red je vjerovatno prvo da se predstavim onima koji me ne znaju. Zovem se Zeljko (mnogo vise ljudi me zna pod nadimkom Bapsi) i iz Doboja sam, clan Radio kluba Doboj YU4FDE od 1980. god., a od 1988. god. operator "B" klase (kasnije i "A") sa pozivnim znakom YU4NC od tada pa do dana danasnjeg (bez ratnih egzibicija reda 4O/4N  ili gluposti X5).
Forum ne pratim bas od pocetka, ali se oglasavam evo tek sada. Razlozi "neoglasavanja" uglavnom se svode na "svaka koja se precuti zlatna je".  No ne moze se dovijeka ni cutati. Osvrnuo bih se na neke od ucesnika, a samim tim i replicirao na vecinu njihovih "pisanija".

T93M; Danny from Florida
Lijepo u Floridi jel'da. "Cijenim" tvoje zalaganje te davne 1993. godine ali vidis ispade kako ispade. Kako uspjeh procitati izmedju redova nije bas sve bilo kako si ti zamisljao, ali bio si "oko toga" i sada naravno moras braniti svoje tadasnje pozicije (mada ne kontam zasto vec nisi neki N, K, A i sl. nego se jos uvjek potpisujes kao T9 i nekom "napacenom" amateru s ove strane bare bez potrebe zauzimas poz. znak)   no samo bih pitao koga, a posebno na koji nacin si (ste) kontaktiro amatere Srbe te 1993. i nudio im T9 kada  ni sam (kao uostalom ni ja jer smo i tada, a i sada "obicni smrtnici") nisi znao buducu sudbinu i ustrojstvo BiH. U istom kontekstu (mislim po pitanju pozivnog znaka T9)  pitanje i za T94JE odnosno DL4CC cemu ti sluzi ovaj prvi pozivni znak?
U vezi ovoga sto slijedi unaprijed se izvinjavam ako sam pogrijesio adresu. Nisam znao kome da naslovim sledece pitanje, a mislim da si ti Danny najkompetentniji (barem si djelom bio u toku), mozes li mi ukratko pojasniti po kojim kriterijumima su dijeljeni pozivni znakovi te 1993. (posebno na koji nacin, sluzbenim prepiskom ili...) i gdje tada pa sve do cini mi se 1998. bi ovaj "svemoguci" CRA? Ovdje se takodje ogradjem ako sam mozda odgovor na ovo pitanje propustio na ovom forumu. I na kraju posebno pitanje u vezi pozivnih znakova RK Doboj i RK Akademski, vjerovatno ih ima jos ali za ove znam pouzdano da postoje u obliku T91FDE i T91EBL, a nemaju nikakve veze sa gradom Dobojem tj. Banja Lukom (samo nemoj pricu o tome kako amateru nije bitno koji mu je pozivni znak kako to rece "jednoslovni" 9A6C ex 9A2OO)

9A5VI
Jos ponesto da  usaglasimo i sto se mene tice mozes me komotno predstavljati u tim (nadam se) buducim razgovorima/pregovorima ili kako vec o "nekom tijelu koje ce objediniti i raditi u ime i za racun sva tri Saveza/Asocijacije/Zajednice" jer sada imamo situciju koju najbolje cini mi se predstavi 9A4NW sa onim svojim "sveprisutnim i bogomdanim Mustafom". Naravno, moze to biti i Mustafa, ali hocu i ja (ili neko koga i ja ovlastim) da dignem ruku za njegov izbor, a na te izbore ZAHTIJEVAM  da dodjem dignute, a ne pognute glave. I svakako necu da "aminujem" sve ono sto je ARABiH (a sada konacno ARAuBiH, mali korak ali korak napred) radila "u zemlji i inostranstvu" ovih 9 godina (ne racunam ratni period mada je i on jako bitan) predstavljajuci se kao, eto pobogu, organizacija koja okuplja sve radioamatere BiH.  

9A3VV
Mada si poprilicno "tvrd" moglo bi se sa tobom diskutovati, ali svaku volju za diskusiju izgubim kada u tvojim redovima procitam "takozvana Republika Srpska". Mozda je do "Dejtona" i bila tzv., ali bogami od Dejtona/Pariza to vise nije. Kao sto nije ni "manji BH entitet" i slicne izvedenice koje jedino imaju za cilj da minimiziraju cinjenicu da Republika Srpska (naravno kao sastavni dio Bosne i Hercegovine) postoji sa svojim punim nazivom pa svidjalo se to nekome ili ne kako rece neko od ucesnika ovog foruma (bilo je jos i crkni-pukni ali ja cu to izostaviti).

T94DO
Razumijem tvoju potrebu da branis svoju odluku da "bezuslovno" prihvatis znak T9 i to je u redu. Medjutim ne razumijem zasto si do te mjere netolerantan (da ne kazem nedemokratican) pa neces da iskljucis ta velika slova kada su te skori svi sa foruma molili, ponavljam molili da to uradis. Toliko o tvojoj tolerantnosti i mogucnosti da se sa tobom raspravlja na ravnopravnoj osnovi. Usput, ukoliko se vec ne bavis politikom obavezno pocni, jer tvoja sposobnost da razvodnjavas neke stvari je fascinantna.

T94MWP
Tvoji komentari svaki put me natjeraju na smijeh. Pocecu od pravopisa. Bez obzira kojim jezikom pises/govoris neke stvari su, malo je reci, smijesne. Zalosne je mozda bolji atribut. Tvoju uciteljicu treba pod hitno zatvoriti. Inace licno mislim da bi sa svojim stavovima koji odisu iz svakog tvog napisanog retka trebao potraziti nekakav cet/ust/bal forum tamo bi bio glavni ili bi barem nasao po rezonu srodne ljude (ukoliko neko zna neke linkove neka ga uputi). Ovdje, osim tvog pozivnog znaka, a na osnovu tvog dosadasnjeg izlaganja ne vidim ni jedan razlog da budes prisutan. No ukoliko i nastavis da se oglasavas molio bih te da iz upotrebe izbacis frazu "bosanski Srbi" jer takvo sto ne postoji, kao sto ne postoje (naravno) ni "srbijanski Bosnjaci" (ovdje ne bih ulazio u diskusiju kako uopste muslimani u Sandzaku-Srbiji postadose Bosnjaci). Ako vec moras da me "lociras" onda sam ja Srbin iz Bosne i Hercegovine.  

Ima naravno jos toga,  ali cu za sada zavrsiti da ne bih pretjerao za prvi put. Ukoliko sam u svom pisanju ponovio nesto sto je vec bilo na forumu ili nisam dovoljno dobro pratio (zakasnjelo ukljucenje) moli bih sve da mi ne uzimaju za zlo, a ja cu se potruditi da "poskidam" kompletnu prepisku i detaljno procitam.

73! iz Doboja

P.S.
Posebno zahvaljujem gospodinu 9A6A sto je ostavio da se ovaj forum "ugasi sam od sebe".

9A6AA

Citat: yu4ncPostovano drustvo.
...

P.S.
Posebno zahvaljujem gospodinu 9A6A sto je ostavio da se ovaj forum "ugasi sam od sebe".
Pretpostavljam da misliš na moju malenkost, a ne na predsjedika HRSa, Petra, 9A6A.

9A6AA
Urednik weba
"DX never sleeps..."