• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Zašto mi brinemo B-H i SiCG brige?

Autor 9A3VV, 27. Kolovoz 2004, 23:24:43

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5VI

Gospodo 9A, T9 i ostali,

Nastavljam s izlaganjem tijeka RA razgovora u BiH. Ujedno ce ovo biti i moj odgovor T98R. Jos sam kod sastanka u Mostaru.
1.Zasto je "Sporazum" u dvije-tri recenice? Ono je maksimum koji se tada mogao dogovoriti i postignut je uz maksimalno inzistiranje ZRHB. Na sastanku su bili najodgovorniji ljudi Saveza( ako to nisu predsjednik i tajnik, tko je to onda?). ZRHB je tada bio u stanju ODMAH potpisati sporazum, ugovor ili sl. dokument o Uniji. Cak i uz rizik da ce biti znacajnih otpora i u vlastitim redovima. Skrivanje iza reakcije clanstvana, Predsjednistva, . . . je bio alibi.
2.Unija se trebala stvoriti pa i po cijenu da iz svakog od saveza  poneko i ode (konacno, RA se moze upraznjavati i mimo saveza).
3.Zasto netko nije obavijestio clanstvo? Trebalo je, pitaj! (ovo je odgovor za  T98R). A kako ga je tek trebalo obavijestavati o prefiksu!
4.Drzim da je kljuc svega u organiziranju postene Unije tri saveza. Na Uniju bi se prenijele neke ovlasti (npr. medjunarodno predstavljanje, prijedlozi pravilnika,  mozda QSL biro i sl. uz ravnopravnu zastupljenost u organima Unije).
5.Ucinjen je jedan pozitivan pomak: ARABIH se preregistrira u ARA u BIH.  No nije mi jasno nesto na Web stranici ovog saveza:

Asocijacija radioamatera u Bosni i Hercegovini

ARABIH

Amateur Radio Association of Bosnia and Hercegovina

6.Tko je opstruirao? Podjimo logikom:
-   vani moze samo jedna organizacija,
-   sada je to . . . . . . . . . . . . i cemu nekome drugome prepustiti i dio onoga sto vec imas!
-   Kada onaj "omladinac" iz Kreseva rece, necu tocno citirati, dobili smo od ARABIH uredjaj, . . . . pa znamo da je ponesto dolazilo i iz donacija,  ali kome? Valjda RA BiH, a to smo sada mi, iskljucivo mi a onih u B. Luci, S. Brijegu, Trebinju, . . . oni naprosto ne postoje. I zasto to mijenjati? Zakljucite sami!
7.Nakon ovoga dolazi prefiks. Pitanje svih pitanja. O Yu4, 9A11, T9 je vec dosta receno. Legalnost i nelegalnost su jasne. Prefiks "T9" je legalno dobiven 1993. i to za cijelu BiH. Ne ekskluzivno za povlastenu grupu RA.
8.Da je bilo pameti i morala, s njim se moglo mnogo bolje postupati. Oni koji se u njega zaklinju nanijeli su mu najvecu ljagu. Sve poslije dobivanja prefiksa krenulo je mimo moralne kolotecine. Implementacija je tekla potpuno nelegalno. Ako nista drugo, u to vrijeme su u BiH postojala tri ministarstva koja su tretirala problematiku iz "Pravilnika". Otkuda da je samo jedno "pravo"?
9.Svi koji znaju, a mnogi i ne znaju, sto se dogadja kada se prefiks dobije, vidjet ce da nije bilo postena pristupa. Ne moze se sve podvesti pod "bio je rat, nismo mogli bolje".
10."Pravilnik. . . . " (dugog li naziva) je jednostrano donesen od jednog nadleznog ministarstva, na prijedlog jednog saveza.  I do danas se od njega ne odstupa i namece ga se svima, kao da je sve u redu. Mozemo li jednom priznati da nije sve u redu, nacinjena je greska, pokusajmo ju ispraviti. U medjuvremenu se desila i FBiH i RS, Dayton,  a "Pravilnik" ostade konstanta.
11.Ili, mozemo li zamisliti ovu situaciju,  a i ona je imala, doduse ne mnogo, zagovaraca:
-   ZRHB i SRRS prihvacaju, tih ratnih godina, T9 jer je i njima dodijeljen (legalna odluka),
-   Tri nadlezna ministarstva koja realno postoje na terenu donose,  uz asistenciju Saveza, tri Pravilnika (opet sve legalno),
-   Dijele znakove i npr. T93A postoji u Sarajevu, T93A u Ljubuskom i T93A u npr. Doboju (opet legalno). Opci kaos.
12.Pocesto cujem i u BiH i RH o nasilnom rjesavanju problema. Takva razmisljanja su zalosna. I nikada nisu donijela srecu.
13.Nece nam ni CRA (RAK) rijesiti problem. Na nasilno nametanje ce biti i onih koji ce "pognuti glavu",  a oni su to vec i ucinili, a vise ce biti onih koji ce biti SWL ili cak "off". Da li nam je to u interesu?
14.Da ne bude kraj na broju 13. , netko spomenu okrugli stol o RA u BiH. Svi za stol. Posteno. Samo neka stol bude zaista okrugao.

Nesto i za nastavak.

Ugodan vikend svima!

T94DJ

Nakon sto procitah postove na eham.net, te odvojih dva sata za sadnjih 7 stranica na hamradio.hr, dosao sam do jednog logicnog zakljucka: bitno je naci problem. Ako ga nema, napravicemo ga. A ako ima, dobro i jeste, ali treba bjezati od njegovog rjesavanja.
S obzirom da imam puno ozbiljnijih problema da razbijam glavu, zaista me neinteresuje hoce li 4N4DA ikada vise reci da je u BiH ako krajem godine ostane bez posla. To je njegov problem. Kome se gospodo u Bosni ne svidja - sretan mu put. Prizna li neko T9 prefiks? To mene ne interesuje. Koga interesuje neka ode na iaru.org i ero.dk i raspita se o mogucnostima dobijanja prefiksa i dozvola za rad na radio talasima, pa cak neka osnuje drugu organizaciju koja ce biti pandan radioamaterzimu. A koliko mi se cini i to ce neko uskoro pokusati.
Nego pustimo mi lijepo Hraneta i ekipu da se dogovaraju i razbijaju glavu oko toga kako da donesu mir i blagostanje u susjednu im drzavu, kojoj fali samo to sto nije njihova, a mi cemo i dalje po svome.

73, Dejan T94DJ

4N4DA

Citat: t94dj
S obzirom da imam puno ozbiljnijih problema da razbijam glavu, zaista me neinteresuje hoce li 4N4DA ikada vise reci da je u BiH ako krajem godine ostane bez posla. To je njegov
problem. Kome se gospodo u Bosni ne svidja - sretan mu put. Prizna li neko T9 prefiks? To mene ne interesuje. Koga interesuje neka ode na iaru.org i ero.dk i raspita se o mogucnostima dobijanja prefiksa i dozvola za rad na radio talasima, pa cak neka osnuje drugu organizaciju koja ce biti pandan radioamaterzimu. A koliko mi se cini i to ce neko uskoro pokusati.
Nego pustimo mi lijepo Hraneta i ekipu da se dogovaraju i razbijaju glavu oko toga kako da donesu mir i blagostanje u susjednu im drzavu, kojoj fali samo to sto nije njihova, a mi cemo i dalje po svome.

73, Dejan T94DJ

E pa ovo bi bila esencija onoga što nas je i dovelo do toga gdje smo sad. "Mi furamo svoj fazon, jer smo mi u pravu, mi smo usarajvu, mi smo in, mi smo iz ravnice, mi svo civilizovani, multi-kulti globalisti i ostali, a oni drugi, e oni su sišli s brda, oni su **** (popuniti po potrebi), oni mogu da idu gdje hoće ako im se ovdje ne sviđa (kao da smo mi pojedini juče pali s Marsa u ovaj nesrećni komad zemlje) i šta mi ima uopšte s njima da razgovaramo kad je i ovako dobro. A onda se iznenada nađu u čudu...

Al eto... Papir trpi sve, što bi ono rekli...

73

P.S.
Pogrešno si se izrazio, ono gore nije povezano s tim da li ću da uskoro postanem nezaposlen ili ne. Za mene BiH postoji samo kao geografski pojam... Ali sam i ja vlasnik tog geografskog pojma, tako da ti rad tipa "ako ti se ne sviđa - idi" uopšte ne pije vodu...

4N4DA

Citat: 9a5viGospodo 9A, T9 i ostali,

14.Da ne bude kraj na broju 13. , netko spomenu okrugli stol o RA u BiH. Svi za stol. Posteno. Samo neka stol bude zaista okrugao.

Nesto i za nastavak.

Ugodan vikend svima!

Podržavam! Ugodan vikend takođe.

73

T94DJ

4N4DA, moram da priznam, ali u pravu si.

Jesmo i ponosimo se time, a kome se ne svidja - njegov problem. Ni meni se stosta u zivotu ne svidja, pa ne rusim svijet zbog toga.

Valjda cete vi sa Kalimero sindromom to uskoro da shvatite.

Puno srece.

Dejo

T98R

Vlado!

Sto se tice sastanka u Mostaru. I dalje stojim na stanovistu da se makar mogao dogovoriti termin sljedeceg sastanka.

Kazes neko nije obavijestio! Mislim da NIKO nije obavijestio radioamatere o tom sastanku. Zasto? Zasto se to tajilo?

U svakom slucaju zainteresirane strane trebaju biti na takvim sastancima prezentirane na najvisem nivou. Ali u sve ovo moraju bit ukljuceni svi radioamateri. Ne moze 5 ljudi rjesavati sudbinu svih nas.

Da ja sam predlozio ideju o okruglom stolu jer ponavljam, time bi se rijesili problemi lose medjusobne komunikacije koja cesto pravi problem vecim nego sto stvarno jeste.

O prefiksu vise ne bih, valjda smo se slozili da te stvari ipak treba posmatrati odvojeno...

Ili mozda postoji rjesenje koje ce zadovoljiti sve iskrene radioamatere u BiH a koje ce se ako se ovakva situacija nastavi veoma brzo naci na stolu kao alternativna opcija. Ko zna? :wink:

4N4DA

Citat: t94dj4N4DA, moram da priznam, ali u pravu si.

Jesmo i ponosimo se time, a kome se ne svidja - njegov problem. Ni meni se stosta u zivotu ne svidja, pa ne rusim svijet zbog toga.

Valjda cete vi sa Kalimero sindromom to uskoro da shvatite.

Puno srece.

Dejo

Ej, ti si moj idol. Ajd' sad, idi...

BTW, što se tiče sreće, čini mi se da će svima da nam treba (nažalost)...

9A4NW

Vlado !
Ivo t93a/9a3a je već par godina u Italiji a ne u LJubuškom i nije mu bilo jasno kako nije prošao prijedlog da on prisustvuje,kao najpoznatiji radio
amater u BiH, sastanku IARU-a u San Marinu.
Međutim evo dobili smo na forumu objašnjenje da je iz financijskih razloga isplatnije bilo poslati nekoga iz NJemačke, odnosno BiH jer je Italija daleko od San Marina a mi slabo znamo zemljopis......... :cry:

Krovna organizacija će biti dogovorena prije ili poslije(ako ne završimo kao S.Koreja) jer se uvijek pametovalo oko istih stvari a na kraju su sve tri udruge sijele i dogovorile se. (političari,nogometaši,košarkaši,lovci,šahisti....) :?

Prefiks-jedna od dobrih ideja je bila i da se BiH dodjeli jedan od prefiksa
bivše yu (recimo 4o)čime bismo imali izbor od dva prefiksa i stvar bi bila
riješena a SiCG nije potrebno 5 znakova identifikacije  :roll:

Forum je mnogima dobro došao. Evo Sam kh6/t95mwp je fantastično dobro napredovao u kulturi ponašanja između prvog i četvrtog javljanja
na ovom forumu tako da nema više selama, Alije, fašisti.....još malo
skraćenice, q-kod i biti će amaterčina od njega.
Volio bi da ,kada on dođe iz SAD-a popijemo kavu/kahvu ispod Starog/Novog mosta ako ga one u.....  dotle ne sruše :o (šala)

73

T95DDV

E pa da se i ja oglasim nakon ovolikog citanja postova koji mi u glavnom lice na presipanje iz supljeg u prazno i prebacivanja lopte na drugu stranu.
T9 je JEDINI legitimni pozivni znak za sve stanice koje su registrovane u BiH.
Kome se svidja, svidja, a kome ne nek crkne od muke.
HI
Sve stanice koje nisu registrovane u BiH, a rade sa njene teritorije koriste T9/.
I opet kome se svidja, svidja, a kome ne nek crkne od muke.
HI
Sve ostalo gospodo su samo bolesni snovi bolesnih ljudi.
Bosna i Hercegovina je jedna drzava i to neki treba da utuve u svoje bolesne umove i samim tim nema nikakvih prica o vise prefiksa od jednog.
73 svim PRAVIM radio-amaterima (kojih je iz minute u minutu sve manje i manje).
T95DDV, Denis

9A4NA

Dragi prijatelji,
Svima treba biti jasno da:
RADIAMATERI U DRZZAVI BiH NECCE DOBITI JOSS JEDAN PREFIX
RADIOAMATERI U BiH NECCE DOBITI NIJEDAN OD PREFIXA BIVSSE YU
Taklem,
predlazzem joss jednom da ZRHB raspodijeli T90 medju svojim cclanovima i proslijedi zahtjeve u CRA.
Prvi ccu se odrecci T98N znaka koji mi je dat kao strancu u BiH i sa velikim gusstom se oglasiti kao npr. trogir devet nula nassice  :D
Joss jedna stvar. Naccitali smo se razliccitih pametnih / glupih , kometnara sa smislom i onih totalno besmislenih.
Vrijeme je da se daju konkretni prijedlozi.
:idea: ( moj ste upravo proccitali ) :idea:
Molim webmastera da u sljedeccej anketi se stavi na glasanje kako vide rjessenje problema u BiH. Vjerujem da cce se sa glasanjem 534 cclana stvoriti nekakva slika.
73
Zeljko

9A3VV

Citat: T95DDV
...
T9 je JEDINI legitimni pozivni znak za sve stanice koje su registrovane u BiH.
...
Sve stanice koje nisu registrovane u BiH, a rade sa njene teritorije koriste T9/.
...
73 svim PRAVIM radio-amaterima (kojih je iz minute u minutu sve manje i manje).
T95DDV, Denis
Treba što dodati? Ne!

Ja započeh ovaj topic i ovim završavam svoje sudjelovanje u njemu.

73, Damir
ex YU4VBM & 4N4AV (1966-1990)
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A5VI

Igore, T98R,

Znam da bi lijepo bilo da je u Sporazumu bio odredje nekakav termin. Vec sam rekao da je to maksimum sto je netko htio potpisati. Da bi stekao bolju sliku o tome, kao i ostali koji ovo citaju (ovo cu objaviti i na forumu ARA u BiH), na sastanku su bila dvojica najodgovornijih ljudi u tada ARABIH.

1.Ima logike da se nesto znacajno ne moze potpisati bez sire konsultacije organa Saveza pa i Skupstine. Medjutim, za termin sastanka nije trebalo takvo sto.
2. Clanstvo ZRHB je bilo upoznato s ovim idejama jer smo imali jako posjecene "Susrete RA ZRHB" sredinom kolovoza, prosireni sastanak GO ZRHB u sklopu Susreta kao i prigodnom obracanju predsjednika ZRHB na otvaranju Susreta.
3.Usmeno je dogovoreno da ce izaslanstvo ARABIH o svemu obavjestiti Skupstinu,mislim na jesen.Prosle su od tada bar dvije.
4.Imam pitanje, ako mozes odgovoriti, premda Te ne smatram odgovornim za sve ovo: da li se o Uniji saveza raspravljalo u na skupstini ARABIH i da li je to publicirano u glasilu ARABIH(broj?),
5.Nitko mi nije odgovorio na tocku 5. iz proslog posta. Ponavljam ju:

Asocijacija radioamatera u Bosni i Hercegovini

ARABIH

Amateur Radio Association of Bosnia and Hercegovina

5.Da se bolje shvati razina opstrukcije, po prvi put publiciram prijedlog Ugovora o osnivanju Unije. . . uostalom vidite!

U G O V O R

O OSNIVANJU UNIJE  RADIOAMATERSKIH  SAVEZA  BOSNE I HERCEGOVINA

Unija radioamaterskih saveza BiH, u daljnjem teksu URS BiH, formirana je dana . . . . . . . . . u . . . . . . . , a u nazočnosti (prisustvu) ovlaštenih predstavnika osnivača:

1.   Asocijacija radio-amatera Bosne i Hercegovine,
2.   Savez radio-amatera Republike Srpske,
3.   Zajednica radioamatera Herceg-Bosne,

u daljem tekstu Osnivači, koji su dogovorno formirali krovnu radioamatersku organizaciju Bosne i Hercegovine, a pod nazivom Unija radioamaterskih saveza  BiH.

Ovo je prijedlog Ugovora koji je tada postojao a i sada je ispred mene (i na racunalu!). Doduse, prijedlog je trebalo doraditi, a nastao je po uzoru na slicna udruzivanja u BiH. Da li Vam je netko o tome ista spomenuo, ako ne, zasto?

6.I prijedlog Statuta Unije, kazem prijedlog!

Na temelju članka . . . . . . Skupština Unije radioamaterskih  Saveza  Bosne i Hercegovine na svojoj sjednici, održanoj dana............u. . . . . . . . . , donosi

S  T  A  T  U  T

Unije    radioamaterskih   Saveza   Bosne i Hercegovine

I. OPĆE  ODREDBE

Članak  1.

Ovim Statutom uređuje se:  naziv i sjedište Unije radioamaterskih saveza Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Unija), djelatnost Unije, svrha i programski ciljevi osnivanja Unije, uvjeti i način osnivanja Unijje, prestanak svojstva osnivača Unije, organi upravljanja Unijom, način njihovog izbora, uvjeti i način opoziva, trajanja mandata, način odlučivanja i odgovornosti, način donošenja odluke o prestanku rada Unije, način stjecanja, korištenja i raspolaganja sredstvima Unije, javnost rada, način donošenja Statuta, izmjena i dopuna Statuta, amblem i pečat, zastupanje i predstavljanje Unije i drugo.

Dakle, Igore, napravili smo dosta toga od sastanka u Sarajevu, mislim 18. 7. 2002.  do sastanka u Mostaru 3. 9. 2002. Ne znam da li ti je poznato koliki napor treba uloziti da se napravi Statut, u ovom slucaju prijedlog, ali ipak. A to je ucinila mala grupica entuzijasta iz ZRHB. Reci mi iskreno da li Ti je ovo bilo poznato? Vjerujem da nije,  a ne drzim to ni Tvojom krivnjom. Ali mozes zakljuciti TKO JE OPSTRUIRAO.

Svima zelim uspjesan novi radni tjedan!

9A5VI

Zeljko, 9A4NA,

1.Mislim da nije zahvalno davati prognoze.  Cesto su one plod zelja, nekad se i ispune ali ne i obvezno.
2.Sto se tice T90. . . pogledaj u "Pravilniku" za sto je rezervirano.  Netko je to vec skrojio u demokratskoj proceduri donosenja "Pravilnika".
3.Ja osobno se ne bih radovao kada bi netko npr. S i CG oduzeo neki od prefiksa. Mislim da ovo razumijes.

Pozdravljam Te!

9A5VI

9a3vv,

Zaboravio si reci da si "topic" otvorio napadom na svog aktualnog predsjednika kao i na ideju da se uopce razgovara o problemu 9a11.Za tebe taj problem i ne postoji. Ali problem je tu,ignorirali ga mi ili ne.

73

T98R

OK Vlado!

Znas ipak me ne mozes navuci na tanak led, jer je prosto nemoguce da je kako ti sugeriras za nedonosenje sporazuma kriva samo jedna strana. Iskreno ponavljam da je ovdje opet u pitanju losa komunikacija. Termin i rokovi nisu dogovoreni, svako je otisao na svoju stranu, a dogovor je otisao u vjetar. Za ovo ipak po meni nose odgovornost svi koji su potpisali dogovor za koji i malo dijete zna da je bez dodatnih mehanizama za njegovo ostvarivanje samo mrtvo slovo na papiru.

Eto evo idealnog testa da se sve ovo provjeri. Na sljedecem sastanku u Ministarstvu treba u sporazum ugraditi ovo sto je nedostajalo....

Sto se tice naziva koliko ja kontam....

Asocijacija radioamatera u BiH OK

ARABiH OK. Ovo je zvanicna oznaka «abbrevation» koji svakoj svojoj clanici dodijeljuje IARU. ARAuBiH je pravna nasljednica ARABiH oznaka je ostala, da li ce je IARU promijeniti ili nece, te kakva je procedura ne znam. Mislim da nece jer je i sa ovom problem prilikom logiranja u nekim contest log programima koji podrzavaju IARU takmicenje. Sestoslovnu oznaku pored ARABiH ima jos mislim samo VERONA (Radioamaterska organizacija Nizozemskih Antila), a sedmoslovnu niko.

Ovo trece na engleskom mislim da je samo u pitanju lapsus, jer da nekome to smeta ne bi izmijenio naziv na nasem jeziku.

Ostalo-mislim da vode piju samo zvanicna saopcenja. tako da mislim da ni vi niste zvanicno obavijestili svoje clanstvo preko sredstava informiranja, a to nije zvanicno nije uradio ni SRRS, jer za mene susreti radioamatera koji su obicno nezvanicnog karaktera ipak nisu validni. Ali nije vazno ne bi trebali trositi energiju na tehnicke sitnice.

Ukoliko stvarno postoji volja za dogovorom ti problemi tehnicke prirode ce biti prevazidjeni..

Koliko sam vidio ti si objavio samo prvi clanak prijedloga statuta Unije. Mislim da se ovdje nece niko ljutiti da objavis kompletan prijedlog statuta da bi se o njemu mogla voditi rasprava....

Jesam li sta zaboravio? Valjda nisam..