• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Kako vidimo rad HRS kroz ovu godinu dan

Autor 9A2Y, 12. Prosinac 2008, 20:18:11

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6AA

Citat: 9a6c  u 13. Prosinac 2008, 21:26:42
...zašto je to baš sad postalo krucijalno pitanje opstanka HRS, pokazat će se tokom narednih dana ili u malo dužem vremenskom razdoblju...

Ma barba Gogo, to van gre ovaako:

- Pitanje je bilo: Kako vidimo rad HRS-a kroz ovu godinu dana?
- da bi pravilno cijenili postignuća našeg nam HRS-a, trebamo baciti pogled na dana obećanja, a...
- ...potom i na predizborna obećanja (koja su još zanimljivija s ove vremenske distance).
- predizborna obećanja su netragom nestala.
- Program rada za 2008 negdje je skriven.
- prezidente explicitno a onda i implicitno proziva tajnicu zbog lošeg informiranja svekolikog članstva (jer nema Programa na web-u).
- ja provjerim, a ono Uredništvo Radio HRS-a odgovorno i za web.
- Skužaj.

Eto geneze. Tko je kriv? Nitko. A ja pao s kruške...
Kako zavapi moj omiljeni pjevač: "A di si ti? A di si ti?..."

I kad ćeš konačno objavit u časopisu sliku onog moga gofa sa Sušca?
A tek onoga s Bijelca?

73

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A5K

Ajme, sad se uz kruške pomiješale i jabuke....
Vidim ja Emire da si dobro ispekao zanat, no, po ne znam koji puta:

1. Predizborna obećanja nisu nikamo nestala, prilično ljudi ih ima u tiskanom obliku, a ti upitaj svog predstavnika u Skupštini HRS-a za kopiju.. mogu ti i ja osobno uručiti pokoji primjerak, ne brini...
2. Program rada za 2008. nije nigdje skriven, ako ga nema na ovim stranicama, jasno sam napisao čija je dužnost i obveza da on ovdje dospije.. i temeljem čega je to tako..
3. Obrati pažnju još jednom na Statut i Članak 45. Stavak 9., pa ponovi što tamo piše i reci što nije jasno
4. Ne prozivam nikoga niti explicitno niti implicitno, samo kažem ono što stoji u Statutu. A vjerujem da se slažeš da se Statuta i ti i ja i svi drugi moramo pridržavati, zar ne? I nije riječ samo o Programu, puno toga ima što se trebalo naći ovdje, ali nije.
4. Da, moja dužnost i dužnost Izvršnog odbora je izvršiti određene korekcije i povući određene poteze ako smatramo da netko svoju dužnost ne izvršava na način kako bi to trebao.

73,
Krešo - 9A5K

9A6AA

Citat: 9A5K  u 13. Prosinac 2008, 22:58:07

... mogu ti i ja osobno uručiti pokoji primjerak, ne brini...
...

Vrlo si ljubazan.
Biti će dovoljan jedan primjerak.
E-mailom, please, pa da stavim točku na ovo.

Tnx

(Ipak: "Tajnik... organizira informiranje svih članova, članica i tijela Saveza..."   Poruka ove rečenice mi je jasna. No, ne znam što ti želiš njome istaći. Bolje rečeno, smatraš li da objavljivanjem neke informacije na web-u zadovoljena funkcija informiranja svih članova HRS-a? Nisi ni svjestan koliko si u zabludi!).

73

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A5K

Citat: 9A6AA  u 13. Prosinac 2008, 23:31:06
(Ipak: "Tajnik... organizira informiranje svih članova, članica i tijela Saveza..."   Poruka ove rečenice mi je jasna. No, ne znam što ti želiš njome istaći. Bolje rečeno, smatraš li da objavljivanjem neke informacije na web-u zadovoljena funkcija informiranja svih članova HRS-a? Nisi ni svjestan koliko si u zabludi!).
Naravno da ne smatram, niti sam tako nešto i napisao, zar ne?
Ako se vratimo na početak, podsjećam tvoje pitanje je bilo zašto Program za 2008. godinu nije na webu uz sasvim ispravnu
konstataciju da ga na navedenom linku nema. Također, apsolutno je jasno da nisu svi članovi na webu, jednako kao što ni svi članovi ne čitaju časopis.
Da li sam u zabludi ili nisam, opet ponavljam, web je samo jedan od mogućih načina informiranja članstva o događanjima
u i oko Saveza, no, isto tako smatram da je svim službenim dokumentima mjesto na webu, zbog jednostavnije, lakše i brže komunikacije.
Da je u tome bilo propusta, slažem se da je i da će određene mjere biti poduzete po tom pitanju, sigurno da hoće.
Što i kako, o tome će raspraviti Izvršni odbor koji je i nadležan po tim pitanjima.

Zašto imam osjećaj da se ovo pretvorilo u razgovor između tebe i mene?  ???

73,
Krešo - 9A5K

9A2JG

Jer ste Vi to tražili. Mi ne.

73, Koki 9A2JG
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A8DU

Citat: 9A2JG  u 14. Prosinac 2008, 01:13:53
Jer ste Vi to tražili. Mi ne.

73, Koki  za presidenta 9A2JG.Koki, već lobiram za tebe!
73 za sve Drago 9a8du(Osijek nepokoreni grad)
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A3TY

Štovane kolege,

koliko vidim diskusija se zahuktava no nažalost nije nimalo konstruktivna.
Nažalost, kao i u politici i ovdje se sve svodi na grupašenje i plemenske čarke.
Čini mi se da sam stvarno pao s Marsa kad sam očekivao da će u radioamaterskom društvu stvari biti drugačije.
Ipak je HRS samo Hrvatska u malom. Kako očekivati nešto drukčije od radioamatera kad nam se s vrha društva servira bahatost, nebriga za one "dolje", arogancija,... kao pravi put.

No, prije nego što zabrazdim - da se vratim na zadanu temu :

Pitanje je bilo (da podsjetim) kako vidimo rad HRSa kroz ovu godinu dana.
Ako se ne varam pojam HRS znači Hrvatski Radioamaterski Savez. To nisu ni predsjednik, ni tajnik, ni tajnica, ni tajnica tajnice, ni webmaster, ni Koki, ni Reni, ni Gogo, ni ...., već svi mi zajedno.
Ako je autor topica mislio drugačije bilo bi dobro da je tako i rekao.
No, s obzirom da svi komentiraju u tom smislu pokušat ću i ja dati svoje osobno mišljenje.

Osobno se ne osjećam u stanju komentirati rad vrhovnih struktura HRSa.
Zašto? Pa jednostavno zbog loše informiranosti. Možda je to dovoljan komentar.

Da sam ja na Krešinom mjestu (a ne bih to htio biti ni pod razno), sigurno se ne bih prepucavao tri dana oko toga tko je trebao postaviti neki dokument na web. Sjeo bih na telefon i nazvao odgovornog da u roku od odmah to napravi (točnije, sjeo bih sam i to odmah napravio).
Također bih objavio check listu "obećano - ostvareno" ili radnu listu s informacijama što se radi i predviđenim terminima realizacije.
Zašto bi to bilo tako? Pa jednostavno, jer web HRSa doživljavam kao jedno ozbiljno mjesto i ljude koji komuniciraju putem foruma doživljavam kao aktivne radioamatere. 
Ali, to što Krešo to ne radi na takav način ne znači nužno da je u krivu. On sigurno ima svoje razloge za postupanje na svoj način. Koliko god nama se možda i ne sviđali ti razlozi. Uvijek se sjetim kratkog predavanja kojeg mi je održao bivši šef a koji bi se ukratko sveo na američku poslovnu izreku - igru riječi : "Don't count customers, count the customers that count".
Kako god surovo to zvučalo za "male", to je gruba istina.
Citiram 9A3AG :
"forum ima 1453 registrirana člana, od toga su 982 9A pozivne oznake
malo o aktivnosti članova: 182 nikada nisu bila aktivna, 257 ih je bilo aktivno prije više od 1000 dana, 744 ih je bilo aktivno u posljednjih 365 dana,
u proteklih 14 dana aktivna su bila 302 člana"

Znači, ako uzmemo da HRS broji između 2 i 3 tisuće članova (nažalost, nisam uspio naći podatak na stranici s osnovnim podacima o HRSu   :(  http://www.hamradio.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=754&Itemid=588 ) proizlazi da je na forumu aktivno "u vrh glave" 20% članova HRS-a.
Da li je to mjerodavna većina? Po nekima nije. 80% je puuuno veći broj članova. Po meni je. Jer je veliki broj ljudi koji su ovdje aktivni ujedno i srž aktivnosti na radioamaterskim valovima a i u njihovim klubovima. No ono što bi na Krešu trebalo najviše utjecati je činjenica da su vjerojatno to i izaslanici u skupštini pa bi direktno trebali utjecati i na njega.

Osim toga, da bi se nekoga ocijenilo potrebno je postaviti mjerila.
Meni na primjer, organizacija IARU kongresa ne znači apsolutno ništa. To je mogla odraditi bilo koja firma koja se bavi organizacijom eventa i u kojoj ne bi bilo niti jednog jedinog radioamatera.
Nekome drugome je ta organizacija dovoljno pokriće da kaže da je HRS u 2008 napravio fenomenalan posao.
Mislim da je to dovoljan dokaz kako je najprije potrebno postaviti mjerila.

I da zaključim. Nisam primjetio nikakve drastične pomake u radu, nisam primjetio ništa što je meni olakšalo ili poboljšalo bavljenje radioamaterizmom. Nitko iz HRSa nije posjetio moj klub, nije pomogao u rješavanju problema, nije pomogao da ne "otkrivamo toplu vodu", nije prenio stečena saznanja, nije nas informirao, .... i zato po mom mišljenju zaslužuje samo prolaznu ocjenu ali ne i dobru.

Pozdrav svima.

Ivo.

PS. Imena u ovoj poruci u izmišljena. Svaka podudarnost sa stvarnim osobama je slučajna.  ;D
73 de Ivo, 9A3TY

9A6JRZ

Ja sam iz svega zaključio da se vi u vrhu ne slažete ili ne pričate međusobno  :P .

Već je bilo vrijeme da se sve to dovede u red. Sad se bar ima vremena jer je Cavtat prošao. Što prije dotjerati http://www.hamradio.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=754&Itemid=588 tako da se tamo može vidjeti tko je urednik (uredništvo) web stranice i to da je Saša zadužen za forum (a Saša da odredi moderatore i da to isto bude vidljivo na toj stranici).

Urednik će valjda pokazati Marini kako se dodaju sadržaji (tj. dodijeliti joj neke uredničke ovlasti).

Nema smisla da Marina šalje nekome materijale da se to objavi. Ono što ona objavljuje ne bi trebale biti vijesti na naslovnoj stranici.

Ja sam se više puta nudio za ažuriranje podataka u callbook-u, ali kako je novi program u izradi, rečeno mi je da nije potrebna moja pomoć (ponekad zamjenim neki od podataka ili nekoga dodam u callbook kad to neko zatraži od Ljilje - ali ništa ne radim na svoju ruku).

Ne sumljam u našeg predsjednika i dopredsjednika, ali nemojmo im dopustiti da se sad poslije Cavtata opuste :) jer ima posla i poslije Cavtata.

73 de 9a6jrz
73 de 9a6jrz

9A6R

Ivo dragi ja sam to i napisao...bija ovaj ili onaj "na vlasti" nama "doli"uvik isto.
Ma ko pita sitnu raju za zdravlje,ka da je koga briga?
Šta je tebi ili meni  HRS da?
Sve šta sam dobavija sve je iz moga portafoja !Lažem, i mater i pok.otac su pomagali dok sam bija mlađi,dok se nisam zaposlija.
Boli me briga ko će sidit "gori"i tako se ništa neće prominit.
Platim članarinu,zrakarinu i vozim dalje.Pari da ko vodi računa di će se ko učlanit.Važni su pinezi,sve se na to svodi.
Kad mi dosadi sve ću na Karepovac i ciao-bao.Ma dajte ljudi sve se ovo pretvorilo u jedan teatar za neuke RA duše.Srića imam ovu svoju tikvu pa je koji put protresem i sve mi bude jasno ka suza.

Pozdrav sa kišnog Juga

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A3KB

IARU konferenciju koja je neupitno važna.

Ali, koliko se sjećam, o pripremi konferencije se jako puno pričalo za vrijeme prijašnjeg
rukovodstva HRS-a. Bilo bi pošteno jednom riječju zahvaliti se i njima.

Ne poznajem niti Peru niti Krešu, ali imam povjerenja u našu skupštinu koja
je izabrala predsjednika i podržavam njegov rad.

A kritika će uvijek biti. Kako bi bilo da ih nema?

73, Boro

9A8DU

Pozdrav,u posljednje vrijeme  na udaru je sve  što se vezuje pojmom Hrvatskim radio amaterskim savezom,predsjednik ,tajnica ,izvršni odbor, i neznam što sve ne,pojedincima ništa nevalja, pa tako sa nostalgijom spominju nekadašnji savez u nekadašnjoj državi,kritika bez samo kritike,drugovi,odjedamput postadošte veliki domoljubi i patriote.
73 Drago 9a8du(Osijek nepokoreni grad)
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A5TD

Jako konstruktivna rasprava nema sta !

Mislim da je odgovor jako jednostavan, ali ga je bolje postaviti kao pitanje:

Kako svako od nas vidi sebe u buducnosti po pitanju Radioamaterzima a onda tek HRS-a? Koliko smo sebe i svog vremena, (rada, goriva, opreme itd...) spremni uloziti u  nesto sto se zove HAM spirit?

U odgovoru se vidi pocetak i kraj pa mislim da nema potrebe pametovati narednih xx-stranica.

Mozda ima i onih koji misle da je uclanjenjem i placanjem clanarine sve napravljeno...pa nije to bivsa KPJ ...??

Malo nas je, mozda cak i premalo pa ako uskoro ne nadjemo nacina da mlade snage "zatrujemo" sa HAM spiritom crno nam se pise, hranimo se na drzavnoj "sisi" i bojim se da svi znamo sto to znaci......

73....iz kisne Istre

9A2JG

Dragi Ivo 3TY, nasmija si me, a jugo već dere danima... Pa kako smo izmišljeni, kad smo živi ljudi. I dobro je da je tako, jer se onda zna tko je rekao (ili napravio) nešto dobro, ili loše, po imenu i pozivnoj oznaci.

Kako diskusija ide dalje, kristaliziraju se dva momenta, totalna neinformiranost, i odsustvo kriterija.
Nažalost, primjećujem da bi neki sve htjeli baciti na stručnu službu (tajnicu). Bez obzira na osobno mišljenje, ipak to ne odražava pravo stanje stvari. Na brodu je samo JEDAN kapetan, prvi časnik palube , ipak, samo preuzima dužnosti kada je ovaj totalno spriječen.
Right Mr. Fletcher ?

Neko spomenu i delegate u Skupštini. Bogu fala da se i njih neko sjetio. Žalosno je to da ih se sjetio član, učesnik foruma, a ne stručna služba i IO. Delegat ipak ne služi samo da zaprimi kovertu sa materijalima za Skupštinu jedan put na godinu.
Ne mislim samo ja tako, već svak ko je okusio demokraciju. Osobno sam bio u mnogim Skupštinama, u prošlom i sadašnjem sustavu.
Faraonski sustav upravljanja je i doveo (između ostalih faktora) do pada staroga Egipta.

Ko je izbacio prijemnik za radiofar zbog overloada, pa nije mogao naći Pitcairn?
Izbacimo najslabiju kariku !

73, Koki 9A2JG
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A2JK

Citat: 9A5TD  u 15. Prosinac 2008, 08:34:27

Kako svako od nas vidi sebe u buducnosti po pitanju Radioamaterzima a onda tek HRS-a? Koliko smo sebe i svog vremena, (rada, goriva, opreme itd...) spremni uloziti u  nesto sto se zove HAM spirit?

Točno tako. Za pohvaliti je rad i akcije članova iz radioklubova Pazin, ''Vidova Gora'' iz Supetra, ''Kaštilac'' iz Kaštel Gomilice... Sigurno sam nekoga izostavio, zato isprika i poziv za dopunu.

Gdje smo, po mojem mišljenju, najviše zatajili? U prenošenju znanja i operatorskih vještina na druge. Od kada je na našu web stranicu postavljen Online ispit za P razred, (ima tome dosta dugo) samo je 1 (JEDAN) komentar/upit na forumu o toj temi. Kao da se bojimo?! Ovo je tema gdje trebamo i možemo učiniti najviše. I to pojedinačno, svatko od nas po malo, a ne samo čekati (i kritizirati) rukovodstvo HRS-a da nam sve servira na gotovo.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A5K

Citat: 9A2JG  u 15. Prosinac 2008, 09:42:57
Nažalost, primjećujem da bi neki sve htjeli baciti na stručnu službu (tajnicu). Bez obzira na osobno mišljenje, ipak to ne odražava pravo stanje stvari.
Koki, samo citiram što piše u Statutu, kojeg se i predsjednik i tajnik i Izvršni odbor i Nadzorni odbor, jednako kao i članice (radioklubovi) trebaju pridržavati, bez izuzetaka.
Ako smatraš da je u istome nešto pogrešno definirano, tvoj klub kao član HRS-a ima pravo iznijeti prijedlog promjene istoga.
Što se tiče konstatacije o totalnoj neinformiranosti, ne bih se složio s time, iako se slažem da u tom dijelu situacija nikako nije na zadovoljavajućem nivou, te su određeni potezi već povučeni, a bit će ih još.

Ujedno, o broju članova Saveza. Savez trenutno broji 99 članova - radiokluba, kroz koje je učlanjeno 2.166 članova.

Od aktualnosti, prekosutra, 17. prosinca bit će održan novi sastanak u HAKOM-u na temu novog Pravilnika.
Prijedlog novog Pravilnika poslan je u roku dogovorenom s HAKOM-om, a u srijedu ćemo raspravljati o konkretnim predloženim promjenama.
Predložene su konkretne promjene u 16 članaka Pravilnika, te u dodacima i napomenama u istom.

I ujedno da se nadovežem na Martinov post i pripomenem da se svi vrlo često sjetimo prava koja članice i članovi imaju, a pritom prilično zaboravimo i na ponešto od obveza.
Jedna od obveza članica i članova je itekako vezana uz mlade i kaže ovako: "zajedničko djelovanje na tehničkom odgoju i obrazovanju mladih te poticanju tehničkog stvaralaštva mladeži"..
Podaci o broju novih operatora po klubovima su objavljeni tijekom godine u časopisu, a rezimirat ćemo ih i tijekom ovog mjeseca na web stranicama.

73,
Krešo - 9A5K