• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

CB na 10 m

Autor 9A6NDD, 04. Prosinac 2008, 07:42:17

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6NDD

Pozdrav,

ostala mi na kući CB antena i sada bi to prepravio na antenu za 10 m. Neznam o kojoj se anteni točno radi (kad sam je ja kupio tip mi j erekao da misli da je to Sigma 4  ??? ili tak nešto). Uglavnom, radi se o nateni s četiri radijala od cca. 2,5 m i ima vertikalni dio od cca. 7 m. Antena se pkazala vrlo izdržljivom na vjetru i zato mi je interesantna jer mislim da nijedna samogradnja od aluminija takvog tipa nebi izdržala dugo na mojoj lokaciji.

I da ne dužim, da li je netko prepravljao CB antene ili mi može netko pomoći s proračunom za elemente.

Hvala

9A5ST

Neman iskustva sa vertikalkama,ali na krovu mi je 2 el.quada original CB od CTEa.
Radi na 28 ka sat.Isto i na 24MHz sa SWRom 1:1,5
Šljaka i na 21MHz ali sa tunerom...Hi!
Mire su ti Rad.10920mm
                Ref. 11610mm
Razmak elemenata je 2100mm
Prijagodjene mi ja pojilo vrime,pa san stavija 1850mm 75 Ohm-a.
Eno ga stoji i radi...samo nema nikoga,slabo.
73 de 9A5ST
Zeky

9A3MR

Radi se o 5/8 lambda anteni.

Najgornji najtanji element uvlači u koracima od otprilike 10 cm i mjeri SWR na 28. Ako ti je to problem raditi na krovu, stavi antenu na neki stup od par metara u dvorištu udaljen bar 5 m od obližnih visokih objekata i tu radi.

Kad SWR dovedeš u najnižu točku provjeri košuljicu koja se nalazu u dnu antene. Ispod nje se nalazi transformator u obliku zavojnice a pomicanjem košuljice gore dolje može se dodesiti SWR.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A6NDD

tnx. probati ću kad bude bolje vrijeme. inače antena nije baš najbolje pozocionirana. idemi s balkona u potkrovlju i stoji na nosaču udaljena otprilike 3,5 m od kuće (radijali su jako blizu kuće), ali swr je bio dobar i dobro je radila na cbu. na 28 je nisam probao jer sam coax iskoristio za drugu antenu  ;D

9A3HP

CB antene su većinom ili 1/4 ili 1/2 valne duljine,  u svakom slučaju su predugačke za 10 m (CB je opseg 11 m) kad je nešto predugačko lako je malko skratiti  ;D
Neovisno za čega antene služe jedino 1/2 valne duljine ne treba baš radijale.

9A1ZZ

Pozdrav,
Ja imam Mantovu 5 turbo i 5 radijala i samo se podesi (uvuče) gornji najtanji element vertikalnog djela -zračila- i antena ima swr 1.1.;1.
73 Frenki..
9a1zz.

9A6NDD

Još sam da prođe zakon da Pkat može radit na 10 m  ;D

9A6AXV

Citat: 9A6NDD  u 07. Prosinac 2008, 11:47:39
Još sam da prođe zakon da Pkat može radit na 10 m  ;D
Ja sam od CB RINGO RENĐERICE skračivanjem vručeg djela i stimanjem prstena dobio izvrsnu antenu za 10 m.Radi ko zmaj,samo neznam na koju visinu da je stavim.Imam mogučnost da je stavim do 25 m iznad zemlje,samo koliko je to dobro.UŽIVAJTE.

9A6AXV

To sam i ja napravio sa ringorenđericom.Radi ko zmaj.Samo da mi netko kaže na koju visinu bi je trebalo staviti za DX rad.Ja radim na 18 met iznad platforme stupa.HVALA.

VE3ZIK

Za GP antenu je bitno da oko sebe nema nista da joj smeta.
Ima velike razlike da li je GP na zemlji ili na 4m, ali je puno manja razlika ako je antena na 4 ili na 14m.
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ